Bow thruster
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Jaz sem imel v Portorožu med koli 4,08, barka pa širine 4,12. Če nisem dal dosti gasa sem se zagozdil. Na koncu sta stebra bila v obliki črke V 
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
EDO napisal/-a:Jaz sem imel v Portorožu med koli 4,08, barka pa širine 4,12. Če nisem dal dosti gasa sem se zagozdil. Na koncu sta stebra bila v obliki črke V
Jaz imam še vedno tako kole in kot je napisal Marchi, mi je to celo v pomoč. Lepo se zataknem in umiru štrike pripravim, vse naredim sam,... Ni 3x ampak 2x daljše plovilo...
Namontiral sem premčni motor, še predno sem sploh preizkusil kako okreten je čoln z dvema motorjema in pogonom na akse. Mirno bi danes preživel brez, a sem precej bolj miren, ker vem, da imam Đokerja v rokavu!
EDO napisal/-a:Meni so koli odlična rešitev. Sploh, še si sam na barki. Zdaj imam nalogo preštudirat kako se sam privezat na muring brez, da bi imeli prisotni na pomolu vsakič predstavo komika z mano v glavni vlogi
Malo vaje pa bo. Če pa piha, pa še malo več telovadbe
Fino je, če imaš sosednjo barko, kamor se lahko nasloniš ali celo zasilno privežeš na bočno bitev. Mi v ribiškem naselju imamo na muringih pomožne štrikce z malo bojo, pribl. tam nekje, kjer je pozicija premca, ko je barka privezana s krmo na pomol, tako da lahko muring pobereš kar iz vode in ti ga ni treba loviti iz pomola. Zgleda preprosto ampak pri nas je na trenutke precej toka, tako da je moja taktika taka, da najprej barko pripeljem bočno na soseda in se primem njegove stranske zajle, tako da enercija barke "ugasne". Potem pa hitro privežem krmno špago, ki leži na pomolu in tečem na premec po muring, ki ga dvignem tam iz vode. Vse ostalo sledi na izi.
Najbolj pomemno je, da barko umiriš preden začneš privezovat. To je ključno.
(11m jadrnica)
Prestavili smo se v Funtano in tam so klasični muringi, Moj pristop bo takšen: pridem s krmo do pontona, nataknem krmni vrvi na bitve pontona (če je kakšna barka levo-desno toliko bolje), minimum gasa naprej, da bo stabilna na krmnih vrveh in potem spredaj nataknem muring.
Pri odvezovanju sem to že poskusil in deluje. Tudi od močnejšem bočnem vetru.
EDO napisal/-a:Prestavili smo se v Funtano in tam so klasični muringi, Moj pristop bo takšen: pridem s krmo do pontona, nataknem krmni vrvi na bitve pontona (če je kakšna barka levo-desno toliko bolje), minimum gasa naprej, da bo stabilna na krmnih vrveh in potem spredaj nataknem muring.
Dobra ja!
Upam, da imaš dovolj globine, da ne pride kakšen štrikec v propeler. Jaz imam ob oseki nekaj cm pod kobilico in takrat ni dobro laufat propelerja, ker pomete vse po dnu. Enkrat se je pa barka ustavila 5m pred pomolom in sem na roko vlekel not, hkrati pa kobilico lepo spucal spodaj.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov