PRIKOLICA ZA ČOLN "MARIN"

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

moro12345
Admiral
Kraj: Ankaran

Re: PRIKOLICA ZA ČOLN "MARIN"

OdgovorNapisal/-a moro12345 » Če Jul 26, 2018 09:14

Imam tako

Slika

Narobe je to ker:
1. Je ravna, trda....ko dvigas plovilo, moras vlec tisto vitlo z eno tako mocjo ker plovilo gre prvo v zrak in pol na prikolico.
2. Kolescka: trdi ko kamni, vcasih imam obcutek ko da bodo utrgali plastiko.
3. V voznji je ful trda, cuka, sploh ni prinerna za lepo vleko.

Ce jo primerjam z mojo satellite mx 1300....z dvemi prsti obracam vitlo in barka gre gor in dol brez da bi sekaj dvigala v zraku.....skraka gre ko po maslu...
Tudi voznja je super gladka, vcasih pozabim da imam prikolico na kljuko.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Če Jul 26, 2018 09:53

In kaj voziš na njej? Kakšno težo?
moro12345
Admiral

OdgovorNapisal/-a moro12345 » Če Jul 26, 2018 10:30

Marcel_Mastnak napisal/-a:In kaj voziš na njej? Kakšno težo?

cca 980 kg..odvisno od opreme...
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Če Jul 26, 2018 10:35

In kaj po tvoje botruje slabi voznji?
moro12345
Admiral

OdgovorNapisal/-a moro12345 » Če Jul 26, 2018 10:42

je to da sama prikolica je precej visoka...mislim da so prevelike gume. nekako plovilo stoji dejansko v "zraku"..kar posledično upliva na vožnjo.

ta italjanska prikolica pa je nizka, ima male kule (mislim da so r13). plovilo stoji nizko in lepo dostopen...tudi na rampo ko grem, ne rabim močit kolesa torej barko spuscam dol brez da bi prikolica se dotikala vode. to kar z azur 1300 je dejansko nemogoce...
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Če Jul 26, 2018 11:15

Sploh če maš nižji avto se ta pojav še poveča.
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Če Jul 26, 2018 12:11

....v temi mali oglasi oglašujem prikolico satelite,....torej je tudi tukaj opisano, da je občutna razlika med različnimi tipi prikolic.....pomoje se splača investirat nekoliko več v boljšo, kot pa da potem slabša stoji nekje v kotu (kot pri morositu)
mirno morje
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jul 26, 2018 13:59

@morosito
Moje izkušnje iz 'čudne' vožnje prikolice so bile, da je bila takrat teža tovora močno narobe razporejena.
    Še zelen pri tem sem kupil Brako 600 kg tovorno z namenom da peljem znance - in njihovo opremo z njo - taborit nekam pri Povljani na Pag, in tako še zelen sem pustil, da pač oni naložijo svoje reči na prikolico. Ker je naneslo, da sem moral sproti še v Medulin, je to pomenilo iz Ljubljane do Pule in potem (pred avtocesto) do Reke in potem po jadranski magistrali do mosta na Pag in potem še tisti konček po Pagu...

Glede na to, kako se je ta vprega obnašala, 'dogodivščina', zlasti pri zaviranju, vožnji po klancu navzdol - in še posebej pri obojem skupaj - na ovinkasti stari cesti od Pule proti Reki. Mislim da sem tam po strmejših klancih navzdol ovinke vozil 20, gotovo pa ne več ko 30 km/h, pa še takrat me je skrbelo, kako bo če bom moral hitro zavreti, pa tudi manj problematične dele poti sem vozil zelo 'penzionistično'.

Ko je bilo treba to peljati nazaj, sem jaz naložil prikolico in vprega z isto prikolico (in približno enako velikim bremenom - nekaj zalog česa so mogoče pojedli - je šla kot po tračnicah, tudi pri zaviranju v ovinku po klancu navzdol. Kot je napisal morosito za drugo: lahko bi skoraj pozabil, da imaš prikolico za sabo, ...

Mogoče je s tisto morosito-vo kaj podobno narobe - kot takrat pri tisti moji - s težiščem, ko je naložena. Če težišče prikolice ni približno v sredini in pritisk na kljuko ni v predvidenih mejah (velikokrat 50 daN oziroma po starem 50 kg), tako kot je bilo tedaj pri moji, imaš lahko 'zanimivo izkušnjo' - ki jo je bolje in varneje tudi za druge v prometu - ne ponavljati.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Če Jul 26, 2018 14:11, skupaj popravljeno 2 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
salesky
Viceadmiral
Kraj: Štajerska
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a salesky » Če Jul 26, 2018 14:08

Razporeditev je nujna. Ta filmček lepo ponazori:

https://www.youtube.com/watch?v=4jk9H5AB4lM
--- Lenuhec.si ---
moro12345
Admiral

OdgovorNapisal/-a moro12345 » Če Jul 26, 2018 14:49

Slika

recimo merry fisher 585 .. mi je tako stajal na azur 1300....centrirano je da vsa teza stoji na kolesa...da nebi obremenjevalo kljuko oziroma avtomobil.

samo je to bilo vse skupaj prevec v zraku....tudi pickup od kolega (ki je sirok in velik) je bil se vedno majhen :D
Uporabniški avatar
widmann
Admiral
Kraj: KAMNIK-Minkendorf

OdgovorNapisal/-a widmann » Če Jul 26, 2018 16:58

Morosito mogoče se da kaj preuredit pokliči izdelovalca in mu opiši problem.
Če ti cuka je lahko vzrok tudi armotizer v notranjosti priklopa.

lp
Das Ist Valter
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Če Jul 26, 2018 16:59

Če je vsa teža na kolesa, je narobe.Na kljuki mora bit vsaj 50 kil (jaz bi jih dal 70)
...dobro, da te ni kje pometlo s ceste kot je prikazano na zgornjem filmčku...
mirno morje
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jul 26, 2018 18:35

Če je skupno težišče obremenjene prikolice dovolj (pre)visoko in skupna masa prikolice v primerjavi z maso vlečnega vozila dovolj velika, to pri pospeševanju in/ali vzpenjanju v klanec znatno privzdiguje rudo prikolice in s tem razbremenjuje zadnja kolesa vlečnega vozila, kar zlasti pri zadnjem pogonu poveča verjetnost, da zdrsnejo zadnja kolesa. Če se to zgodi, je 'vprega' v stiku s podlago le sprednjimi kolesi vlečnega kolesa in kolesi prikolice, da pa vlečno vozilo uboga volan, kadar kaj zdrsne, morata biti v stiku s podlago najmanj eno sprednje in najmanj eno zadnje kolo, kar tedaj ni izpolnjeno in 'vprega' ne uboga več voznika.

Pri zaviranju in vožnji po klancu navzdol pa ista reč zabija v tla zadnja kolesa in razbremenjuje - privzdiguje - prednja kolesa vlečnega vozila, kar povzroča (lahko velike) težave s sledenjem vlečnega vozila kolesom oziroma volanu, saj so sprednja kolesa pri zaviranju hkrati razbremenjena in zavrta, poleg tega da so v ovinku še obrnjena v zavoj, in spet zlahka zdrsnejo...

Predstavljajmo si spodnjo sliko z višjo prikolico, na kateri je tudi težišče znatno višje (recimo nad narisanim, v višini vrha narisanega obrisa prikolice). Potem še v mislih zasučimo to sliko tako, da dobimo vozilo z nosom po klancu navzdol, nato temu dodajmo še sile zaradi zaviranja, kar še poveča pritisk na zadnjo os in še bolj razbremeni prvo, potem pa k temu še sile zaradi morebitnega zavijanja v ovinku...
Slika
Tale slika kaže statično obremenitev v ravnini s potegom priklopne krogle navzgor, med tem ko jaz pišem o klancu in zaviranju, torej poleg 'statičnih' še o spremenljivih in sunkovitih silah, ampak za predstavo kaj skušam opisati zgoraj bi moralo vseeno priti prav. Na povezavi pod sliko je sicer odličen avstralski prispevek o vplivih različne razporeditve mas na sile in obnašanje vozila, tudi kako razporeditev mase vpliva na 'nemirnost' prikolice in kaj se lahko tam ukrene, ampak tudi za moj primer kaže da bi moral sam narisati skice, pa nimam pri roko primernega programa.

Oba opisana pojava sta izražena že, če je zaviranje blago, hitrost majhna in trenje med podlago in pnevmatikami dobro, vendar je tedaj še mogoče kaj popravljati, imaš pa slabe in čudne občutke... Če sovpade več teh dejavnikov in pri zaviranju v sili pa morda še v neugodnih vremenskih razmerah (mastna cesta/dež/sneg/...) se pa taka 'kompozicija' zlahka zavozla v presto ali kaj podobnega in tedaj ne želiš biti niti v bližini, kaj šele v njej.

Vprašanje je tudi, ali je ABS - če ga vlečno vozilo ima - sprogramiran in stestiran tudi za take okoliščine, ali pa je to izven parametrov in potem morda še ABS naredi kaj nepričakovanega. Kdo pozna to plat?

Practical motoring - in kaj vpliva in kaj je treba imeti v mislih pri vožnji težke prikolice (obremenitve zadnje osi zaradi pritiska na vlečno kljuko, razbremenitev sprednjih koles - ne zajame pa še klanca ter pospeševanja in zaviranja)
Trailer towing problems - udi nekaj razlogov za neposlušno prikolico in kaj ukreniti, da bo poslušnejša
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Če Jul 26, 2018 18:57

Roman 1 napisal/-a:Če je vsa teža na kolesa, je narobe.Na kljuki mora bit vsaj 50 kil (jaz bi jih dal 70)
...dobro, da te ni kje pometlo s ceste kot je prikazano na zgornjem filmčku...

Se popolnoma strinjam :!:

Tukaj še en primer: https://www.youtube.com/watch?v=4jk9H5AB4lM
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
moro12345
Admiral

OdgovorNapisal/-a moro12345 » Če Jul 26, 2018 19:26

To je bilo nekoc...nujno sem potreboval prikolico in sem imel barko oac na dvigalu in sprobaval razlicne polozaje. Pol nas je bilo kar nekaj strokovnjakov ki smo nasli pravo pozicijo. Sreca moja ki sem vozil kratke relacije enkrat na leto.

Zdaj pa itak imam drugo plovilo in drugo prikolico kot sem prej omenjal in razlika je res ogromna.

Slika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost