Kako izbrati primerno Sidro

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Mar 12, 2012 21:29

MarjanT napisal/-a:Malo sem poiskal po arhivu. Na nobeni sliki ni slikano ravno sidro, prilepil se izseke iz večjih slik. Na internetu nisem našel Mušičeve strani, smo se pa o njegovih sidrih na forumu že pogovarjali.
Vsaj na videz je videti, da velja zanj vse, kar je poštimano na sodobnih sidrih (se obrne v pravo lego, se ponovno zapiči, velika površina lopate...); tvoje dobre izkušnje pa kaže, da se s tem ujemajo.

Google najde prispevek o sidranju Jožeta Mušiča na http://www.jadralniklub-nm.si/si/. Preletel sem ga in nič v njem me ni zmotilo.

V njem je na koncu kontakt (dve mobi telefonski številki), za katerega pa ne vem, če je še veljaven.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Ne Jul 22, 2012 12:48

Četrtek, 19. julij, zaliv pred vhodom v mesto, na vzhodni strani Silbe. Sedim v kokpitu in občudujem prečudovito barvo morja, katero kreirata mivka na dnu, ter čisto, modro nebo. Opazujem barke, ki prihajajo, ter se sidrajo v zalivu. Priplujeta dve jadrnici s slovenskima posadkama. Večja od njiju je Beneteau oceanis 40, lepa nova jadrnica, katera mi je po videzu delovala kot lastniška. Na njej tričlanska posadka, mož in žena ter kakih 12 letni sin. Ženska spredaj pri sidru, moški vozi ter poveljuje. Ženska spusti novo Delta sidro, ter po kakih osmih metrih spuščene verige dobi povelje: dovolj. Takoj ko se sidro prične spuščati, možakar zapelje s polnim gasom rikverc, ter se naveliča oranja šele po kakšnih 200 metrih. Pripelje nazaj, ter sporoči prijateljem na sosednji jadrnici: Čist nič ne prime.. pa še par balkanskih besed. Prijatelj, s sosednjo jadrnico, ponovi identičen postopek in seveda tudi njemu "čist nič ne prime". Potem poskušata vsak na svojem koncu preorati čimvečjo površino zaliva. Po kakih dvajsetih minutah, je dobil skiper na Oceanisu, neko idejo v kateri naj bi sodeloval tudi sin. Žal je bil predaleč, da bi slišal cel pogovor. Nekaj v zvezi s korpomorti na dnu, a sin ni hotel sodelovati. Že tako načeti živci, zaradi neuspešnega sidranja, so končno popustili in vsa jeza se je izlila na nič krivega sina. Nakar so bili vsi trije obrnjeni za 120 stopinj eden od drugega. Da ne bi preorali čisto celega zaliva, sem proti jadrnici zakričal: "Spusti 30 metrov verige". Dovolj bi bilo 20, a vedel sem, da bo nekdo ki misli, da je 8 metrov dovolj, spustil od teh 30, mogoče 20. Z jeznim glasom je užaljeno izdal povelje: Spusti 30 metrov. In sidro je končno prijelo. Vem, da je bil takrat njegov moški ego močno prizadet, zato se mu iskreno opravičujem za moje glasne besede, vkolikor prebira te vrstice. A ne verjamem, da bi prebiral morjeplovca, ker bi sicer zasledil članke o osnovah sidranja. Ne razumem pa, zakaj se nekateri novi kapitani brez izkušenj, brezskrbno odpravijo na morje in s sabo peljejo tudi družino. Ali ne bi prej opravili kakšen tečaj v kakšni priznani šoli ? Problem takih kapitanov ni le sidranje, temveč veliko večje nevarnosti, katere se pojavijo ob nenadnih nevihtah in močnih vetrovih.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Tandemsko sidro

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Avg 03, 2012 17:00

Bravo slovenska pamet!

Odlična rešitev za dvojno sidranje!
Tandemsko sidro!

Slika

Šele danes sem ga videl v Kamu in mi je takoj vzbudil pozornost. Cena je sicer huda, prehuda (okrog 700€ cinkano za plovilo 10-14m) , vendar je zamisel in izvedba res zanimiva.

Mogoče bo še kakšna video predstavitev in poročila o praktični uporabi.

Zaenkrat, po potrebi, manualno dodam še eno sidro, pred glavnim, vendar je rešitev tandemskega sidra super inovacija.
Uporabniški avatar
marcus
Admiral

OdgovorNapisal/-a marcus » Pe Avg 03, 2012 17:13

Cena 700 EUR je za pocinkano izvedbo veliko, toda če pa pogledaš cene za inox izvedbo te pa res trešči :!: :!: :(
LP
no rain, no rainbow
Bulldogsi
Naddesetnik
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Bulldogsi » Pe Avg 24, 2012 23:26

Pozdravljeni.

Da se še malo pridružim.

Po dolgih letih mučenja z raznimi danforti, sem se jih, predvsem zaradi malih otrok naveličal, predvsem pa neprenehne strahove pred bočnim drsenjem v primeru spremembe vetra.

Po vsem prebranem sem mnenja, da so res dobra samo 3 sidra in sicer: Delta, Wasi in Rocna.

Za 7.5 m jadrnico (1500 kg) predvidevam 10 kg sidro.

Ima mogoče kdo od vas kakšno drugačno mišljenje ali mogoče razloge, zaradi katerih katero od sider, zaradi jadranskega dna (vsi testi so delani v tujini), ni priporočljivo?

Hvala za odgovor.
Jape
Viceadmiral
Kraj: Stranska vas - Pag

OdgovorNapisal/-a Jape » So Avg 25, 2012 09:33

Moja izkušnja glede izbire sidra je sledeča. Na plovilu (5m gumica) sem ob nakupu le tega dobil sidro Danforth 6kg. Po tednu plovbe sem ga zamenjal z sidrom Hall 6kg , katero se obnaša neprimerno boljše. Hall vedno "prime" od prve , kar sem pri Danforth lahko samo sanjal. Glede na izkušnje s sidrom Hall sem pozitivno presenečen. V obeh primerih sem imel še dodatno meter 8mm verige.
:D
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » So Avg 25, 2012 10:59

MarjanT napisal/-a:Četrtek, 19. julij, zaliv pred vhodom v mesto, na vzhodni strani Silbe. Sedim v kokpitu in občudujem prečudovito barvo morja, katero kreirata mivka na dnu, ter čisto, modro nebo. Opazujem barke, ki prihajajo, ter se sidrajo v zalivu. Priplujeta dve jadrnici s slovenskima posadkama. Večja od njiju je Beneteau oceanis 40, lepa nova jadrnica, katera mi je po videzu delovala kot lastniška. Na njej tričlanska posadka, mož in žena ter kakih 12 letni sin. Ženska spredaj pri sidru, moški vozi ter poveljuje. Ženska spusti novo Delta sidro, ter po kakih osmih metrih spuščene verige dobi povelje: dovolj. Takoj ko se sidro prične spuščati, možakar zapelje s polnim gasom rikverc, ter se naveliča oranja šele po kakšnih 200 metrih. Pripelje nazaj, ter sporoči prijateljem na sosednji jadrnici: Čist nič ne prime.. pa še par balkanskih besed. Prijatelj, s sosednjo jadrnico, ponovi identičen postopek in seveda tudi njemu "čist nič ne prime". Potem poskušata vsak na svojem koncu preorati čimvečjo površino zaliva. Po kakih dvajsetih minutah, je dobil skiper na Oceanisu, neko idejo v kateri naj bi sodeloval tudi sin. Žal je bil predaleč, da bi slišal cel pogovor. Nekaj v zvezi s korpomorti na dnu, a sin ni hotel sodelovati. Že tako načeti živci, zaradi neuspešnega sidranja, so končno popustili in vsa jeza se je izlila na nič krivega sina. Nakar so bili vsi trije obrnjeni za 120 stopinj eden od drugega. Da ne bi preorali čisto celega zaliva, sem proti jadrnici zakričal: "Spusti 30 metrov verige". Dovolj bi bilo 20, a vedel sem, da bo nekdo ki misli, da je 8 metrov dovolj, spustil od teh 30, mogoče 20. Z jeznim glasom je užaljeno izdal povelje: Spusti 30 metrov. In sidro je končno prijelo. Vem, da je bil takrat njegov moški ego močno prizadet, zato se mu iskreno opravičujem za moje glasne besede, vkolikor prebira te vrstice. A ne verjamem, da bi prebiral morjeplovca, ker bi sicer zasledil članke o osnovah sidranja. Ne razumem pa, zakaj se nekateri novi kapitani brez izkušenj, brezskrbno odpravijo na morje in s sabo peljejo tudi družino. Ali ne bi prej opravili kakšen tečaj v kakšni priznani šoli ? Problem takih kapitanov ni le sidranje, temveč veliko večje nevarnosti, katere se pojavijo ob nenadnih nevihtah in močnih vetrovih.

Pošteno sem se nasmejal, super zapis! :)
Bulldogsi
Naddesetnik

Še en od zanimivih dogodkov na jadranu

OdgovorNapisal/-a Bulldogsi » So Avg 25, 2012 13:13

Kot vsako leto, sem tudi letos imel eno nadvse zanimivo dogodivščino.

Štiri dni smo sidrali v zalivu Sv. Juraj na Krku. Ker je je vse štiri dni pihala močna burja, se zaradi malih otrok nismo mogli premakniti naprej proti jugu. Zaradi narave zaliva sem bil vezan s krmo na obalo. sidro pa sem imel vrženo kar precej v zaliv, ker je valove delala tudi v zalivu in so sunki na sidro bili kar precej veliki, kar je bilo potrebno maksimalno izničiti. Seveda sem že skoraj v stilu v tej temi omenjenega Italjana naganjal prišleke, ki so se hoteli zasidrati ravno nad mojim sidrom. Seveda ni nobenemu niti enkrat prišlo na misel, da bi pogledal od kot piha veter, ali na kak način je kdo zasidran in kje ima sidro.

Ko sem po drugem dnevu, po enkrat izruvanem sidru, ki je seveda začelo na boku drseti in po trikratnem potapljanju z masko in dokazovanju, da je sidro vrženo preko mojega, sem obupal, na sidro zvezal vrvico in nato že plastenko, da bo označil položaj sidra.

Vendar tudi ta rešitev ni zalegla. Dve uri po tem je prišel, pa bom uporabil čudovit izraz od MicTica, hlaponar, ki je zagledal čudovito priložnost, da se zaveže za nekaj, kar je že na dnu in ne bo potrebno mazati njegovega svetlečega sidra. Seveda je takoj v roke vzel čakljo in hotel iz vode potegniti moje sidro. Po silovitem in bučnem mahanju sem končno pridobil njegovo pozornost, da nekaj ni OK. Seveda tudi ko je plastenko spustil nazaj v morje ni razumel, v čem je problem. Najverjetneje se me je samo vstrašil.

Po tem dogodku sem se enostanvo sprijaznil, da bom vsake nekaj ur pač moral stopiti na pramec in koga "vljudno" prositi, da poskuša srečo kje drugje.

LP

ps: pa da ne bo pomote, na seveda imam 15 metrov verige in za amortizacijo sem po vrvi spustil še 8 kg Mačka in z dolžino vrvi v vodi nisem pretiraval.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » So Avg 25, 2012 14:12

Ehhh, jaaaa, standardna žalost pri umetnosti sidranja...

Upam, da bo kdo (ali čimveč) teh "znalcev" prebralo tole temo in se kaj naučilo ter pri sidranju začelo razmišljati.
Moji (in vaši) živci bi jim bili hvaležni...
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » So Avg 25, 2012 14:15

Bulldogsi napisal/-a:...Po vsem prebranem sem mnenja, da so res dobra samo 3 sidra in sicer: Delta, Wasi in Rocna.

Ima mogoče kdo od vas kakšno drugačno mišljenje ali mogoče razloge, zaradi katerih katero od sider, zaradi jadranskega dna (vsi testi so delani v tujini), ni priporočljivo?

Hvala za odgovor.

Meni se zdi dobra izbira. Kakšna kila več je sicer dostikrat dobrodošla, ne zdi se pa nujna.
Uspešno sidranje želim!
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

Kaj pa Manson supreme ?

OdgovorNapisal/-a heron » Ne Avg 26, 2012 20:48

Osebno imam sidro Rocna, s katerim sem super zadovoljen, a na tvoj seznam paše vsaj še Manson Supreme. Supreme je vsaj tako dober kot Rocna, a je nekaj cenejši.
Drug problem Rocne pa je izdelava na Kitajskem. O tem si malo preberi na jadralskih forumih po svetu.
Na kratko: original Rocna so bili odlični, potem so proizvodnjo selili na kitajsko. Kitajci so uporabljali materijale, ki nisu ustrezali proizvodnji specifikaciji (mehkejše jeklo). Bilo je tudi nekaj problemov s slabšimi zvari in pretankim cinkanjem. Problem so baje rešili sedaj pod novim lastništvom. Če boš kupoval Rocno, pazi, da ni kaka stara zaloga - preden so rešili teżave enkrat lani.
Roko na srce, moja Rocna je kitajska, a jaz nimam nobenih teżav s sidrom. Je pa res, da sem šel eno številko gor pri velikosti. Imam 33kg za 47 čevljev in 12 ton težko jadrnico.

Bulldogsi napisal/-a:Pozdravljeni.

Da se še malo pridružim.

Po dolgih letih mučenja z raznimi danforti, sem se jih, predvsem zaradi malih otrok naveličal, predvsem pa neprenehne strahove pred bočnim drsenjem v primeru spremembe vetra.

Po vsem prebranem sem mnenja, da so res dobra samo 3 sidra in sicer: Delta, Wasi in Rocna.

Hvala za odgovor.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
spyder
Admiral
Kraj: portorož

OdgovorNapisal/-a spyder » Ne Avg 26, 2012 23:49

Jaz sem zamenjal sidro in uzel wassi in je res odlično.So pa tudi meni ob polnoči eni kreteni zahaklali sidro :twisted:
Sedaj imam sidrno bojco in je res mega.Veš tudi sam kje je
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Avg 27, 2012 22:12

Moja Priba ima na kljunu eno doma skovano pošast,27,5 kg težko in sem zelo zadovoljen z njo.Pred 3mi leti sem ulovil še Lagoon 40 in ga zadržal,da se ni razbil pri okol 25 vozlov vetra...in je sidro ostalo na mestu.
LP Iztok
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » To Avg 28, 2012 22:45

kako pa tako težko sidro dviguješ? Moja mornarka že 5kg komaj dvgne.
mirno morje
Bulldogsi
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Bulldogsi » Sr Avg 29, 2012 14:41

Hvala za vsa do sedaj podana mnenja. Kljub temu, da menim, da je predvsem Rocna potem pa še Wasi in Manson Supreme, najbolša izbira, sem Manson Supreme izločil iz igre, ker ga je težko dobiti, Wasi in Rocna pa imata lok, zaradi česar mi otežujeta skladiščenje. Zaradi navedenega sem nekako trenutno na tem, da kupim Delto, ki je tudi cenovno najbolj ugodna. Me pa skrbi vkopavanje na malo trši podlagi.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov