Okvara solarnega panela?
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Re: Okvara solarnega panela?
Najbolj zanesljivo ugotoviš stanje napolnjenosti akumulatorja z meritvijo gostote kisline. Kupi merilnik gostote elektrolita, odvij pokrovčke in pomeri gostoto v vsaki celici. Če je ena bistveno slabša od drugih, je aku zanič.
motorni
A je akumulator dober al ne, ugotoviš, ko nekaj ne dela, kar je prej delalo, v določenem časovnem okviru. Zdej, če z meritvami ugotoviš, da še ni čisto zanič, ampak je slab, je pa isti šmorn. Slab, v navtiki, pomeni nevaren! Če veliko pluješ, hitro veš, kdaj nekaj ne štima. Sploh če pogledaš na inštrument, ki kaže napetost akumulatorja in tudi ko bi moral kazat 13+V, vztraja pri 12-V ne glede na to koliko polniš akumulatorje, tako ali drugače. Ok če so akuji novi, potem se splača zezat z meritvami, če pa imajo že nekal let (3, 4 ali več), pa je čas za €€€. 
Ma ženi poveš da rabta na barki nov aku ,ki stane samo 435 e, kar je zelo ugodno in pol kupiš enga za 199 e pa si jih še 236 zaslužu...pa nej še kdo reče, da je navtika zguba..
Bi bil ok za test avto akumulator..v smislu da ga priklopim na panel in vidim kaj se dogaja ali ga polni ali ne?
Ja bi bil. Če imaš kakšen starejši avto, ga vzemi ven in priklopi. Če je avto bolj nov in preveč pameten, se ti zna zgoditi, da ne bo spet vse delalo, ko ga boš priklopil nazaj.
motorni
Včeraj sem prišel na obalo in sano im napolnken avto aku...izmerjena napetost na akuju je 12.8V. Izmeril sem tudi starega na barki in kaže 12.5V odklopljen iz solarnega regulatorja. Ko pomerim panel mi polnem soncu kaže cca 20V v delno oblačnem pa cca 17V ali je to ok? Ko pa pa panel priklopim na regulator in na kontaktih izmerim mi kaže cca 4V enako je ko priklopim aku na regulator in merim na regulatorju mi kaže cca 4V.
Predvidevam da je zanič regulator. Povejte mi ali se motim ali je v polnem sonci 20V iz panela preveč in je napaka na panelu.
Kateri regulator priporočate za moj primer aku cca 100Ah in panel 30-50V ne vem natančno kako bi izmeril moč panela?
Hvala
Predvidevam da je zanič regulator. Povejte mi ali se motim ali je v polnem sonci 20V iz panela preveč in je napaka na panelu.
Kateri regulator priporočate za moj primer aku cca 100Ah in panel 30-50V ne vem natančno kako bi izmeril moč panela?
Hvala
Lahko sicer vzameš kakšen poceni šrot za 25 eur, ampak če kupiš "blue solar MPPT 75/10" od Victrona, boš dobil kakšnih 25% več energije iz sončne celice. Mislim da jih ima Harpoon za okrog 100 eur.
motorni
Ali glede na to kar sem navedel 1 post višje mislite da je regulator fuč ali kaj drugega?
Lp
Lp
Kaj res noben ne pozna tega regulatorja?
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
erneesto napisal/-a:Pozdravljeni
Na barki imam solarni panel cca 30W "predvidevam po velikosti" in aku cca 100Ah...
erneesto napisal/-a:Kaj res noben ne pozna tega regulatorja?
Tega regulatorja nihče ne pozna, ker ni dober niti pravi nakup za solarne celice kakršne imaš na plovilu.
Zgoraj si dobil dober nasvet kaj si poglej, vendar kot vidim ne zaupaš kupovati doma. Zakaj že??
Kot je omenil Motorni:
- MPPT 75/10" od Victrona, cena 91,00€ +DDV = 111,02€
- Na zalogi tudi BT modul za nastavitve in prikaz polnjenja preko aplikacije pametnega telefona, cena 50€+DDV = 61€
Hvala za odgovor..medtem sem preveril panel imam 40W aku pa je itak zanič tako da zaenkrat imam enega avtomobilskega. Naj še enkrat omenim da jaz elektriko ma barki uporabljam samo za fishfinder, navi luči in občasno radijo, kajti imam motor brez alternatorja.
Boljši regulator sem mislil vzet ker imam v planu drugo barko in bi ga kasneje prenesel tja za to bi moral bot močnejši. Nisi mi sicer razložil kaj je slabega na tem regulatorju kajti predlagami zgleda proti njem igrača...in mislim ga nabaviti doma samo limk sem dal iz ebaya. Tudi cena je blizu 300€ in naj bi bil profi za to sem tu povprašal če ima kdo kako izkušnjo z njim ampak je majbrž poplava te robe in jasno ne more človek poznat vseh artiklov.... Mi lahko poveš v čem je slabši od tega ki ga ti predlagaš kajti po specifikacijah je bistveno močnejši in tudi po klilaži se mi ne zdi neka igrača. Ali ni ok če imam že sedaj zmoglivejši regulator ki ga lahko kasneje na drugi barki porabim za večji sistem kajti ta mamjši bi bil najbrž prešvoh.
Lp
Boljši regulator sem mislil vzet ker imam v planu drugo barko in bi ga kasneje prenesel tja za to bi moral bot močnejši. Nisi mi sicer razložil kaj je slabega na tem regulatorju kajti predlagami zgleda proti njem igrača...in mislim ga nabaviti doma samo limk sem dal iz ebaya. Tudi cena je blizu 300€ in naj bi bil profi za to sem tu povprašal če ima kdo kako izkušnjo z njim ampak je majbrž poplava te robe in jasno ne more človek poznat vseh artiklov.... Mi lahko poveš v čem je slabši od tega ki ga ti predlagaš kajti po specifikacijah je bistveno močnejši in tudi po klilaži se mi ne zdi neka igrača. Ali ni ok če imam že sedaj zmoglivejši regulator ki ga lahko kasneje na drugi barki porabim za večji sistem kajti ta mamjši bi bil najbrž prešvoh.
Lp
- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
erneesto napisal/-a:...predlagami zgleda proti njem igrača...po klilaži...
O to bo pa kar lep preskok. To bo verjetno kar konkretna barka 14m+ najmanj ?
Čestitam.
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Če Okt 12, 2017 00:10, skupaj popravljeno 1 krat.
Res ne razumem kaj je tukaj smešnega in kako vezo ima tukaj dolžina barke... najbrž si strokovnjak in če praviš da je nekaj zanič sem mislil da mi samo razložiš kaj je tako slabega na tem regulatorju oz slabšega od tvojega predlaganega?
Pa pustimo dolžino barke prosim ker nima zveze z temo....
Pa pustimo dolžino barke prosim ker nima zveze z temo....
- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
Smeškoti veljajo za primerjavo "... igrača...po kilaži..." ! Imaš prav, ampak smejim se temu, kateri je pravzaprav igrača tisti lažji ali tisti ta težki.
Takole gre logika.
Omenil si, da si izbral tako velik regulator, da bo pasal tudi na novo barko.
Predvidevam, da si z razlogom izbral tako velik regulator. Kajti vedno se izbere regulator, ki je optimalen za instalirano moč celic. 30A regulator je primeren za solarne panele skupne moči do dobrih 400W. To bi pomenilo vsaj dva ali tri panele velikosti 1,5m x 0,7m in po izkušnjah je že dve takšni celici problem montirat na plovilo dolžine 43", torej predvidevam, da če planiraš montirati tri tako velike celice to preprosto ne gre ravno na vsako barko razen na tiste okoli 47" in več. Obenem je regulator naravnost ogromen in ni prav dosti prostora tako glomazno stvar montirat poleg vsega ostalega na manjše plovilo. Jaz ga nikakor ne bi imel kam vgraditi na 12m barki.
Pač samo sklepam po tem kar si napisal.
PS: Nikjer nisem zapisal, da je zanič. Napisal sem, da to ne bi bil dober nakup za tvoj primer, ker imaš le 40W solarni panel.
Takole gre logika.
Omenil si, da si izbral tako velik regulator, da bo pasal tudi na novo barko.
Predvidevam, da si z razlogom izbral tako velik regulator. Kajti vedno se izbere regulator, ki je optimalen za instalirano moč celic. 30A regulator je primeren za solarne panele skupne moči do dobrih 400W. To bi pomenilo vsaj dva ali tri panele velikosti 1,5m x 0,7m in po izkušnjah je že dve takšni celici problem montirat na plovilo dolžine 43", torej predvidevam, da če planiraš montirati tri tako velike celice to preprosto ne gre ravno na vsako barko razen na tiste okoli 47" in več. Obenem je regulator naravnost ogromen in ni prav dosti prostora tako glomazno stvar montirat poleg vsega ostalega na manjše plovilo. Jaz ga nikakor ne bi imel kam vgraditi na 12m barki.
Pač samo sklepam po tem kar si napisal.
PS: Nikjer nisem zapisal, da je zanič. Napisal sem, da to ne bi bil dober nakup za tvoj primer, ker imaš le 40W solarni panel.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov