nakup propelerja

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Aerys
Višji štabni vodnik
Kraj: Mojstrana

nakup propelerja

OdgovorNapisal/-a Aerys » Če Jun 11, 2009 20:54

Odločam se za nakup propelerja za čoln Stingray 195LR, volvo 4,3GXi, 225HP. Starega sem malo udaril, tako da sem se odločil da bi ga imel za rezervo in si kupil novega. Poleg tega sem tudi ugotovil, da so mi pri Magnum Marine originalni Laser 21" propeler zamenjali z nekim noname 21" propelerjem. Pri prevzemu (prvi čoln) nisem niti opazil, ko pa sem sedaj delal redni servis mi je serviser rekel da je nek čuden propeler to gor, sem šel na uradno stran od Stingraya, vnesel serijsko čolna in tudi sam ugotovilo, da montirani propeler niti od daleč ne spominja na tistega, ki naj bi bil gor.

Ko sem malo gledal performanse med različnimi propelerji sem nekako ugotovil, da bi mi bolj ustrezal 19", dosti namreč tudi smučam in kolikor vem manjši propeler prej splava in tudi doseže hitrost. Sicer je končna malo manjša, samo v 75 urah delovanja sem do sedaj imel 3x možnost da sem čoln do konca pognal, tako da mi tistih nekaj milj manjša končna hitrost ne pomeni veliko.

Glede dimenzij nisem ziher, mislim da bi moralo biti 14,25x19, nikjer pa ne najdem točnega podatka. Zanima me pa katera znamka. Original volvo so namreč kar dragi, tako da me zanima propeler katerega proizvajalca mi priporočate in tudi vaše mnenje glede dimenzij, ali 19" ali 21". In še to, kako se kaj obnesejo propelerji s 4imi lopaticami?
Sreča je na strani pogumnih.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Jun 12, 2009 00:18

Glede na to, da smučaš, bi ti svetoval 4 kraki propeler z merami 14.25" x 20" ali pa 14.5 x 20".

19" bo verjetno "prelahek" in se bo motor prehitro zavrtel v previsoke vrtljaje. Tudi pri potovalni hitrosti boš imel previsoke obrate, kar dviguje porabo goriva in tudi obrabo motorja.

LP
Aerys
Višji štabni vodnik
Kraj: Mojstrana

OdgovorNapisal/-a Aerys » Pe Jun 12, 2009 10:20

Hvala.

Kakšen nasvet kje to nabavit?
Sreča je na strani pogumnih.
LaMike
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a LaMike » Ne Jun 14, 2009 22:28

Pozdravljen!

Če se ne motim na tvojo nogo pašejo tudi propelerji od mercuiserjev. Tam pa je izbor dokaj velik!
Kratka razlaga;
http://sites.mercurymarine.com/portal/p ... ema=PORTAL

Na levi strani pa piše prop selector, vneseš zahtevane podatke. Za okvirno sliko je dovolj. :)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti