Marchi napisal/-a:V prvem postu imaš link.
Sidro Manta
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Še sveža Miranova izkušnja z Manta sidrom pri 50 vozlih.
http://tepes.info/jadranje.html
12.5. Dominika
Čez hribe sva se zvečer uspešno vrnila na barko in potem preživela viharno noč na sidrišču ob sunkih vetra preko 50 vozlov. Z Miletom sva se ponoči izmenjevala na straži na krovu Skokice, saj me je skrbelo, da sidro ne bo zdržalo naletov vetra. Toda sidro se je dobro zakopalo v pesek in je zdržalo medtem, ko so sidra veliko drugih jadrnic orala po zalivu in so se posadke morale večkrat ponovno zasidrati.
http://tepes.info/jadranje.html
V Marchijevem citatu omenjena zgodba ima vendarle tudi predzgodbo, da ne bo videti, kot da je Manta brezpogojno drži v vseh razmerah.
Dan pred vetrovno nočjo je tudi moja Manta popuščala v 20 vozlih vetra, ker se na travnatem dnu ni dobro zakopala.
Z Miletom sva potem poiskala nekaj metrov veliko zaplato mivke na katero sva spustila sidro, ki se je potem v nočnih navalih vetra globoko zakopalo in zdržalo.
Nočni sunki vetra so bili sicer siloviti in pogosti, a so trajali le po približno 10 sekund, da veriga in sidro nista bila vseskozi obremenjena.
Pa še info o sidrni verigi:
Na 4,5 m globine sva imela spuščenih 45 m verige in s sidrnim kavljem privezane na 10 m elastične vrvi. Ko sem s pomočjo potapljaške maske preverjal, kako drži sidro, sem videl, da je bila pri vetru nad 25 vozlov že vsa veriga od sidra naprej napeta in dvignjena z morskega dna, sidro pa se je vkopalo tako globoko, da ročaja ni bilo več videti.
Dan pred vetrovno nočjo je tudi moja Manta popuščala v 20 vozlih vetra, ker se na travnatem dnu ni dobro zakopala.
Z Miletom sva potem poiskala nekaj metrov veliko zaplato mivke na katero sva spustila sidro, ki se je potem v nočnih navalih vetra globoko zakopalo in zdržalo.
Nočni sunki vetra so bili sicer siloviti in pogosti, a so trajali le po približno 10 sekund, da veriga in sidro nista bila vseskozi obremenjena.
Pa še info o sidrni verigi:
Na 4,5 m globine sva imela spuščenih 45 m verige in s sidrnim kavljem privezane na 10 m elastične vrvi. Ko sem s pomočjo potapljaške maske preverjal, kako drži sidro, sem videl, da je bila pri vetru nad 25 vozlov že vsa veriga od sidra naprej napeta in dvignjena z morskega dna, sidro pa se je vkopalo tako globoko, da ročaja ni bilo več videti.
- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
Marchi napisal/-a:Sta bila v dobro zaščitenem zalivu, kjer morje ne dela težav?
Ali vežeš sidrno vrv samo na eno bitev ali na obe? Kako se barka obnaša ob močnem vetru, če je vrv vezana samo na eno stran?
Ja če že se veže na obe bitvi, jaz ponavadi dam karabin na verigo in vrh na obe bitvi, če močno piha, s tem, razbremeniš nosilec in motor. Sicer pa jaz obesim s pomočjo drugega karabina na verigo še cca 20kg nerjaveči valj, ki ga potem z vrvjo zvežem na ladjo, da zadeva pluta kak meter nad dnom, tako mi verige ne napenja skoraj nič, oziroma je vedno lomljena na točki, kjer visi utež.
Približno tako situacijo sem imel lani na korčuli v zalivu pri otočki Vela Kneža Račišče... jugo je nabijal cca 35-38 vozlov, globina je približno vsepovsod 5-6m, zaliv je kar velik, pa smo celo noč in dan viseli na sidru brez problema...
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Zasidrana sva bila seveda na "zavetrni" strani otoka, kamor valovi niso prihajali. Toda plaže in sidrišča so na otokih brez zalivov po navadi na ustju dolin in po dolinah se veter zgosti, zato je sidrišče lahko bolj vetrovno kot tam, kjer zaradi prevelike globine ne moreš sidrati.
Ko vetra ni zelo veliko, privežem vrv s kavljem bolj na kratko na sprednjo bitvo in pri tem ne opažam kakšnih bistvenih razlik pri poplesavanju barke tudi če vrv ni privezana čisto v osi barke.
Sidrno vrv imam sicer stalno privezano na drugem vodilu za sidro in ko je veter na sidrišču močan, spustim vseh 10 m vrvi in je jadrnica privezana spredaj čisto na sredi.
Na okovu premca imam namreč dve vodili za sidro, da lahko istočasno spustim dve sidri. Vendar tega ne delam eč, ker se sidri potem čez noč prepleteta in imam nato težave pri razpletanju in dvigovanju. Drugi okov in sidro je zgolj za rezervo, če bi bilo kaj narobe s prvim.
Ko vetra ni zelo veliko, privežem vrv s kavljem bolj na kratko na sprednjo bitvo in pri tem ne opažam kakšnih bistvenih razlik pri poplesavanju barke tudi če vrv ni privezana čisto v osi barke.
Sidrno vrv imam sicer stalno privezano na drugem vodilu za sidro in ko je veter na sidrišču močan, spustim vseh 10 m vrvi in je jadrnica privezana spredaj čisto na sredi.
Na okovu premca imam namreč dve vodili za sidro, da lahko istočasno spustim dve sidri. Vendar tega ne delam eč, ker se sidri potem čez noč prepleteta in imam nato težave pri razpletanju in dvigovanju. Drugi okov in sidro je zgolj za rezervo, če bi bilo kaj narobe s prvim.
- DR.E
- Admiral
- Kontakt:
Lahko daš karabin skozi člen verige ali pa kar vrv, ki jo potem privežeš na bitve... pa malo popustiš verigo, da potem vse visi na vrveh in ne na vinču sidra.
Imam tudi tako kupljeno zadevo za zahakljat med člene verige pa potem vrv skozi in na bitve, samo se mi je par krat tako zabila na verigo, da je nisem zlepa snel... pa sem ročno zlagal verigo v bunker, ker ni šla čez notor tista sponka... sem to opustil.
Imam tudi tako kupljeno zadevo za zahakljat med člene verige pa potem vrv skozi in na bitve, samo se mi je par krat tako zabila na verigo, da je nisem zlepa snel... pa sem ročno zlagal verigo v bunker, ker ni šla čez notor tista sponka... sem to opustil.
Aha ok, razumem. Kateri kavelj pa si uporabljal, ki se ni obnesel?
O sidrnem amortizerju smo že tule, tako da lahko o tem naprej tukaj
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... 79&start=0
- DR.E
- Admiral
- Kontakt:
Marchi napisal/-a:Aha ok, razumem. Kateri kavelj pa si uporabljal, ki se ni obnesel?
Saj sem dal sliko na zadnji strani te teme...
samo se zarije v verigo ko sam vrag...
Ena dobra in ena slaba novica. Imam verigo od Vigourouxa, ki je bila pod vprašajem, ko se je nekomu strgala. Dobavitelj zagotavlja, da je brezhibna, da pa nobena stvar ni 100%. Hm, no ja, malo tako tako, glede na to, da je kar nekaj premoženja odvisno od sidrnega sistema. Zdaj pa, ali je to dobra ali slaba novica. Glede na spodjo sliko sodeč, je veriga več kot močna.
Kar pa težko rečem za tole Manta kopijo, ki je očitno slabo konstruirana.
Ročica sidra se je zvila kar tako, pri običajnem sidranju, nobenega neurja ali kaj podobnega. Je pa verjetno tako kot sem predvideval, sidro se tako močno vkoplje, da po spremembi vetra pride do bočnih sil in ker se sidro ne premakne, vso bočno silo nosi tale ročica.
Še enkrat poudarjam, tole je kopija Manta sidra!
Možakar, ki mi ga je prodal preko oglasa je toliko fer, da me je povezal z mojstrom, ki jih izdeluje in menimo se, da ga bo nekako ojačal. Recimo, da bo kaj pomagalo, ni pa dober občutek. Sicer sem drugi del sezone presidral s takim, skrivljenim sidrom in ni bilo problemov. Ampak, dolgčas pa ni.
Takle mamo
Ročica sidra se je zvila kar tako, pri običajnem sidranju, nobenega neurja ali kaj podobnega. Je pa verjetno tako kot sem predvideval, sidro se tako močno vkoplje, da po spremembi vetra pride do bočnih sil in ker se sidro ne premakne, vso bočno silo nosi tale ročica.
Možakar, ki mi ga je prodal preko oglasa je toliko fer, da me je povezal z mojstrom, ki jih izdeluje in menimo se, da ga bo nekako ojačal. Recimo, da bo kaj pomagalo, ni pa dober občutek. Sicer sem drugi del sezone presidral s takim, skrivljenim sidrom in ni bilo problemov. Ampak, dolgčas pa ni.
Takle mamo
Marchi napisal/-a:Ena dobra in ena slaba novica. Imam verigo od Vigourouxa, ki je bila pod vprašajem, ko se je nekomu strgala. Dobavitelj zagotavlja, da je brezhibna, da pa nobena stvar ni 100%. Hm, no ja, malo tako tako, glede na to, da je kar nekaj premoženja odvisno od sidrnega sistema. Zdaj pa, ali je to dobra ali slaba novica. Glede na spodjo sliko sodeč, je veriga več kot močna.
Takle mamo
Se je tud meni upognilo,se pa da popravit ,spigat nazaj,na strojni preši ali upogibnem stroju,pri kakšnem majstru (šlosarju).
LP Dani
Kdo je na strani
Po forumu brska: Bing [Bot] in 6 gostov