Sidro

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Jul 30, 2011 17:28

Upal sem, da ti bi odgovoril (in se bom jaz iz odgovora kaj naučil) kateri od ribičev, ki lovijo na podobnih globinah, recimo tuna, pa je videti, da niso v bližini interneta.

Do takrat pa je na seznamu zanimivih povezav in v razdelku o sidranju zadnja povezava kaže na stran, kjer je dobro in hkrati razumljivo razloženo tisto, kar rabiš, da si odgovoriš na to.

Jaz še nisem sidral na (niti približno) taki globini, zato nimam kaj reči iz lastnih izkušenj.

Ketne je po priporočilih že zdaj najbrž dovolj (naj bi bila težka vsaj toliko kot sidro, in tvoje sidro je verjetno lažje od 40 m 6 mm verige).

Priporočila so, naj se vrv na sidrno verigo vplete, če bo šlo skozi vinč je potem odvisno od vinča; čez tiste, ki so zasnovani, da lahko vlečejo vrv ali verigo, bi moralo iti.

Ampak že takoj ti povem, da bo za 60 m globine - če nočeš, da sidro samo leži na podlagi ampak se zapiči - treba precej vrvi - čez prst oziroma po občutku, već kot sto metrov.

Če bi hotel imeti to - verigo od toliko vrvi - ločljivo brez vpletanja in razpletanja spoja - bi lahko prav prišel ustrezen (dovolj močan, ampak da gre še skozi člen verige) gambet. V tega bi bila vpletena vrv, ampak ta pa ne bo šel več sam skozi siderni vitel. In ko boš to prestavljal, bo vrv in verigo napenjala tako teža sidra kot teža verige - kar pa ni več zanemarljio (odvisno, kako težko sidro imaš).
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Jul 30, 2011 18:09

Šel še malo pobrskat - na tistih povezavah je napisano (in narisano) precej...

Po Tuning an anchor rode (torej tokrat ne bo treba čez bazo znanja :wink: ) je kombinacija verige in vrvi velikokrat bolj učinkovita, kot sama veriga.

Če poberem nekaj reči iz tega članka:
Da sidro dobro drži, mora sila vleči ročico sidra vzporedno z dnom, ne pa navzgor (navzgor vlečeš, ko sidro dvigaš oziroma hočeš izpuliti iz podlage).

Zato mora biti povezava med plovilom in sidrom (anchor rode) dovolj dolga in zlasti prvi del dovlj težak, da leže na dno tudi pri silah in sunkih, s katerimi morski tok, valovi in veter potegnejo plovilo in obremenijo povezavo in sidro.

Slika

Primer 1 s slike zgoraj - in 60 metrov navpične verige in vrvi navzgor več - to bi bilo na mirnem morju, če ni ne vetra ne toka, ki bi kam vlekla barko.

Če pa pogledaš primer 5 pa pogoj, da ročica sidra leži na podlagi, ni več izpolnjen, in dovolj velika sila na barko bi izvlekla sidro iz podlage. Bolj ko je kratka dolžina povezave, bolj ven iz podlage vleče in večja je sila, ko barko zanese v stran.

To je razlog, zakaj mora biti dolžina povezave med sidrom in plovilom nekajkrat (mislim da po pravilih vsaj od 2,5 krat naprej, zgornjo mejo sem pa videl tudi zapisano pri 10 kratni globini) daljša od globine sidranja.

Še to, k globini sidranja je treba šteti tudi bok barke do prijemališča sidra oziroma povezave, najvišjo točko plime in največjo višino vala :roll: .

Spodnja slika kaže, da lahko pri kombinaciji verige in vrvi (zaradi blaženja sunkov priporoča poliamidno <=> nylon) vzamemo, da je vrv ravna in skupno le malo daljša vrv od verige umogoča prenašanje enakovredn slile pri sidranju pri bistveno manjši masi (in tudi ceni) povezave, pa še blaženje sunkov je boljše. Le krog zanosa (če se spremeni smer vetra, toka...) je zaradi daljše povezave opazno večji. Torej, če zadremaš, te lahko zanese kar daleč po krogu...

Slika

Na koncu prispevka, iz katerega sem črpal, so excell datoteke z računi, v katere vneseš podatke (o velikosti in tipu barke, globini, vrsti podlage in tako dalje) in dobiš izračunano ocenjeno (že zato, ker je vrsta podlage ocenjena) minimalno maso sidra, minimalno potrebno dolžino povezave in podobno).

Ko sem jaz malo poskusil, sem iz rodeanch.xls za 40 m verige in ostalo vrv, pri 60 m globine in pri 40 vozlih vetra (na ostale podatke, recimo velikost barke, debelino verige... in nek podatek v stopinjah verjetno okrog sukanja barke iz smeri vetra in/ali valov, o katerem še nisem razmislil, kaj je, nisem bil posebno pozoren) je prišlo, da mora biti sidro mase najmanj 12 kg, da mora bit razmerje med globino in dolžino povezave minimalno 4:1 in torej najmanj 212 m vrvi, s 40 m verige skupaj najmanj 252 m.

Poskusil sem z manj vetra, ampak na izračunani izid ni vplivalo, pa bi po mojem občutku moralo, kar pomeni, da bi moral še enkrat podrobneje pogledati članek in formule v njem in potem še to, kakšne so dejansko formule v tem excellu.

Do takrat (če se bom spravil) pa povzamem:
Za zanesljivo sidranje na močnem vetru v taki globini rabiš poleg verige še dooooolgo vrv - po tem priporočilu recimo za 4x globino ali več vrvi.

Za to, da te drži na mirnem morju, pa mogoče dovolj za 2x globino dolga vrv (z dolžino verige je to 2,5 x) - in še vedno je pri 60 m to okrog 100 m vrvi.

Najprej sem mislil, da bi bilo dovolj dolžina verige (da bi ležala) in toliko vrvi, kot je od dna do palube, potem pa sem ugotovil, da moraš sidro najbrž potegniti vsaj toliko, da se vkoplje, in če je ročica sidra takrat dvignjenega, se ne bo vkopalo. Razen seveda, če bo dovolj, da sidro in veriga samo ležita na dnu :wink:

Torej smo najbrž tu nekje, dokler ne poskusiš.

Spoj med verigo in vrvjo je res praviloma vpleten, da naj bi šel skozi sidrni vitel). Ne samo to, vpletena vrv prenese večjo obremenitev kot vozel.

Ustrezno dimenzioniran gambet (kii gre ravno še v člen verige), v katerega je vpleten konec vrvi, pa lahko pride prav, če hraniš vrv za sidranje za ribičijo posebej oziroma če daš vpletanje naredit kar pri vrvarju, ampak potem ne gre več skozi vitel.

Slika
(Klikni na sliko za več...)

Če greš delat sam, klikni na spodnjo sliko (vrvar Zupan take reči menda vplete na pri njih kupljene vrvi, ampak za vpletanje neposredno v verigo bi morali priti vrv, veriga in vrvar skupaj :?: )

Slika
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
ZOIS!
Desetnik

OdgovorNapisal/-a ZOIS! » To Jun 14, 2016 15:11

Kako pa se primerjalno obnese WASI napram DELTA sidru oz. katero izbrati med tema dvema? :?:
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jun 14, 2016 15:50

vse imej ketno,70 m pa bo najbolje
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Jun 14, 2016 16:45

ZOIS! napisal/-a:Kako pa se primerjalno obnese WASI napram DELTA sidru oz. katero izbrati med tema dvema? :?:

Jaz sem imel DELTO, ki sem jo potem zamenjal za WASI, velika razlika, WASI je boljše sidro, še boljše pa je ROCNA, tako pravijo tisti , ki ga imajo in so probali vsa od omenjenih.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jun 14, 2016 17:15

Ja Rocna je skor tolk dobra ko Polančeva siderna skulptura.Bok daj, da vsem vedno drži in varuje vaša življenja in premoženja.
Uporabniški avatar
skiathos
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a skiathos » To Jun 14, 2016 18:26

jst sem imel zdaj kopijo Wasi-ja, sedaj sem pa naročil Rocno, pa da vidmo, če bo kaj razlike ;)
kar se tiče Wasi sidra, super zadovoljen, nikoli me ni pustilo na cedilu
www.sailingtimy.com
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jun 14, 2016 18:33

Rocna je zakon.Najbolj se njene izvrstnostiobčutjo ko recimo sidraš v jugotu in pol obrne na močno burjo.Sem parkrat videl kako hitro je sidro spet ukopano.Pozna se na dnu le en jarek ko je sidro obrnilo.Ni pa zorano po 10 in več metrov preden bi se obeslo za kak kamen.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Jun 14, 2016 18:36

polanc napisal/-a:Rocna je zakon.

Kako se to sploh izgovori?
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » To Jun 14, 2016 18:38

Ročna :!: Kot v avtu. Potegneš in drži :lol:
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Jun 14, 2016 18:39

Se mi je kar zdelo :wink: 8)
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jun 14, 2016 18:41

Izgovori se težko,drži pa močno :lol:
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » To Jun 14, 2016 20:35

Polanc, kaj pa pomeni "bok" :roll: ?.......če misliš onega tam zgoraj, se piše Bog :lol:
mirno morje
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Jun 14, 2016 21:12

polanc napisal/-a:Rocna je zakon.Najbolj se njene izvrstnostiobčutjo ko recimo sidraš v jugotu in pol obrne na močno burjo.Sem parkrat videl kako hitro je sidro spet ukopano.Pozna se na dnu le en jarek ko je sidro obrnilo.Ni pa zorano po 10 in več metrov preden bi se obeslo za kak kamen.

Z sidrom WASI imam iste izkušnje pri obratu vetra v nasprotno smer, sidro se je malo izkopalo in tudi takoj zakopalo, največ meter je potrebovalo in držalo kot prej, samo del loka je bilo videt, imam pa lok pobarvan v belo, da vidim kje je sidro, ponavadi v primernem terenu gleda ven samo majhen del tako da vidiš v glavnem verigo. Nimam kaj več rečt, sem zelo zadovoljen z njim 8)
ZOIS!
Desetnik

OdgovorNapisal/-a ZOIS! » Sr Jun 15, 2016 03:02

Saj je tudi po testih rocna TOP, vendar mi je cena previsoka.

Je kdo probal WASI tega proizvajalca http://trgovina.tramontana-net.si/index ... uct_id=188

:?:

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost