Menjava hladilnika - nasvet

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

boni
Kapitan

Menjava hladilnika - nasvet

OdgovorNapisal/-a boni » Po Sep 12, 2016 15:38

Sedaj imam na barki 19 let star hladilnik indel"B". Deluje dobro, lepo hladi, vendar sem opazil, da se kompresor zelo hitro vklaplja. Na rebra od kompresorja sem montiral ventilator od PC-ja pa ni nič bolje. Ugotovil sem, da je dihtunga na vratcih čisto trda, nekje je celo strgana.
Torej sprašujem za kvaliteten hladilnik, ki ima možnost, da je kompresor ločen od hladilnika. Rabim 12V ter 220V. Moj sedaj nima vratc od zmrzovalnega dela, zato zmrzovalni del nima take funkcije. Dimenzije so približno v=54, š=42 globina=44 cm.
Katero znamko mi priporočate? Nekje sem zasledil na formu, da ima Waeco probleme z elektroniko.

Slika

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Sep 12, 2016 17:00

Se mi zdi, da s kakšnim drugim hladilnikom ne boš nič kaj uspešnejši.

Več faktorjev vpliva na delovanje hadilnika:
- temperatura okolja (v teh dneh je čez dan še vedno vroče, prek 30°, tudi moj danfos se vklaplja pogosteje, kot pri 20°C v kabini.)

- izolacija hladilnika in seveda tesnila (tu se da pogosto še kaj izpopolnit)

- način odpiranja vrat (zgoraj, s strani). Pri tvojem gre ves hladen zrak ven, vsakič odpreš vrata in potem je odvisno kaj imaš v hladilniku in koliko je ohlajeno, da se spet vzpostavi primerna temperatura. Pri odpiranju zgoraj, v mojem primeru, je na dnu hladilnika ponavadi zmrznjeno meso in kakšna plastenka pijače, kar pomeni bistveno večjo učinkovitost.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Sep 12, 2016 17:03

Nekaj stvari, ki jih lahko narediš takoj.
Zamenjaj tesnilo, zvečaj temperaturo na termostatu (oz. manjša stopnja hlajenja), če se da uredi odvod zraka od kompresorja (zračna reža z ventilatorjem).
Uporabniški avatar
RobertB
Kontraadmiral
Kraj: Sežana - Sesljan

OdgovorNapisal/-a RobertB » Po Sep 12, 2016 18:11

Mogoče je treba samo dofilat plin.
LP
Uporabniški avatar
Jean
Kapitan
Kraj: Prlekija-Biograd

OdgovorNapisal/-a Jean » Po Sep 12, 2016 21:54

Lani sem imel podoben problem,se je hladilnik veliko vklopil in izklopil v v kratkem časovnem intervalu.Ugotovili,da je bilo premalo plina, gre not le 55g.Če je premalo in preveč plina potem kontroler izklaplja delovanje.Zato je dobro to preverit,klima mojstri,lahko tudi kje cev spusti in se zadeva da sanirat.
LP Dani
boni
Kapitan

OdgovorNapisal/-a boni » To Sep 13, 2016 10:17

Nekako sem razmišljal v tej smeri, da če je hladilnik star 19 let je mogoče nekako nesmiselno investirat v njega. Se pravi, moral bi kupiti novo tesnilo na vratih ter poklicati mojstra, da pregleda instalacijo in plin v kompresorju. Instalacija je stara, lahko se zopet pojavi kje kakšna luknjica. Sicer ne vem koliko je tehnika pri teh hladilnikih šla naprej - Kompresorjih, samih stenah in tesnilih. Če pogledam hladilnike in zamrzovalnike za gospodinjstvo so sedaj veliko bolj izolirani ...
Marchi montiral sem ventilator na reže od kompresorja (slika je starejša in še nima ventilatorja), vendar se vseeno prehitro vklaplja, tudi če ne odpiram hladilnika. Kako pa misliš, da bi montiral ventilator za odvod toplega zraka iz prostora, kjer je kompresor. Ventilator za reže imam tako zvezanega, da dela le takrat ko se vklopi kompresor.

Še vedno bi rad kako informacijo kateri hladilniki so kvalitetni in da imajo lahko kompresor ločen od hladilnika. Saj veste hladilnik na barki je zelo zelo pomemben :wink:
boni
Kapitan

OdgovorNapisal/-a boni » To Feb 28, 2017 20:48

Torej katere znamke so kvalitetne kaksne imate izkusnje?
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Feb 28, 2017 21:19

Ja kompresor skor mora biti Danfoss ,na primer BD 35 pri enih srednjih hladilnikih.Eni hladilniki so špica ,ker imajo še not akumulacijsko ploščo ki se polni ko je motor prižgan ali pa celice ornk polnijo.Na sidru pa pol ta plošča pomaga hladit notranjost boksa.Pa morajo se z vrha odpirat,so veliko bolj ekonomični.Ogromno pa ve o vsem tem naš član Nikola Tesla...
boni
Kapitan

OdgovorNapisal/-a boni » Sr Mar 01, 2017 18:53

Hvala za nasvet glede kompresorja in nacina odpiranja hladilnika. Pri meni je lahko le stransko odpiranje. Vendar mene zanima katere znamke hladilnikov se najbolj obnesejo. Vem da ima vsak svoje mnenje, vendar sigurno obstajajo boljši in slabši.
Ker sploh ne vem katere znamke obstajajo, sem vas zaprosil za mnenje in pomoč, ker se ne bi rad nasral z nakupom.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Mar 01, 2017 21:19

Vrhunska roba za avtodome je dometic so profiči v hladilni,in grelnin tehniki.Drugač pa kompresor mora biti DAnFOS in nič drugega ,On res hladi in ima malo porabo.Vse ostalo preskoči.Pa mal se potrudi in najdi mesto da se bo boks odpiral z vrha.
Nazadnje spremenil polanc, dne Ne Mar 12, 2017 21:13, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » So Mar 11, 2017 12:42

pozdravljen
jaz sem imel indelB,potem je po 20 letih crknil (strela),pisal sem na indelb v italijo
da sem imel njihov hladilnik in bil z njim zadovoljen,da sedaj iščem novega in ne vem kateri model,imel sem 60 litrskega,pisal sem v soboto zvečer v ponedeljek dobil odgovor da mi ponujajo novega z 30% procentnim popustom,nov hladilnik sem dobil Za 600€ ima danfos kompresor sedaj so itak vsi danfos,konkutenca enaka litraža 900€ z vsemi popusti.
tako da tem iz indelb vsaka čast
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Mar 12, 2017 21:14

Ja to je pa ena redkih firm,ki tud neki reskira za ohranitev svojega dobrega imena.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov