Ko sem gledal mojo lupinco sem si mislil, da bom star ratal predno bom vse spoliral zdej sem pa kar vesel, ko vidim tebe in tvoje površine. To kar imam jaz za spolirat ti med pavzo narediš ...
Polirne paste
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Hvala Nemo!
Ko sem gledal mojo lupinco sem si mislil, da bom star ratal predno bom vse spoliral zdej sem pa kar vesel, ko vidim tebe in tvoje površine. To kar imam jaz za spolirat ti med pavzo narediš ...
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
nekdo je zgoraj omenjal barvanje z avtolaki, drugi pa to odsvetoval.
nisem poznavalec, imam pa izkušnjo s tem. ko sem kupil svoj čoln, je imel na dnu antifouling rdeče barve...poskusil sem ga odstraniti, ker je bil grd za videt, pa ni šlo najbolje. to sem nato samo obrusil in čez prebarval z navadno belo barvo emajl za kovine. zadeva je 5 let na čolnu, čoln povprečno po 14 dni na leto v vodi plus ene dvakrat po en dan. barva je obstojna, le na določenih delih je rahlo porumenela, kar pa sem vsako leto s polišem očistil.
letos sledi ponovno barvanje, ker ima par prask, oz. se je na nekaterih delih luščil antifouling.
spet bom uporabil navadno barvo za 10 eur kilo. kit pa navaden poliestrski.
mogoče je pri čolnih ki so stalno v vodi in izpostavljeni vsem vremenom potrebno uporabljati boljše materiale, toda pri počitniških zadevah, bi sam barko prebarval z dvokomponentno avto barvo.
nisem poznavalec, imam pa izkušnjo s tem. ko sem kupil svoj čoln, je imel na dnu antifouling rdeče barve...poskusil sem ga odstraniti, ker je bil grd za videt, pa ni šlo najbolje. to sem nato samo obrusil in čez prebarval z navadno belo barvo emajl za kovine. zadeva je 5 let na čolnu, čoln povprečno po 14 dni na leto v vodi plus ene dvakrat po en dan. barva je obstojna, le na določenih delih je rahlo porumenela, kar pa sem vsako leto s polišem očistil.
letos sledi ponovno barvanje, ker ima par prask, oz. se je na nekaterih delih luščil antifouling.
spet bom uporabil navadno barvo za 10 eur kilo. kit pa navaden poliestrski.
mogoče je pri čolnih ki so stalno v vodi in izpostavljeni vsem vremenom potrebno uporabljati boljše materiale, toda pri počitniških zadevah, bi sam barko prebarval z dvokomponentno avto barvo.
acrobat napisal/-a:če je samo malo zbledel,pol ti svetuje da vzames kako profi avtomobilsko polirko(si jo sposodiš) in srednjo-fino pasto.Zelo dobre paste so 3M,Meguards.Dobiš jih pa v Trzinu v industrijski coni v Glaso trgovini.
lp
pozdra, kot sem prebral vse tele poste na to temo, se potem splača nabaviti 3m paste..ali ima kdo še kak drug predlog..meni sicer ni še zbledelo, a bi raje zaščitil gelcoat preden začne ..ppa se dobi, tudi barvaste paste, ker mi je kolegha iz elana prinesel neko profi pasto, a se je pri poliranju rdeča barva poznala na polirki, zato sem raje nehal polirati..Ali je to normalen pojav..?
hvala in lp
Veritas et Aequitas
Pri poliranju od raznoraznih past je to normalno da ti na gobici ostaja sled barve,saj z poliranje odstraniš malo vrhnega sloja barve.Nič bat neboš spravil barvo stran.Moraš pa paziti da ne ZAPOLIRAŠ barvo.Ta pojav pa pride rad po dolgem drsanju na enem mestu, potem pa z starni pogledaš in vidiš lise
Se pa dobijo tudi polirne paste v raznih odtenkih.
Ure dnevi leta tečejo....
hvala za odgovore,
aha sem se pa že malo ustrašil da bom kej barve stran spravil z poliranjem, k pr avtih pri poliranju pač ne gre nič stran
kje pa se nahaja to podjetje carsistem..sem iskal na netu..pa nič nisem našel. petjan, lahko kaj več poveš o polirnem kamnu-a to kar direkt poliraš na gelcoat s tem kamnom, in ali je s polirnim kolutom mišljena polirka (fleksarca
)
lp
aha sem se pa že malo ustrašil da bom kej barve stran spravil z poliranjem, k pr avtih pri poliranju pač ne gre nič stran
kje pa se nahaja to podjetje carsistem..sem iskal na netu..pa nič nisem našel. petjan, lahko kaj več poveš o polirnem kamnu-a to kar direkt poliraš na gelcoat s tem kamnom, in ali je s polirnim kolutom mišljena polirka (fleksarca
lp
Veritas et Aequitas
No po kr nekaj spoliranih avtih in čolnih bom še pa jaz napisal svoje predloge. Jaz delam s PoorBoy's world polirnimi pastami. So primerne za avte, clear coat-e, gel coate itd. Njihova oznaka gre od naj bolj grobe 3.0, do srednje 2.5 in 2.0 ter fine oz. finiš 1.0. Nikakor ne pozabite na gobice. Gobice imate trde, srednje in finiš ter po trdoti še za odstranje hologramov. Na spodnji sliki imate razloženo katero pasto uporabiti s katero gobico, da ne boste barve napadli z najagresivnejšo pasto ter gobico

Vir:http://www.detailingworld.co.uk/forum/showthread.php?t=66024
Ne smete pa uporabiti primer: Grobe gobice ter grobo polir pasto. In nato fino gobico in finiš pasto! Zakaj? Zato, ker se bodo ( predvsem na črnih avtih in temnejših barvah) videli hologrami in ostanki oz. praske, ki ji pasta naredi! Na zgornji sliki prikazan postopek za prfekten finiš! Torej zgoraj dol gre: Fina gobica, fina polirpasta. Če ne deluje, fina gobica, srednja polipasta itd.
Poliranje z volneno krpo, ki jo dobite polek polirk je nepriporočljivo. Te so namreč pregrobe!
NE POZABITE, osnova za poliranje je čista površina. Za to ni dovolj zgolj pranje čolna, avta itd. ampak morate površino očistiti tudi s plastelinom oz. t.i. clay bar-om. Z njim odpravite vso svinjarijo in zažrte madeže iz barve.
Seveda potem ne smete pozabiti na različne voske oz. sealante ( za svetle avte). Priporočam visoko odporen vosek Big White ( okoli 25€ za 0.5l). Je eden najboljših voskov in zdrži 250 stopinj celzija ter približno 3 mesece v vodi!
Predlagam tudi uporabo Silco polirnih past. To je v bistvu prvi rebadge polirnih pasti, ki jih poznam. Gre za rebadge Menzerninih polirnih past. Torej vrhunske kvalitete. Več na www.silco.si Dobavijo vam tudi gobice.
Pa še tole za poliranje z rotacijsko polirko potrebujete tako imenovan Backing plate. To je nastavek na katerega pride gobica. Ni navaden nastavek ampak je malo mehkejši ter malenkost manjši od standardne velikosti gobic zato, da ne poškodujete laka.
Kvalitetnejše polirne paste kot so, Meguiars, Poorboy's world, Menzerna, Silco itd. vsebujejo kemikalije za čiščenje barve med tem ko, cenene paste ( vseeno drage) kot so Sonax vsebujejo le filerje. Zato je hitro po poliranju s Sonaxom možno, pod močno lučjo, opaziti praske, ki bi jih naj spolirali.
Če še koga zanima lahko pogleda mojo Corso, ki sem jo poliral:
Motorni pokrov, leva stran spolirana, desna še ne
Odbijač pod prtljažnimi vrati:

Spoliran:
Pa še zadnje luči, nepsolirana:
In spolirana:
Pa še sliki od danes zjutraj:
Odsev, ko avto stoji v garaži:
Skupen čas za poliranje Corse je bil 16ur + 1.5 ure za odstranjevanje Ex-P sealant.
Strošek za tole na sliki, je bil 150€ naročeno iz britanije:
Ocenjujem pa, da še spoliram 4-5 avtov in gliser, pa bo zaloga pošla.
Edit: In še tole moram dodat. Polirajte le s rotacijskimi ali dual action polirkami, ki imajo možnost nastavljanja hitrosti! Nikakor ni navadna "fleksarca" vredu, ker se vrti prehitro! Profesionalni poliši razpadajo po stopnjah, če pa delate z "fleksarco" tega ni!

Vir:http://www.detailingworld.co.uk/forum/showthread.php?t=66024
Ne smete pa uporabiti primer: Grobe gobice ter grobo polir pasto. In nato fino gobico in finiš pasto! Zakaj? Zato, ker se bodo ( predvsem na črnih avtih in temnejših barvah) videli hologrami in ostanki oz. praske, ki ji pasta naredi! Na zgornji sliki prikazan postopek za prfekten finiš! Torej zgoraj dol gre: Fina gobica, fina polirpasta. Če ne deluje, fina gobica, srednja polipasta itd.
Poliranje z volneno krpo, ki jo dobite polek polirk je nepriporočljivo. Te so namreč pregrobe!
NE POZABITE, osnova za poliranje je čista površina. Za to ni dovolj zgolj pranje čolna, avta itd. ampak morate površino očistiti tudi s plastelinom oz. t.i. clay bar-om. Z njim odpravite vso svinjarijo in zažrte madeže iz barve.
Seveda potem ne smete pozabiti na različne voske oz. sealante ( za svetle avte). Priporočam visoko odporen vosek Big White ( okoli 25€ za 0.5l). Je eden najboljših voskov in zdrži 250 stopinj celzija ter približno 3 mesece v vodi!
Predlagam tudi uporabo Silco polirnih past. To je v bistvu prvi rebadge polirnih pasti, ki jih poznam. Gre za rebadge Menzerninih polirnih past. Torej vrhunske kvalitete. Več na www.silco.si Dobavijo vam tudi gobice.
Pa še tole za poliranje z rotacijsko polirko potrebujete tako imenovan Backing plate. To je nastavek na katerega pride gobica. Ni navaden nastavek ampak je malo mehkejši ter malenkost manjši od standardne velikosti gobic zato, da ne poškodujete laka.
Kvalitetnejše polirne paste kot so, Meguiars, Poorboy's world, Menzerna, Silco itd. vsebujejo kemikalije za čiščenje barve med tem ko, cenene paste ( vseeno drage) kot so Sonax vsebujejo le filerje. Zato je hitro po poliranju s Sonaxom možno, pod močno lučjo, opaziti praske, ki bi jih naj spolirali.
Če še koga zanima lahko pogleda mojo Corso, ki sem jo poliral:
Motorni pokrov, leva stran spolirana, desna še ne
Odbijač pod prtljažnimi vrati:

Spoliran:
Pa še zadnje luči, nepsolirana:
In spolirana:
Pa še sliki od danes zjutraj:
Odsev, ko avto stoji v garaži:
Skupen čas za poliranje Corse je bil 16ur + 1.5 ure za odstranjevanje Ex-P sealant.
Strošek za tole na sliki, je bil 150€ naročeno iz britanije:
Ocenjujem pa, da še spoliram 4-5 avtov in gliser, pa bo zaloga pošla.
Edit: In še tole moram dodat. Polirajte le s rotacijskimi ali dual action polirkami, ki imajo možnost nastavljanja hitrosti! Nikakor ni navadna "fleksarca" vredu, ker se vrti prehitro! Profesionalni poliši razpadajo po stopnjah, če pa delate z "fleksarco" tega ni!
My car detailing projects:
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... &start=460
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... &start=460
Re: Porumenela plastika
Pozejdon napisal/-a:Tema polirne paste ...
Sem pregledal zgornjo temo a nikjer nisem zasledil s kako polirno pasto pa bi lahko spet osvežil plastiko saj je na nekaterih delih porumenela. Vse kar sem zgoraj prebral se nanaša na lesk nič pa na odstranitev porumenelosti. Če sem kaj spregledal se že v naprej opravičujem bom pa vseeno vesel kakega namiga ...
Na tej fotografiji se lepo vidi porumenela plastika (zadaj nad naslonjalom). Možnost imam dobiti polirno mašino le kako polirno pasto naj uporabim ne vem.![]()
![]()
Ali ima kdo kaj izkušenj kako se lotiti obledelih predvsem pa porumenelih delov barke... tole tudi mene zanima...
LP
Veter v laseh, travarca v zobeh 
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta