Webasto

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: Webasto

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Dec 05, 2018 14:55

theDamjan napisal/-a:Jaz, kot velik strokovnjak, ki ima enak "webasto" kot ti in sem ga montiral sam, brez da bi že kdaj kakšnega videl in ga prav zares niti še nisem preizkusil, bi svetoval naslednje ( :D ):

Original dobiš zraven 1m raztegljive alu cevi - to sem jaz montiral takoj za grelec. Potem pa sem nadaljeval kar z rebrasto rdečo cevjo, ki je z notranje strani gumirana. Direkt paše na to, ki jo dobiš zraven. Vse spoje sem povil z ALU trakom. Te imam potem točno 5m, od tam naprej pa sem iz vodovodnih odtočnih cevi 110 (rdeča paše direktno v te kose) vse skupaj namontiral o obstoječi razvod klime, ki pa je iz take mehke PVC cevi z jekleno spiralo.

Od tistega metra dalje lahko uporabiš še kakšne meter ali dva cevi pa napo - tudi ALU izvedbo, pa naprej plastiko, ki mislim da bo ok. Če pa še niso odposlali, jim pa napiši, da ti dodajo še tiste originalne cevi zraven kolikor je rabiš in kose za vmes, pa boš najbolje naredil.

Ja, sem mislil naročiti cevi. Koliko pa je fi cevi in vmesnikov, ker ponujajo različne?
Uporabniški avatar
theDamjan
Admiral
Kraj: Trebnje - Novi Vinodolski - Jadransko morje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a theDamjan » Sr Dec 05, 2018 14:57

Ne bi dal roko v ogenj, mislim da 8cm, Kar njim naroči, tam k si mašino naročil.
-----------------
***Naj bo vsak dan najlepši!
Uporabniški avatar
kekeck
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a kekeck » Sr Dec 05, 2018 15:43

Kaj pa cevi ki se uporabljajo za gretje avtodomov. Ali so od Trume kaj bolj ugodne kot od Webasto?
http://www.mixi-caravaning.si/katalog/i ... 0&start=36
... potovanj ne štejem po prejadranih miljah ampak po krajih ki jih obiščem in ljudeh ki jih srečam ...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Dec 05, 2018 16:09

kekeck napisal/-a:Kaj pa cevi ki se uporabljajo za gretje avtodomov. Ali so od Trume kaj bolj ugodne kot od Webasto?
http://www.mixi-caravaning.si/katalog/i ... 0&start=36

Ja, to mi zgleda ok.
Ker cene teh cevi tudi pri Kitajcih niso nizke.
androo81
Kapitan bojne ladje
Kraj: Begunje pri Cerknici

OdgovorNapisal/-a androo81 » Sr Dec 05, 2018 16:48

Mene pa zanima kako se obnese ta "kitajcek" namrec razmisljam o nakupu.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Dec 05, 2018 17:21

Kontaktirajte našga Joškota ma vse cevi ,y kose in VELIKO praktičnih nasvetov.Vse sem dobu pr njem u paketu pod ugodno
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Dec 07, 2018 20:55

androo81 napisal/-a:Mene pa zanima kako se obnese ta "kitajcek" namrec razmisljam o nakupu.

Noben še prav zares ne ve, kako se obnesejo. Testiramo. Sigurno bo kakšna hiba. Za tak denar ne moreš pričakovat čudežev. Predvidevam, da dela samo na eni jakosti (na full), potem pa termostat izklopi, ko temperatura v prostoru doseže nastavljeno vrednost. Za nekaj ur letno, bo že moral špilat.

Bi pa vprašal, kako imate priklopljen grelec na elektriko. Na komandno ploščo ali direktno na akumulator oz. pred stikalo. Namreč, grelec se še nekaj časa po izklopu ohlaja in ventilator dela, tako da ne vem če je dobro, da ga nekdo sredi gretja po nesreči izklopi na stikalni plošči. Preveč kompliciram? Na komandni plošči imam prost šalter označen za gretje, zato sem malo zmeden, ker berem po netu, da je dobro priklopit direkt, kot kaljužno pumpo, avtoradio ipd.
Uporabniški avatar
theDamjan
Admiral
Kraj: Trebnje - Novi Vinodolski - Jadransko morje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a theDamjan » Pe Dec 07, 2018 21:23

V navodilih (ki jih še nimaš :D) piše, da bognedaj ugasniti predno se sam ugasne/ ohladi.

Motiš se tudi glede jakosti. Pamet lepo zmanjšuje obrate pihanja glede na temperaturo noter in povečuje, ko pade.

Sam sem ga vezal preko varovalke direktno na akumulator. Sicer display ves čas gori, ampak verjetno tisti wat ne bo kritičen.
-----------------

***Naj bo vsak dan najlepši!
androo81
Kapitan bojne ladje
Kraj: Begunje pri Cerknici

OdgovorNapisal/-a androo81 » Pe Dec 07, 2018 21:31

A bi bil kdo pripravljen zadevo demonstrirat v zivo. Zanima me montaza ter kako glasen in kako mocan je tok toplega zraka koliko se cuti pihanje?

Lp.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Dec 07, 2018 21:45

theDamjan napisal/-a:V navodilih (ki jih še nimaš :D) piše, da bognedaj ugasniti predno se sam ugasne/ ohladi.

Motiš se tudi glede jakosti. Pamet lepo zmanjšuje obrate pihanja glede na temperaturo noter in povečuje, ko pade.

Sam sem ga vezal preko varovalke direktno na akumulator. Sicer display ves čas gori, ampak verjetno tisti wat ne bo kritičen.

:) 8)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Dec 07, 2018 21:48

androo81 napisal/-a:A bi bil kdo pripravljen zadevo demonstrirat v zivo. Zanima me montaza ter kako glasen in kako mocan je tok toplega zraka koliko se cuti pihanje?

Lp.

https://www.youtube.com/results?search_ ... air+heater
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » So Dec 08, 2018 22:01

Če ga med delom ugasneš se lahko pokvari...pregori ..
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Dec 09, 2018 21:49

Nikakor NE vežite Webasta ali poceni kitajskih kopij preko kakšnih dodatnih stikal! Varovalke tudi nobene, ker je varovalka že ma paketu kablov, celo 2 sta pri Webastu, ena za grelec, druga samo za elektroniko 1A...
Grelec je lahko priklopljen za glavnim stikalom za izklop baterij, torej, da je brez napetosti, ko te ni na barki, vendar pa po navodilih priporočajo, da je priklopljen čisto direktno na akumultator!
Med delovanjem seveda ne sme nikoli ostati brez napetosti, kot ste omenili že zgoraj, mora se ohladiti. Če je za glavnim stikalom to ni problem, gretje običajno ugasneš, ko se začneš pokat z barke, grelec se ohladi in izklopi v nekaj minutah, zagotovo prej, kot ti zmečeš dol potovalke in ostale zadeve, pri zapuščanju barke...
Slaba stran take vezave je, da ob ekstremno nizkih temperaturah mogoče želiš pustiti Webasto vklopljen med tednom, ko te ni na barki in bi tako moralo biti na ON tudi glavno stikalo... Druga zadeva je tudi resetiranje digitalnega upravljanja, če ga imaš! Če je termostat mehanski, je vseeno.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Dec 16, 2018 00:08

Serijske barke imajo običajno pedpripravljeno el. inštalacijo za razne naprave. Recimo webasto.
Vprašanje, kako najti kabel, ki je tam nekje, jebelacesta, ampak kje. Na Bavarii 36 (2003) je to kabel št.15, po navodilih in stikalni plošči. Rad bi malo pripravil zadeve za montažo. A kdo ve kako se učinkovito lotiti iskanja kabla?
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Dec 16, 2018 19:02

Potegneš novega, bo prej fertik in točno boš vedel ,kje je.Saj rabiš samo dovod od gl stikala do naprave,krmilni del je pa zraven mašine in moraš tako tisto nekje speljat v salon.Jaz sem mojega pod polico v kabini,nato skozi omaro in nato sem prišel v elektro omaro in tam zraven radia zmontiral tisto stikalo za vžgat in nastavit temp.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov