Privezna vrv za na obalo

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

Re: Privezna vrv za na obalo

OdgovorNapisal/-a modro morje » Po Avg 22, 2022 14:28

evovii napisal/-a:Cez strik daj raje gumi cev... pomoje bo lazje plavati do obale kot pa z ketno...

To je sicer res, se mi pa zdi, da se gumi cev ne bo tako dobro prilagodila skali, na katero vežeš. S skalami je tko, da ni vsaka dobra, iščeš namreč tako, ki ima vsaj malo previsa, da se ne bi štrik morda snel. Po moji izkušnji se ketna izjemno dobro prilagodi vsaki skali. Jaz si ketno ovijem enkrat okoli vratu, nadenem masko (ki nekoliko poveča plovnost glave in vratu), obujem gumijaste copate (za ostre skale) in skočim v vodo. Nekak se je to še vedno do zdaj dobro obneslo, tudi v bočnem vetru, če le izvedeš vse skupaj zadosti hitro.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

OdgovorNapisal/-a Paco » Po Avg 22, 2022 15:58

Hvala za nasvete. Zvezu bom že upam :oops: 8) .

3x pašnjak pa 10 m stare špage večji kaliber, dela lih tko uredu pa nč tošl ne joče. :mrgreen:

NT a plavajočo si mislil ?
pojdi se z bikom bost!
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » To Avg 23, 2022 07:13

modro morje napisal/-a:
evovii napisal/-a:Cez strik daj raje gumi cev... pomoje bo lazje plavati do obale kot pa z ketno...

To je sicer res, se mi pa zdi, da se gumi cev ne bo tako dobro prilagodila skali, na katero vežeš. S skalami je tko, da ni vsaka dobra, iščeš namreč tako, ki ima vsaj malo previsa, da se ne bi štrik morda snel. Po moji izkušnji se ketna izjemno dobro prilagodi vsaki skali. Jaz si ketno ovijem enkrat okoli vratu, nadenem masko (ki nekoliko poveča plovnost glave in vratu), obujem gumijaste copate (za ostre skale) in skočim v vodo. Nekak se je to še vedno do zdaj dobro obneslo, tudi v bočnem vetru, če le izvedeš vse skupaj zadosti hitro.

Evo jaz sem pa letos kupil otroško plavalno desko (stiropor). Nanjo lepo naložim verigo in odplavam do obale. :idea:
Pa me nič dol ne vleče. :D
Mato :wink:
Uporabniški avatar
Paco
Admiral

OdgovorNapisal/-a Paco » Sr Avg 24, 2022 09:18

Kolikor berem , nihče ravno ne napiše da je imel označevalno bojo sidra. Res jih 50% ne j* ko sidra 30% se jih hoče nanjo privezat in tistih 20% je relativno malo za vse skupaj ...ampak zadeva vsaj v mojih očeh ni tako brez zveze.

Med enostavnejšimi rešitvami ki sem jih videl pa je tudi tale, saj je tista špaga ali špagica vedno en šmorn če jo moraš na nekaj navijat in še ena ropotija spredaj če se vzame avtomatsko...za katero pa sem trajnostno skeptičen v naši tako zelo neslani luži 8)

https://www.youtube.com/watch?v=tpEt1SU4Kc0

lpp
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » Sr Avg 24, 2022 09:43

Paco napisal/-a:Kolikor berem , nihče ravno ne napiše da je imel označevalno bojo sidra. Res jih 50% ne j* ko sidra 30% se jih hoče nanjo privezat in tistih 20% je relativno malo za vse skupaj ...ampak zadeva vsaj v mojih očeh ni tako brez zveze.

Med enostavnejšimi rešitvami ki sem jih videl pa je tudi tale, saj je tista špaga ali špagica vedno en šmorn če jo moraš na nekaj navijat in še ena ropotija spredaj če se vzame avtomatsko...za katero pa sem trajnostno skeptičen v naši tako zelo neslani luži 8)

https://www.youtube.com/watch?v=tpEt1SU4Kc0

lpp

Hm, tale elastika na videu je dolga mogoče 1,5m. Težko si predstavljam, da se raztegne na 10m.

Ena tehnika je tudi, da potem, ko si že zasidran, vzameš tenko vrvico 6mm, pa eno res malo bojo ali bokobranček, pa eno manjšo utež, recimo 1kg (potapljaško), pa z masko odplavaš nad sidro, in utež spustiš v bližino sidra, na gladini pa prilagodiš dolžino vrvice na bojo.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
Paco
Admiral

OdgovorNapisal/-a Paco » Sr Avg 24, 2022 09:49

takole je za 3 m

easy flex Gummileine für 3,0 bis 12,0 Meter Wassertiefe
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Avg 24, 2022 10:40

Samo ene dvakrat sem se igral z sidrno bojico in prišel do zaključka da je tole eno samo sranje... Že v mirnem imaš en dodatni štrik v vodi ki ga lahko potegne v propeler... ne predstavljam si, da bi v kakšni nevihti dvigoval sidro pa ob enem še lovil bojico... recept za katastrofo....
Do sedaj v več kot 25 letni navtični karieri mislim, da sem imel samo enkrat res problem ven dobit sidro, drugače pa je vedno šlo....
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Sr Avg 24, 2022 14:47

Čim manj nepotrebne šare okoli sidra.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Avg 24, 2022 15:21

CAR napisal/-a:Čim manj nepotrebne šare okoli sidra.

Tako je! Dobro sidro, dovolj ketne in znanje sidranja, bi moralo biti dovolj za varno sidranje. No ja, sidrni amortizer je še kako koristen. Utež se ni obnesla, bojica za označevanje sidra pa kot pravi evovii, še ena stvar, ki se ti lahko zaplete in s katero imaš delo.

Glede priveza na obalo, kar je tema, pa je veliko improvizacije v one man band izvedbi, kot pišete in kar sem tudi sam prakticiral, kar pa je precej tvegano in hitro barko zanese v nepravo smer ipd. tako da pazljivo pri tem, sploh z malo težjo barko, ki ima kar pošteno inercijo. Sicer ne maram preveč veza na obalo, ker praviloma ponoči zapiha v bok ali kaj podobnega in potem se sile malo drugače razporedijo in evo, celo noč dežuraš da ti barka ne shodi ali pa da ti sosed ne uleti na bok. Če se le da, je najboljše spanje na sidru, kjer se barka lahko prosto vrti glede na veter. Čista milina. 8)
Uporabniški avatar
Paco
Admiral

OdgovorNapisal/-a Paco » Sr Avg 24, 2022 15:49

Zanimivo.

Posebej tale zadnji del okrog preferiranega vrtenja na sidru, glede na to da se različne velikosti različno hitro vrte :o
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Sr Avg 24, 2022 16:35

CAR napisal/-a:Čim manj nepotrebne šare okoli sidra.

tako je
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Avg 24, 2022 16:59

Paco napisal/-a:Zanimivo.

Posebej tale zadnji del okrog preferiranega vrtenja na sidru, glede na to da se različne velikosti različno hitro vrte :o

Kaj te bega?
Pa saj se ne vrtiš kot v lunaparku. Popoldne in zvečer je npr. maestral, ponoči pa potegne burin. To je pač sprememba pozicije vseh plovil na sidrišču. Vsi v isto smer, kot račke :D
Slika
Uporabniški avatar
Paco
Admiral

OdgovorNapisal/-a Paco » Sr Avg 24, 2022 18:01

Figo to drzi, sori Marchi !

55,43 pa 35 jadrnica pa kat se vrtita pocasneje kot bayliner 25 pa ostala sara do 28 in hitro fases po fifi...

Tvoja teorija je valid pri podobno enakih skafih, ce pa temu ni tako se gremo pa bokobrane lovit pa drug drugmu j* vse po spisku.

P.s. pa tkole gosposko placa kot na sliki je v cro tudi bolj redko
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Avg 24, 2022 19:06

Paco napisal/-a:Figo to drzi, sori Marchi !

55,43 pa 35 jadrnica pa kat se vrtita pocasneje kot bayliner 25 pa ostala sara do 28 in hitro fases po fifi...

Tvoja teorija je valid pri podobno enakih skafih, ce pa temu ni tako se gremo pa bokobrane lovit pa drug drugmu j* vse po spisku.

P.s. pa tkole gosposko placa kot na sliki je v cro tudi bolj redko

Če je prostora dovolj je vse ok. Če prostora ni dovolj, nič ni ok.
Prav imaš.
Sicer pa, če je dovolj prostora, je vseeno kako dolge so barke. Ena se obrne v 5 minutah ena v 15.

p.s. Sidra se tam, kjer je dovolj prostora. Poletna gužva ni izgovor. Zalivov je dovolj, samo znanja in opreme ni.
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Če Avg 25, 2022 07:29

Ne pozabite da se mala plovila sidrajo bliže obali kot jadrnice. Posledično imajo manj vetra ali pa je le ta iz druge smeri zaradi geometrije zaliva. Pa še vodni tok lahko vrti plovila ki nimajo veliko zračnega upora.
Mato :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov