Avtopilot

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Aky
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a Aky » To Jul 25, 2017 09:20

Ta dva argumenta me ne prepričata.

Če se "ujameš za krmilo" pač popraviš smer. AP je po tem spet vklopi.

Pozicije kontrolnega panela za AP pa ne bom komentiral.

Kaj se pa zgodi pri "klasičnem" APju, če se ujameš za krmilo? A gre krmilo v prazno ali pa je trdo?

A.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Jul 25, 2017 09:38

Aky napisal/-a:...Meni se to sliši dobro. Je enostavna izvedba, zato me nekoliko čudi, da drugi nimajo take funkcionalnosti. Ali pa se za tem skrivajo kaki drugi problemi?
A.

Sila na krmilo se ob različnih režimih plovbe konstantno spreminja! Zelo bi bilo narobe, da bi nek ventil izklopil avtopilot ko bi bila sila na krmilo v najvišji točki, recimo na vrhu krmnega vala. Kaj to pomeni z odprtim genakerjem ali pri plovbi gliserja po razburkanem morju vedo le tisti, ki so to izkusili v realnosti.
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Če Jul 27, 2017 08:44

:D

Kolikor se jaz razumem v hidravlične volane, ima vsak volanski cilinder, še tretji priključek hidravlike, za primer ročne urgence na smer krmila. Ta z obratom volana sprosti črpalko in komando prevzame volan. V nobenem primeru ne pride do nekontroliranega odziva krmila.

Tako kot je navedel NT je Raymarine daleč najboljši na tem področju.
Garmin, je lahko poceni, zato ti ceni primerno manj nudi.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti