Nova CRO zakonodaja in obvezni resevalni jopici med plovbo

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

Re: Nova CRO zakonodaja in obvezni resevalni jopici med plovbo

OdgovorNapisal/-a kr en » To Jun 22, 2021 22:33

Sedaj pa tule nekaj ne razumem. :?
A ko sedete na motor, al pa skuter tud tuhtate, da vas bo ustavu policaj ki, kao, ni tečen?
Jbg. Zakon je sprejet in počas ga bo treba upoštevat. Hoteli to ali ne. Na kaj vse smo se že navadli. Mene osebno plačevanje davkov bolj moti, kot tile jopiči. :mrgreen:
Pa sej športni jopič (takšen za smučanje ali pa za jet-ski) sploh ni tako moteč.
Ostane pa še opcija “B” 500 kun v nepremočljivo vrečko, pa tud čudeže dela. Sam problem, če se pol “navučejo” na mančo in prakticirajo dan za dnem… :lol: :lol: 8)
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jun 22, 2021 22:49

Pol je kurba če bi vrečk zmanjkal..
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Jun 25, 2021 11:40

Jest sm si tole pedertaško kupil.

Slika

Slika
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
ace
Praporščak

OdgovorNapisal/-a ace » Po Jun 28, 2021 12:11

V soboto na Krku rent v mestu Krk. Po besedah najemodajalca jopiči med vožnjo samo za mladoletne.
Kuhan_Vinček
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Kuhan_Vinček » Po Jun 28, 2021 17:57

ace napisal/-a:V soboto na Krku rent v mestu Krk. Po besedah najemodajalca jopiči med vožnjo samo za mladoletne.

Kako zanesljiv vir...

A se bos pri kontroli skliceval na to, kar ti je on rekel?

Ali mislis, da bos pri tem uspesen?
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Jul 08, 2021 22:31

Evo iz prve roke:

Na lučki upravi Cres so mi na vprašanje glede rešilnih pasov odgovorili sledeče: razen omejitev glede glisiranja ob obali veljajo uredbe iz vaše države. Torej odrasli na čolnih s SLO registracijo na plovilih, ki presežejo 20kt ne rabimo rešilnih pasov med plovbo. Meni so tako zagotovili.
Xilinx Vivado HLx trainee
lslabe
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a lslabe » Pe Jul 09, 2021 10:25

ace napisal/-a:V soboto na Krku rent v mestu Krk. Po besedah najemodajalca jopiči med vožnjo samo za mladoletne.

Enako, na Cresu prejšnji vikend...
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Pe Jul 09, 2021 15:42

kasaudio napisal/-a:Evo iz prve roke:

Na lučki upravi Cres so mi na vprašanje glede rešilnih pasov odgovorili sledeče: razen omejitev glede glisiranja ob obali veljajo uredbe iz vaše države. Torej odrasli na čolnih s SLO registracijo na plovilih, ki presežejo 20kt ne rabimo rešilnih pasov med plovbo. Meni so tako zagotovili.

Na Lučki kapetaniji Zadar, mi je rekel, da bi na čolnih, ki lahko presežejo 20 vozlov, morali rešilnejopiče uporabljati VSI,
posebno pa otroki do 12 let :!:

Na vprašanje, zakaj je izpostavil otroke, če morajo imeti vsi, se je nasmejal :)

Na naslednje vprašanje, koliko odraslih so zaradi tega že kaznovali, je dejal, da še nobenega :roll:

Ko opazujem ljudi na čolnih, jih nosi rešilne jopiče podobno malo, kot pred sprejetjem zakona :idea:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Jul 09, 2021 18:51

Tole z jopiči je res malo ekstremno in realno preveč splošno definirano.
Na nekem open plovilu (fisherman, gumenjak in podobno) bi rekel, da ima smisel, ker tam res lahko hitro padeš v morje. Podobno tudi na jadrnici, kjer jadralci med plovbo redno hodijo po bokih na premec in nazaj v kokpit. Čeprav so hitrosti majhne, je možnost padca v vodo zagotovo precej večja, kot na kakšnem večjem cruiserju, kjer se pri 25 KN potovalke zagotovo nihče med plovbo ne sprehaja po barki...
Torej čoln brez povsem zaprte kabine... Npr. kup večjih hard top bark, recimo 50 ft, res vse zaprto, samo zadaj nima vrat na platformo, po novem morajo vsi na barki imeti jopiče. Vse fly barke, poleti vas verjetno zelo malo navigira na spodnji postaji ob zaprtih vratih...

Mogoče je pač samo šok, kot je napisal "kr en" in se bomo s časoma pač navadili. Na severu Evrope imajo vsi jopiče in niti na kraj pameti mu ne pade, da bi izplul iz marine brez da najprej navleče nase jopič.

Drug problem so recimo bei-booti... Veliko nas ima take, ki dosegajo 20 Kn hitrosti, plujemo pa zvečer od sidra 200 metrov do obale s hitrostjo 2 Kn na večerjo in nazaj. Takrat bi moral imeti na sebi še lučko, pa pišuko, pa kaj še? Kje boš to pustil v bei-bootu ali "šetal" cel večer z jopičem in to opremo?

Če se mene vpraša bi bilo pametno te zadeve omejiti tudi na letni čas. Hrvati imajo na tak način že leta prižgane luči na avtomobilih po dnevi. Obvezne so samo pozimi, kot zimske gume, potem čez poletje pa luči ne rabijo biti prižgane... Sicer sem pri tem mnenja, da je bolje, da so prižgane vedno, vendar konec sveta tudi ni, če pri soncu avto nima luči. Leta smo se vozili mi in pred nami naši starši vedno brez luči, pa verjetno ni bilo kaj veliko nesreč zaradi ugasnjenih luči pri belem dnevu...
Da se vrnem na jopiče in letni čas... V zimskem obdobju, ko ima morje temperaturo 10 C, je jopič zagotovo ena velika varovalka za tistega, ki pade s plovila, pa čeprav blizu obale. Poleti mislim, da vsak preživi pol ure v morju brez da se podhladi.
Lahko bi bilo regulirano tudi na oddaljenosti plovbe od obale... Recimo do 0.5 NM od obale ni potrebno jopičev poleti, naprej pa.
Lahko bi bilo tudi glede na vremenske razmere, recimo slabše, dež, valovi npr. preko 1 meter, jopiči obvezni za vse. V bonaci pa recimo ne, predvsem bližje obali, itd...

Ne iščem izgovorov, samo realno razmišljam, ker jopiči sredi poletja v brezvetrju in v zaprtem kokpitu s 3 strani (ne pa tudi z zadnje) so res huda traparija. Tudi na bei-bootu se mi zdijo, če pluješ tistih 200 metrov do oštarije, bi pa bilo realno, da je na takem malem čolnu obvezno kadar glisira in ne samo da lahko doseže hitrosti glisiranja...
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Pe Jul 09, 2021 20:00

Na srečo so policaji “ljudi od foha” in sem prepričan da ne bodo hebali ljudi, če bodo presodili, da nevarnosti ni. Po drugi strani pa jim odpre možnosti, da dodatno štrafajo bukslne, ki jim kultura, odnos,… ni blizu….
https://vodovod-rh.si/
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » So Jul 10, 2021 08:25

Roberth1 napisal/-a:Na srečo so policaji “ljudi od foha” in sem prepričan da ne bodo hebali ljudi, če bodo presodili, da nevarnosti ni. Po drugi strani pa jim odpre možnosti, da dodatno štrafajo bukslne, ki jim kultura, odnos,… ni blizu….

Upam, da to drži :idea:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov