Grega pozabi na fekalni tank narejen iz kovine.
Pozabi na vse mojstre, ko je kaj zahtevnejšega za naredit. Velika večina se noče zezati, ko je treba pokazat znanje. Res pa je, da jih velika večina niti ne zna narediti nekaj kar je malce iz okvirjev!
1. Prigoda z aluminijem
Ob prenovi barke sem dal povariti robno letev iz aluminija. Ponekod jo je še posebej okrog vijakov galvanika malo razjedla. 14 dni sem iskal izvajalca. Mesec dni nato čakal, klicaril, pisal emaile, SMSe,... se niso javili na noben način. Kot da jih je "uzela magla". Šel sem iskat zadevo v času korona virusa in vzel vse dele nazaj. Naredili so le par poskusnih varov. Očitno jim ni šlo. Kot vedno sem zopet moral vzeti vse sam v roke. Šel sem po argon, alu palice sem imel, TIG varilni AC aparat imam, zamenjal sem baterije v varilni maski, se pol ure učil variti, ker že pet let nisem varil aluminija in nato v vsega 4h urah vse povaril tako kot treba, nato izravnal, pobrusil še na fino in nesel zaščitit in prašno barvat.
2. Prigoda s potisno ploščo za doma narejen Aquadrive
Že izdelano potisno ploščo sem hotel predelati tako, da bo možno menjati tesnilni ležaj na osi brez, da razdiram to odrivno ploščo, ker enostavno ne morem odviti vijakov na rebrih, ko je v motornem prostoru montiran motor.
Najprej je bilo potrebno v 10mm inoxu povečati luknjo iz fi-45mm na fi-65mm.
Zarišem luknjo začnem na roke piliti... zamudno, nimam časa nesem 1. mojstru. OK s plazmo povečajo luknjo... vendar falijo sredino za 1cm !? To ugotovim šele na barki. Prinesem domov, kličem mojstre... sami izgovori. Lotim se s pilo. Popizdim, ker gre tako počasi. Potarnam kolegu, da ne morem tega rešiti in da naj mi pomaga, ker mi je zadeva popila že preveč živcev. Na grobo mi poveča luknjo z biaksom, doma jo potem še obdelam na fino z vrtalko in papirjem ter pilo. OK Luknjo sem rešil.. po več kot 14 dni.
Istočasno sem reševal tudi nenatančno in premalo močno izdelano odrivno ploščo. Odnesem cel nosilec k mojstru. Zavarijo prečni ojačitvi. Odnesem na barko in ugotovim, da je vse iz dimenzij in pokrivljeno!? Stranski pritrditvi odrivne plošče sta bili pokrivljeni vsaka za 5mm na dolžini 200mm. Že v četrto probavam na barki in tuhtam kaj narediti. Doma s fleksarico porežem stranske nosilce in jih dam narediti nove. Sposodim si majhen prenosen varilni aparat z elektrodo, da vse zmontiram na mesto na barki in spikam skupaj.
Odnesem prvemu mojstru zavariti. Nazaj dobim vse izven mer. Ponovno razrežem na zadnji strani, z macolo pokrivim na dimenzijo. Nesem drugemu mojstru... Nazaj dobim vse iz mer...!?!?
Popizdim vse popravim in nesem zopet prvem mojstru naj to popravi. Zopet samo na brzino vse pošvasano v enem mahu in ko se je ohlajalo je vse zvilo ko presto. Zopet razrežem, spikam na barki, nesem tretjemu varilcu... Nič ni poslušal niti premislil, po kratkem postopku na brzino tudi ta vse pošvasa, nosilce ukrivi u 3PM.... spet je vse za v kanto.
Začnem znova, mislim, da sedmič in tokrat sam. Dimenzije sem imel, vse porežem poravnam na dimenzije in pričnem sam variti po 1cm vara na vsaki strani in vmes počakam, da se pohladi in preverim dimenzije. V nekaj urah vse povarim, nesem na barko in paše ko ata na mamo.
Iz vsega tega sem videl, da je najbolje, če vse naredim sam, zato niti ne sprašujem več nikogar (še posebno ne mojstrov!!!) kako in kaj, ker potem dobim neuporabne nasvete.
Fantje je kdo poskusil izdelat fekalni tank iz zlata, kot je že omenil tudi SR290. Baje se iz 24 karatnega najbolje obnese.