Nogavica

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Feb 13, 2013 19:33

DR.E napisal/-a:
polanc napisal/-a:Men ga je v SR naredu...200 mark za cca 13 m sam me jebe ...Vrvice se štrikajo notri,Odreže velik lonec od rož spodaj in pol se zatika ,ko ga odpiraš,No morda dela sedaj na kak drug sistem.
LP Iztok

Ja lonec od rož... vrvice pa bi itak morale biti napeljane po zunanjem kanalu, ki je našit na nogavico, vsaj tako sem videl na drugih nogavicah.

Tudi meni ga je delal SR (kot tudi gennaker).
To je problem, da so vrvice notri, ker se ne samo navijejo okoli jadra ampak lahko tudi jadro potegnež "skozi" to neskončno vrvico medtem ko moraš jadro vpeti v penon oz na sidrnik...
Skratka pri meni je to pogosto cela drama.

Si morda razmišljlal o navitju (a la genova; s tem da daš neskočni štrik) in ga imaš tako lepo skoz gor?
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Sr Feb 13, 2013 19:51

Veš, da sem razmišljal tudi o sistemu navijanja za genaker, ala Code0, samo kaj, ko nimaš za nogavico, potem tudi za taki Furler nimaš :). Tam, do 80m2 so cene Code0 furlerja še sprejemljive, potem pa cena tako poskoči, da je veselje, pa da ne omenjam, da kupiš furler, potem pa so dodatki (nenavijajoča vrv med vpetji, itd...)

Tako da...
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Sr Feb 13, 2013 19:53

Pri moji nogavici pa so približno na vsak meter dolžine všita vodila skozi katera tečejo vrvice tako da se mi nikoli nič ne zaplete.
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Sr Feb 13, 2013 19:54

Tole zdaj spremljam, samo ne vem, kakšno vezo ima površina genakerja z navijanjem, verjetno gre za trdnost....

http://www.ebay.de/itm/121063547848?ssP ... 500wt_1414

s51ta
Višji praporščak

Nogavica

OdgovorNapisal/-a s51ta » Sr Feb 13, 2013 19:56

Pozdrav,

Običajno se pospravlja asym. spi ko premočno povleče...zato morajo stvari iti dol brez zatikanja;
Na preskusu sem imel do sedaj precej nogavic, delovala pa je v vseh pogojih samo in edino nogavica od Parasailorja...res profi narejeno lahek material, ki se zloži res na minimum in deluje tako noro, da tudi 170m2 lahko zložiš sam .....(preskušeno v različnih vetrovnih razmerah).

Dr.e. po mojem je tisti gennaker malo velik za nogavico brez tega, da ga daš malo pokrajšati? kajti nogavica vzame vsaj pol metra, a raje malo več ....

Vozil sem tudi raznorazne nogavice, ki so delovale, če je bila ekipa številna....

Zelo nezadovoljen pa sem bil z nogavico JR-ja (Preddvor), in pa nogavica od Victory-ja....se mi ni zgodilo, da se ne bi zataknilo....v obe smeri...mater sem preklinjal...še danes se, jezen....
Imam doma jajca od Victorija....ampak za 47.7 bo malo premali....

Luštna varjanta je predelava sprednega roba genakerja (ali naročilo novega) in nakup rolerja (sam imam od Facnorja FX4500) in je potem zadeva na roll in single handed proof....je pa zadeva nekoiiko € obremenjujoča (cca 2k€).

Od SLO proizvajalcev mislim da je Supreme Sails res Supreme.....in verjamem, da se da v dani situaciji lepo zdilati za primerno ceno...

Lp T
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Sr Feb 13, 2013 20:03

Pa če peter ne dela več sam nogavic ampak jih ima preko nekoga drugega v programu, saj sva že govorila danes zjutraj, Genaker pa je od Victory1

Slika

s51ta
Višji praporščak

odg

OdgovorNapisal/-a s51ta » Sr Feb 13, 2013 23:18

Aha, skratka jaz ne bi pri tako pomembnem kosu opreme šparal...boljše, da pride k hiši kak mesec kasneje...ali pa da nekaj preko neta kupuješ... morda bo mal prekratek al pa mal predolg....

Če vztrajaš ahko probaš povprašati še pri Kitajcu (Lee Sails)...ampak so sedaj poštnine ratale pomembna postavka...

Morda en dan zbrskam ven kako zgleda moja sedaj v neuporabi nogavica od Victorija...je pa nogavica iz nekoliko bolj kompaktnega materiala kot je bil sam genaker, spodnji del pa je samo nekoliko ojačan z nečim tršim ... vrvi potekajo po nekem posebej narejenem kanalu (In morda je ravno v tem težava). Dopuščam možnost, da so sedaj že spremenili design (moj je letnik 2009). Tudi na vrhu vzame precej prostora .... proti nogavici od Parasailorja se vse kar sem drugega videl skrije...tam je tudi material nogavice iz nekega mehkega svilnatega materiala, ki se kar sam vase zloži...res je, je pa tudi cena... :)

Kaj pa kak lokalni CRO jadrar v bližini, kjer imaš jadrnico? Sem prepričan, da boš z nogavico rabil krajšati tudi jadro....

GL T
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Feb 14, 2013 16:46

V glavnem mojo naslednjo nogavico bo delal TAPETNIK.Jaz bom pa nardil iz poliestra tisti teglc spodi samo vem, da bo letela gor in dol,pa še cenejše bo ohoho.
LP Iztok
MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MicTic » Sr Feb 27, 2013 12:34

Fantje, nogavice se nosi pozimi. Poleti si pa brez :D

Ne vem zakaj toliko silite v te nogavice. Jaz sem tudi začel z nogavicam, pa sem kar naprej klel in se mi je zatikalo. Sploh, če ne paziš, kje imaš te preklete vrvice.
Sedaj pa sm vlečem dol klasično in vam povem da je super. 106m2.
Pa naj bo vetra tudi 40 vz.
Res je da včasih malo zmočim špin, pa kaj pol!

Drugače pa Peter je zakon!
Flying is beautiful.
Sailling is better!
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Sr Feb 27, 2013 12:39

Ja Mic Tic mogoče ti gre jaz pa ne bi rad, ko imam ženo pa otroke gori nekaj preveč telovadil. Sem že kupil v DE dobro nogavico s pravim malo ovalnim loncem, dvojne všite vrvice na vsaki strani in škripca.... tako, da je prirpavljeno, razen tega, da bo malenkost predolga, ker 17,10m..

MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Sr Feb 27, 2013 12:43

@dr.E
Ja kar je je! Če ti bo dobro delovala sporoči. Je kar nekaj kandidatov še za DOBRE nogavice.

Če imaš pa na barki ženo in otroke, potem pa sploh ne zastopim zakaj rabiš nogavico! :D
Flying is beautiful.

Sailling is better!
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Okt 28, 2015 10:23

ste kaj reševali te nogavice in obroč-teglc spodaj? men se tole vsakič zatika...
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Sr Okt 28, 2015 10:41

Hoj Al, Kako si!
Letos sem bil prisiljen tudi jaz kupiti nogavico.:D :( (Ultimat žene) Pogoj da mi dovoli voziti špin, ko je ona gor. Odločitev je bila kar težka.....:D
Nogavico mi je naredil Podunavac, je popolnoma drugačna od starih, predvsem spodnji LONEC, ali čoln ali obroč, kakor koli temu rečete.
Gre brez zatikanja gor in dol. Nekaj novosti pa je tudi v škripčevju na vrhu.
Flying is beautiful.

Sailling is better!
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Sr Okt 28, 2015 10:46

Nisi edini Al. Prejšnjo soboto sem pred spet Trstom preklinjal. Vse se zaplete. Mislim, da je edina prava rešitev taka, kot jo ima NorthSails.
Tukaj je video od NorthSails (pa ne glejte preveč jadralko, ker boste bistveno pri genakerju zamudili :wink: )

https://www.youtube.com/watch?v=Lp4ZtBNvgPo

Lep se vidi od 6.05-6.15
Oni imajo po zunanji strani všit kanal za vrvice in zgleda, da zadeva deluje in je tudi logična. Jaz sem hotel predelat nogavico na ta sistem pa se je izkazalo, da predelava sploh ni tako preprosta, kot zgleda na prvi pogled.
Mal bom še tuhtal kaj bi se dalo narest.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Okt 28, 2015 11:01

Oj MicTic, kar gre.
Pravkar se jezim nad gennakerjem. Zgoraj se je zavil, zapletel, nogavica se zatika... Moja je pa zmer slabe volje ko pridem z vreco z genakerjem na palubo, ker je zmeri eno sranje.

Bom poklical Podunavca...

@Edo pogledam video.

Zdi pa se mi, da je najbrž res nujno, da gredo štriki na zunanjo stran...

A imata vidva penon pa spodaj vpeto na strik, da lahko uravnavata "trebuh"?

Furlerji so la NORO dragi... za tistih petkrat na leto...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta