Bow thruster
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Pozdravljeni
obstajajo tudi zunanji ,ki jih proizvajajo Avstrijci.www.marinno.com.
uporabni tako ta jadrnico kot za gliser.tukaj je tudi video: video
lp
obstajajo tudi zunanji ,ki jih proizvajajo Avstrijci.www.marinno.com.
uporabni tako ta jadrnico kot za gliser.tukaj je tudi video: video
lp
Delajo jih pri nas ne. Vsaj kolikor vem. Z samo montažo, se jih ukvarja kar nekaj. Pri montaži potrebuješ tako dobrega plastičarja, kot električarja. Samovgradnjo, bi ti odsvetoval. Sam sem bil zraven pri montaži in ti povem, da je mnogo težje, kot izgleda nakoncu, ko je gotovo.
Telefonsko od enega monterja sem ti poslal na ZS.
lp
Ma neki model v Lj. sestavlja, ker je motor od Iskre z oznako AMJ 4726 ( http://www.iskra-ae.com/slo/dc_motors.php ) s stikali ( http://www.iskra-ae.com/slo/switches.php ) in stikalo za pomik Bow Thrusterja ( http://www.eyra-elektronika.si/slike%20 ... ruster.jpg ). Priložena ni bila nobena shema za priklop 12V in to je problem, drugače pa je motor že vgrajen. Ko se priklopi gor 12V se skuri varovalka. Nimaš pa kaj falit (+) in (-), to je to.
Ojla... vidm da tale bowtruster kr zanima nas morjeplovce
lansko leto so mi ga vgradili v Istri za 1600 eur vse komplet, letos pravijo hrvaški mojstri da jih zaje..vajo na carini in da se ne da dobit več izvoznih papirjev tko da se ne da več odbit ddv-ja. Cena, ki mi jo je isti mojster sporočil za prijateljev čoln maxum 2700 je bila pred mesecem dni 2000 eur...
lansko leto so mi ga vgradili v Istri za 1600 eur vse komplet, letos pravijo hrvaški mojstri da jih zaje..vajo na carini in da se ne da dobit več izvoznih papirjev tko da se ne da več odbit ddv-ja. Cena, ki mi jo je isti mojster sporočil za prijateljev čoln maxum 2700 je bila pred mesecem dni 2000 eur...
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Fantje pozdravljeni
Ker bom letos tudi jaz dal vgraditi bow thruster znamke vetus.
Na netu sem pa slučajno našel drugačen tip bow thrusterja EXTURN
Zanima me ali ima kdo od Vas kake izkušnje z takim tipom montaže.
Ali je bolje vseeno klasična montaža .
link http://www.marinno.com/e/index.html
Ker bom letos tudi jaz dal vgraditi bow thruster znamke vetus.
Na netu sem pa slučajno našel drugačen tip bow thrusterja EXTURN
Zanima me ali ima kdo od Vas kake izkušnje z takim tipom montaže.
Ali je bolje vseeno klasična montaža .
link http://www.marinno.com/e/index.html
Po testiranjih, ki so jih izvedli na Hrvaškem, imajo še celo manjši upor kot klasični thrusterji. Kdor si je ogledal video, je videl, da je montaža izredno enostavna, ves montažni pribor je v paketu. Tudi z instalacijo elektrike ni problemov.
lp
Po testiranjih, ki so jih izvedli na Hrvaškem, imajo še celo manjši upor kot klasični thrusterji. Kdor si je ogledal video, je videl, da je montaža izredno enostavna, ves montažni pribor je v paketu. Tudi z instalacijo elektrike ni problemov.
lp
- Novinec
- Admiral
- Kraj: Sailing on the world
- Kontakt:
Lani sem se na sejmu v Barceloni pogovarjal z avstrijci in takrat sem zvedel, da v Sloveniji ni zastopnika za Exturn thrusterje. Prikazali so tudi video, ki je na netu in kazalo je, da imajo boljši izkoristek, kot jih imajo vgrajeni thrusterji s tunelom. Montaža je zelo enostavna in se naredi v enem dnevu, vendar ne priporočajo samomontaže. Cena brez montaže za 10m dolgo plovilo znaša 3.400 Eur.
Sem pa tu zelo velik optimist. Zakaj? Zato, ker na Jadranu pluje po vsaki nevihti vse kar voda odnese. Tako sem lani naletel na "štafl" 10x10 cm in dolg cele 4 metre, ki sem ga prav lepo "pobral". Imel sem veliko srečo, da mi ni potrgalo Z nog. Kolega ni imel te sreče ko je naletel na lesena vrata. Če naletiš na kaj podobnega z Extern thrusterjem, ga bo odtrgalo, in potem bo vdirala voda, čeprav sem že videl slike, da imajo pred bowom narejeno zaščitno kletko, ki ne dovoljuje stika in možne nesreče.
Jaz sem še vedno pristaš bowa s tunelom. Montaža traja tri dni, cenovno pa je enako, če ne celo malo ceneje.
Vsekakor za gliserje kaj takšnega ni, je pa verjetno bolje za jadrnico, ki je bolj počasna in je pri mali hitrosti manjša možnost, da se kaj zatakne v tujek, ki gleda iz plovila.
LP

Sem pa tu zelo velik optimist. Zakaj? Zato, ker na Jadranu pluje po vsaki nevihti vse kar voda odnese. Tako sem lani naletel na "štafl" 10x10 cm in dolg cele 4 metre, ki sem ga prav lepo "pobral". Imel sem veliko srečo, da mi ni potrgalo Z nog. Kolega ni imel te sreče ko je naletel na lesena vrata. Če naletiš na kaj podobnega z Extern thrusterjem, ga bo odtrgalo, in potem bo vdirala voda, čeprav sem že videl slike, da imajo pred bowom narejeno zaščitno kletko, ki ne dovoljuje stika in možne nesreče.
Jaz sem še vedno pristaš bowa s tunelom. Montaža traja tri dni, cenovno pa je enako, če ne celo malo ceneje.
Vsekakor za gliserje kaj takšnega ni, je pa verjetno bolje za jadrnico, ki je bolj počasna in je pri mali hitrosti manjša možnost, da se kaj zatakne v tujek, ki gleda iz plovila.
LP
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
...........................................................(J.H.)
Imel sem idealno priložnost in fantastično ceno (še celo delno sponzorstvo) za nabavo in montažo tega bow thrusterja, vendar se nisem odločil zaradi pomislekov, ki jih je navedel že Novinec.
Pomislek imam tudi zaradi motorja v vodi, ali je res tako dobro zatesnjen?
Naslednji pomislek je vzdrževanje. Pa nabiranje školjk nanj.
Seveda pa bo čas pokazal dobre in slabe strani tega thrusterja.
Novinec, ti si večni optimist
LP
Pomislek imam tudi zaradi motorja v vodi, ali je res tako dobro zatesnjen?
Naslednji pomislek je vzdrževanje. Pa nabiranje školjk nanj.
Seveda pa bo čas pokazal dobre in slabe strani tega thrusterja.
Novinec, ti si večni optimist
LP
Evo tole je pa že naša luknja vgrajen BOW THRUSTER VETUS 35 kgf

Nazadnje spremenil Fojki, dne Ne Maj 16, 2010 07:29, skupaj popravljeno 5 krat.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta