Račji kljun - izdelava ali nakup?

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

No. 1
Admiral
Kraj: Vodice & Novigrad

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Sr Maj 04, 2016 11:48

Da ne odpiram nove teme... Imam račji kljun kot je na sliki, moti pa me da ni "prehoda", tako je kar nerodno vsakič čez ograjo in na zunanjem robu vleči vrv se bližati pomolu, skočiti pravi trenutek ipd...

Razmišljam o temu, da bi ta srednji del kar odstranil, se pravi celo krivino tja do stebričkov ali pa da bi nekako navzdol zakrivil... se pravi prerezal v sredini in zakrivil do stebrička... Dobil bi prehod in nekaj bi še ostalo za oprijem. Verjetno pa to ne morem kar odfleksat, bi rabil še luknje zapret, pa verjetno bi to kaj vplivalo na trdnost ograje?

Slika
Wellcraft 2600 Martinique
Uporabniški avatar
theDamjan
Admiral
Kraj: Trebnje - Novi Vinodolski - Jadransko morje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a theDamjan » Sr Maj 04, 2016 12:01

Sicer je slikano iz malo smotanega kota. Ta ograja je verjetno iste dolžine, kot spodaj pohodna površina - cca.

Jaz bi zgoraj odrezal, iz ene trše žice naredil približen model te okrogline in dal nekam zviti inox. Potem pa zavariš zgornji del, kjer si odrezal, spodaj pa eno ploščico in privijačiš.

Podobno sem jaz naredil.
-----------------
***Naj bo vsak dan najlepši!
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Sr Maj 04, 2016 12:14

theDamjan napisal/-a:Sicer je slikano iz malo smotanega kota. Ta ograja je verjetno iste dolžine, kot spodaj pohodna površina - cca.

Jaz bi zgoraj odrezal, iz ene trše žice naredil približen model te okrogline in dal nekam zviti inox. Potem pa zavariš zgornji del, kjer si odrezal, spodaj pa eno ploščico in privijačiš.

Podobno sem jaz naredil.

Se strinjam kot je smotan :roll: Ograja je malo večja kot pohodna površina in ravno zato je smotano ker ko stopiš čeznjo moraš "na not" nogo met-res zoprno...

S čim pa se ta inox vari, namreč barko bom za kak teden dal na suho pa ne vem kako hudega mojstra rabim za to iskat-zunaj bo pa v Novigradu.
Uporabniški avatar
theDamjan
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a theDamjan » Sr Maj 04, 2016 14:27

Jaz sem dobil mojstra, ki mi je naredil. Jaz sem samo "pametoval" zraven kako bi imel.

Tako, da ti žal glede fizične izvedbe ne morem pomagat.
-----------------

tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Če Maj 05, 2016 13:10

Za stebričkom odreži z fleksarco, daj noter PVC čep za cevi, ob priliki pa naj ti nekdo zavari inox pokrovček. Dejstvo pa je, da zgubiš na robustnosti ograje, ker zgubiš medsebojno povezavo....

Če pa enostavno pokriješ del ograje, ki je v črki U s pohodno površino je pa verjetno previsoko?
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Če Maj 05, 2016 13:14

tomaz_slo napisal/-a:Za stebričkom odreži z fleksarco, daj noter PVC čep za cevi, ob priliki pa naj ti nekdo zavari inox pokrovček. Dejstvo pa je, da zgubiš na robustnosti ograje, ker zgubiš medsebojno povezavo....

Če pa enostavno pokriješ del ograje, ki je v črki U s pohodno površino je pa verjetno previsoko?

Jp pol je pa velko previsoko... ta trdnost me malo skrbi, ampak po moje ne bom vedel dokler ne probam :oops:
Uporabniški avatar
theDamjan
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a theDamjan » Če Maj 05, 2016 14:15

Jaz sem povezal le navzdol in še enkrat pritrdil in je zelo trdno.

Marsikdo pa naredi tako, da spodaj, na višini kakšnih 15cm poveže skupaj.

Kolega pa ima narejeno tako, da ima povezano zgoraj in ima na tečaju (pantu) to palico, na drugi strani pa zapeto - odpira po potrebi.

Po mojem pa ni treba toliko komplicirat.

Če bi sam rešil na mestu pa lahko kupiš vmesni kos inox recimo 45 ali 65 stopinj, natakneš gor, na drugi strani pa ti v delavnici nekdo na palico navari spodaj eno površino in nato malo privijačiš in zalepiš s silikonom vse skupaj.
-----------------

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov