Sonar z opcijo side image

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Sr Sep 14, 2016 08:07

Ne vem ti povedati.. lahko da bo držalo... sicer sonda povzroča določen upor.. kakšen krat jo pri glisiranju "dvigne".. če pa je vijak preveč zategnjen potem zna špricati voda pri motorju....
Humminbird ima tako narejeno sondo, da jo določen upor "zloži"..
Pri garminu imaš pa dva vijaka za jo privit in tako tudi ostane..

Garmin:
Slika

LSS2 lowrance
Slika

Humminbird
Slika

Glede sond je pa tako, da ima humminbird katastrofalne sonde (kvaliteta).. namreč tam kjer gre kabel v sondo je samo 1 oring in tam prej ali slej pride voda in uniči oplet kabla in potem začne vseskupaj prebijat.. Jaz sem rešil tako, da sem na drugi sondi dal čez plastično cev.. jo zalepil z epoxyem in zalil epoxy med kabel in sondo...
Pri Garminu in LSS2 teh problemov ni..

tukaj imaš spletno stran za "stern saver" http://www.sternsaver.com/

mislim da je plastika + epoxy.. (verjetno bi sika tudi držala )
vstante
Kapitan

OdgovorNapisal/-a vstante » Pe Sep 16, 2016 09:55

Peter, hvala za informacije.

Bi se ti dalo se napisati, kako uporabljas tehnologijo v praksi, recimo ce isces nakljucno potopljene objekte. Med glisiranjem verjetno upšorabljas standardni sonar, nato mesto sondiras s side imiđem in doma na kompu pregledas slike?
Tjaz
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Tjaz » Po Sep 19, 2016 11:14

V nedeljo sem sel preizkusit sonar na ptujsko jezero. Sonar je super! Malo se bo potrebno poigrat se s pozicijo sonde. Trenutno lepo izrisuje vendar je malo prenizko v vodi in malenkost prevec sprica. Vsaj priblizno izrisuje tudi pri glisiranju. Je pa side image slika najboljsa <5knot. Pri kaksni brzini lahko se pricakujem dobro side image sliko?

Drug problem je bil pomanjkanje objektov pod vodo :D s tezavo sva nasla par potoplenih dreves ki pa jih je zelo lepo izrisalo! Vse sem tudi posnel. Je pa problem ker posnetkov nikakor noce predvajati na racunalniku v Garmin homeport programu. Ko pritisnem play sonar record je okno samo crno.. Sprva sem mislil da je problem v mojem racunalniku(Mac). Kasneje pa je bilo isto tudi na windovsih. Edino kar mi pade na pamet je, da gre za problem v softweru sonarja, ki ga se nisem updejtal..
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » To Sep 20, 2016 14:12

Ja side scan dela pri hitrosti največ 5 milj.. lahko tudi 7 ampak ni več ok..
jaz ponavadi med 3-4 miljami..

Homeport hmm piši na support garmina.. Lahko pa tudi pogledaš na kartici koliko so veliki sonarski posnetki.. ponavadi je to nekam sto mega bytov..
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » To Sep 20, 2016 14:17

vstante napisal/-a:Peter, hvala za informacije.

Bi se ti dalo se napisati, kako uporabljas tehnologijo v praksi, recimo ce isces nakljucno potopljene objekte. Med glisiranjem verjetno upšorabljas standardni sonar, nato mesto sondiras s side imiđem in doma na kompu pregledas slike?

Da..
Najprej si recimo odredim neko lokacijo kjer bom sondiral.. Na humminbirdu potem vklopim "trolling grid", ki okrog pozicije izriše mrežo.. mreža je razdeljena na kvadrante po 100 feet-ov..
Potem vklopim zajem - snemanje in se vozim po linijah teh kvadrantov tako, da pokrijem neko površino.
Vse posnetke potem prenesem na PC in jih s pomočjo programa ReefMaster pregledam .. Vsako bolj zanimivo lokacijo na sliki označim z "waypoint-om" in točke nato prenesem na SD kartico..
Naslednjič ko grem na morje grem ponavadi preveriti kaj sem si doma označil...
sicer lahko vidiš tudi direktno na sonarju če je kaj večjega ali zanimivega ampak ponavadi moraš gledat ekran kje je sonar + kartografija, da voziš po linijah :) ...
Drugače je opcija, da si doma pripraviš točke in potem ruto iz teh točk sondiraš...
Marsikaj sem našel v slovenskem morju..
na zadnje sem našel neko čudno zadevo podobno mini! kolega, ki je potapljač pravi, da je iz opisa verjetno sidro neke vojaške mine?!?
bom ob priliki poslikal..
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Sep 20, 2016 16:32

Vzorčni kos enega prvih SideScan sonarjev Humingbird, mislim da je bil 917c, sem pred leti prinesel za kolega iz sejma v Dusseldorfu, kjer je imel uvoznik za EU predstavitev. Z njim sem se igral v našem morju pri Piranu in posnel nekaj lokacij za panulo okoli Plavnika. Izkazalo se je, da ni bil prav dosti uporaben za ribičijo in večje globine okoli Krka.
Side scan je OK za svoj namen, vendar velika večina uporabnikov prikaza direktno na zaslonu SideScan sonarja niti ne zna pravilno interpretirat, zato je chirp zajem s prikazom downvision lažje razumljiv povprečnemu navtiku. SideScan se v praksi za ribičijo in kot pomoč pri sidranju ni pokazal kot rešitev ki bi se prijela. Je pa seveda odličen za raziskovanje dna, vendar ne pregloboko.
LP Nikola
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » To Sep 20, 2016 21:21

Ja se popolnoma strinjam..
Za ribolov ne pride v upoštev... je pa za iskanje super vendar spet pod pogoji!

Globina < 20 metrov, bonaca in hitrost čolna 3-4 milje...
Čim so valovi je vse popačeno... večje globine so problem..
Za ribolov je še vedno klasika zakon :) 2d ali pa downscan / downvision, kar praktično združi sidescan v 2d prikaz.. (levi in desni side scan zlepi kot 2d v eno sliko).. pri panuli najraje uporabljam 2d prikaz (klasika)..
vstante
Kapitan

OdgovorNapisal/-a vstante » Po Sep 26, 2016 10:11

Hvala ze natancne opise in pojasnila!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov