Prevoz plovila na prikolici

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Nov 18, 2011 22:51

nimas prav... 56. člen je :P

Je res sprememba, moj anapaka.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Nov 18, 2011 23:06

mornar417 napisal/-a:Zelo zanimiva tema.zelo me veseli da ste se tokrat pogovarja o prevozu plovila po cesti, nekaj svojega bi še dodal, pravilna je dolžina prikolice 12m, pravilno je tudi da se gleda na homologacijo vlečnega vozila,B+E kategorijo potrebuješ takrat ko skupna masa presega3,5t (gledajo se papirji), obstaja pa izjema, ko pelješ lahki priklopnik do 0,75t, četudi NDM presega 3,5t ne potrebuješ B+E kategorije.
primer kombi NDM 3,5t + prikolica 0,75T je skupaj 4,25t v tem primeru ne potrebuješ tega izpita. 99% prikolic ima danes posamično torzijsko vzmetenje ( ALKO, KNOTT,PETER NAIPER) in še kakšnega bi našli. Pokazalo se je, da je takšna rešitev obesa OK. ne smemo pozabiti, da je omejitev hitrosti 80 km/h velja za vse prikolice. NDM je 3500 kg, lahko tudi več, samo potem potrebuješ drug sistem zavor, vendar to ne sodi več v forum morjeplovca. velika napaka, ki jo delamo običajno vsi in mislim da lahko vsako vozilo, vleče nezavirano prikolico da 0,75t. (narobe), poglej v svojo homologacijo in pod rubriko O.2-nezavirano priklopno vozilo PRimer 600 kg (kot moj Berlingo), da če želim voziti prikolico 0,75t potrebujem prikolico z zavoro. Hvala bogu da tega ne preverja nobeden. Ja osvetlitev na prikolici je zelo ppomembna, zato morabiti bočno osvetljena in sicer v prvi tretjini prikolice prva bočna osvetljitev potem pa vsake tri metre v zadnjem delu pa lahko maxsimalno en meter od zadnjega dela. Širina prikolice nad 2,1m gabarine luči, bela gleda naprej rdeča nazaj. pozicijaska osvetlitev kjer koli na prikolici samo, da je lahko maksimalen odnik od skrajnega robu največ 15cm, najlažje je to izvest kar na blatniku prikolice. Kar zahtevajo na LLP, je minimalno, vendar dovolj da je prikolica varna za uporabo za vse udeležence v prometu, saj to je smisel hgomologacije. in vsi predpisi ki urejajo to področje sa vzeti iz prakse in običajno za spremembo dajejo proizvajalvi vozil tudi prikolic..

madona si natančen...
Bom pa se jaz potem dopolnil. Pozicijska luč in gabarit se ne smeta prekrivati, odmik mora biti vsaj 15 centimetrov v polmeru.
Bocne luci NISO obvezne za prikolice krajse od 6 metrov. Tam je dovolj samo macje oko. Pa se popravek glede bocne luci... ni nujno, da je v prvi tretjini prikolice, pomembno je, da je v prvih 3 metrih in tako spet vsaj 1 na vsake 3 metre.
Ze dolgo velja, vendar so zaceli upostevati sele letos pa je zascita proti podletu od zadaj. To je za prikolice katerim gledajo ven kolesa. Zascita mora biti visoka vsaj 10cm, navecji odmik od zadnjega dela je 50cm, robovi zascite morajo biti najmanj v radiusu 2mm, zdrzati mora obremenitev 40kg in ne smeti biti ozja vec, kot 10 cm od najsirsega dela blatnikov...
Vse luci in vsi odsevniki morajo biti homologirani. Na njih so odtisnjene oznake. NA pamet jih ne poznam vec so pa nekaj v smislu a1 f1 itd... :)

Huh, pa naj kdo rece, da je moj(in zgleda tudi mornarjev) posel lahek...
mornar417
Višji štabni praporščak

Ne samo prebrati temveč tudi razumeti

OdgovorNapisal/-a mornar417 » To Nov 22, 2011 13:46

ja sem malo prebral in se pozanimal, pravino sem napisal za lahki priklopnik ne potrebuješ nobene kategorije razen seveda B kategorije. To je prikolica z NDM 0,75t oziroma mase 750 kg. :idea:
Krašnjan
Poročnik fregate
Kraj: Krašnja

OdgovorNapisal/-a Krašnjan » To Nov 22, 2011 16:24

Ja priklopnik in tovor skupaj.
Gotovlek
Višji vodnik
Kraj: Žalec

OdgovorNapisal/-a Gotovlek » Po Jan 30, 2017 23:56

Imam tourana z maso 1450kg in dovoljeno maso 623 kg pa me zanima , če lahko velčem pasaro teže okol 700 kg in prikolico z B kategorijo Hvala za odgovor
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Jan 31, 2017 01:25

3500-(1450+623)=NDM priklopnikaX
NDM priklopnika=min{NDM priklopnikaX,tehnični podatek o max masi priklopnika)

Če avto dopušča 1300kg prikolico z zavoro, potem bo menda šlo.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Jan 31, 2017 10:10

Saj je vse jasno, bruto masa avta in priklopnega vozila ne sme presegat 3500 kg.Zdej pa računej kaj ti je na voljo.Lahko pa greš delat neke teste in narediš do 4250 kg bruto mase, al pa B+e, toje pa že druga muzika.
mašinfirer
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » To Jan 31, 2017 16:31

habibi Vll napisal/-a:Lahko pa greš delat neke teste in narediš do 4250 kg bruto mase, al pa B+e, toje pa že druga muzika.

Za vožnjo skupne NDM 4.250 kg (vozilo in prikolica) ni potrebno delat nobenih testov, niti zdravniškega pregleda. Opravi se le praktičen preizkus spretnosti. S tem se pridobi koda 96. Predpogoj je opravljen izpit B kategorije.

B+e kategorija se sedaj imenuje BE :!:
Dovoljuje vožnjo vlečnega vozila NDM do 3.500 kg in prikolice NDM do 3.500 kg.
Potreben je zdravniški pregled, ter teoretični in praktični del izpita.
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Jan 31, 2017 16:54

mašinfirer

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 5 gostov