...
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Moraš poznati osnovne razlike med omenjenimi. Evinrude je najmodernejši dvototaktnik z neposrednim vbrizgavanjem goriva. Po porabi je popolnoma primerljiv z današnjimi štiritaktniki, v pospeških še celo boljši, zaradi večjega in lepše razporejenega navora že v nižjih obratih. Je tudi lažji. Yamaha gradi v glavnem štiritaktne motorje, Suzuki in Honda samo štiritaktne, Mercury pa štiri in dvotaktne z neposrednim vbrizgavanjem (serija Optimax). Karkoli izbereš pomoje ne boš veliko falil. Tehnika je danes vrhunska, vsi omenjeni motorji prav tako. Mogoče še to, Suzuki dela ene lažjih štiritaktnih motorjev, model 140 si lastim tudi sam, je celo lažji od 115 konjske izvedbe...Da bi se Etec kvaril še nisem slišal. Ima kdo izkušnje ?
Nazadnje spremenil Piki, dne Po Jan 25, 2010 18:17, skupaj popravljeno 1 krat.
Ce je podobno kot pri avtih, potem sem jst bol za Diesle kot za bencinarje...
s tem hocem primerjati 2 taktne in 4 taktne.. moje mislenje (vem da je napacno, vendar tak obcutek me navdaja) da se 2 taktni hitreje obrabijo in skvarijo, da vec bencina potrebujejo, da se bolj tresejo in da so glasnejsi...
Nekako si mi stereotipnio zdijo 4 taktni bolj umirjeni...
torej ali je res evinrude zelo glasnejsi in bolj trese kot recimo yamaha 4 takt?
s tem hocem primerjati 2 taktne in 4 taktne.. moje mislenje (vem da je napacno, vendar tak obcutek me navdaja) da se 2 taktni hitreje obrabijo in skvarijo, da vec bencina potrebujejo, da se bolj tresejo in da so glasnejsi...
Nekako si mi stereotipnio zdijo 4 taktni bolj umirjeni...
torej ali je res evinrude zelo glasnejsi in bolj trese kot recimo yamaha 4 takt?
rugby je bolečina;)
No ja, tole zadnje Piki pa ne bo res. V zgorevalni prostor pride gorivo IN TUDI OLJE in ravno zaradi tega sta kajenje in vonj ŠE VEDNO prisotna!
Sicer je vse to zgoraj omenjeno v minimalnih količinah in nemoteče, je pa prisotno. Da se ne kadi toliko in da ne smrdi kot včasih je razlog samo v tem, da je poraba olja zelo majhna, še posebej takrat, ko motor deluje na minimalni obremenitvi... Dovajanje olja je na točno določena mazalna mesta (ležaji, drsne površine...), zato ga je lahko manj, olje je tudi kvalitetnejše, na koncu pa vse skupaj kontrolira še elektronika.
Primerjava 4T in 2T z direktnim vbrizgom je težka, saj je oboje zelo zelo blizu. 2T je mogoče za odtenek glasnejši, če govorimo o e-tecu, kakšen Optimax pa je krepko glasnejši, vendar Mercury to izdeluje samo za poseben namen...
Performanse so podobne na vseh motorjih.
Če gledaš mehanske dele jih ima 2T e-tec res mnogo manj, samo problem je v tem, da dodatni deli 4T motorja nikoli ne crknejo in si spet na istem. Na papirju se sliši lepo, da ni odmičnih gredi, ni ventilov, ni pogona odmičnih gredi, v praksi pa še nisem videl motorja, ki bi to odpovedalo... Odpove ponavadi kakšen senzor in elektronika, ki pa sta je polna tako 4T, kot tudi 2T motor...
Odločitev je težka, Mercury, Yamaha, Evinrude, Suzuki in Honda pa so vsi ista zgodba. Če mene vprašaš boš še najmanj zgrešil, če vzameš takega, ki se bo barvno najbolj podal k tvojemu čolnu.

Sicer je vse to zgoraj omenjeno v minimalnih količinah in nemoteče, je pa prisotno. Da se ne kadi toliko in da ne smrdi kot včasih je razlog samo v tem, da je poraba olja zelo majhna, še posebej takrat, ko motor deluje na minimalni obremenitvi... Dovajanje olja je na točno določena mazalna mesta (ležaji, drsne površine...), zato ga je lahko manj, olje je tudi kvalitetnejše, na koncu pa vse skupaj kontrolira še elektronika.
Primerjava 4T in 2T z direktnim vbrizgom je težka, saj je oboje zelo zelo blizu. 2T je mogoče za odtenek glasnejši, če govorimo o e-tecu, kakšen Optimax pa je krepko glasnejši, vendar Mercury to izdeluje samo za poseben namen...
Performanse so podobne na vseh motorjih.
Če gledaš mehanske dele jih ima 2T e-tec res mnogo manj, samo problem je v tem, da dodatni deli 4T motorja nikoli ne crknejo in si spet na istem. Na papirju se sliši lepo, da ni odmičnih gredi, ni ventilov, ni pogona odmičnih gredi, v praksi pa še nisem videl motorja, ki bi to odpovedalo... Odpove ponavadi kakšen senzor in elektronika, ki pa sta je polna tako 4T, kot tudi 2T motor...
Odločitev je težka, Mercury, Yamaha, Evinrude, Suzuki in Honda pa so vsi ista zgodba. Če mene vprašaš boš še najmanj zgrešil, če vzameš takega, ki se bo barvno najbolj podal k tvojemu čolnu.
Ma jest mam še kar starega Suzukija 2T 40km, fergazar, da ko ga vžgeš ve za to celoten zaliv. Mam vsaj občutek da je motor, ne pa mikrovalovna pečica. Ampak tehnologija gre naprej in enkrat bo treba zamenjat. Je pa motor letni 99 in ima samo 35 ur delovanja, tako da je kot nov in tako ali tako nebi nič dobil od prodaje, ker vsak gleda samo letnik. Mi je pa všeč ker je enostaven, ni preveč elektronike in laahko tudi sam kaj poservisiram.
Veliko sreče pri nakupu.
Veliko sreče pri nakupu.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti