Električni sidrni vinč
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Drugače pa če se kdo loti obnove vinča nekaj napotkov:
Meni je kompletno prerjavel motor, zato sem mislil kupiti nov kompletni vinč, kar bi me stalo krepko preko 2000, potem sem iskal samo motor za katerega so hoteli jurja (kao original). No in potem so mi iz Letrike (bivša Iskra Avtoelektrika) poslali nov motor 1500W s poštnino vred za 220 eur. V sosednjem kovinostrugarstvu so mi naredili novo prirobnico iz aluminija, treba je bilo prilagoditi pritrditev in pa novo os iz 17 na 14mm, kar me je stalo 150 eur. Kupil sem še vse nove ležaje in semeringe cca 40 eur.
Torej vse skupaj okrog 400eur in nekaj živcev, predvsem za razstavljanje, saj inox in aluminij v kombinaciji s soljo "zašvasa".
Kupil sem tudi že olje ( naj bi bilo menjalniško 90), sem vzel kar tega za pete ki naj bi bil še malo manj občutljiv na vodo in zdaj me zanima koliko ga naj vlijem not, ker ni nobenega cahna, naj napolnim do vrha?
Če je kdo že počel kaj podobnega bi ga prosil za nasvet.
Hvala
https://medisken.si
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
dinksi napisal/-a:Jaz imam 2000 kubičnega mercedeza. A ve kdo koliko olja gre v menjalnik??
Odvisno od modela. E220CDI z avtomatskim menjalnikom potrebuje 3,5-4l. Ob zamenjavi olja najmanj 1l potrebujejo za splakovanje tako, da MORAJO na servisu porabiti najmanj 5l drugače niso menjali po navodilih.
LP NT
@Gregor
Količina olja je odvisna od vgradne lege in tipa ozobljenja.
Sicer nisem bral vseh postov, a najenostavneje bi bilo izmeriti količino olja, ki je priteklo iz reduktorja in nato vliti približno enako količino
, a nekako dvomim, da si to naredil, saj potem ne bi tega tukaj spraševal
Nekoč sem se o teh zadevah celo učil na faksu, a ker je tega že dolgo, je moj naslednji odgovor potrebno jemati malce z rezervo...
Če se ne motim, je neko čez palec pravilo, da je ena tretjina ozobljenja namočenega v olje. V praksi to pomeni, da zobi "pobirajo" ravno toliko olja, da se ozobljenje namaže, ne predstavljajo pa nepotrebne izgube zaradi mešanja, prav tako pa ima olje možnost ekspandiranja pri dvigu temperature.
Upam, da bo še kdo potrdil moje zgornje trditve
Lp
Količina olja je odvisna od vgradne lege in tipa ozobljenja.
Sicer nisem bral vseh postov, a najenostavneje bi bilo izmeriti količino olja, ki je priteklo iz reduktorja in nato vliti približno enako količino
Nekoč sem se o teh zadevah celo učil na faksu, a ker je tega že dolgo, je moj naslednji odgovor potrebno jemati malce z rezervo...
Če se ne motim, je neko čez palec pravilo, da je ena tretjina ozobljenja namočenega v olje. V praksi to pomeni, da zobi "pobirajo" ravno toliko olja, da se ozobljenje namaže, ne predstavljajo pa nepotrebne izgube zaradi mešanja, prav tako pa ima olje možnost ekspandiranja pri dvigu temperature.
Upam, da bo še kdo potrdil moje zgornje trditve
Lp
Tex napisal/-a:ah, klinca, sem ti hotel povedat, koliko ga potrebuješ pa katerega, ampak ker moram bit tiho, bom pa tiho
Post tedna. Bravo. sem skoraj polil kavo od smeha.
Lep pozdrav, Tomaž.
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Moja barka ima 6,4 tone in 28,5 kg sidro na ketni 8 mm.Na barkolani smo sidrali na 23 m globine...se prav 28 kg sidro plus 50 kg ketne je moral dvigovati in je šlo brez problema.Mal šibkejši motor ima tudi prestavno razmerje počasnejše in s tem močnejše...Torej brez problema bo ok.
Kolk je pa cena za tam 700w in verižnik za 8 mm verigo?
LP Iztok
LP Iztok
polanc napisal/-a:Moja barka ima 6,4 tone in 28,5 kg sidro na ketni 8 mm.Na barkolani smo sidrali na 23 m globine...se prav 28 kg sidro plus 50 kg ketne je moral dvigovati in je šlo brez problema.Mal šibkejši motor ima tudi prestavno razmerje počasnejše in s tem močnejše...Torej brez problema bo ok.
LP Iztok
500 in 700 so vsi razprodani..sem ze vprasal.
No pa drugace super..sem ga ravnokar kupil.
Mislim pa cena res smesna za znoret..
Imam eno vprašanje. Na barko bi rad namestil sidrni vinč, vendar imam zelo plitek sidrnik. Torej je prostor za 30 m vrvi in 30 m (8 mm) verige kot en večji predal pod pokrovom.
Moram za namestitev sidrnega vinča predelati cel kljun barke, da bo veriga letela nekam navzdol ali to ni potrebno? Seveda je potem sidrni vinč zamenjal samo pol funkcije (vleče sidro gor/spušča dol) in moram verigo še vedno ravnati v predal ročno?
Kdo morda ve, kakšen bi bil strošek predelave?
http://shrani.najdi.si/?E/h0/4lUnczRh/s ... notraj.jpg
Moram za namestitev sidrnega vinča predelati cel kljun barke, da bo veriga letela nekam navzdol ali to ni potrebno? Seveda je potem sidrni vinč zamenjal samo pol funkcije (vleče sidro gor/spušča dol) in moram verigo še vedno ravnati v predal ročno?
Kdo morda ve, kakšen bi bil strošek predelave?
http://shrani.najdi.si/?E/h0/4lUnczRh/s ... notraj.jpg
Moj sidrnik je globok cca 1m! in moram še vedno pomagat verigi, da se ne nabira na kup, da ne pride previsoko.
Lofrans pravi, da mora biti za nemoteno navijanje verige, razdalja med spodnjim delom vinča in vrhom kupa verige, najmanj 40cm!
Ensure the chain locker is of sufficient capacity to store all the chain and leave a minimum of 400 mm (16") between underside of the deck and the top of the heaped chain.
Na sliki je sicer označeno, da mora biti 40cm od palube do dna sidrnika, ne vrha kupa verige, a tekst opisuje to drugo. Priporočam ti čimglobji sidrnik, več kot 60cm. Inox veriga se sicer lepše zlaga a še vedno rabi prostor. Na tvoji sliki je videt, da je sidrnik "globok" 20-30cm, kar je absolutno premalo.
Posebno pozornost nameni tudi vpetju vinča na palubo in ojačanju le tega.
Če nimaš prostora in manjšo barko, lažje sidro, potem ostane ročna konjenica, kar pa tudi ima svoje prednosti. Praktično nimaš nobenega vzdrževanja. 15m verige je v tem primeru dovolj.

Lofrans pravi, da mora biti za nemoteno navijanje verige, razdalja med spodnjim delom vinča in vrhom kupa verige, najmanj 40cm!
Ensure the chain locker is of sufficient capacity to store all the chain and leave a minimum of 400 mm (16") between underside of the deck and the top of the heaped chain.
Na sliki je sicer označeno, da mora biti 40cm od palube do dna sidrnika, ne vrha kupa verige, a tekst opisuje to drugo. Priporočam ti čimglobji sidrnik, več kot 60cm. Inox veriga se sicer lepše zlaga a še vedno rabi prostor. Na tvoji sliki je videt, da je sidrnik "globok" 20-30cm, kar je absolutno premalo.
Posebno pozornost nameni tudi vpetju vinča na palubo in ojačanju le tega.
Če nimaš prostora in manjšo barko, lažje sidro, potem ostane ročna konjenica, kar pa tudi ima svoje prednosti. Praktično nimaš nobenega vzdrževanja. 15m verige je v tem primeru dovolj.
Kdo je na strani
Po forumu brska: Bing [Bot] in 13 gostov