USA prikolica - pomoč

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

lukach
Poročnik korvete

USA prikolica - pomoč

OdgovorNapisal/-a lukach » So Maj 17, 2008 17:00

Pozdravljeni,

Ker sem se bolj zelenec na tem področju me zanima par stvari v zvezi z naso zakonodajo.

Torej kot sem ze v eni prejšnji temi omenil sem šel v nakup čolna, znamke BRYANT 210, ki ga zastopa Hrvaško podjetje ACM boats.
Glede na to, da sem na Internatici sklenil posel z njim mi je pripadal sejemski popust, ki zajema tudi prikolico.
Spomnil sem se, da sem nekje nekoč prebral, da te USA prikolice niso kompatibilne z našimi EU standardi, zato sem klical prodajalca, če mi lahko pove kaj več, vendar mi je zatrdil, da prvic sliši za to in da na Hrvaškem s tem nimajo problemov in da vsi, ki so se odločili za nakup, so zraven vzeli prikolico?

Torej glavni problem je baje v hidraulični naletni zavori, USA prikolice imajo hidravlično (po mojem mnenju dosti boljši sistem) mi pa mehanske, vendar hidraulične naletene zavore zal niso dovoljene pri nas
Ravnotako naj nebi svetlobna telesa bila kompatibila z našimi standardi?

Mogoče kdo ve kaj pravi zakon o teh naletnih zavorah?
Se te USA prikolice res nebi dalo homologirati?
Kako so čolni pripravljeni na transport v kontajnerjih, recimo, če se nebi odločil za nakup skupaj s prikolico.Mi ga v luki vzdignejo in nalozijo na mojo prikolico?

Na tiho razmisljam, da bi si mogoče sposodil drugo prikolico, odpeljal čoln v Pulo zrihtal vse formalnosti v zvezi z registracijo, plovilo spustil v morje, med tem pa v najkrajsem moznem času predelal USA prikolico.
Rabim človeka, ki mi bo predelal prikolico na mehansko naletno zavoro in namesto stranskih sani predelal na valjčke za lažji spust čolna v morje.Oz predlagate kaj drugega?Rad bi najbolj enostavno rešil tole vse skupaj.Super bi bilo, če bi mi isti človek (firma) lahko tudi posodil drugo prikolico med tem, ko bi predeloval mojo.

Izdobava plovila je 25.6.08 čoln prevzamemo v Luki Koper moramo pa ga spraviti v Pulo, kjer je naša počitniška destinacija.
Sploh ne vem kaj naj naredim.Nebi bil rad mesec dni prikrajsan za to, da se bo prikolica predelovala.

Še eno vprasanje.Kje v Puli bi mi lahko z dvigalom spustili čoln v morje.Imajo to samo v glavni marini v Puli ali je tudi kakšna manjša marina, ki ponuja to storitev?

Zasul sem vas z vprasanji, ampak verjamem, da bodo odgovori na ta vprasanja marsikateremu novopečenemu morjeplovcu v pomoč.

še slika prikolice, ki jo bo potrebno predelati.

HVALA!

http://www.calgarypowerboat.net/New2/100_2676D.JPG
LaMike
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a LaMike » Ne Maj 18, 2008 18:18

Najprej ti čestitam za nakup plovila in veliko prijetnih uric vožnje in norčij na vodi z njim.

Prvič prodajalec je vedel, da se takšna prikolica pri nas, niti na Hrvaškem ne da registrirati in ti je to zamolčal ( sem 100% prepričan). Smo v Zg vpraševali kako je s temi prikolicami pa je prodajalec pri Four Winns-u reko, da ni za naše ceste in ti te prikolice niti ne ponudijo.
Glede registracije takšne prikolice pri nas, ti bom pa pm poslal.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Maj 19, 2008 09:21

Tele prikolice zagotovo ne boš registriral. Predelava, ne vem, če se ti splača, nov prikljčel za kljuko in mehanizmom zavore, predelava zavornih kolutov na mehanski sistem, zajle, ročna,......kar nekaj dela. Če se boš lotil sam, poiskal kak material, se znašel pri predelavi zavor na kolesih,....bo pač bolj ugodno, naslednji problem homologacija (tole prikolico boš moral registrirat). Po moje bo ugodneje, če tole prikolico prodaš in kupiš novo.
Drug problem, te prikolice ne boš spravil preko meje, ne prazne, ne naložene. Morda ti bodo pogledali skozi prste, če vse skupaj naložiš na avtovleko in tako spraviš čez mejo.
Probaj se dogovorit z prodajalcem, naj ti dostavi vse v Pulo. Tam, recimo "pogojno" lahko pelješ čoln od vikenda do marine (zaenkrat to še funkcionira), seveda ne ravno skozi center Pule :twisted:
V Puli imaš kar nekaj možnosti za spustit čoln v vodo. Odvisno, kje natančno je tvoja destinacija. Tista v marini Pula, je gotovo najmanj ugodna (prometni kaos, zelo teko dostopna). Če se pelješ od marine proti železniški postaji, imaš nek privat suhi vez, kjer imajo staro avtodvigalo za spust in dvig plovil. Verjetno pa nisi ravno v centru, imaš pa na razpolago dvigala v marini Veruda, Pomer, v Medulinu pri avotkampu, vse to ti pride v poštev v smeri medulin-Premantura.
Če pa si v smeri Fažane, Barbarige, pa se malce pozanimaj, včasih je bilo tam dvigalo, ki je delelo, ali pa ne, mislim, pa da ima nekdo iz tistega konca firmo z avtodvigali in tudi spušča in dviga plovila na več lokacijah, žal ne vem naslova. Spust in dvig v marini te bo stal cca 100 E (letos so podražili za cca 50%).
Ker si očitno nov morjeplovec, bi te opozoril še na drug problem: privez. Na območju Pule skoraj ni privezov, marine so drage, komunalne luke polne, privat oz. "klubske" marine in "zadruge" tudi, tako da se boš verjetno moral znajti in napraviti sidrišče. Da ne bo čoln v vodi, pol pa boš začel gledat, kam z njim
Če boš potreboval še kakšno informacijo, se oglasi LP :?:
lukach
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a lukach » Po Maj 19, 2008 10:32

Zlatko hvala za odgovor.Naša destinacija je v kampu blizu Fažane.Torej gledamo za privezi na relaciji Vodnjan - Peroj - Barbariga.Ravnotako bi bilo idelano, če bi lahko na relaciji Pula - Barbariga nekje spustil čoln v vodo z tem dvigalom.V prometni kaos Pule nočem riti z prikolico. :wink:

Drugače pa sem se do sedaj vezal na bojo, oz imam urejeno sidrišče za tisti čas, ko sem fizično prisoten v kampu.Za tisti čas, ko grem domov pa sem študiral, da bi čoln sidral v kakšni malo bolj zaprti marini.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Maj 21, 2008 08:26

V FAžani ti ga spustijo not za cca 100eur! V Peroju pa ga lahko vežeš na bojo! Glede na sliko prikolice pa mislim da bi ga v Peroju celo sam lahko spustil not če ti ga pomagajo dol potegnit (na roke ali s drugim čolnom). kolega je Ebtide-a (cca 6m)tam sam spuščal notri res pa je da je imel valčke na prikolici. No verjetno se tudi srečamo v sezoni glede da počitnikujemo na isti lokaciji!
janezb
Kraj: Domžale

OdgovorNapisal/-a janezb » To Jan 05, 2010 14:49

Lukach. Imam enak problem a mi pošleš naslov maila ali štreilko mobija za nasvete.
rterpin1
Desetnik

spust colna

OdgovorNapisal/-a rterpin1 » Pe Jan 08, 2010 08:27

Spust colna brez dvigala imas tudi v puntizeli. Dvigalo imas pa v AC pomer samo je 11km od crpalke naprej po obvoznici kjer ti po vsej verjetnosti zavijes desno pri pumpi za barbarigo tukaj gres pa naprej po obvoznici samo za tebe je malo dalec, ce pa vzames kot izlet in ce ti nekdo pelje prikolico nazaj bos mel pa lepo voznjo s colnom do barbarige cirka 30 minut 25 milj povprecna hitrost.Pomer,kamenjak fraterski otok, verudela ,jama kjer so snemal sinjega galeba in nato pula,puntizela pol si pa ze barbariga.Upam, da sem ti kaj pomagal in lep pozdrav rok
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Pe Jan 08, 2010 09:21

Najbližje dvigalo je v Puli 300 metrov pred ACI marino (privani depo). Naseldnje z dokaj ugodno ceno pa v Bunarini (pod Verudo). Tudi plovba nazaj je dosti krajša, saj ni treba obpluti Kamenjaka.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov