utež za sidrišče
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
utež za sidrišče
pri nas na moru je na dnu morja sama mivka, kaj bi mi svetoval, da zabetuniram avtomobilsko gumo ali kaj drugega kakšen blok in kakšna naj bo teža tega bloka, če je čoln težek z motorjem 450 KG.
-
branko-mirko
- Kapitan korvete
utež za sidrišče
misli da bi bilo najbolse zabetonirati kr 2 ali 3 gume oz hoboke jih med seboj povezati pa glede na globino se vsaj 2 metra verige nato pa spago in bojo
Pozdrav!
Moja izkušnja je sledeča. Mi smo vzeli zadnjo traktorsko gumo in vanjo vlili beton ter vse armirali. Hkrati smo dali tri špice (pocinkane in ošiljene "el profile" dolge 50 cm in jih namestili kot da je guma v vodoravnem položaju na treh nogah. Vse skupaj je tehtalo preko 300 kg. Zraven smo dali še dobro verigo in bojo na vrhu. Stvar funkcionira odlično. Ne smemo namreč pozabiti, da lahko na morju čoln doživi tudi pravo "havarijo" in kolegu, ki je imel nekoliko slabše sidrišče mu je betonsko ploščo vleklo po dnu dokler barka ni pristala na kamenju. "Rezultat je bil viden." Lp
Moja izkušnja je sledeča. Mi smo vzeli zadnjo traktorsko gumo in vanjo vlili beton ter vse armirali. Hkrati smo dali tri špice (pocinkane in ošiljene "el profile" dolge 50 cm in jih namestili kot da je guma v vodoravnem položaju na treh nogah. Vse skupaj je tehtalo preko 300 kg. Zraven smo dali še dobro verigo in bojo na vrhu. Stvar funkcionira odlično. Ne smemo namreč pozabiti, da lahko na morju čoln doživi tudi pravo "havarijo" in kolegu, ki je imel nekoliko slabše sidrišče mu je betonsko ploščo vleklo po dnu dokler barka ni pristala na kamenju. "Rezultat je bil viden." Lp
"Dalmatino povišču pritrujena"
-
branko-mirko
- Kapitan korvete
utež za sidrišče
ce bo vec mansih utezi to naredis z svojim caunom meni je kr velik blok dvignil lokalni ribic z koco iz pomola in mi jo odpeljau na zeleno mesto
Pevec;
ko sprašuješ kako naj sidrišče odvlečeš na pravo mesto ti naj povem našo štorijo: mi smo to z betonom napolnjeno traktorsko gumo z traktorjem pripeljali na pomol, ki je v obliki črke U. Potem smo šli z traktorjem na drugi del pomola in po morskem dnu smo vlekli sidrišče do pravega mesta in to tako, da so bile "tri noge obrnjene navzgor". Nato pa nas je 6 zatauhalo in smo na roke obrnili ploščad (ca 350 KG) tako, da so se noge kot klini zarile v mivko. Si misliš, na roke z "hautanjem": še danes komaj verjamem, da nam je uspelo. Obstaja še kakšna druga možnost in sicer se navadi ob pomolu spomladi nahaja kakšen bager z žlico. ali granik, ali bi ti mordapomagali domačini; nekaj moraš pač zanje "raskirati", pa bo šlo.
ko sprašuješ kako naj sidrišče odvlečeš na pravo mesto ti naj povem našo štorijo: mi smo to z betonom napolnjeno traktorsko gumo z traktorjem pripeljali na pomol, ki je v obliki črke U. Potem smo šli z traktorjem na drugi del pomola in po morskem dnu smo vlekli sidrišče do pravega mesta in to tako, da so bile "tri noge obrnjene navzgor". Nato pa nas je 6 zatauhalo in smo na roke obrnili ploščad (ca 350 KG) tako, da so se noge kot klini zarile v mivko. Si misliš, na roke z "hautanjem": še danes komaj verjamem, da nam je uspelo. Obstaja še kakšna druga možnost in sicer se navadi ob pomolu spomladi nahaja kakšen bager z žlico. ali granik, ali bi ti mordapomagali domačini; nekaj moraš pač zanje "raskirati", pa bo šlo.
"Dalmatino povišču pritrujena"
zdravo!
jaz sem lani doma zabetoniral pet veder betona (npr. vedro za Jupol..) in iz rebrastega železa naredil ušesa. Vedra sem primerno zaščitil jih dal na čoln in vse skupaj odpeljal na morje. Čoln v vodo, še prej izbral primerno lokacijo in nato vedra pometal v vodo. Kasneje sem z verigo povezal te uteži (pomembno da imaš ušesa) med seboj ter jih navezal na precej velik kamen/skalo ki je bila blizu. Aja, čoln+ motor je cca 550kg in zaenkrat drži. Če bi delal še enkrat bi edino beton vlil v kakšne kockaste modele ker se taki ne morejo oz. se v vodi težje kotalijo. Ta varianta se mi zdi predvsem iz logističnega vidika najbolj enostavna!
LP!
jaz sem lani doma zabetoniral pet veder betona (npr. vedro za Jupol..) in iz rebrastega železa naredil ušesa. Vedra sem primerno zaščitil jih dal na čoln in vse skupaj odpeljal na morje. Čoln v vodo, še prej izbral primerno lokacijo in nato vedra pometal v vodo. Kasneje sem z verigo povezal te uteži (pomembno da imaš ušesa) med seboj ter jih navezal na precej velik kamen/skalo ki je bila blizu. Aja, čoln+ motor je cca 550kg in zaenkrat drži. Če bi delal še enkrat bi edino beton vlil v kakšne kockaste modele ker se taki ne morejo oz. se v vodi težje kotalijo. Ta varianta se mi zdi predvsem iz logističnega vidika najbolj enostavna!
LP!
Mi smo pred leti naredili-vlili 3.velike betonske kvadre, kar v močne kartonske škatle, ki smo jih predhodno še malo pojačali z Power band trakom. Na vrhu se je karton malo razširil, tako da so zgoraj malo bolj ovalni, kar pa ne moti. Naredili smo jih ob obali, potem pa smo jih notr "prekantali" do višine cca 60cm morja, nato pa smo jih vsakega posebej privezali na sprednjo rinko čolna in odpeljali na željeno mesto, kjer smo jih povezali skupaj z verigo. Ko je kvader v vodi je precej lažji za premikanje.
lp Marko
v slikah letos še dva kvadra
izdelava kvadra
najtežji del, spravit v vodo
vezanje na kljun čolna
lp Marko
lp Marko
v slikah letos še dva kvadra
izdelava kvadra
najtežji del, spravit v vodo
vezanje na kljun čolna
lp Marko
Nazadnje spremenil Marko67, dne Po Okt 13, 2008 18:38, skupaj popravljeno 1 krat.
- Bojan 1962
- Kapitan
- Kraj: Stična
Pravzaprav vidim, da zmečete v morje čisto vse kar doma ne potrebujete več, povrhu tega pa se vam čudno zdi ker nas imajo dobačini v želodcu. Med vsemi temi članki in razmišljanji ni nikjer izdelanega plana kako po končani sezoni ta prelepi shit pobereš iz morja , ga odpelješ domov in ga imaš na sredi dvorišča kot okras do naslednje sezone. Ali pa imate to pod kakim drugim naslovam ,ki pa ga seveda še nisem našu(se opravičujem). Morda sem imel danes slab dan, pa doma moram biti tiho in najbrž bi bilo tudi tu bolje če bi bil, ampak včasih pač naredim kar mislim da je prav.
lp Bojan
lp Bojan
Včasih je bolje imeti mir,kot imeti prav
To da se podpisujem pod napisane poste ni v moji navadi samo tole je pa še kako res in nikakor nam ni potrebno posnemat domačine, ki za te namene porabijo vso staro kramo od pralnih strojev do odsluženih zamrzovalnih skrinj. Bi vam nekaj meterskih desk iz katerih bi zbili okvir res predstavljalo prevelik strošek ? V vsaki obmorski vasici imajo na pomolih ravno za te zadeve namenjen prostor na katerem lepo razgrnete folijo nanjo položite okvir iz desk in v njega zabetonirate kovinsko uho iz nekaj cm debelega železa pustite kakšen dan, da beton dobro zategne in potem to lepo s pomočjo dvigala, ki ga ima skoraj vsaka malo večja koča postavite v dovolj globoko morje kjer vam bo še dolgo služila.
lp papa
lp papa
^^^^^^^^^^^||
|______________||'""|""\__,_
|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)
I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)
|______________||'""|""\__,_
|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)
I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)
utež za sidrišče
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta