Pb+LiFePO4

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Pb+LiFePO4

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Mar 08, 2023 13:22

SR 290 napisal/-a:(1)...Nato moraš nekje nakopat in pripravit precej kovin, ki tvorijo neodim magnete, brez katerih imajo sinhroni elektromotorji preslabe izkoristke. In v teh magnetih je mnogo več kobalta kot v akumulatorjih. ZDA imajo precej redkih kovin, ki jih je pri njih zaradi ekologije prepovedano pridobivat!

(2)...ne vem kateri idiot vidi v tem pozitivno ekološko enačbo? Še posebej ob dejstvu, da proizvodnja enega aku napravi toliko CO2ja kot dizlaš v 100.000 km!...

1. V EV se uporablja večinoma indukcijske oziroma ASINHRONSKE motorje, ki nimajo vgrajenih trajnih magnetov!

2. Zelo varčen dizlaš porabi recimo 6l/100km goriva. Za prevozit 100.000km porabi skupaj 6.000l goriva. Če to prevedeš v energtsko vrednost dizla to znesel 9,7kWh/l x 6l/100km = 58,2kWh/100km > za 100.000km to znese 58,2MW energije!!!
Ma to lahko komu drugemu razlagaš kako se za proizvodni proces ene baterije porabi tako ogromno energije. :roll:

Tudi za proizvodnjo klasičnega avta je potrebna energija, ko potegneš črto je to tam tam zato NE BLUZITE BREZ ZVEZE.
Nehajte nakladat ko stare mame.

Ower & out
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Mar 08, 2023 17:42

Nikola, ne bluzim. Malo me jezi, da mora šlosar štromarjem razlagat. :D

1.)Pri proizvodnji enega akumulatorja za električni avto se sprosti približno toliko CO2ja kot ga napuha enakovreden dizlaš v 100.000 km. Okrog energije nisem pisal.
2.) Zadnja stopnja asinhronskih motorjev je trenutno uzakonjen IE3, morebiti, morebiti še IE4, nato pa so v igri le še sinhroni motorji z permanentnimi neodim magneti. In do zakonske uvedbe IE4 nas ne loči več veliko let, za velike moči so že zdaj obvezni in poznam industrijsko panogo, kjer se na veliko uporabljajo. Najbolj priznani evropski proizvajalci (dobavitelji izdelano je itak vse na Kitajskem) elektro motorjev vsi propagirajo asinhrone motorje in trdijo, da se razlika v nabavni ceni povrne v največ petih letih uporabe. Če ne verjameš ti lahko pokažem ABB in Siemensovo ponudbo za 15 kw motor! Eden naših konkurentov je ravno zaradi tega šmenta postavil fabriko na Kitajskem in v imenu ekologije pokasiral milijonske subvencije. Ko greš smučat v tujino vidiš na desetine mašin z temi motorji, v glavnem moči 25 kw.
To velja za vso industrijo ne le za avtomobilsko. Da se električni avto po skupnem izkoristku lahko primerja z klasiko rabi asinhrone motorje z permanentnimi magneti.

Klasičen primer https://www.e-motion.si/?page_id=279
Pa tale https://new.abb.com/news/detail/80775/i ... nce-motors

3.) In še ostalo; Kdor bi res želel dobro naravi bi zelo omejil aluminij preden bi se lotil klasičnih avtomobilov, ker je većji onesneževalec od celotnega svetovnega transporta. V alu sem se zapičil, ker je Tesla v glavnem iz aluminija, če se ne motim.
Ko tu daš na tehtnico:
a.) Klasičen dizel smrad iz jekla z porabo 7 l/100 km
b.) Električna Tesla
Kateri v resnici pridela več CO2ja do 250.000 prevoženih km, vključno z proizvodno energijo?
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

OdgovorNapisal/-a Paco » Sr Mar 08, 2023 21:47

Tuki mate poljudno razložen pojem " za dlako"

Slika

https://mojalbum.com/paco2342/razno/foto/25358496/povecaj?download

Forum je žal toliko v Q* da ne moreš drgač kot preko mojalbum gor postat slike le ta pa jo šrinka skoraj v neprepoznavno. Če bo download kaj pomagal drugače pa sorry guys. jbtg

Povzetek: dizelaš je za par kil CO2 samo slabši in to na dolgo turo 10 let oz 200.000 km, ostanek let pa premočno vodi.
pojdi se z bikom bost!
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Če Mar 09, 2023 08:08

(1)...Nato moraš nekje nakopat in pripravit precej kovin, ki tvorijo neodim magnete, brez katerih imajo sinhroni elektromotorji preslabe izkoristke. In v teh magnetih je mnogo več kobalta kot v akumulatorjih. ZDA imajo precej redkih kovin, ki jih je pri njih zaradi ekologije prepovedano pridobivat!

Trenutno ima komplet proizvodnjo verigo (od rude do magneta) na voljo samo Kitajska. Ostalim manjkata dva procesa, ki sta; taljenje oksidov v kovino (podobno aluminiju) in pa potem hydrogen decrepitation ki je zelo nevarna. Ostalo še nekako znamo v Evropi in Ameriki, če bi že kje pričeli z kopanjem redkih zemelj.

SR290 glede sinhronih motorjev namesto IE3 pa poglej tole:
https://www.domel.com/product/high-torque-range-nz-and-nza-67
fficiency η Up to 95% (motor + controller), above IE5

So z feritnimi magneti ki so vleikoo cenejši....
Mato :wink:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Mar 09, 2023 09:28

Znaš pomagat pri tem katalogu?
Daj me na zs prosim.
matoz
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a matoz » Sr Mar 29, 2023 07:26

Battery management je zelo pomemben.

Slika
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Mar 29, 2023 09:07

Popraviti baterijski kompolet bi bilo sila enostavno in poceni v kolikor:
1. bi proizvajalci načrtovali s poudarkom na enostavnem servisiranju
2. v kolikor proizvajalci EV ne bi smeli zakleniti VSAJ BMS softwera za servis baterij
3. v kolikor bi proizvajalci imeli OBLIGACIJO omogočiti javno dostopna orodja predvsem programska za vzdrževanje VSAJ BATERIJSKEGA KOMPLETA.

Danes proizvajalci EV vozil iz tega delajo famo, saj vzdrževanje baterijskega kompleta obsega predvsem zamenjavo slabih celic in resetiranja BMSa, kar je izredno poceni. Ker jim zakonodaja to omogoča, izkoriščajo naivnost kupcev in mastno zaračunavajo nepotrebne zamenjave baterijskih kompletov v celoti in obenem producirajo enormne količine odpadnih baterij.

Kaj je to BMS in kako pomemben je za varnost pa mi je dalo to nitje precej misliti, saj vidim, da si vas večina ne predstavlja kako nevarno je vaše kvačkanje z raznimi LiFePo4 akumulatorji na plovilih BREZ POVEZAVE BMSa s fizičnim odklopnikom, polnilcem, solar regulatorjem in seveda alternatorjem!
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Pe Mar 31, 2023 21:24

Že pri avtomobilih s termičnimi motorji je SW zaklenjen že od zmeraj pa na e-avtih ne bi bil?
Konec koncev kupiš certificiran proizvod in pač nima uporabnik kaj posegati v drobovje…
Kar se pa LiFePO4 tiče je pa tako, da je potrebno res dobro naštudirati zadeve, ker tale kemija ni od muh in ne odpušča lahkomiselnosti. One baterije v e-avtih pa še manj.
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Sr Maj 03, 2023 09:34

Vidim, da so Morjeplovcem avti bolj pri srcu kot barke :).

Pozimi sem "obljubil", da bom občasno na kratko napisal, kako se novi akumulatorji obnesejo na moji barki:
-delujejo dobro,
-nobenih težav,
-300 Ah akumulatorjev in 400 W sončnih celic v Sredozemlju pokrije vse potrebe moje barke in posadke tudi ob večdnevnem jadranju.
https://www.tepes.info/domov/jadranje/
Mils
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Mils » To Maj 09, 2023 21:05

Na barki, ki je stalno v vodi imam lifepo4 servisno banko in svinčen zagonski aku. Solarni panel preko victron regulatorja , in victron dc dc skrbita za polnjenje lifepo4, ker pa sem včasih odsoten tudi mesec dni bi rad del energije namenil vzdrževanju štartnega akuja.
S čim bi najbolj enostavno rešil to zadevo?
Ker imam viška en victron solarni regulator sem z testiral dc dc step up in ga nastavil na cca 18V, kajti victron solarni regulator hoče zaznati 5V višjo napetost od napetosti akuja da začne polnjenje, zadeva je delovala normalno ampak sem testiral samo v moji prisotnosti in sem zadevo izključil ko sem odšel iz barke, kajti dc dc je majhen in se kar segreje. Razmišljal sem tudi o malem solarnem panelu cca 5V ki bi ga preko regulatorja povezal na štarni aku ampak se mi zdi kompliciranje po nepotrebnem, kajti imam 190W panel katerega proizvedene energije v odsotnosti ne uporabljam in bi jo delček izkoristil za vzdrževanje štartnega akumulatorja....
Kaj bi predlagali za čimbolj enostavno in predvsem varno rešitev?
Hvala
fakinx
Admiral

OdgovorNapisal/-a fakinx » Pe Maj 12, 2023 19:55

Drugi MPPT poveži prav tako na celico in Pb aku. Poskrbi še za možnost izklopa. Nastavi na primeren profil polnjenja in omeji tok na recimo 5A in…
Voila.
(kabel od celice v dozi razdeliš na oba MPPT)
Mils
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Mils » So Maj 13, 2023 08:43

fakinx napisal/-a:Drugi MPPT poveži prav tako na celico in Pb aku. Poskrbi še za možnost izklopa. Nastavi na primeren profil polnjenja in omeji tok na recimo 5A in…
Voila.
(kabel od celice v dozi razdeliš na oba MPPT)

O tem sem razmišljal samo sem mislil da bi lahko kaj nagajalo prvemu mppt-ju.
Na Victron Bluesolarju ne vem če lahko omejim tok polnjenje ker nima bt da bi se povezal gor.
fakinx
Admiral

OdgovorNapisal/-a fakinx » So Maj 13, 2023 22:55

Nič ne bo narobe zaradi takega setupa. Victronovi MPPT se celo lahko povežejo v mrežo če uporabiš BT dongle ali pa VE.Direct in neki GX gizmo kar pa nujno ne rabiš.
Najbolj enostavno v tvojem primeru je, da kupiš Victronov BT vmesnik, ki ga priključiš preko VE.Direct porta na MPPT. Potem lahko preko Victron Connect aplikacije na telefonu ali računalniku nastaviš ustrezne parametre.
Mils
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Mils » Ne Maj 14, 2023 23:52

Bom prodal na bolhi tega blue solar in kupil novega smart solar in bo.
Hvala
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Maj 18, 2023 18:56

Načelno 2 reglerja delata čisto OK, kot so ti predlagali. Vidim pa tukaj drugi problem in sicer stalno polnjenje servisne banke, ki je LiFePO4... Taka baterija nima rada, da je polna in to ji najbolj skrajša življensko dobo!!! Z napetostno regulacijo pri litiju zaradi povsem ravne napetostne krivulje to ne gre, ker celica bo polna tako pri 3.5V kot pri 3.65V, samo malo časovne razlike je...

Odličen sistem za tako kombinacijo je malo bolj sofisticiran, bolj podorobno bom opisal v nekaj mesecih, ko pridem do časa... Razmišljam o nekem članku v več poglavjih kjer bi nekako zajeli čim več (upam da vse) o LiFePO4 na barki, na kaj je treba paziti, kje so problemi in kako se obnašat do baterije ter celic v njej, da nam bodo služile naslednjih 15 let in ne 3 leta...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov