LED luči na plovilih

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

Re: LED luči na plovilih

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Sep 01, 2022 19:50

Kakšno imaš pa sidrno luč, da ne dela motenj? Ker to, kar imam sedaj, sicer dela, ampak jo bom enkrat zamenjal s kvalitetno novo lampo.
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Pe Sep 02, 2022 10:00

Pri menjavi navadne žarnice z LED v navigacijskih lučeh bi vas rad opozoril na dejstvo, da po tem navigacijske luči niso več certificirane - se pravi, da ne ustrezajo več predpisom.

Zakaj: Navigacijska luč (recimo zelena) mora svetiti v loku 112,5°. Da se doseže točno predpisan kot sta žarnica in ohišje ena testirana enota, kjer je nitka žarnice točno na pravem mestu. Če ste opazili imajo žarnice navigacijskih luči žarilno nitko povsem navpično po sredini žarnice.
LED žarnica pa ima svetilne diodice razporejene naokrog po valju. Zato ohišje ne zagotavlja več kota 112,5°.
V praksi to ni tako hudo, a če pride do trčenja na morju boste nasrkali, ker vozite brez predpisanih luči. Bral sem, da se je to že dogajalo (v ZDA) in lastnik ni dobil povrnjene škode od zavarovalnice, plačal pa je tudi kazen za vožnjo brez predpisanih luči.
Pri nas lahko nastane težava pri podaljšanju registracije, saj te kak posebno natančen preglednik lahko zavrne pri pregledu barke, če to opazi. Pri plovilih do 12m morda ni tako hudo, a pri plovilih nad 12m preglede opravljajo certifikacijski zavodi (in ne kapetanija), ki so včasih vražje natančni.
Certificirane so le LED navigacijske luči, ki so v kompletu z ohišjem. Te pa so praviloma precej dražje, saj certifikacija stane dosti denarja.
Podobno je s sidrno lučjo. Proizvajalec (s certifikatom) zagotavlja vidnost na predpisano razdaljo (odvisno od velikosti plovila) za testirano kombinacijo ohišja in žarnice.
Ali na LED žarnicah kje piše, da ustrezajo standardu? Na nobeni, ki sem jo videl nisem našel tega podatka.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Pe Sep 02, 2022 18:51

Torej, da sem čisto natančen, rad bi našel certificirano LED sidrno luč za jadrnico pod 12m, ki ne bo svetila motenj na 150 MHz v anteno, ki je 10cm zraven.

lp

motorni
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Sep 12, 2022 13:11

V kammu imajo eno super sidrno ledico, celo lučko, ki je še taka malo nižjega profila, jaz sem jo dal spredaj in oblepil zadnji konec. Je pa draga kot da je iz zlata, skoraj 50€. Sicer certificirana za cel svet.

https://www.venismarine.com/en/product/ ... -trem.html

Drgač pa tele motomarine led žarnice navtične za v lučke, možno da so tudi certificirane.

Slika
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 7 gostov