Rezervoar za gorivo

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

borutjan
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a borutjan » Sr Maj 11, 2011 21:25

Mene pa zanima okoli ozemljitve RF rezeruarja.
Ali je anoda,o.k.če jo pritrdim na tank namesto ozemljitve z žico.
Tako mi je reku nek majstor in mi potem ni treba vleči žico.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Mar 10, 2012 10:43

Vprašanje...

Kaj pa rezervoar, ki je narejen kar med ojačitvami čolna-poda in potem premazan... ugibam z epoxijem?!
Sepravi, stene rezervarja so v osnovi kar iz vezane plošče, ki je zlaminirana na čoln, potem je vse skupaj premazano precej na debelo...
Se to prakticira ali pa je to le zelo nespretna improvizacija?
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » To Mar 20, 2012 10:41

Ko sem sedaj čoln natankal polno,sem opazil da se je rezervar za gorivo malo na straneh napihnil oziroma izbolčil,pa me zanima če je to normalno,a se vam tudi to dogaja,ali naj reklamiram. Rezervar je plastični 140l.

L.P.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » To Mar 20, 2012 14:57

mamaMicka napisal/-a:Vprašanje...

Kaj pa rezervoar, ki je narejen kar med ojačitvami čolna-poda in potem premazan... ugibam z epoxijem?!
Sepravi, stene rezervarja so v osnovi kar iz vezane plošče, ki je zlaminirana na čoln, potem je vse skupaj premazano precej na debelo...

Lesenega rezervarja na barki še nisem videl.
Mislim,da je jedro rezervarja kovinsko in potem prevlečen z tkanino in poliestrom.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Mar 21, 2012 20:57

val napisal/-a:

Mislim,da je jedro rezervarja kovinsko in potem prevlečen z tkanino in poliestrom.

Val, se motiš!
Je nekaj takega, kot je napisal MamaMicka. Sicer ponavadi ni les ampak samo tremanto, ki je pač malo bolj sodobna oblika gradnje s peno v sredini za sendvič namesto vezanih plošč...
Večina večjih plovil ima rezervar kot integralni del trupa. Nobenega inoxa, gorivo je dejansko kar pod podnicami!!! Tudi recimo slovenska Vanga 44, oziroma po novem Brioni Yachts ima tak rezervoar...
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Sr Mar 21, 2012 22:12

admin napisal/-a:
val napisal/-a:

Val, se motiš!
Je nekaj takega, kot je napisal MamaMicka. Sicer ponavadi ni les ampak samo tremanto, ki je pač malo bolj sodobna oblika gradnje s peno v sredini za sendvič namesto vezanih plošč...
Večina večjih plovil ima rezervar kot integralni del trupa. Nobenega inoxa, gorivo je dejansko kar pod podnicami!!! Tudi recimo slovenska Vanga 44, oziroma po novem Brioni Yachts ima tak rezervoar...

Pa pred kratkim so ga povečali, je bil premajhen :lol:
svetelc
Kapitan korvete
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a svetelc » Sr Jul 24, 2013 16:40

Masterpiece napisal/-a:Zanima me še nekaj.Če bi dal dva rezervoarja v čoln.Ali bi lahko z nekim ''T'' kosom imel povezana oba rezervoarja in bi motor vlekel iz obeh rezervoarjev hkrati.Oz. če ima kdo dva rezervoarja v čolnu , kako imate to rešeno??
še skica za lažjo predstavitev

Slika

Mislim da to ne bi delovalo ker takoj ko bi potegnilo zrak ti goriva ne bi vleklo ker je težje. Ne verjemem pa da bi enakomerno vleklo gorivo do konca.

lp
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Jul 24, 2013 17:18

Svoj čas so američani na veliko delali rezervoarje iz laminatov, a nobena smola ni držala bencina dovolj dolgo, vsak tak rezervoar je pričel puščat hlape, ali rosit. Zaradi nekaj požarov, ter celo eksplozij so popolnoma prenehali z tovrstno gradnjo in če se ne motim so zakonsko prepovedali take bencinske rezervoarje pri novogradnjah. Za dizle ne vem, tam bi bili taki rezervoarji verjetno sprejemljivi.

@ masterpiece;
Povezat bi moral rezervoarja na dnu, da se nivoja izravnavata in potem lahko vlečeš le iz enega rezervoarja. V nasprotnem je bolje dat vsakemu svojo črpalko.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Jul 31, 2013 07:55

Na obe cevi pred T kosom zmontiraš pipice in najprej izprazniš enega, potem zapreš pipico in odpreš na drugem in še tega izprazniš. Potem pa bo potrebno žal na bencinsko. :lol:
Guma je guma, zaenkrat.
Pik1

OdgovorNapisal/-a Pik1 » To Sep 17, 2013 10:34

Pozdravljeni! Ker sem se pravkar registriral na tem forumu, upam da bo tole objavljeno na pravem mestu ... l :shock:

Imam pa eno vprašanje za kakšne stare "mačke" v zvezi z dodelavami na plastičnem čolnu.

Že 15 let Imam Elanovega malega Fishermana 15 CC ter zadaj tri plastične rezervarje, ki pa se mi jih ne ljubi več dajat ven in noter vsakič ko grem na tankštelo.

Zanima me, kdo, oz. katera firma pri nas vgrajuje inox rezervarje v konzolo omenjenega čolna ???

Za vse odgovore ali kakršnekoli namige se vam najlepše zahvaljujem.

Lp, Pik1
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Sep 17, 2013 11:33

SR 290 napisal/-a:Svoj čas so američani na veliko delali rezervoarje iz laminatov, a nobena smola ni držala bencina dovolj dolgo, vsak tak rezervoar je pričel puščat hlape, ali rosit. Zaradi nekaj požarov, ter celo eksplozij so popolnoma prenehali z tovrstno gradnjo in če se ne motim so zakonsko prepovedali take bencinske rezervoarje pri novogradnjah. Za dizle ne vem, tam bi bili taki rezervoarji verjetno sprejemljivi.

Takšna vgradnja je tudi danes IN, samo res na diesel barkah... Recimo Vanga 44 ali Brioni 44 ima tak rezervoar... Rezervoar je kar trup, sploh ni posebej!!! Spodnji del trupa je tudi spodnji del rezervoarja. S tem so močno zmanjšali težo... SR290, taka varianta bi bila špica tudi na tvoji puščici, je pa res, da bencin ni najbolj primeren...
Nov epoxi rezervoar ima tudi naš Gregor.n, ko mu je požrlo aluminijaste... :wink:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Sep 17, 2013 11:39

Bencin in poliester ali epoksi dolgoročno žal ne gre skupaj, nafta pa je o.k.
Mi smo izdelali rezervoar iz 4 ali 5 mm aluminija (ne vem več) z nekaj pregradami in tehta 55 kg. Najraje bi videl takega iz ABSa izdelanega na rotacijskem stroju, ampak cena kalupa je opravičljiva šele ob seriji, te pa v ekonomski situaciji kakršna je in bo še nekaj časa, niti sanjat ni pametno.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Sep 17, 2013 11:46

SR 290 napisal/-a:Bencin in poliester ali epoksi dolgoročno žal ne gre skupaj, nafta pa je o.k.
Mi smo izdelali rezervoar iz 4 ali 5 mm aluminija (ne vem več) z nekaj pregradami in tehta 55 kg. Najraje bi videl takega iz ABSa izdelanega na rotacijskem stroju, ampak cena kalupa je opravičljiva šele ob seriji, te pa v ekonomski situaciji kakršna je in bo še nekaj časa, niti sanjat ni pametno.

Aham, se strinjam!

In pa popravljam zgoraj napisano... Gregor.n ima kar poliester rezervoar in ne epoxy... :wink:
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Sep 18, 2013 07:18

Pik1 napisal/-a:Pozdravljeni! Ker sem se pravkar registriral na tem forumu, upam da bo tole objavljeno na pravem mestu ... l :shock:

Imam pa eno vprašanje za kakšne stare "mačke" v zvezi z dodelavami na plastičnem čolnu.

Že 15 let Imam Elanovega malega Fishermana 15 CC ter zadaj tri plastične rezervarje, ki pa se mi jih ne ljubi več dajat ven in noter vsakič ko grem na tankštelo.

Zanima me, kdo, oz. katera firma pri nas vgrajuje inox rezervarje v konzolo omenjenega čolna ???

Za vse odgovore ali kakršnekoli namige se vam najlepše zahvaljujem.

Lp, Pik1

Izmeri kakšne mere ti grejo notri v konzolo, potem pa je verjetno več podjetnikov, ki bi ti lahko naredili taki tank iz RF po meri. Potem pa ga samo vgradiš s purpeno.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Sep 18, 2013 19:33

Preden ga vgradiš, vsekakor preveri če drži bencin. ne vodo, saj bencin najde vsako luknjico in razpoko. Na prejšnjem čolnu so mi ga naredili v eni firmi, pa je držal kvečjemu koruzo. :D
Potem sem se ga lotil sam in povaril slabe zvare s starim varilnim aparatom in elektrodami. Po tretjem poskusu je držal bencin. Pred varjenjem sem ga seveda izpraznil, nastavil na vstopno odprtino mali ventilator in pustil do naslednjega dne.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost