Pasarela- izdelava ladijskega mostička

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

Re: Pasarela- izdelava ladijskega mostička

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Mar 20, 2023 11:39

Paco napisal/-a:Takale pasarelca z vso mehaniko pač nima zanemarljivih 10 kg lesene

Če je aluminijasta, jih nima dosti več. Najlažja aluminijasta hidravlična pasarela ima 26kg. Ne vem pa, ali je to teža samo pasarele, ali vsega skupaj.

Pa tudi s težjimi nisem imel nobenih problemov. Takšno sem imel na 9 metrski barki.

Večji problem kot teža je dovolj prostora na krmi za montažo hidravlične pasarele. Ampak večina jadrnic ga ima na pretek, zato me čudi, da jih več nima hidravlične pasarele. Pri večini novih jadrnic se je sploh ne da naročiti, za razliko od motornih bark. Ko sem prodajal Azimute, je bilo možno naročiti hidravlično pasarelo pri vseh modelih, vključno s krajšimi od 10 metrov. In skoraj nihče ni naročil barke brez hidravlične pasarele, čeprav ni poceni.

Očitno je pri jadrnicah drugače in ni dovolj kupcev, ki bi bili pripravljeni plačati hidravlično pasarelo, zato jih proizvajalci niti ne nudijo.
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Po Mar 20, 2023 23:50

Moja je (raztegnjena) dolga 2,3m in ima vse skupaj 52kg. Nosilnost 200kg.
Za manjše barke to res ni, spada pa zagotovo v kategorijo “nice to have”. Je pa after market izvedba, ker tega običajno res ni v katalogih proizvajalcev jadrnic…
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

OdgovorNapisal/-a NASA » So Feb 14, 2026 21:51

Izkazalo se je, da bom sedaj rabil pasarelo, ki pa bo za premec. Imamo fiksni pomol, barka pa mora bit malo dlje od pomola zaradi burje.

Kakšna ideja kam jo na jadrnici spredaj vpet? Če jo dam na poličko nad sidro bo previsoko. Še najbolje bi bilo na sidro, a sidro se gunca levo desno. Sidro je z lokom. Dilo bi vtaknil vmes pod lok. Razmišljam tudi, da bi bila malo s strani, a to zahteva veliko daljšo dilo. Bi pa bilo fino, če bi bila uporabna tudi za štirinožnega gosta. Tukaj mislim kužka in ne pijane družbe ;)
Kakšna ideja?
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » Ne Feb 15, 2026 08:33

A sidrno vodilo ne mores priredit, da bo fiksno sidro? Men se ne premakne nic.
Druga zadeva, k v sidro bi pa vpel pasarelo? Ne mores jo kar vtaknit v sidro pod lok, se bo barka oddaljila od obale pa tinpasarela pade v vodo.
Zakaj pa je prepokoncna na kljunu? Jaz imam obraten problem, imam pa previsok pomol, pa gre…….tudi v nizki vodi. Naredil sem kar iz t-fix plosce ojacano ponrobovih z leseno letvijo cca 25x50 mm. Dolzina je 230 cm, sirina med 30-35 debelina t-fix plosce pa 15 mm. Tudinpreko 100 kg je ze bilo nanjej…….
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

OdgovorNapisal/-a NASA » Ne Feb 15, 2026 12:17

Sidro je v vodilu in fiksirano z prečnim bolcnom fi 8 ali 10mm, da ne pade v morje. To vse skupaj malo miga.

Razmišljam v smeri alu lojtre ali T fix plošče in kot si napisal z lajštami za ojačitev. Na enem koncu pasarele bi naredil zarezo, ki bi se poveznilo čez lok sidra in se na strani barke ne bi moglo sneti. Tu bi dodaj še inox ploščo, saj bi bil T fix tukaj preozek, da bi zagotovil potrebno nosilnost. Na strani pomola bi dal kolesa
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » Ne Feb 15, 2026 12:35

Alu lestve zelo”skripajo”, ko se barka gunca ali premika L-D, zato imajo nekateri kolesa na koncu lojtre.
Ce se ti sidro maje, ti bo tudi pasarela verjetno dol podla. A ne mores v vodilo vstavit kjer je rocica sidra pi levi in desni strani mogoce neko plastiko, da se ti sidro ne nagiba? Prvo resi to, ce mislis pasarelo obesit na sidro. Jaz je nebi, bi raje na kljun, ki ga imas nekak naredil nek nosilcek za pasarelo. Saj nimas 60 ft barke, da bi moral premagati 3 m visinske raslike od pomola na barko.
Ce jo bos nataknil na sidro, se ti ne bo vrtela lepo na sidru, ko bo barka sla levo-desno, ti bo pasarela drgnila po pomolu ( opletala)
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Feb 16, 2026 08:05

jaz sem kupil na sejmu v Celju trodelno Lojtro,na zadnji zgornji del sem dal koleščka in konec naslonil na barko,čez prečke sem dal 2 teakovi deski,cena manj kot 200 eur vse skupaj

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti