OdgovorNapisal/-a MarjanT » Ne Jul 22, 2012 12:48
Četrtek, 19. julij, zaliv pred vhodom v mesto, na vzhodni strani Silbe. Sedim v kokpitu in občudujem prečudovito barvo morja, katero kreirata mivka na dnu, ter čisto, modro nebo. Opazujem barke, ki prihajajo, ter se sidrajo v zalivu. Priplujeta dve jadrnici s slovenskima posadkama. Večja od njiju je Beneteau oceanis 40, lepa nova jadrnica, katera mi je po videzu delovala kot lastniška. Na njej tričlanska posadka, mož in žena ter kakih 12 letni sin. Ženska spredaj pri sidru, moški vozi ter poveljuje. Ženska spusti novo Delta sidro, ter po kakih osmih metrih spuščene verige dobi povelje: dovolj. Takoj ko se sidro prične spuščati, možakar zapelje s polnim gasom rikverc, ter se naveliča oranja šele po kakšnih 200 metrih. Pripelje nazaj, ter sporoči prijateljem na sosednji jadrnici: Čist nič ne prime.. pa še par balkanskih besed. Prijatelj, s sosednjo jadrnico, ponovi identičen postopek in seveda tudi njemu "čist nič ne prime". Potem poskušata vsak na svojem koncu preorati čimvečjo površino zaliva. Po kakih dvajsetih minutah, je dobil skiper na Oceanisu, neko idejo v kateri naj bi sodeloval tudi sin. Žal je bil predaleč, da bi slišal cel pogovor. Nekaj v zvezi s korpomorti na dnu, a sin ni hotel sodelovati. Že tako načeti živci, zaradi neuspešnega sidranja, so končno popustili in vsa jeza se je izlila na nič krivega sina. Nakar so bili vsi trije obrnjeni za 120 stopinj eden od drugega. Da ne bi preorali čisto celega zaliva, sem proti jadrnici zakričal: "Spusti 30 metrov verige". Dovolj bi bilo 20, a vedel sem, da bo nekdo ki misli, da je 8 metrov dovolj, spustil od teh 30, mogoče 20. Z jeznim glasom je užaljeno izdal povelje: Spusti 30 metrov. In sidro je končno prijelo. Vem, da je bil takrat njegov moški ego močno prizadet, zato se mu iskreno opravičujem za moje glasne besede, vkolikor prebira te vrstice. A ne verjamem, da bi prebiral morjeplovca, ker bi sicer zasledil članke o osnovah sidranja. Ne razumem pa, zakaj se nekateri novi kapitani brez izkušenj, brezskrbno odpravijo na morje in s sabo peljejo tudi družino. Ali ne bi prej opravili kakšen tečaj v kakšni priznani šoli ? Problem takih kapitanov ni le sidranje, temveč veliko večje nevarnosti, katere se pojavijo ob nenadnih nevihtah in močnih vetrovih.
Jadranje je odklop