dolžina ketne

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
opus
Kontraadmiral
Kraj: Pula

OdgovorNapisal/-a opus » Po Maj 04, 2009 16:30

Jaz zivim na morju in od morja, in imam poklic za morje in sem celo zivljenje na morju, pa ti predlagam 100 m. :)
Na mojem 8 meterskem colnu imam 50 m ketne na vincu (uradno sidranje), 50 m rezervne vrvi na rezervnem sidu z 10 m ketne (ribicko sidranje), in se 100 m rezervne vrvi na rezervnem sidru z 10 m ketne (za nevihte). :)
Imam respekt proti morju.

Najboljsa kombinacija je vrv z ketno ali pa kaksnim utegom na vrvi.
Ce ti se ne da dvigovati na roke se lahko kupi vitlo ki ima gypsy za kombinacijo ketna/vrv ki je cenejse kot sama ketna, ali za samo vrv na vitlo no taka se vrv porabi cez cas.
http://www.anchorlift.com/windlasses/wi ... boats.html
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Maj 04, 2009 18:04

Spoštovanje Opus do tvojega spoštljivega odnosa do morja in izkušenj, ki jih verjetno imaš. Se 100% strinjam, da ima narava prednost in premoč. Imam pa vseeno eno vprašanje; Kdaj in kje si uporabil 100m sidrne verige oz. kombinacije z vrvjo? To da jo imaš na barki, verjamem, ampak me res zanima ali je potrebna takšna metraža?

S 100m vrvi narediš na sidrišču "štalo" saj bi se pletlo kot v Pletenini v dobrih starih časih. Predstavljaj si, da imajo vsi po 100m. Tržaški zaliv bi bil premajhen za sidranje vseh morjeplovcev.

Če pogledam po slovenskih stalnih sidriščih (Izola, Strunjan...), je gneča taka, da nihče niti ne more imeti prav dolge sidrne verige. Po oceni imajo tam nekje max. 30m na 2-8m globine oz. boje s kratko verigo in težkimi bloki.

Utež je za stalno sidrišče zagotovo odličen nasvet, saj amortizira sunke in še skrajša potrebno (smiselno) dolžino verige.

Pretiravati pa ne gre.

Ko ima hudič mlade, nobena dolžina verige ni dovolj.
Mogoče nekaj preventivnih:
- ob napovedi neurja bejži v marino na mooring oz.
- sidraj v zavetrnem zalivu
- če je ob neurju v zalivu štala, odvrzi sidro in pojdi na odprto v zaledje otoka, kjer je morje bolj mirno (kopno, prepletene verige in sosednje barke so tvoja največja nevarnost)
- če te neurje dobi na odprtem, počakaj tam, saj je veliko varneje kot siliti v marino ali na sidrišče.

Zgoraj našteto velja predvsem za jadrnice in počasnejša plovila. Gliserji in ostali "dirkači" lahko hitro smuknejo sem in tja in so zato bolj operativni.

Spoštovanje do morja se vsaj zaenkrat ne meri v metrih, ker bi se kmalu našel kdo, ki ga z 200m verige spoštuje še bolj.

Opus, se pustim prepirčati, samo napiši kakšen primer iz izkušnje, ki si jo doživel npr. :wink:
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Maj 04, 2009 21:07

Ko sidraš moraš imeti najman 3x toliko dolžino vrvi oziroma verige, kot je globina morja, kjer sidraš, seveda ob pogoju da imaš kvalitetno sidro.
To je nekako minimum od minimuma, zaželjeno je imeti celo več kot 3x večjo dolžino vrvi/verige ali kombinacije obojega, ki jo spustiš ob sidranju.

V kolikor pa si ribolovec, pa je zaželjeno imeti tudi 100m vrvi, sam se večkrat med ribolovom sidram na 30m, z barko 5m, pa mi je ravno prav 100m, drugače ob malo večjih valovih vlečem sidro po dnu.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Maj 04, 2009 21:08

Moja barka ima dobrih 6 ton in imam 50 m ketne,kalibrirane premera 8 mm.Skoraj cel dopust sidram po zalivih nekako v globinah med 4 in 8 metrov.Ketne spuščam podnevi 3 kratnik ponoči pa 5 kratnik globine...Teža mojega siderca :lol: je pa 28,5 kg.Ko je ta ljubica zapičena v dno ,mirno spim.V nevihti pa ne boš spal tudi z 300 metri 15 mm debele ketne ,vsaj mirno ne.
LP Iztok
Uporabniški avatar
opus
Kontraadmiral
Kraj: Pula

OdgovorNapisal/-a opus » To Maj 05, 2009 15:57

Ce se sploh ne sidras in gres iz marine v marino, potem sidra ne rabis na barki? :wink:
Jaz imam rad biti siguren in imeti vec kot rabi ker ce ti samo enkratno zmanka stvar ketero nimas saboj kot je rabis ti lahko spasi zivljenje.
Lahko predvidis vse situacije, samo se nesrece dogajajo kot je najhujse.
Nisem se uporablil 100m vrvi, ampak 50m mi je knap za ribicijo. Mi se zdi da ni veliko prostora za vrv na 8 m barki.
No, to sam samo jaz, mogoce preuvelicavam.

P.S.
Prema Pravilima za statutarnu certifikaciju brodica i jahti, Zahtjev za opremom brodica na RH, pise da rabis 25-100m veriga ali vrvi za sidro.
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » To Maj 05, 2009 19:05

Mi imamo 50m verige 8mm in pa ca 30kg sidro, na dobrih 10 ton teže, do sedaj smo preživeli že dosti tudi kar konkretnih never, tako da mislim da 50m je za jadran kar dovolj.

Še vedno je pa zelo odvisno kje, kako, zakaj,... sidraš.
LP, Uroš.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Maj 05, 2009 20:06

Torej, optimalna dolžina vrvi+verige, je 220 m :idea: , za 8 m in 150 m za 5m plovilo. Kaj pa če se led na tečajih hitreje stali. Potem še dodatnih 50-100 m zraven. Ziher je ziher :roll:
LP
spyder
Admiral
Kraj: portorož

OdgovorNapisal/-a spyder » To Maj 05, 2009 23:02

kaj pa ko se sidraš če je naprimerj mulj ali trava daš malo u rikverc al sam pustiš da se samo usede?Ker vem da sem imel vedno neke zaplete drži,ne drži...
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Maj 06, 2009 09:31

V primeru mulja, sidraj s čimdaljšo vrvjo recimo 5x globina, bolje je še več, da je kot sidrne vrvi čim manjši. Najbolje je za takšne primere imeti kar verigo, da kompenzira s svojo težo in da se pred sidrom uleže na dno, ne rabiš kaj z rikvercom vleči sidra po dnu.
Še bolje je da sidraš na dva sidra, recimo najprej vržeš rezervno, nato pa ga privežeš na spodnjo rinko glavnega sidra, potem spustiš čimveč sidrne vrvi, se pravi zaporedna vezava sider. (recimo za čez noč)
Vseeno pa poglej da si dovolj od obale, in da barka lahko normalno kroži okoli sidra, če se veter spremeni in pazi na sosede.
Čez dan ko si na barki, spusti glavno sidro in čimveč verige oz. vrvi, brez ostalih komplikacij, pa bo.
Vsako leto vidim, kako na obali bok(Susak) nasede kakšna barka, ker se neprimerno sidrajo.
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a popaj » Sr Maj 06, 2009 09:38

V vsakem primeru MORAŠ sidro zakopat. Kar nekaj jih vidim na sidrišču, kako se pripeljejo, spustijo nekaj ketne na kupček in hajd v dingi in na obalo na per. :shock: In ko pihne...smo že videl, kako so gliser z dingijem lovil po morju :lol:.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Maj 06, 2009 09:40

Prej ali slej se bo samo zakopalo, saj ga v mulju vedno malo vleče, tem daljša je vrv, tem manj potuje. Če ga vlečemo mi z rikvercom ali valovi-veter ni razlike. Se pa razume da vrv oziroma ketno položiš ali z vzratno vožno, oziroma spuščaš počasi, da ni na kupčku :D
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Sr Maj 06, 2009 12:51

moje mišlenje je da si privoščiš ketne ali vrvi kolikor jo lahko spraviš v sidernik res da je ne rabiš vsak dan ampak ko je pi....... je zadeva pripravljena .lažje jo krajšaš kot podaljšuješ.če pa imaš polovico viška pa ti je ni treba čez tolk in tolk kupovati.
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Sr Maj 06, 2009 13:49

Glede vkopajanja sidra se nikaor nebi strinjal, da ga moraš vkopati, ker kot je napisal Gaso, se bo le to samo vkopalo v peščeno ali muljnato dno. Edina formula za miren spanec je 1. varno zavetje in 2. dovolj verige ;) Tudi če dno ne drži ne vem kako, bo ob dosti verige sidro oralo po dnu ne bo ga pa izvleklo, zato je pa potrebno vedno imeti dovolj prostora okli sebe pri tajkšnem sidranju.
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Maj 06, 2009 14:10

Uroš, tudi jaz sem rekel da se bo sidro samo vkopalo, mogoče si mislil popaja, se pa strinjam s tabo :wink:
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a popaj » Sr Maj 06, 2009 14:11

u-r-o-s napisal/-a:Glede vkopajanja sidra se nikaor nebi strinjal, da ga moraš vkopati, ker kot je napisal Gaso, se bo le to samo vkopalo v peščeno ali muljnato dno. Edina formula za miren spanec je 1. varno zavetje in 2. dovolj verige ;) Tudi če dno ne drži ne vem kako, bo ob dosti verige sidro oralo po dnu ne bo ga pa izvleklo, zato je pa potrebno vedno imeti dovolj prostora okli sebe pri tajkšnem sidranju.

Kaj pa, če se ne vkoplje :shock: , medtem ko ti udobno smrčiš ali se sprehajaš po kopnem :?: . Iz lastnih izkušenj vam povem zgodbo: pride italijan z večjim gliserjem, vrže ketno na poden in se priveže zraven mene s krmo na pomol(moja jadrnica 8m, njegov gliser 12m!) in gresta s šjoro na večerjo. Čez nekaj časa potegne burja z boka in njegov gliser s celo težo name :evil: . Otroci in jaz držimo njegov gliser, žena pa išče italjana po gostilnah :evil: :evil: :evil:. Ne mi govorit, da ni treba ketne vsaj malo zategnt :!: Kdor tega ne naredi, tvega, da bo slej ko prej lovil svoj čoln po zalivu, na sosedovem boku ali pa nedajbože ga dvigoval s čeri na obali :cry: .

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti