AGREGAT (generator)

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

mirodj
Poročnik korvete
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a mirodj » Če Apr 10, 2008 18:33

zanima me kateri model je tale agregat od honde, nisem zasledil modela ki je namenjen isključno za navtiko!

LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Apr 10, 2008 19:34

Verjetno je bil mišljen 1000i in pa 2000i. To sicer ni namenjeno izključno navtiki, je pa uporabno... Sta majhna, kar jim omogoča inverterska tehnologija...

POZOR!!! To so 4T bencinski agregati, ki sproščajo ogromno oglikovega monoksida (CO), ki je smrtno nevaren in nima vonja!!! Pri uporabi res pazite, da ne bo kakšnega sranja... Edino mesto za agregat je na krmi, pa še to le, če ste SIDRANI preko premca, da se barka vedno obrača v veter! Kadar ste vezani na pomol ali kako drugače na obalo, agregata NE UPORABLJAJTE.

LP
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Apr 10, 2008 23:39

mirodj napisal/-a:zanima me kateri model je tale agregat od honde, nisem zasledil modela ki je namenjen isključno za navtiko!

LP

Moram poiskat kje sem našel Hondo. Pri izkanju , pa sem našel še en bol zanimiv agregat. Najlažje bi bilo link kar preselit sem , vendar še ga ne vem. Torej; firma,w.w.w. KIPOR.ORG, oznaka KIPOR IG 2600.
Da 2.6 Kw, ima tudi priklop za 12 V
Elektro vžig
Rezervoar 4.8 L , kar zadostuje za 5 ur
En cilinder, 4 takten
Teža 27.5 kg, mere; D 590 mm, Š 330 mm, V 480 mm
CENA 595 €
Hondo pa še poiščem, jutri!
LP
cwetto
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a cwetto » So Sep 20, 2008 00:15

[/quote]
Moram poiskat kje sem našel Hondo. Pri izkanju , pa sem našel še en bol zanimiv agregat. Najlažje bi bilo link kar preselit sem , vendar še ga ne vem. Torej; firma,w.w.w. KIPOR.ORG, oznaka KIPOR IG 2600.
Da 2.6 Kw, ima tudi priklop za 12 V
Elektro vžig
Rezervoar 4.8 L , kar zadostuje za 5 ur
En cilinder, 4 takten
Teža 27.5 kg, mere; D 590 mm, Š 330 mm, V 480 mm
CENA 595 €
Hondo pa še poiščem, jutri!
LP[/quote]

Tale Kipor Sinemaster IG2000 se mi je zdel ugodna rešitev in po nekaj komplikacijah sem ga po pošti naročil iz Nemčije in po prvi sezoni lahko samo pohvalim. http://kipor.org/produkte.php

Baje je KIPOR včasih delal OEM generatorje za Hondo. To ne pomeni da so to hondini agregati, ampak da je vsaj uporabljena tehnologija podobna.

Je pa pravi inverter in skupaj s cevjo ter poštnino pride cca. E550.

Na jadrnici lahko zvečer na sidru v uri ali dveh napolniš pokurjeno elektrikoin obenem shladiš hladilnik ter napolniš vse razne LTje, in ostale gadgete.

Na jadrnici ga uporabljam izključno na sidru na spojlerju barke in z dodano izpušno cevjo, ki ga še utiša. Ni ravno neslišno, ampak če so v zalivu še kakšni veseljaki, nisi najglasnejši!

Poraba je S95 minimalna, edino med jadranjem mu moraš najti dovolj stabilno mesto. Verjetno o trajnosti ob taki uporabi ne gre dvomiti, ne vem pa kako bo prenesle več let bližine slane vode.

lp

c
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » So Sep 20, 2008 08:51

No, tukaj prodajajo vse od Honde.

http://www.honda-as.com/honda_agregati.php

LP Klemen
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » So Sep 20, 2008 09:47

Tole se sicer lepo sliši, ampak sam vseeno ostajam pri sončnih celicah. Predvsem zaradi hrupa.

Imam pa eno prošnjo za lastnike in uporabnike generatorjev; prosim ne uporabljajte jih v mirnih zalivih ponoči!
Že parkrat se mi je zgodilo, da nam je spredaj sidrani zasmradil večerjo in zrak z generatorjem, nekajkrat pa celo nismo mogli spati.
Še posebej občutljivi na te zvoke so dojenčki oz. majhni otroci... Predstavljajte si, da poskusiš dat otroka spat zvečer - pa ne gre zaradi nekega nenavadnega ropotanja, ki ga zbuja.
Pa še enkrat... kasneje ponovno... itd.
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » So Sep 20, 2008 13:03

Agregat je bil interesanten pred leti, ko so bile sončne celice še zelo slabe in niso imele dovolj moči. Jaz že preko 10 let uporabljam sončne celice, imam eno 75 W in popolnoma zadovoljuje vse moje potrebe.

Za shrambo imam dva 108 A akumolatorja, potrošniki pa so sledeči:

Hladilnik 50 l z hladilno ploščo (speichplate)
Radio CD
Televizija, vsak dan vsaj poročila, dopoldne vreme in kakšen film
Računalnik
Inverter 500 W (za kuhinjske potrebe ročni mešalnik)
in seveda luči

Vedno sem rekel, da imam elektrike za izvoz. Moram pa priznati, da ne visim en teden ali več v enem zalivu, temveč veliko potujem, kjer pa moram včasih zapluti tudi na motor, ki eventulno dopolni moje potrebe.

Če bi si privokščil še kak aku in še eno celico ne bi potreboval niti motorja. Preden pa se za karkoli odločiš, moraš narediti tako imenovano Watt inventuro, pa ti bo kmalu vse jasno.
lp

:wink:
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » So Sep 20, 2008 17:23

Jaz ravno nisem pristaš agregata na ladji. Kot ste ugotovili, težava, kam shraniti, bencin še ni tako problematičen, sicer pa smo na morju in ne rabim vozit s seboj elektrarne. Še vedno sem vsaj vsake 3-4 dni zavil v kakšno mestece ali marino, saj pride pra tudi malo civilizacije, pa kakšen sveže točen pir, zanimiva debata z domačini (tega nikjer ne izpuščam, zato poznam na obali in otokih mnogo ljudi, kar mi tudi mnogokrat pride prav), večerja ob normalni mizi in brez pomivanja posode (moram malce šparat drago). Skoraj ni več mesteca, kjer se ne bi mogel priklopit na elektriko, če pa priklopa ni, pa sem še vedno dobil elektriko pri kakšnem domačinu in napolnil baterije. Plul sem tudi v Grčijo in nazaj, pa kljub ogromno jadranja ni nikoli zmanjkalo elektrike. Tudi v prihodnje bom prostor za agregat na ladji raje namenil za pivo :D
cwetto
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a cwetto » Po Sep 22, 2008 00:02

zlatko83 napisal/-a:Jaz ravno nisem pristaš agregata na ladji. Kot ste ugotovili, težava, kam shraniti,... Plul sem tudi v Grčijo in nazaj, pa kljub ogromno jadranja ni nikoli zmanjkalo elektrike. Tudi v prihodnje bom prostor za agregat na ladji raje namenil za pivo :D

Stvar okusa, nenazadnje lahko tudi ladijski motor razmigavaš na sidru ...
Meni se večkrat dogaja, da med celodnevnim jadranjem spraznim akumulatorje - avtopilot pa malo hladilnika.
V Grčiji je priložnosti in potrebe za vsakodnevnim priklapljanjen na elektriko manj, zato so alternativne možnosti toliko bolj dobrodošle.

lp

c
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Sep 22, 2008 09:28

Res je, da hladilnik ravno ne gre skupaj dalj časa z akumulatorji, kadar ni možnosti polnjenja. Jaz pa prakticiram, da je hladilnik ugasnjen, kadar nisem priklopljen na elektriko ali ne deluje motor. Pač malce pazimo, da se čim manj odpira. Ostali porabniki (radio, avtopilot, luči...druga skoraj ni) pa ne porabijo tako veliko. Avtopilota pri jadranju navadno ne uporabljam (razen ob rahlem vetriču, takrat pa je navadno kurs stalen in če so jadra porihtana, skoraj ni potrebe, da bi servomotor krmila kaj delal), pri motoriranju pa tako ima altenator.
Vedno pa startam motor, kadar vključim sidrni vinč, tudi če izplujem z jadri.
Malce špartanski način, ampak elektrike je zmeraj dovolj. Navadno mi prej zmanjka vode kot elektrike.
gobbi
Viceadmiral
Kraj: MARIBOR-BANJOLE-NEREZINE-JEZERA

OdgovorNapisal/-a gobbi » To Sep 23, 2008 09:18

Ja mate prav ,samo na gliserju če hočeš kuhat pa se bojiš plina in alkohola (špirita ali karkoli je že ) Imaš problem ker sta štedilnik in mikrovalovna na 220v.Me pa čudi da ne nardijo štedilnikov na 12v ,bi bili verjetno predebeli kabli.Jadrnice majo na plin oziroma špirit . Ali imajo 12v štedilnike??
Pa za take kot sem jaz malo bol občutljive na vročino, čolna nemorem shladit brez klime. Spredno spalnico lahko shladim odprem okno in je , ja zadno pa ni šans odprem vse 4 bočne okne pa ni efekta.Ima ker kako idejo kako to rešit,brez generatorja in 220v, bom vesel nasveta.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Sep 23, 2008 18:10

Kot si že sam ugotovil, bi na 12V bili kabli predebeli. Seveda bi bili premočni in preveliki tudi odklopniki... Če ima npr. neka kuhalna plošča 2000W, to pomeni pri 230V, da teče tok okrog:
P = U * I
I = P / U = 2000W / 230V = 8,7 A

Pri 12V porabniku in isti moči pa:
I = P / U = 2000W / 12V = 166,7 A

Torej tok, ki bi tekel od akumulatorjev do kuhalne plošče, bi bil skoraj 170 A!!! To pa pomeni gromozansko debele kable, pa še vedno bi na nekaj metrih prihajalo do krepkih padcev napetosti... Žal ni in tudi ne bo možno.

Za kuhanje in klimo nekje na sidru, je edina varianta generator. Gobbi, na tvoji barki je to lepo rešeno, saj je generator vgrajen, diesel, ki je tudi varen. Manjše bencince sem vam že odsvetoval v prispevku malo zgoraj, problemi s CO so lahko s katastrofalnimi posledicami!!!
No za kakšno enostavno krajše kuhanje, kot je recimo kava, pa je uporaben tudi inverter, ki energijo pobere z akumulatorjev in ne povzroča nobenega hrupa. Je pa to samo na motornih plovilih, kjer vsak dan deluje motor, ki med plovbo znova napolni akumulatorje... Za klimo je neuporaben, saj klima deluje nekaj ur, toliko energije pa akumulatorji ponavadi ne zmorejo dati...

LP
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » To Okt 21, 2008 16:13

gobbi napisal/-a:...Pa za take kot sem jaz malo bol občutljive na vročino, čolna nemorem shladit brez klime. Spredno spalnico lahko shladim odprem okno in je , ja zadno pa ni šans odprem vse 4 bočne okne pa ni efekta.Ima ker kako idejo kako to rešit,brez generatorja in 220v, bom vesel nasveta.

Spomnil sem se na vreče za usmerjanje/povečevanje pretoka zraka. Mogoče lahko poskusiš s temi, samo bo sigurno potrebno prekrojevanje - ali pa da jih po meri izdela kakšen jadrar.
To so tiste zadeve, ki jih imajo nekatere jadrnice razpete nad linami in lovijo veter - ter ga usmerjajo v barko.
S tem na dveh oknih, bi mogoče lahko prepihal in shladil tudi zadnjo spalnico.
Računaj pa da deluje le na sidru.
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Sr Okt 22, 2008 13:05

Sončne celice ,pa mal šparat pa bo šlo. Sam sem izbral sončne celice. Za avto pilota, luči,navigacijo in kompresorski hladilnik bo dost. Ne pozabimo pa , da ti tudi vzdržujejo baterije ko te ni na plovilu. :lol:
Ostalo je zgodba za jahtaše tam pa mene ni se tolažiš !
Klub temu pa mi je vsak dan preživet na barki že leta v velik užitek!
8)
FISHING & SAILING IS LIFE
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Ne Jun 07, 2009 17:31

Glede večnih dilem pri agregatih pa naslednje:
na barki imam skoraj vse, agregata pa ne. Ker sem bil na lanskem dopustu prisiljen ostati 5 dni na istem mestu brez elektrike, sem se letos odločil za agregat.

Kupil sem si 2,6 kW, prenosnega z naslednjimi podatki:

Generator je inverterski. Na izhodu generira stabilno izmenično napetost, ki je čiste sinusne oblike, ne glede na število vrtljajev motorja. Čista sinusna oblika izhodne napetosti omogoča napajanje vseh vrst električnih porabnikov kot so: TV in radijski sprejemniki, računalniki, tiskalniki, faksi, polnilniki akumulatorjev, el.orodja, ...

Generator ima vgrajeno zaščito pred preobremenitvijo. Odlikuje ga nizka poraba goriva, saj elektronika samodejno regulira število vrtljajev glede na moč priključenega električnega porabnika. Vgrajen je v lično in kompaktno ohišje, delovanje pa je dokaj tiho.

Tehnični podatki:

Frekvenca : konstantna 50 Hz (sinhronizirana)
Izhodna napetost : 230 V AC
Max.izhodna moč : 2.6 kVA (2.08 kW)
Trajna moč : 2.3 kVA (1.84 kW)
DC izhod : 12 V ( 8.3 A)
Model motorja : KG 166
Tip motorja : Zračno hlajeni 4 taktni , OHV bencinski motor
Izhodna moč motorja : 1.8 kW / 3600 obr.
Kapaciteta rezervoarja 4.6 L
Poraba goriva : 395 - 500 g/kWh
Čas neprekinjenega delovanja : 3 h
Hrupnost na oddaljenosti 7 m : 58-65 dB
Mere (D*Š*V) v mm : 590*330*480
Masa : 26 kg

Cena je 738 Eur, kar je zelooooooo poceni.

Včeraj sem ga priklopil na barki in ga sprobal. Vsi potrošniki delujejo, tudi klima 12.600 Btu, tudi kavni espresso,....
Je malo bolj glasen, ko je polno obremenjen, dala pa in služi namenu.

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti