Montaža fishfinder sonde brez vijakov (Stern Saver)

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

salesky
Viceadmiral
Kraj: Štajerska
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a salesky » To Mar 08, 2016 21:57

Nikola T. napisal/-a:Me zelo zanima zaradi česa razmišljaš o Lowrancu? Ali zaradi kvalitete, načina montaže, velikosti zaslona, cene...?
LP NT

Predlagas kaj drugega? Rad bi kombo gps+fishfinder, barvi zaslon in naj bo zaslon v velikosti okoli 10cm.

Tko da ce mi lahko predlagas kaj boljsega oz bolj ugodnega bom vesel :) Lahko tudi na zasebno, ce se nesme reklamirat.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Mar 12, 2016 09:47

Kar tukaj naj prosim NT predlaga kaj boljšega, saj to nas vse zanima!

Glede proizvajalcev je tako, da se z leti pač menjava in so aktualni različni. Pred 10 in več leti je bil res dober samo Raymarine (ostalo profesionalno ne štejem, recimo Foruno), potem pa se je plošča obrnila... Pred nekaj leti je vse povozil Garmin (pred tem ga sploh ni bilo ali pa je bil igrača), Raymarine je bil smešno zastarel in moral si biti idiot, da bi to kupil. Potem je revolucijo naredil še Lowrance, cel kup super aparatur iz serije HDS, touch screen, odličen sonar. No Garmin je na sonarju zelo zaostajal, vendar je bilo vse ostalo tako hudičevo dobro, da smo mu oprostili tudi to. Pred par leti je na konja nazaj skočil Raymarine, z novimi serijami je naredil vse tisto, kar je manjkalo, poleg tega pa cenovno ni več bav-bav, ker je recimo Garmin močno dvignil cene... Še posebej je Raymarin priskočil na pomoč manj zahtevnim navtikom in ponudil serijo Dragon fly...

Trenutno nisem v totalnem toku okrog detajlov, vendar karkoli boš kupil, je načelno zelo vredu. Predvsem Raymarine in Garmin sta top izbira, tudi sonar je na Garminu danes vrhunski, čeprav je tukaj vprašanje, ker so v neki težki tožbi z Lowrance-om (mama je Navico, inc., ki je največji proizvajalec navtične elektronike na svetu) glede patentov DownVu in ostalo vezano za sonarje...
Tudi Lowrance ni po mojem videnju nič slabša izbira, sploh kar se tiče sonarja je vsaj enako dober, verjetno pa celo boljši od ostalih, saj so v tem pionirji in se drugi samo učijo od njih.

Pred 6 leti sem kupil zadnji ploter in takrat je bilo enostavno, samo Garmin je bila izbira. Danes bi bilo težje, zelo mi je všeč tudi Raymarine, pa tudi ko tipkaš malo po Lowranceu, je simpatičen in bi šel v izbor. K sreči pa mi ni treba izbirat, haha.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » So Mar 12, 2016 18:54

Jaz imam Raymarine, pa sem zadovoljen z njim. Zmeraj gledam, da dobim čim več za zmerno ceno.
Uporabniški avatar
zalesjak
Kapitan
Kraj: Štanjel

OdgovorNapisal/-a zalesjak » So Mar 12, 2016 20:48

Jaz imam Raymarine Dragonfly 6. Je že bil montiran na čolnu, ko sem ga lani kupil in star eno leto. Inštrument sicer dela OK, je pa za moj okus totalno preveč okoren glede nastavitev in prilagajanja podatkov na ekranu. Je takorekoč zapečena zadeva in ne moreš prilagoditi nič in nima možnosti povezave z drugimi napravami preko NMEA vmesnika. Za povrh ta inštrument sploh ni poceni.

Če bi sedaj nabavljal bi se odločil za Lowranca HDS. Sem se imel lani priložnost igrati z Elite 7 HDS in ga v nekaj minutah prilagodil mojimu okusu, pa nova naprava stane kot Dragonfly. :shock:
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Mar 12, 2016 22:31

- Dragonflye odlikuje ODLIČEN sonar
- Izjemno enostavna uporaba (tudi v slovenskem jeziku) in montaža
- Namenjen je za uporabo na majhnih čolnih in gumenjakih, kjer ni potrebe povezovati avtopilot radar... za te stvari je treba pač vzet multifinkcijski displej serije A, C, E.

Kar se cene tiče je Raymarine naredil pravo revolucijo na vstopnih modelih sonarjev, saj sodobno tehnologijo dobiš z vstopnim modelom že za samo 199€+DDV pa vse do Dragonfly 4pro s karto (po katerem seže največ ribičev) katerega dobiš že za 399€ z DDV s sondo, WiFi, GPS ploterjem in karto evrope !

Kdor želi večji zaslon potem je bolje, da poseže po seriji A, ki pa že omogoča veliko več kot katerikoli drug produkt, ki jih tu omenjate. Raymarine namreč odlikuje velika zmožnost prilagajanja sistemov glede na uporabnikov način uporabe plovila to pa je izjemno pomembno, saj se potrebe v navtiki med sabo zelo razlikujejo. Nekdo rabi samo globino drugemu pa ribičija pomeni vse in želi najboljši sonar, ki ga lahko za najmanj denarja dobi in trenutno je v absolutni prednosti ta hip prav Raymarine.
Za več info me lahko kontaktirate na ZS ali na info@harpoon.si.
LP NT
Uporabniški avatar
zalesjak
Kapitan
Kraj: Štanjel

OdgovorNapisal/-a zalesjak » Ne Mar 13, 2016 04:26

NikolaT, se strinjam z vašimi navedbami glede kvalitete sonarja na Dragonflyju.

Tudi zame je bil Raymarine vedno razred višje glede kvalitete. Zadeva, ki me na mojem inštrumentu najbolj moti pa je, da na displeju NI MOGOČE aktivirati prikaza URE.

Do sedaj je to prvi inštrument, ki sem ga videl in imel, ki te možnosti nima. S tem povezano tudi ni podatka "arrival time" v načinu navigacije, ki tudi sicer deluje samo v načinu točka-točka brez vmesnih waypointov. Za ceno med 700€ in 800€ bi se to spodobilo.

Spremljam programske nadgradnje, mogoče pa bodo v neki verziji gospodje vsaj URO omogočili. :roll:

LPZ
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Mar 15, 2016 21:04

NT, daj to malo obrazloži, zagotovo ne zanima samo mene, temveč še marsikoga, ti pa zadeve poznaš.

Za Raymarine vsi, ki malo spremljamo navtiko vemo, da je pred kratkim ponovno vstal od mrtvih in prastare tehnologije. Nove serije A in E so super všečne, to ni kaj. Samo je to res kaj boljše od omenjenega Garmina in Lowrancea? Praviš možnosti povezovanja, to ziher Raymarine ni noben favorit, danes znajo vsi popolnoma vse. Noro si želim neko primerjavo, ker vsak svojega konja hvali... Da bi bila recimo neka "compare table", kjer bi videli pluse in minuse.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Mar 16, 2016 00:15

Primerjave na splošno med Garminom, Lowrance, Humingbird... in Raymarinom sploh ni možno delati. Raymarine spada v kategorijo navigacije za zelo širok krog uporabnikov od srednjih, zahtevnih pa vse do profesionalnih uporabnikov. V tej temi pa delamo primerjavo vstopnih modelov, katere pa je Raymarine dal na trg prav zaradi tega, da zapolni vstopni segment in na žalost nekaterih in veselje uporabnikov močno premešal štrene tudi na vstopnem segmentu trga.

Admin vem, da si velik ljubitelj Garminov jaz pa verjetno še dolgo ne bom, kajti še katerikoli njihov produkt sem poskušal popraviti bolj so me razočarali tako v tehničnih rešitvah kot v kvaliteti izdelave. Vse kar imajo je recimo temu, dober uporabniški vmesnik, ki izhaja iz cestne navigacije, vendar s tem pristopom v profesionalni navtiki pač ne gre.

Namerno nočem kaj dosti pisati o tem, kajti ne želim prepričevati prepričanih. Vsak naj izbere kar mu pač paše in želi. Kdor želi in potrebuje pomoč pa se lahko oglasi na posvet. Vedno z lastnikom plovila opravim razgovor, da najprej dobim jasno sliko o načinu uporabe plovila, področju plovbe, iskušenosti lastnika in seveda njegove želje in pričakovanja. Vedno tudi obrazložim in utemeljim kaj predlagam in poudarim kaj je nujno in kje se lahko sklepa kompromise... Sestavim sistem, ki mu za njegov način uporabe-plovbe najbolj odgovarja.

Prav danes se je oglasil lastnik plovila kateremu sem prisluhnil glede želja in težav, ki jih je imel ob uporabi 47" plovila. Predlagal in organiziral sem predelavo večih sistemov na barki za zagotovitev večje energetske avtonomije, za lažje dvigovanje by boata, za razsvetljavo, hladilnike, varnost...in seveda kompletno prenovljen navigacijski sistem s pravilno dimenzioniranim novim avtopilotom in ... Skratka vsake toliko je poklical in povedal, da tako urejene barke še nikoli ni imel, ter da je preteklo prvo leto brez kakršnih koli težav in da gre sedaj prav z veseljem na barko, ker je sedaj po več deset letni navtični karieri to prva barka na kateri je vse poštimano kot mora biti.
LP Nikola
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Mar 17, 2016 00:27

Hehehe, Nikola T., nisem nikakršen ljubitelj Garminov, res je da ga ima, napisal sem zgoraj tudi zakaj ga imam in to je še enkrat, zato, ker pred 6 leti je bil Raymarine in ostalo nekaj, kar so kupovali samo bedaki. Tehnologija iz pred 20 let! Samo par stvari, touch screen so takrat še sanjali, avtomatsko navigacijo okrog otoka enako, vsi so vlekli kurze čez otok, avtopilot niti slučajno ni znal peljati po točkah, kaj šele da bi to naredil povsem avtomatsko, poraba goriva je bila španska vas, sonar pa je stal še za en ploter zraven, če je znal prikazati kaj več kot tiste blesave plavajoče ribe oziroma še boljše, globino na trapasti tridati s koleščom za merjenje hitrosti... :lol: No glede avtopilotov je trajalo še celo večnost, da so ugotovili, da avtopilot danes res ne rabi prav nobene kalibracije, zmontiraš in pluješ, pa to hudičevo natančno! Tudi to danes imajo vsi, ampak šele danes...

No, danes je drugače! Raymarine, pa tudi Lowrance sedaj ima vse to, kar takrat ni imel, slišal sem velikokrat na sejmih tudi, da touch screen ne bodo nikoli imeli ploterji v navtiki, da to ne dela, če imaš malo vlažne prste, itd... Pa glej ga vraga, danes so vsi ploterji na touch! In na Garminu je touch deloval že pred 10 leti čudovito tudi z vlažnimi prsti! Se zelo dobro spomnim serije 5012, človeka poznam, po 10 letih še kar dela.

Glede kvalitete izdelave in popravila, ne vem, nisem serviser in tukaj si absolutno ti tisti, ki to obvlada. Verjetno je Raymarine res narejen malce bolj prijazno za servisirati, samo grem stavit, da je ena nova serija A isto zmašena skupaj, kot ostali in ko kaj crkne, se menja vse. NT, sam dobro veš, da to kar delaš ti je "state of the art", samo trg pa tega ne mara. Trg rabi naprave, ki crknejo, da potem spet kupimo nove, ne pa da stručko zamenja dva tranzistorja in spet dela 10 let... :evil:

Še enkrat bom napisal, da če bi kupoval danes in ko bom kupoval ob potrebi novi ploter (verjetno ne na trenutni barki, če ne crkne), potem je Raymarine definitivno ožji izbor! Pa ne zato, ker ga ti prodajaš, nit slučajno ne zato, ker bi bil kar na splošno kvalitetnejši, temveč zato, ker danes nudi vse tisto, kar sodobna naprava mora nuditi! Žal tega pred 6 leti ni nudil.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Mar 17, 2016 05:05

.

admin napisal/-a:Hehehe, Nikola T.,, če je znal prikazati kaj več kot tiste blesave plavajoče ribe

Za tole izjavo boš odgovarjal!

Različnih vrst rib je skoraj toliko kot vseh drugih vretenčarjev (dvoživk, plazilcev, ptičev, sesalcev)

Že gredo na konferenco, kaj naredit s takimi žaljivimi izjavami.

Slika

Slika
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Če Mar 17, 2016 08:34

Meni je všeč nov Garminov sonar.. je prišel komaj ven.. je pa že dobavljiv..
Sicer nima kartografije (ima samo mrežo), hiter GPS, integrirano anteno...

Garmin striker:
https://buy.garmin.com/en-US/US/on-the- ... ery-dialog
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Če Mar 17, 2016 08:36

salesky napisal/-a:Jst bi mel to stalno montirano, ker se mi gre bolj za globinomer kot pa za fishfinder. Kupil bi si combo GPS+FishFinder (Lowrance).

Če potrebuješ samo globinomer sploh ne potrebuješ sonarja :)
dobiš sondo in števec na katerem ti piše globina...

http://www.ebay.com/itm/HawkEye-In-Dash ... Kc&vxp=mtr
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Če Mar 17, 2016 08:39

salesky napisal/-a:JKupil bi si combo GPS+FishFinder (Lowrance).

Lowrance zadnje čase malo štrajka...
Recimo model hook-5 je tam do 500 USD..

Drugače pa sem se spomnil prodaja moj kolega tole:
http://www.bolha.com/navtika/navticna-o ... 49449.html
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Mar 17, 2016 08:54

@admin
Kako merit vodni tok drugače kot z mlinčkom? Pri 30 vozlih hitrosti je tebi vseeno, če imaš 3 vozle kontra toka, pri mojih 5 vozlih hitrosti pa ... :?

Sicer pa ...., ah raje ne bom o inštrumentih, ker v bistvu, če hočem zamenjat 12 let stare inštrumente, ki niso povezljivi z novimi oz. so povezljivi, če kupiš vmesnik vreden tudi do 500€ in imam potem eno skropucalo od sistema in še vedno plujem po kopnem itd. K vsemu temu dodaš še cene kart pa smo tam, pri 2000 - 3000 € za osnovni sistem. In to za to, da ti kaže globino in hitrost.
Aja, pa mp3je lahko štartaš kar iz ploterja, wauu. Še maile so pozabili integrirat, da bom lahko sredi neurja čekiral, če me čaka nov lajk na facebooku ali če šef pizdi, ker me ni na delovnem mestu. :roll:

Aja, gumb na vetrnem inštrumentu, na katerega pritisnem parkrat v sezoni je že 3x crknil, tak lep vodotesen inštrument, s senzorjem skupaj vreden 1500€. Vsaka računalniška miška prenese 1.000.000 klikov. Ni najboljša primerjava, ampak vseeno.

Predrage igračke :wink:

Ampak, pride čas, ko si privoščimo tudi kakšno igračko. Zato pa so 8)

A lahko nekdo napiše, kateri standardi so danes aktualni in kakšni so trendi. Recimo NMEA2000, pa wifi pa ... A je, dolgoročno gledano, kakšen skupen standard, ki se bo obdržal, da ne bo vsaka firma svojih komunikacijskih protokolov vsiljevala. A je v bližnji prihodnosti za računat, da si človek lahko sestavi sistem modularno. Pač en napravo od enega proizvajalca, drugo od drugega itd. Trenutno tudi od istega proizvajalca stare in nove stvari niso preprosto povezljive. Ne bom pisal kateri proizvajalec, ker verjamem da je pri vseh podobna zgodba, staro-novo.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Mar 17, 2016 20:58

pajer1 napisal/-a:.

admin napisal/-a:Hehehe, Nikola T.,, če je znal prikazati kaj več kot tiste blesave plavajoče ribe

Za tole izjavo boš odgovarjal!

Različnih vrst rib je skoraj toliko kot vseh drugih vretenčarjev (dvoživk, plazilcev, ptičev, sesalcev)

Že gredo na konferenco, kaj naredit s takimi žaljivimi izjavami.

Uuuuu Pajer, se opravičujem vsem ribam za razžalitev. :lol:
Nisem hotel nič žalit ribe, temveč sem govoril o tem, kako so včasih imeli fishfinderji tale levi prikaz s plavajočimi ribami, danes pa je to vsaj nekaj takega, kot na desni. Poleg tega imamo danes še neke CHIRP tehnologije natančnega pogleda pod morje... Sedaj lahko preko sonarja vidiš že na pol tako, kot bi po dnu vlekel kamero...
Slika

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 6 gostov