Rezervoar za gorivo

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Pe Mar 05, 2010 19:54

cibro napisal/-a:Se pravi da jaz ko imam pod sedeežem plastičen rezervar in zravan njega aku s klemami sedim na bombici?
Sicer iskri samo ko dam klemo na aku, takrat pa imam pokrov odprt.
Sr.. ste me mal prestrašl zdaj. Ali dam aku raje pod konzolo?
LP, G

Ko bi jaz to vedel bi te že prvič n.....u!
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
Uporabniški avatar
Masterpiece
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Masterpiece » To Mar 30, 2010 16:30

Zanima me še nekaj.Če bi dal dva rezervoarja v čoln.Ali bi lahko z nekim ''T'' kosom imel povezana oba rezervoarja in bi motor vlekel iz obeh rezervoarjev hkrati.Oz. če ima kdo dva rezervoarja v čolnu , kako imate to rešeno??
še skica za lažjo predstavitev

Slika
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Mar 30, 2010 17:21

Ne pozabi na povratni tok odvečnega goriva, kateri gre nazaj v rezervar. Pri tej varianti, bi moral speljat povratno cev v enega od rezervarjev. Lažje bi bilo, da oba povežeš v spodnjem delu med seboj , odtok , pritok in pa mehanizem za nivo goriva pa samo v enega. V obeh primerih, je seveda priporočljivo imet oba rezervarja v isti višini.
LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Mar 30, 2010 18:10

Povratnega toka na plovilih ni! Ne na izvenkrmnih, ne na vgradnih... Imajo ga samo dizelski motorji, masterpiece pa ima bencinca...

Načelno je tvoja shema OK, saj se bosta nivoja po principu tlačnih posod in hidravlične natege vedno izenačevala... Je pa problem, ko bo v rezervoarjih manj goriva in bo ob nagibanju iz enega potegnilo zrak. Potem se lahko zadrži v cevi zračni mehur in nivoja se ne bosta več izenačila...

Pametno je, da jih povežeš spodaj, odvod goriva pa narediš samo na enem od rezervoarjev. S tem si potem rešil vse.
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » To Mar 30, 2010 18:31

Da bi rešil vse(načeloma),bi moral poleg tega,kar ti je svetoval Admin, narediti še takoimenovani dnevni tank-to je rezervoar manjše prostornine,ki naj bi bil nameščen nižje od obeh večjih,spojen z njima pravilno in iz le-tega naj bi motor dobival gorivo. Bistvo tega naj bi bilo,da naj ne bi bilo mogoče, da motor povleče zrak. Bilo je v eni zadnjih Burze navtike vse narisano in napisano,če jo najdem, še kaj napišem.
Uporabniški avatar
Masterpiece
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Masterpiece » To Mar 30, 2010 18:49

Neko cevko odvečnega goriva imam speljano nazaj v fergazer.Se pravi gre spet nazaj v motor.Tako da tega res ne rabim.Jah namen sem imel vzeti dva rezervoarja samo da bi jih spodaj spojil mi ne diši preveč.Moral bi vrtat v rezervoar in pritrditi cev pa ne vem če bo to tesnilo.
Se pravi še vedno boljša varjanta da najdem pravi rezeroar po meri in da bo samo en.

Ali kdo pozna še koga v Sloveniji ki izdeluje rezervoarje po meri.
V ROTO jih ne delajo več po meri.Samo še za vodo.
Roadracer
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Roadracer » To Mar 30, 2010 20:55

Če kaj pomaga, tovornjaki imajo dva rezervoarja tako spojena, da podtlak v prvem, vleče nafto iz drugega. S preprostim ventilom lahko drugega odrežeš, če je pa prazen, pa vleče samo iz prvega, iz drugega pa samo zrak. Tako najprej pobere gorivo iz drugega nato iz prvega.
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » To Mar 30, 2010 21:41

Na prejšni jadrnici sem imel dva rezervarja, večji je bil višje od manjšega in se je nivo nafte sam uravnaval od zgoraj navzdol.. Pri manjšem je šel izhod od miotorja v najnižji točki. Popolnoma enostavna zadeva je delovala brezhibno, tudi v valovih in pri nagibu (če je slučajno deloval tudi motor).
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Mar 30, 2010 22:19

Dnevni tank je absolutno prava rešitev, samo ne vem, če se boš še s tem zafrkaval...

Pomoje je dobra varianta pri dveh rezervoarjih povsem ločen sistem z dvopotnim ventilom... Obrneš in kuriš prvi tank, potem pa na drugo stran in pokuriš še drugega... Sicer pa zna to bit problem, če imaš tanke levo in desno, saj moraš takrat kuriti iz obeh...

Masterpiece, tista cevka, ki gre nazaj v frgazer... Sicer ni nujno, da misliva pravo, samo je pa 99%. Če gre iz črpalke goriva prozorna cevka v frgazer je to odvod goriva iznad membrane!
ČE V TEJ CEVKI ZAGLEDAŠ SAMO KAPLJICO BENCINA, POTEM TAKOJ UGASNI MOTOR!!!!!
Cevka je namenjena kontroli, če je tam gorivo, potem bo v kratkem zaribal motor ali pa boš ti in čoln zletel v zrak!!!! To se zgodi, če poči membrana na črpalki goriva... V tej cevki mora biti vedno vse povsem suho, drugače TAKOJ menjaj bencinsko pumpo!!!

LP
Uporabniški avatar
Masterpiece
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Masterpiece » To Mar 30, 2010 22:58

Mitja si slišal kaj morš narest.
Ja ta prozorna cevka gre iz pumpe do fergazerja.oz v mojem primeru ko sem nabavil motor z čolnom je visela kar v prazno.In ja ven je kapljal bencin.Zato sem tudi ugasnil in od takrat ga nismo nič več laufal.Sedaj je pri Mitju raztavljen na dele.Dihtunge so pršle iz nemčije in sestavljanje se lahko začne.Tako da bomo pol tudi to pogledal kako je s tem.Admin hvala ti za info!!

Drugače pa imam v čolnu separator z filtrom ki ima možnost za dva vhoda in ročico za preklapljanje.Tako da če se bom odločil za dva rezervoarja bo to edina varjanta da prvo pokurim enega in nato drugega.Bosta pa en za drugim in ne levo desno.Tako da ne bi bilo problema
Čakam ponudbe izdelovalcev in trgovin nato se pa odločim
hvala vsem za odgovor
LP
bsc46
Admiral
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a bsc46 » To Mar 30, 2010 23:48

Tudi jaz imam separator z filtrom in dva vhoda. Ena cevka na rezervoar v konzolo in druga v rezervoar pod zadnjo klopjo. Ročka za preklapljanje ima tri stopnje in sicer: prvi rezervoar, zaprto, drugi rezervoar.
Se obnese 100%.
Ljubitelj narave
Uporabniški avatar
Masterpiece
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Masterpiece » Sr Mar 31, 2010 08:14

No evo, super informacija. Če bosta dva rezervoarja potem bom tako naredil. Rabim pa potem dva instrumenta da mi bosta kazala nivo.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Mar 31, 2010 08:24

Jaz mam dva ventila in s tem krmilim kateri tank bom rabil in kateri bo v rezervi, enostavno.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Sr Mar 31, 2010 10:04

Masterpiece napisal/-a:No evo, super informacija. Če bosta dva rezervoarja potem bom tako naredil. Rabim pa potem dva instrumenta da mi bosta kazala nivo.

Rabiš samo dva senderja in preklopno stikalo.
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Sr Mar 31, 2010 10:06

janadino napisal/-a:Jaz mam dva ventila in s tem krmilim kateri tank bom rabil in kateri bo v rezervi, enostavno.

In to na gumenjaku :shock: Kolko litrov?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov