Razpoka na členu od verige sidra

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Sep 20, 2015 22:00

pardon za offtipic a ne morem, da ne bi odgovoril na tisto o Delti do 15vozlov in skrbeh nad to jakostjo.
Imam Delto 20kg in mi drži konkretne vetrove nad 15vozlov.
Lani več kot 24ur nad 25vozlov s sunki.
Imam 10mm verigo.
Barka je deck salon in težka čez 13ton.
Letos par neviht je zdržala medtem ko so se drugi nasukavali...
Veter se je obrnil celo za 180stopinj in potem je usekalo. Delta lepo zakopana.

Raje pojdi na 10mm verige. Bo lepše amortiziralo in bolj držalo.

pa ne prodajam Delte...

o teh testih si pa mislim svoje ker pač delam v marketingu...
in Delto sem izbral na podlagi "reklame"od ust do ust (izkušenih sidrašev)
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Sep 20, 2015 22:17

jaz bi pa res želel da kdo testira moje sidro,pa tud 50 cm vara na mojem spoju lopate in ročice,proti štirim vijakom v originalu pove verjetn kaj,pa verjamem da so dost močni.
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Ne Sep 20, 2015 22:42

al, saj jaz sem tudi z Delto precej zadovoljen (imam pa samo eno sezono izkušenj z to konkretno, prej sem jih imel samo na charterskih), do sedaj mi je samo enkrat popustila oz. bolje rečeno je po spremembi vetra rabila nekaj časa, da se je spet vkopala, tako da sem bil dokaj blizu ene barke na boji.

Ko pa sem prebral prej omenjeno temo na Cruisers Forum, pa sem predvsem videl kako je če nekdo več kot eno leto slika vsa sidra v zalivih kjer prespi (Grčija, Egejsko morje). Testira pa to celo leto in ne samo ob lepih poletjih.
In tukaj se dejansko vidi prednosti modernih sider, ki se bisteno hitreje vkopljejo (pomembno pri menjavi smeri) in imajo manj problemov s tršo podlago. Pri plužnih, konveksnih sidrih se pri večjem vetru hitreje zgodi, da počasi "plužijo" vrhnji del pred seboj.

Ker pa moram imeti rezervno sidro (vso dodatno opremo bo pobral dosedanji lastnik za novo barko), pa še sistem na verigi je začel pokati, sem se odločil da raje kupim Rocno ali Mantus in imam potem Delto za rezervo.
Za verigo pa tudi sam nisem siguren ali ostati na 8mm ali iti na precej težjo 10mm - ne vem če bo potem sidrni winch (1000W) zdržal toliko teže (pa še na večjo verigo bi ga moral predelati).
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Sep 21, 2015 08:47

Če si opazil prednjačijo sidra,ki imajo vlečno roko na sredini sidra in ne več s kraja.
mašinfirer
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Sep 21, 2015 11:27

@Lure
Na novejša sidra se ne spoznam in jih ne želim komentirati.
Pri meni je bila izbira ali Delta ali Rocna.
Delto sem vzel, ker so ji imel pač tam, takoj na voljo.
Imam 85m 10mm verige in 1000W Lofrans vinč. Dela. Ko bo crnknil, ga bom menjal z močnejšim.
Barbotin pa je treba itak menjati vsake toliko. Na svb.de imaš malo cenejše (okoli 200eur, če se ne motim).

Te teme na cruisers.forumu nisem prebral a po izkušnjah lahko suvereno trdim, da veliko ljudi ne zna sidati in je tukaj ves trik in ne toliko v sidrih. Govorim o lastniških barkah. Tudi v Grčiji vidiš svašta od tehnike in to od jadrnice, ki prihaja v zaliv ne bi pričakoval.
Zato pa je potem sto in en test in tisoč in ena debata.

Skratka: povsem mirno lahko spiš z Delto tudi v močnejših vetrovih.

Da se vrnem k temi.
Jaz imam vrtavko nameščeno, kot je na fotki pa nimam težav.
Če bi dodal malo verige bi ta konček moral potem vpeti na sidro z nekim gambetom. Torej še en dodatek, ki potencialno lahko ali poči itd...

Na fotki je vidno, da je ta člen večji od ostale verige. Je bil našvasan dodatno in je zato počil? A 8mm ne gre v utor vrtljivke?
Uporabniški avatar
Lure
Admiral

OdgovorNapisal/-a Lure » Po Sep 21, 2015 12:50

al napisal/-a:@Lure
Te teme na cruisers.forumu nisem prebral a po izkušnjah lahko suvereno trdim, da veliko ljudi ne zna sidati in je tukaj ves trik in ne toliko v sidrih. Govorim o lastniških barkah. Tudi v Grčiji vidiš svašta od tehnike in to od jadrnice, ki prihaja v zaliv ne bi pričakoval.
Zato pa je potem sto in en test in tisoč in ena debata.

Se zavedam da je ključna postavitev, zato je ta thread res dober - vsaka slika sidra je ponavadi objavljena z opisom, kako je nekdo naredil postavitev (precej njih brez zategovanja verige), tako da lahko vidiš razlike. Najbolj zanimive so pa slike po spremembah vetrov. Bom probal malo pobrskati in dati kakšen primer kot link sem.

al napisal/-a:Jaz imam vrtavko nameščeno, kot je na fotki pa nimam težav.
Če bi dodal malo verige bi ta konček moral potem vpeti na sidro z nekim gambetom. Torej še en dodatek, ki potencialno lahko ali poči itd...

Ja, mene tudi moti kompleksnost sistema in to da so dodatni gambeti v igri. Iz tega razloga še razmišljam, ali ne bi dal samo vrtavko 3-delno (predvidevam, da se hitreje eden od dveh sklopov obrne), v vsakem primeru pa je ključno, da redno preverjaš poškodbe na sidrnem sistemu, ker prej ali slej se zgodijo.

al napisal/-a:Na fotki je vidno, da je ta člen večji od ostale verige. Je bil našvasan dodatno in je zato počil? A 8mm ne gre v utor vrtljivke?

Sidro, vrtavka, veriga in vpetje je originalno od Bavarie, dobavljeno na novi barki leta 2013. Tudi ta večji člen je izgleda bil tako mišljen na verigi, ker je enak na obeh straneh verige (pri sidru in pri vpetju na barko). Očitno pa je var popustil pri bočni obremenitvi, ko se je barka obračala okoli sidra.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Sep 21, 2015 12:51

Jaz sem 8mm člen stlačil na člen za 10mm verigo. Falilo je zelo malo zato sem zadnji člen malo ruknil z kladvom pa je šlo gor. :wink: :wink:
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Sep 21, 2015 13:14

@Lure

mislim, da je bistveno za preventivo poškodb dovolj primerne ketne spuščene v vodi. Potem tudi če pride do obrata je sil manj. Razen če sidro ni med dvema skalama in ga zvija (kar pa ponavadi ni oz. če je, je treba od tam ven).
Jaz bom kar ostal na sistemu sidro, vrtavka, ketna.

Aja, za pomožno sidro imam pa enega brucea, ki sem ga stauhal. Pomoje ima okoli 15kg max. Uporabljam ga pa le v skrajnih primerih, ko prihaja val v zaliv pod drugim kotom kot veter in ga vržem od barke pa nategnem z vinčem barko v valove (in ne v veter).
Kdaj naj bi pravzaprav uporabili dodatno sidro? V vremenskem sranju? Ne bi si upal, ker je to še en štrik v vodi in še ena šansa sranja...
Uporabniški avatar
Lure
Admiral

OdgovorNapisal/-a Lure » Po Sep 21, 2015 15:23

Pomožno sidro tudi jaz vidim samo kot pomoč ob valu, ali pa za primer da si primarno sidro izgubil (recimo da bi ga moral pustiti v vodi) in bi se rabil ponovno zasidrati. Pa zato, da imaš obvezno opremo. ;-)
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Sep 21, 2015 16:11

No sej, potem mogoče ne rabiš ravno 20kg razen če ni neke bistve razlike v velikosti, ker je vedno problem kam ga spraviti.
Jaz imam sicer dva pomožna, en bruce in en danforth (nekje po garaži se mi je valjal)

A ta novi, glavni bo pa kar 30kg?
Ne bi mogoče 20kg pa 10mm ketna?
Ne da pametujem, samo debata...
Uporabniški avatar
Lure
Admiral

OdgovorNapisal/-a Lure » Po Sep 21, 2015 16:24

al napisal/-a:A ta novi, glavni bo pa kar 30kg?
Ne bi mogoče 20kg pa 10mm ketna?
Ne da pametujem, samo debata...

Kolikor sem videl, težje sidro pomaga predvsem pri tem, da lažje prodre v tršo podlago. Če gledam specifikacijo od Mantusa in Rocne mi za vihar (kar se mi zdi dobra rezerva :D ) oba predlagata sidro okoli 30 kg.

Kar se verige tiče, pa nisem siguren ali menjati ali ne. Predvsem ker ne vem kakšno specifikacijo ima trenutna veriga, me mika, da bi kupil vse novo, potem mogoče tudi prehod na 10mm.
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Sep 21, 2015 16:32

Hm.. Trša oz. najbolj zoprna podlaga je zame trava in preboj skozi njo.
Za to je pa treba malo prakse pa pravilno vkopavanje. Ostalo je mulj/mivka in pa skale oz. ravno skalnatno dno. A sem še kaj pozabil?

Gledal tabelo rocne. A ne bi bilo 25kg dovolj?
A sem tečen? :D
Pač me zanima in očitno imam za svojo gospo očitno prelahko sidro (po prebranem).

Če imaš denar bi ti predalagal 90m 10mm rostfraja (jaz ga imam in se res lepo zlaga v sidrnik) pa 25kg eno od sider pač.
Za ziher ti @polanc naredi še utež.
Mislim, da greš lahko potem na Filipine čakat tajfune.
Uporabniški avatar
Lure
Admiral

OdgovorNapisal/-a Lure » Po Sep 21, 2015 16:48

Ja, imaš prav, pri Rocni je 25 kg, ker naslednja je 33 kg. Mantus je pa predlagan 29.5 kg.

Ja, predvsem me zanima trava, kjer je pomembno da prebije. Pri Delti se na travi kar moram pomatrati in se mi zdi da je prijem še vedno preveč odvisen od sreče. Tukaj se mi zdi da je ostra konica in vpadni kot pri Mantusu precej bolj učinkovit. Ali pa imaš ti kakšen nasvet, kaj z Delto narediti na travi?

Pri mivki je še ena pogosta možnost, ko imaš samo 10-15 cm mivke na trši podlagi, tukaj je spet bolj ostra špica plus, da prebije v naslednji sloj. Plužna sidra pa se znajo voziti po zgornjem sloju. In nabrati dovolj materiala, da ustavijo barko - pri menjavi smeri pa potem spet rabijo daljšo pot da primejo.

Ja, sidro od polanca bom probal, za utež pa je mogoče za razmislit kot nadomestilo za težjo verigo. Čeprav se mi zdi to dodatno nameščanje pač dodatna komplikacija. Najprej si moram tako ali tako narediti še sidrni amortizer (BTW - kje dobiš primerno raztegljivo naylon vrv?).

Mi je pa pomembno, da bom svojemu sistemu za sidranje popolnoma zaupal, ker tako kot ti raje vedrim na neznanem sidršču, kot da rinem v gužvo.
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Sep 21, 2015 16:59

Jaz z 20kg Delto skorajda v 99% prebijem to travo in njene noro debele in močne korenine.
Nasvet? Ko pridem s sidrom do dna (imam števec) in že lezem nazaj še spuščam verigo. Recimo na 10m globine tam okoli 18m+ pa potem zategnem. Seveda ne nategujem, da ne izpulim. Res se mi vkoplje. Potem še spustim (odvisno od razmer) in to je to. Drži.
Premalo verige pri zategovanju mi spuli sidro, preveč pa mi vleče sidro po travi.
Pač praksa.

Ampak Delta ima ostro konico in ne vidim tukaj težave. Ne vem kaj bi bilo še bolj "ostro", da bi prebilo tršo podlago (skalo?). To je potem treba tudi odkopati...

Uteži tudi jaz še nisem vlil (pa imam svinec itd...), ker ja, je dodatna šlamastika ampak je bilo parkrat, ko bi prišlo prav (ozko in globoko sidrišče z močnim vetrom iz visokih hribov npr Porto Kagio...)

Jaz bi vseeno šel na debelejšo verigo, ker to veliko lepše amortizira in vsaj pri meni, redko dviguje ketno do sidra in če že, samo za res kratek trenutek. Raje spustim več. Grem pa vedno v nekem takem vetrovnem sranju pogledati z masko, kako diha in kako jo premika zaradi "pometanja" barke. Delta je vsaj pri meni vedno vkopana skoraj, da ne vidiš ušes.

Zakaj pa naj bi bil mantus boljši od Rocne? Mene tisti šraufi ne prepričajo...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Sep 21, 2015 17:04

Lure napisal/-a:Pri mivki je še ena pogosta možnost, ko imaš samo 10-15 cm mivke na trši podlagi, tukaj je spet bolj ostra špica plus, da prebije v naslednji sloj. Plužna sidra pa se znajo voziti po zgornjem sloju. In nabrati dovolj materiala, da ustavijo barko - pri menjavi smeri pa potem spet rabijo daljšo pot da primejo.

Nekatere podlage niso primerne za sidranje. :idea:

Lure napisal/-a:Najprej si moram tako ali tako narediti še sidrni amortizer (BTW - kje dobiš primerno raztegljivo naylon vrv?).

Vita ali prepletena privezna vrv, 14-18mm bo ok in zatič za na ketno.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov