Radar reflektor

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

Radar reflektor

OdgovorNapisal/-a luftar » Sr Mar 26, 2008 15:35

Temo sem razdelil iz teme o potovanju v Grčijo, ker se je debata razvila v smer radar reflektorje. Tukaj je link na temo, kjer se je vse skupaj začelo:
http://www.morjeplovec.net/viewtopic.php?t=814

LP, Administrator

Radar reflektor sicer ni obvezna oprema, vendar ga imam na barki. Še boljše pa bi bilo imeti radar, ki ga pa nimam. Lani bi mi predvsem v dveh slučajih v megli zelo prav prišel, kajti ko pluješ in vidiš morje samo 20 m okoli sebe je zelo neugodno. Za krajše relacije in po hrvaški dnevnika ne pišem. Ko pa sem potoval v Grčijo sem ga pisal, čeprav moram priznati, da mi je bilo včasih težko. :wink:
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Če Mar 27, 2008 10:11

Predvsem vse čestitke Luftarju za odličen prispevek in še večji podvig.
Dobra Vila : radar reflektor je z letošnjim letom na hrvaškem obvezen. Ko sem lani jeseni delal tehnični pregled jadrnice v Puli, sem ga moral kupiti, ker bi sicer tehnčnega ne opravil.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
luftar
Admiral

lanskoletno potovanje v Grčijo

OdgovorNapisal/-a luftar » Če Mar 27, 2008 18:28

za Marjan T.
Zanimivo, imam hrvaško registracijo, ter sem jo lani podaljšal in so me tudi pregledali, vendar radar reflektorja niso zahtevali. Sicer pa vemo da si Hrvaška vsakih pet minut izmišljuje nove zakone posebno za nas morjeplovce, potapljače in ribiče. Lp vsem :wink:
Uporabniški avatar
Bojan 1962
Kapitan
Kraj: Stična

OdgovorNapisal/-a Bojan 1962 » Če Mar 27, 2008 19:09

Ha ha, to z spremembami zakonov mi je hudo znano. Prav tako je napisano da ko putuješ iz Cro morja v evropsko skupnost, kar Grčija je , bi moral imeti rezervoar za fekalije in za odtok iz kuhinje, moral bi imeti GMDSS postajo, pa te za to nihče nič ne vpraša.
Tudi velja da je edini pravi zakon na morju ,zakon uniformiranega policaja in odvisen si od tega s katero nogo je vstal. Takoj ko si tam si v prekršku, saj ti nobeden nič noče ampak če pa ,si gotov.
lp Bojan
Včasih je bolje imeti mir,kot imeti prav
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Če Mar 27, 2008 20:40

Hvala Bojanu in Luftarju za odgovore. Zato pa je forum, da vprašam, kar ne vem. s tem pa vsak dan bolj spoznavam, da si navtiki pomagamo med sabo in ni zavisti. Pohvalno tudi za urednika tega foruma.
Glede povabila v Grčijo: ne vabi me 2x, kajti zelo resno bom sprejel tvoje vabilo in če bom pravočasno zvedel za termin, si bom zadevo 100% uredil in se na njo finančno in psihično pripravil. Vendar te opozarjam, ob sebi bi imel človeka, ki ni nikoli stopil na jadrnico.
Lep dan še naprej!
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

Re: lanskoletno potovanje v Grčijo

OdgovorNapisal/-a hrast » Če Mar 27, 2008 22:25

luftar napisal/-a:za Marjan T.
Zanimivo, imam hrvaško registracijo, ter sem jo lani podaljšal in so me tudi pregledali, vendar radar reflektorja niso zahtevali. Sicer pa vemo da si Hrvaška vsakih pet minut izmišljuje nove zakone posebno za nas
morjeplovce, potapljače in ribiče. Lp vsem :wink:

Da ne bo dvomov glede radar reflektorja, je zakon popolnoma jasen:
Uradni list RS št.25 z dne 14.3.2008
Pravilnik o čolnih in plavajočih objektih v 44.členu ( oprema čolna )
določa za čoln za oceansko območje in čoln za odprto območje med obvezno opremo radar reflektor.
Sam smatram, da je tudi za obalno področje pri plovilih, ki se podajajo malo dlje od obale pametno imeti le tega. Tu mislim predvsem za jadrnice in ne toliko za gliserje, ki lahko ubežijo skoraj vsaki megli. Sam imam nekaj izkušenj z meglo in lahko rečem da je presneto slab občutek, ko ne veš kdo ali kam boš treščil.
Uporabniški avatar
luftar
Admiral

OdgovorNapisal/-a luftar » Pe Mar 28, 2008 07:00

za Hrast

Bravo, si pa zelo na tekočem s predpisi. Dobro bi bilo če bi našo amatersko mornarico sproti obveščal s podobnimi predpisi. Moram pa priznati, da kar se tiče predpisov takoj vse pozabim, ko stopim na barko. Važna je samo še plovba, navigacija, uživanje itd.
Uporabniški avatar
luftar
Admiral

OdgovorNapisal/-a luftar » Pe Mar 28, 2008 07:01

za Hrast

Bravo, si pa zelo na tekočem s predpisi. Dobro bi bilo če bi našo amatersko mornarico sproti obveščal s podobnimi predpisi. Moram pa priznati, da kar se tiče predpisov takoj vse pozabim, ko stopim na barko. Važna je samo še plovba, navigacija, uživanje itd.
nosiesta
Poročnik bojne ladje
Kraj: MB - okolica

OdgovorNapisal/-a nosiesta » Pe Mar 28, 2008 07:46

Lahko bi za nas neuke kdo čisto na kratko tudi pojasnil funkcijo tega radar reflektorja. Domnevam, da si pač bolj "viden" za radarje...
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » Pe Mar 28, 2008 08:25

RADAR je kratica začetnic angleških besed Radio detection and ranging.Bistvo radarja temelji na odboju radijskih valov.Radar se sestoji iz oddajnika in sprejemnika, ki lovi odbite valove od objektov, valov,oblakov...
Da je odbiti signal kar najbolj jasen mora odbojni kot biti 90 stopinj in tega dosežemo z radar reflektorjem, ki je samo aluminijsko satovje v plastičnem cevastem ohišju ali pa v obliki krogle. Reflektor naj bo nameščen čim višje.
Nevidna letala (ki pa niso popolnoma nevidna za radarje) imajo kar se da malo površin pod kotom 90 stopinj in površino, ki vsrkava valove.
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Pe Mar 28, 2008 12:39

Mislim da me niso ''nategnili'' s tem radar reflektorjem, kajti možakar iz kapitanije je bil zelo prijazen. Uredil mi je vse papirje v dveh urah, čeprav nisem bil najavljen. Povedal mi je, da so radar odbojniki sedaj obvezni, da pa signalne rakete niso več. Ko sem mu pokazal čisto nove rakete,katere sem isti dan kupil, je šel z mano v trgovino ter se dogovoril, da mi jih zamenjajo za radar reflektor. Višek denarja so mi vrnili. Na barki imam še stare rakete, za katere mi je rekel, da so sigurno še uporabne, čeprav je rok že potekel.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » Po Mar 31, 2008 08:29

MarjanT,
poglej na link, ki ga je dal "mornar" in poišči kam spada tvoja barka. Vse je navedeno v 44. členu. Po tem se boš sekiral ali pa ne.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost