Pozdravljeni morjeplovci,
Bi mi mogoče znal kdo izmed vas pomagati v zadevi Waeco Combicool?
Pred leti sem od znanca dobil skoraj nov omenjeni hladilnik. Ko je on kupil novega ga je doma priklopil na 220 in je lepo delal. Nesel ga je na jadrnico, ga priključil na plin in ni več delal. Pred časom sem ga peljal k lokalnemu serviserju, ki mi je rekel da v njem ni več amoniaka. No danes sem ga ponovno vključil, še pred tem pa sem ga obrnil na glavo in pri obračanju zaslišal da se po ceveh še vedno nekaj pretaka, ko sem ga zopet obrnil sem spet zaslišal pretok nečesa. Ali to pomeni da je amoniak še vedno prisoten? Da se mogoče serviserju ni dalo obadati z njim in mi je pač rekel, da ni plina. Danes sem ga pustil prižganega približno dve uri. Zadaj in spodaj je bil vroč, videli so se tudi žareči deli...Kaj bi po vašem mnenju še lahko bil vzrok, da hladilnik ne hladi? Mogoče veste na koga bi se lahko obrnil, za polnjenje amoniaka oziroma za servis? Klical sem slovenske distributerje, vendar pravijo, da oni plina ne polnijo, za sam pregled hladilnika pa bi moral odšteti 25eur, nakar bi ga poslali na servis in bog si ga vedi kakšni veliki stroški bi se potem pojavili...Imate mogoče kakšne ideje?
Najlepša hvala za odgovore..
Hladilnik Waeco combicool-Težava
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
-
deathrow301
- Naddesetnik
- Kraj: ravne na koroškem
polnjenje
V Šmarnem pri SG polni en majster plin v hladilnike.....hišo ima zraven Lampretovih .....tam kjer so imeli včasih AC Leasing Lampret.
V Šmartnem ga vsak pozna.
l.p. b9
V Šmartnem ga vsak pozna.
l.p. b9
Glede na razširjenost absorbcujskih sistemov verjetno tega ne polnijo za vsakim vogalom. Povprašaj Inštitut Zoran Rant Škofja loka.
http://www.izr.si/
http://www.izr.si/
motorni
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Zgoraj si zapisal, da prvemu lastniku ni delal na plovilu, delal pa je doma na 220V. Razlog, da ne bi delal na plovilu bi lahko bil že to, da ni stal dovolj vodoravno.
Nisi napisal, ali si poskusil, ali zdaj tebi še dela na 220V in/ali 12V.
google waeco combi manual najde priročnike in bilo bi koristno, če tam najdeš priročnik za svojega ali vsaj kakega podobnega. (Na nekdanjem naslovu za priročnik za uporabo tega namreč ni več.)
Če je res, kar piše na www.touringandtenting.com, je 220V veja termostatirana, 12V veja ti lahko do konca izprazni akumulator, intenzivnost hlajenja s plinom pa naj bi se ravnala z termostatom, ki regulira velikost plamena.
Hladilni 'mehanizem' absorbcijskega hladilnika je opisan tule ) in ga poganja gretje enega elementa sistema. Vir toplote je lahko karkoli (recimo odpadna toplota ladijskega motorja pri ladji hladilnici). Pri kombi hladilnikih je pa to praviloma grelec 220V, grelec 12V, plamen na butan ali propan...
Če taka naprava hladi na 220V, se uporablja isti hladilni medij, kot bi se pri hlajenju na plin, tako da ni logično, da bi lahko ušel amonijak, če reč hladi na 220V.
Večina klima in hladilniških tehnikov ima opravka samo z kompresorskimi sistemi, in za absorbcijske niso izšolani (imajo tudi hladilne medije samo za te). Rabiš torej tehnika, ki dela z absorbcijskimi hladilniki - če greš poklicat po imeniku, je to tisto, kar vsakega vprašaš. Dobra ideja bi bila mogoče tudi pogledati, če kdo prodaja absorbcijske hladilnike, kdo je naveden kot serviser za odpravo napak v garancijskem roku.
Absorbcijski hladilniki se sicer po zgornjem viru sodeč polnijo z vodo, vodikom in amonijakom pod tlakom, in najbrž ni čisto lahko uglasiti, koliko česa za kakšen hladilnik, razen če kdo to dela redno ali ima priročnike.
Torej:
Edit 2016: na nekdanjem naslovu ni več tistega pdf-ja; povezava spremenjena tako, da lahko najdeš na Waeco navodila za svoj tip ali vsaj podobnega.
Nisi napisal, ali si poskusil, ali zdaj tebi še dela na 220V in/ali 12V.
google waeco combi manual najde priročnike in bilo bi koristno, če tam najdeš priročnik za svojega ali vsaj kakega podobnega. (Na nekdanjem naslovu za priročnik za uporabo tega namreč ni več.)
Če je res, kar piše na www.touringandtenting.com, je 220V veja termostatirana, 12V veja ti lahko do konca izprazni akumulator, intenzivnost hlajenja s plinom pa naj bi se ravnala z termostatom, ki regulira velikost plamena.
Hladilni 'mehanizem' absorbcijskega hladilnika je opisan tule ) in ga poganja gretje enega elementa sistema. Vir toplote je lahko karkoli (recimo odpadna toplota ladijskega motorja pri ladji hladilnici). Pri kombi hladilnikih je pa to praviloma grelec 220V, grelec 12V, plamen na butan ali propan...
Če taka naprava hladi na 220V, se uporablja isti hladilni medij, kot bi se pri hlajenju na plin, tako da ni logično, da bi lahko ušel amonijak, če reč hladi na 220V.
Večina klima in hladilniških tehnikov ima opravka samo z kompresorskimi sistemi, in za absorbcijske niso izšolani (imajo tudi hladilne medije samo za te). Rabiš torej tehnika, ki dela z absorbcijskimi hladilniki - če greš poklicat po imeniku, je to tisto, kar vsakega vprašaš. Dobra ideja bi bila mogoče tudi pogledati, če kdo prodaja absorbcijske hladilnike, kdo je naveden kot serviser za odpravo napak v garancijskem roku.
Absorbcijski hladilniki se sicer po zgornjem viru sodeč polnijo z vodo, vodikom in amonijakom pod tlakom, in najbrž ni čisto lahko uglasiti, koliko česa za kakšen hladilnik, razen če kdo to dela redno ali ima priročnike.
Torej:
- preberi zgornja navodila (pdf) - tudi to, da ni za neprezračene prostore: avtomobile, plovila....
- preizkusi korake, v navodilih opisane v razdelku troubleshooting za primer, ko hladilnik dalj časa ni bil v uporabi in ugotovi, če po teh korakih dela na 220V
- če hladi na 220V, potem je hladilni medij (voda+amonijak+vodik) OK in je problem kje drugje, recimo lahko bi crknil mehanizem za uravnavanje velikosti plamena.
Edit 2016: na nekdanjem naslovu ni več tistega pdf-ja; povezava spremenjena tako, da lahko najdeš na Waeco navodila za svoj tip ali vsaj podobnega.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Nov 11, 2016 06:13, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
lepo pozdravljen
z možem sva nova na tem forumu
če sem pravilno prebrala, si hladilnik poskusu na plin in ga imel prižganega 2 uri. Tudi mi imamo tak hladilnik za kampirat, vendar se nam v dveh urah na plin sploh nič ne pozna, da bi kaj hladil. poskusi imet prižganega čez noč, pa ga čim manj odpiraj. Praviš, da ko si ga obrnil, se je noter nekaj pretakalo. Pred uporabo, če ga ne rabimo nekaj časa, ga tudi mi obrnemo , da se amonik po ceveh pretoči, potem pa ga prižgemo čez 1 uro. Veš, čez zimo, oziroma če ga premal uporabljamo, se zadaj, tam kjer gori plamen navadno tudi pajek ustavi in naredi pajkovo mrežo, pol ne hladi. probaj ga mal očistit. srečno
z možem sva nova na tem forumu
če sem pravilno prebrala, si hladilnik poskusu na plin in ga imel prižganega 2 uri. Tudi mi imamo tak hladilnik za kampirat, vendar se nam v dveh urah na plin sploh nič ne pozna, da bi kaj hladil. poskusi imet prižganega čez noč, pa ga čim manj odpiraj. Praviš, da ko si ga obrnil, se je noter nekaj pretakalo. Pred uporabo, če ga ne rabimo nekaj časa, ga tudi mi obrnemo , da se amonik po ceveh pretoči, potem pa ga prižgemo čez 1 uro. Veš, čez zimo, oziroma če ga premal uporabljamo, se zadaj, tam kjer gori plamen navadno tudi pajek ustavi in naredi pajkovo mrežo, pol ne hladi. probaj ga mal očistit. srečno
Včasih sem imel za kampiranje en stari absorbcijski hladilnik kombinacija plin/220/12V in je nehal delat. Po posvetu z mojstrom hladilne tehnike, hladilnik počasi trikrat obrniti, je spet začel delovati. Razlog zakaj tako je obrazložil, da je v hladilniku mešanica treh plinov, ki se ob neuporabi ločijo.
mlekar napisal/-a:Včasih sem imel za kampiranje en stari absorbcijski hladilnik kombinacija plin/220/12V in je nehal delat. Po posvetu z mojstrom hladilne tehnike, hladilnik počasi trikrat obrniti, je spet začel delovati. Razlog zakaj tako je obrazložil, da je v hladilniku mešanica treh plinov, ki se ob neuporabi ločijo.
Drži! Sem imel takšnega od elektroluksa, ko so jih še delali na Švedskem. Kolega ga je vrgel iz barke, ker ni delal.
Ko sem ga vzel iz smeti, sem ga vsaj trikrat obrnil in opazil počeno plastiko okoli dovoda v hladino rebro kjer je uhajal mrzel zrak. To smo zalepili z acetonom in jugurtovim lončkom.
Sedaj še vedno dela na neki ribiški barki(33let).
Morski vuk
-
Daki
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov