OdgovorNapisal/-a admin » Pe Jul 09, 2021 18:51
Tole z jopiči je res malo ekstremno in realno preveč splošno definirano.
Na nekem open plovilu (fisherman, gumenjak in podobno) bi rekel, da ima smisel, ker tam res lahko hitro padeš v morje. Podobno tudi na jadrnici, kjer jadralci med plovbo redno hodijo po bokih na premec in nazaj v kokpit. Čeprav so hitrosti majhne, je možnost padca v vodo zagotovo precej večja, kot na kakšnem večjem cruiserju, kjer se pri 25 KN potovalke zagotovo nihče med plovbo ne sprehaja po barki...
Torej čoln brez povsem zaprte kabine... Npr. kup večjih hard top bark, recimo 50 ft, res vse zaprto, samo zadaj nima vrat na platformo, po novem morajo vsi na barki imeti jopiče. Vse fly barke, poleti vas verjetno zelo malo navigira na spodnji postaji ob zaprtih vratih...
Mogoče je pač samo šok, kot je napisal "kr en" in se bomo s časoma pač navadili. Na severu Evrope imajo vsi jopiče in niti na kraj pameti mu ne pade, da bi izplul iz marine brez da najprej navleče nase jopič.
Drug problem so recimo bei-booti... Veliko nas ima take, ki dosegajo 20 Kn hitrosti, plujemo pa zvečer od sidra 200 metrov do obale s hitrostjo 2 Kn na večerjo in nazaj. Takrat bi moral imeti na sebi še lučko, pa pišuko, pa kaj še? Kje boš to pustil v bei-bootu ali "šetal" cel večer z jopičem in to opremo?
Če se mene vpraša bi bilo pametno te zadeve omejiti tudi na letni čas. Hrvati imajo na tak način že leta prižgane luči na avtomobilih po dnevi. Obvezne so samo pozimi, kot zimske gume, potem čez poletje pa luči ne rabijo biti prižgane... Sicer sem pri tem mnenja, da je bolje, da so prižgane vedno, vendar konec sveta tudi ni, če pri soncu avto nima luči. Leta smo se vozili mi in pred nami naši starši vedno brez luči, pa verjetno ni bilo kaj veliko nesreč zaradi ugasnjenih luči pri belem dnevu...
Da se vrnem na jopiče in letni čas... V zimskem obdobju, ko ima morje temperaturo 10 C, je jopič zagotovo ena velika varovalka za tistega, ki pade s plovila, pa čeprav blizu obale. Poleti mislim, da vsak preživi pol ure v morju brez da se podhladi.
Lahko bi bilo regulirano tudi na oddaljenosti plovbe od obale... Recimo do 0.5 NM od obale ni potrebno jopičev poleti, naprej pa.
Lahko bi bilo tudi glede na vremenske razmere, recimo slabše, dež, valovi npr. preko 1 meter, jopiči obvezni za vse. V bonaci pa recimo ne, predvsem bližje obali, itd...
Ne iščem izgovorov, samo realno razmišljam, ker jopiči sredi poletja v brezvetrju in v zaprtem kokpitu s 3 strani (ne pa tudi z zadnje) so res huda traparija. Tudi na bei-bootu se mi zdijo, če pluješ tistih 200 metrov do oštarije, bi pa bilo realno, da je na takem malem čolnu obvezno kadar glisira in ne samo da lahko doseže hitrosti glisiranja...