Pasarela- izdelava ladijskega mostička

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Kovač
Admiral

Re: Pasarela- izdelava ladijskega mostička

OdgovorNapisal/-a Kovač » Ne Mar 19, 2023 04:58

Zdaj sem si pa naredil pasarelo iz ALU lestve in prečno nalepil lipove deščice 6cm širine in 2 cm razmika med njimi

Slika

Slika

Slika
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » Ne Mar 19, 2023 06:48

Kolk pa te ALU lestve ropotajo, ko drgne po betonskem pomolu?
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Ne Mar 19, 2023 07:51

Ponavadi ima tisti del, ki je obrnjen k pomolu gumijasta koleščka in nič ne drgne.
Darh
Admiral

OdgovorNapisal/-a Darh » Ne Mar 19, 2023 08:02

alesjo napisal/-a:Ponavadi ima tisti del, ki je obrnjen k pomolu gumijasta koleščka in nič ne drgne.

To vem, ce je guma- kolescki ne strze, sam vecina jih nima.
Lestev ze ce mal po steni podrgnes, tko svinsko ropota.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Mar 19, 2023 10:11

Imam alu pasarelo. V Izoli so fiksni pomoli in ob plimi se pasarela premika na koleščkih. Ob oseki, pa del pasarele drgne ob betonski rob pomola, ampak pri tem pa prav nič ne ropota. Da se zmanjša gibanje pasarele je poleg koleščkov dobro tudi, da ima barka nameščeno pušo in je pasarela vsajena vanjo.
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Ne Mar 19, 2023 11:10

Na prečnem mostičku , sem naredil luknjo in vlepil RF kolobar premera 90mm, tako da lepo drsita en po drugem.

Če bo lojtra glasna ob drgnjenju po betonu ob oseki, bom pa dolepil pas polikarbonata na lojtto.

Slika
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Mar 19, 2023 11:26

Jaz sem takšno pasarelo preklel na svoji prvi barki, ker je bila ob oseki prestrma in sem moral po vseh štirih plezat z barke na pomol (vpeta je bila v krmno platformo). Pa stalno je padala s pomola v vodo, ko sem jo privezal za pomol, se je pa izpulila iz krmne platforme in jo poškodovala :roll:

Od takrat naprej je zame hidravlična pasarela obvezen del opreme barke, ki je privezana v marini z betonskimi pomoli. Ne vem pa, zakaj je skoraj nobena jadrnica nima.
Darh
Admiral

OdgovorNapisal/-a Darh » Ne Mar 19, 2023 15:38

H2O napisal/-a:Jaz sem takšno pasarelo preklel na svoji prvi barki, ker je bila ob oseki prestrma in sem moral po vseh štirih plezat z barke na pomol (vpeta je bila v krmno platformo). Pa stalno je padala s pomola v vodo, ko sem jo privezal za pomol, se je pa izpulila iz krmne platforme in jo poškodovala :roll:

Od takrat naprej je zame hidravlična pasarela obvezen del opreme barke, ki je privezana v marini z betonskimi pomoli. Ne vem pa, zakaj je skoraj nobena jadrnica nima.

A na temu MF-ju jo imas?
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Ne Mar 19, 2023 16:37

Jaz imam hidravlično in se strinjam s H2O.
Poleg enostavne prilagoditve višine in dolžine za njen očitni namen pride zelo prav tudi za navez byboata, ribarjenje, podaljšek krme, čiščenje žara, skakanje v vodo…
Skratka, odličen funkcionalni del barke.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Mar 19, 2023 19:03

Darh napisal/-a:A na temu MF-ju jo imas?

Ne, MF je premajhen in prelahek za hidravlično pasarelo. Ampak je niti ne potrebuje, ker ima ravno prav visok premec, da lahko nanj pridem s premca tudi ob najnižji oseki in najvišji plimi.
Darh
Admiral

OdgovorNapisal/-a Darh » Ne Mar 19, 2023 21:00

Ravno za to sem ti napisal, ker sem videl da ga ze prodajas, a hidravlicne pasarele nikjer, tebi pa obvezna oprema. Ja idealna je za plovila od cca 12m naprej. Pretezka je za barko in tosl pod to dim.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Mar 19, 2023 22:45

Za jadrnice bi bila potrebna pasarela dolžine cca 2,5m teža takih z vso kramo znese najmanj 150kg, kar je tudi za jadrnice nad 12m prevelika teža.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Mar 19, 2023 23:00

Ta 8 metrski čoln ima hidravlično pasarelo.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Mar 19, 2023 23:12

Darh napisal/-a:Ravno za to sem ti napisal, ker sem videl da ga ze prodajas, a hidravlicne pasarele nikjer, tebi pa obvezna oprema.

Nimam je kam dat tudi če bi hotel (pa nočem, ker je ne rabim), ker ima izvenkrmni motor in nima dovolj prostora na krmi. Saj najbrž to veš, ampak očitno provociraš :roll:

Ob naslednji provokaciji, ali teženju boš letel na šitlisto, ker se mi ne ljubi ukvarjat s težaki.
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

OdgovorNapisal/-a Paco » Po Mar 20, 2023 09:57

ROFL,

eto DARH kva pa steguješ :lol: :lol:

Ampak oni Starfisher je pa luštna igrača, deluje extra lepo ohranjen, me prav zanima koliko so cenili ali cenijo tole "živalco"

Okrog tele hidravlične pasarele pa samo tole v razmislek, na kopnem je zadeva res lepo videt me pa zanima kaj tale teža na exponiranem delu zadaj naredi ,so ga obtežili bistveno več kot so planirali v fabriki... še en dec s pirom ali 2 na patformi zadaj med vožjo pa zna biti zadeva zanimiva za poravnat, nisem gledal a ma flape tole.

Takale pasarelca z vso mehaniko pač nima zanemarljivih 10 kg lesene, je pa fancy pa lušno za nucat , to se strinjam.

lpp
pojdi se z bikom bost!

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 4 gosti