Lee Cloth - še ne najdem Slo imena

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Lee Cloth - še ne najdem Slo imena

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Feb 19, 2016 19:42

Lee Cloth
    To je tkanina, ki je nameščena ob robu ležišča tako, da ne padeš z njega bodisi takrat, ko je jadrnica nagnjena, bodisi takrat, ko je morje močno vzvalovano.

To je pomembno 'orodje', da je mogoče počivati in/ali spati v okoliščinah, ko bi se sicer moral držati, da ostaneš na ležišču, pa o tem 'amaterji' večinoma ne razmišljamo.

Po Jasninem predavanju sem jo vprašal, če to imajo in če imajo, kako imajo narejeno.

Povedala je, da imajo in rekla, da naj o tem odprem temo, ona bo pa napisala ter 'pofotkala' in prilepila slike, ko spet pride na Calypso.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
calypso
Desetnik

Lee cloth na Calypso

OdgovorNapisal/-a calypso » To Jan 03, 2017 03:09

Obljuba dela dolg...

Nekam dolgo sem se spravljala k delu, a končno sem uspela pofotkati, kako imava midva to urejeno.
V bistvu je to kos blaga (midva imava "jeans" blago, ker je ta material trpežen in ni prevroč za tropsko klimo), ki ga pred odhodom na odprto morje "pripopam" pod blazino v salonu (imava enega za vsako stran).
Mislim, da so fotke dovolj zgovorne.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Izkoristim priložnost, da vsem vam voščim veliko ugodnega vetra v letu 2017!

Jasna
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jan 03, 2017 17:31

Jasna, hvala za izčrpno slikovno razlago tega čuda (za nas motornjakarje, haha)!
Ob enem pa tebi in kapitanu želim vse naj naj in veliko preplutih milj v novem letu! :wink:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jan 10, 2017 23:13

Jasna, najlepša hvala! Želim ti pa srečo - to leto in še naprej.

Če ima človek zares srečo, to pomeni, da bo OK tudi zdravje, dobra družba, barka, vreme...

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Pe Jan 13, 2017 17:00

Morda pa to lahko poimenuješ preprosto ograjica ali posteljna ograjica :).
Jaz imam na barki na pogradih nad prosto stranico napeto kar mrežo, ki pri nagnjeni barki prepreči padec s postelje, sicer pa si ob dolgotrajnem jadranju z bočnim vetrom kar z blazinami in odejami podložim spodnjo (odvetrno) stran ležišča, da je postelja vodoravna.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Jan 15, 2017 17:38

Ko sem zadnjič iskal primerno ime v slovenščini, tudi zdaj le še vedno nisem našel takega, ki bi vsebinsko ustrezalo, bilo kratko in če le mogoče samoumevno (t.j. razumljivo tudi novincu brez posebnega pojasnila).

Lee Cloth je dobesedno zavetrna tkanina, na jadrnici pa preprečuje zdrs z nagnjenega ležišča na zavetrno, spodnjo stran. Na močno nemirnem morju lahko pride prav tudi motornim, da te obdrži na ležišču na valovih, čeprav na motornih redkeje pride do tega, da bi v tako nemirnem kdo skušal spati med plovbo.

Ampak ta opis strniti v kratko slovensko ime, ki se bo prijelo? Posteljna ograjica? Zavetrna ograjica? Posteljna tkanina? Zavetrna posteljna tkanina? Zavetrna posteljna mreža? Ne vem... Mislim, da še nič od tega ni čisto prav.

Še najbolj verjetno se mi zdi, da bo kaj primernega rekel kateri od otrok, s katerimi se bomo pogovarjali in upam, da bom takrat prepoznal.

Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Ne Jan 15, 2017 19:43

Hja... mi imamo kar ograjice - in to dobesedno.
Ker je barka tako zasnovana, da samo naslonjala, ki v "kavč funkciji" na klopeh podpirajo hrbte, preneseš naprej on obrneš - pa je posteljna ograjica oz. naslon.
V resnici pa gre za oblazinjeno desko.
bostjanpar
Kapitan fregate
Kraj: Lj-Črvar

OdgovorNapisal/-a bostjanpar » To Jan 17, 2017 14:52

Hvala Jasni za opis in sliko. Koristen pripomoček, ki sem ga že večkrat pogrešill...

Knjiga http://astore.amazon.com/lippy27-20/detail/151684663X Jasne in Ricka je dragocena pomoč pri razumnem opremljanju barke, tudi če preživljamo dopust le na Jadranu!
Flesherka
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Flesherka » Sr Jan 18, 2017 12:40

Spalni stabilizator, Posteljna libela, Nočna mreža, Spalna mreža, Ladijska spalka/Jadralna/Morska spalka, Posteljni stabilizator za spanje na ladji.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost