Shranjevanje VODE

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Če Feb 05, 2015 18:49

Ne razumem :?? Zakaj rabite vodo? A pijete bevando?
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Če Feb 05, 2015 18:56

Meni prej zmanjka piva kot vode :twisted:
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Če Feb 05, 2015 19:05

Kakovostni filtri so dragi.
Kar dobiš za 15 EUR verjetno ni prava stvar.
Jaz uporabljam kombiniran filter, ki je ne samo mehanski (prva stopnja in druga sopnja torej 5 mikronov in 0,1 mikrona), potem aktivno oglje in nazadnje še mikrobiološki (tretja stopnja nekako 0,01 mikrona).
Tretja stopnja ustavi tudi bakterije (tudi tiste, ki se zaredijo na prvi stopnji).
Vse tri stopnje so lepo zaporedno v enem ne prevelikem tulcu - kot ena doza Sike (aja kot ena doza Kenta! - na 'plovcu se samo še Kent nuca)
Slika

Sedj imam tudi doma podoben filter, le da imam doma normalno ohišje (lažja menjava vložka, a zavzame več prostora (cena vložka je pa ista)
Menjam jih na eno leto, vedno pa pazim pri menjavi da odprem pokrovčke zadnji trenutek, da se ne dotikam filtra ali cevi znotraj, vse razkužim z razkužilom in po menjavi filter ovijem v alu folijo, da preprečim razvoj alg.

Kupujem na Viču - pri Tehnofanu. Ampak so pa dragi - na webu ima ceno 67 EUR za kos, pa še ene nastavke moraš zraven kupit.

Ko sem šel čez lužo in za par let v trope mi je dal malo popusta, zdaj pa ne več. Mogoče mi bo kaj dal, če mu pokažem tole reklamo. Ha, Ha.

Je pa šef tudi jadralec, tako da ve za kaj sem rabil filter in se zelo razume na filtracijo in kakovost vode. Vsaj name je naredil dober vtis.

To vodo smo pili več let v tropih (temperature morja in zraka okrog 27°C) in tu na Jadranu. Nikoli nobenega problema. ne midva z ženo ne obiski.
Nazadnje spremenil heron, dne Če Feb 05, 2015 19:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Feb 05, 2015 19:22

Morda bi se pa zmenil in naročili filtre skupaj,za kakih 50 kosov pa ni vrag če šef pa še jadralec ne bo dal popusta,jasno rjuharjem 2 posto manj ,ko hlaponarjem,ki morjo še gorivo kupit. :lol:
LP Iztok
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » Če Feb 05, 2015 19:52

@Heron
Katero vodo ste filtrirali? Tisto, ki ste jo dobili iz omrežja, kjer ste pač bili, ali tisto, ¨narejeno¨ z watermaker-jem. Če ste opcijo 2, ali ste uporabljali tudi kakšne dodatne tablete mineralov?
Ali imaš na barki samo en rezervoar za vodo?
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Feb 05, 2015 22:25

Heron, mater, jaz imam pa takle filter na oddušku za wc, pa ne za pitje ;)

Jaz pa za sosede dajem vodo iz pipe- tankov, sam pa raje pijem pivo...

no šalo na stran,
joško, morda je najbolje kupit stekleno ustekleničeno,( baje obstajajo tudi neke plastične flaše, ki so boljše in nimajo teh tvojih kratic ) ali pa malo manj komplicirat...

PS: če naš H2O pri vsej njegovi porabi, še vedno "laufa" na vodo iz plastenk bomo pa tudi mi ;)
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Če Feb 05, 2015 22:38

kok-pit? napisal/-a:@Heron
Katero vodo ste filtrirali? Tisto, ki ste jo dobili iz omrežja, kjer ste pač bili, ali tisto, ¨narejeno¨ z watermaker-jem. Če ste opcijo 2, ali ste uporabljali tudi kakšne dodatne tablete mineralov?
Ali imaš na barki samo en rezervoar za vodo?

Ko sem enkrat instaliral watermaker sem v dobrih dveh letih v barko natočil "zunanjo" vodo mogoče dvakrat, sicer pa je bila vse domača proizvodnja.

Ko sva se vrnila v Jadran sem watermaker konzerviral in zdaj dobro leto točiva v rezervoarje vodo iz pipe.
S trdo in klorirano vodo filtru nekaj prej pade pretok. Ampak itak ga je treba po enem letu zamenjat, tako da ni problema.

Ja, res je voda iz watermakerja je malo plehka, ker ji manjka mineralov, (predvsem pa tistega okusa po nitratih, ki smo se ga že navadili pri vodi iz pipe). Okus je bil precej brezvezen in prazen (kot deževnica) predvsem zato, ker ima voda 27 stopinj. Če sem jo kdaj ohladil je bila precej boljša.
Dosti pa sva uporabljala Cedevito.
Pomanjkanje mineralov ni bil problem ob normalni uporabi piva, vina in ruma.
Ker nisem prepričan, če ima rum veliko mineralov (je pač destilat) sem ga za vsak slučaj spil malo več.
No, brez heca: po mojem telo dobi minerale tudi s hrano - s sadjem in zelenjavo.

Aja, Heron ima 3 vodne rezervoarje po cca 200 l vsak. Ko sem barko kupil je imela 4 X 200, a sem enega predelal v rezervoar za nafto, ker se mi zdi 600l čez glavo dovolj, če imaš watermaker.
400l nafte je pa boljše kot 200, ko si na koncu sveta.
Z vodo sva najprej bolj varčevala, potem pa sva se malo razvadila in porabila v povprečju cca 30 l dnevno (oba skupaj).
To vključuje pitje, kuhanje, tuširaje, umivanje, pranje perila, pranje barke, pomivanje posode (v čistem morju samo spiranje).
Ker sva imela dovolj vode sva lahko držala barko znotraj brez soli in s tem preprečevala vlago in plesen.
Po vsaki pasaži sva pomila okna sprayhooda, instrumente in kokpit, za ostalo palubo pa sva ponavadi počakala, da jo je pomil dež.
Skoraj vedno, ko greš na Karibih od enega otoka do drugega te zaliva preko palube in pršec ti tako posoli barko, da bi lahko sol nabiral z metlico. Okna spayhooda postanejo neprozorna. . . Skratka, želiš si to sol spravit stran.
Cikliranje rezervoarjev: Watermaker dela vodo vedno v prvi rezervoar, tako da je bila v enki vedno najbolj sveža voda. Ko je enka polna pa odprem hkrati dva ventila (1 + 2 ali 1 + 3) in voda se preliva v dvojko ali trojko.
Enko smo ponavadi sproti uporabljali in pili.
Za pranje perila pa je šla nejvečkrat dvojka ali pa trojka.
Včasih sem uporabil neke kapljice za stabilizacijo (dezinfekcijo) vode, a ne velikokrat, ke rne maram piti tiste kemije, čeprav piše, da je OK.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Pe Feb 06, 2015 01:14

Joško,

V Tramontani na Ježici v LJ imajo filtre in sisteme za navtiko in doma po dostopnih cenah (mislim da iz Nemčije in ZDA).
Jaz to uporabljam že vrsto let in imam iz tanka preko filtra neoporečno pitno vodo. Vode imam na daljših poteh nekaj v plastenkah predvsem za rezervo. Težave, ki jih nekateri opisujete se pojavljajo pri razsoljevalcih. pri filtru pa jih jaz ne poznam. Le zamenjati ga moram na leto ali dve, ko se zamaši in se občutno zmanjša pretok vode.

Tisto o težkih kovinah v plastenkah se mi zdi pa kar malo čudno. Morda bi kakšen kemik lahko kaj napisal o tem, če je med nami.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Feb 06, 2015 02:52

mirante napisal/-a:...
Tisto o težkih kovinah v plastenkah se mi zdi pa kar malo čudno. Morda bi kakšen kemik lahko kaj napisal o tem, če je med nami.

Slišal sem že zgodbo v približno tej obliki, kot je napisal Joško. Tudi da naj bi bil problem večji pri daljši uporabi iste plastenke... a doslej zgodbe še nisem nikoli preverjal, tako da ne vem.

Kjer sem prebral, niso bili navedeni viri (kdo in kje je delal raziskavo in kaj je dejansko ugotovila). Tudi se ne spomnim, da bi kdaj preučeval, na katere načine se dela PET, bom pa malo pogledal tudi to - iz tega bi se moralo dati videti, ali se pri izdelavi zaradi česa dodaja ali mora biti prisoten antimon...

Predvsem pa mislim da bom imel možnost vprašati nekoga, ki je kemik, magistriral farmacijo in dela na zavodu varovanje zdravja, in ta bi po mojem moral vedeti.

Ko kaj izvem, se oglasim, če se ne bo kdo drug prej.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Pe Feb 06, 2015 09:14

Kolikor vem o teh "strupenih" plastikah... je problem predvsem v povezavi s temperaturo. Nezaželjene zadeve se izločajo, ko je zadeva segreta oz na soncu, zato baje res ni zdravo piti iz plastenk, ki so npr. poleti v avtu.

Za več pa tudi jaz počakam na Marjana.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Feb 06, 2015 09:23

Kako pa veš, da plastenke niso prišle do trgovine v največji vročini in ne pomaga, če jo imaš potem ti ves čas v hladilniku, ker so se škodljive snovi iz plastike že izločile v vodo?

Drugače pa mislim, da so najbolj problematične mehke plastenke (včasih jih je uporabljal Evian), ker vsebujejo strupene mehčalce. Podoben problem je bil z mehkimi plastičnimi igračami, ki jih otroci dajejo v usta.
Uporabniški avatar
snwl
Admiral

OdgovorNapisal/-a snwl » Pe Feb 06, 2015 11:00

Potrebno kupovat plastenke na katerih piše BPA free. Načeloma so narejene iz bolj kompaktne plastike.
...Don't take life too seriously . No one gets out alive! ...
...Never sail with a crew who can't sing!...
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Pe Feb 06, 2015 11:02

nah, nič, bomo pa steklene fural...
pri vseh buteljkah vina, ki ga tovorite, boste pa še 100 kil steklenic z vodo :D
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » Pe Feb 06, 2015 11:15

Ma, saj je tudi že vse drugo zastrupljeno. Genski inženering dela ¨čudeže¨. Horge tam v Španiji šprica paradajze, da čez noč zrastejo do mm enako veliki. Ištvan na Madžarskem tudi ¨pridela¨ na eni fliki pšenice za vso Slovenijo. Rejci goveda so tudi strokovnjaki na svojem področju. Na nek način je umetnost da v ¨pol leta¨ iz teleta zraste 900 kg bik.(link) Potem pa preko fast food-a, in drugih oblik te substance učinkujejo naprej na ljudi. Špricajo nas kot podgane z chemtreilli(haarp)...
Ma, brez veze to razmišljat.

Je pa pametno čim več ¨čiste¨ vode piti ja, da vsaj nekaj strupov odnese s sabo iz telesa…

https://www.youtube.com/watch?v=EKs_Rjhmlts
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Feb 06, 2015 11:19

Če smo že pri tem... tudi vodovodne cevi so plastične... vodovodna napeljava po večini hiš je pa iz pocinkanih cevi, kar je še slabše.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov