Led rasvetljava

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » To Feb 02, 2010 22:28

Svečo, kitaro in hladno pivo pa ne rabiš nobenih ledic :D
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Sr Feb 03, 2010 11:00

Evo našga romantika. Kako si to mislu? Žena pije pivo, ti si pa s svečo jaj.. pajsaš in glasno brenkaš na kitaro da se ne sliš tuljenje? :lol:
lpg
https://medisken.si
lynx
Višji štabni praporščak
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a lynx » Sr Feb 03, 2010 14:05

l.p. Rok
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Sr Feb 03, 2010 20:37

nekako tako :D :D :D
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Ne Jan 30, 2011 11:25

Nikola Tesla napisal/-a:Z ledicami se profesionalno ukvarjam že precej let (razvoj led panojev, znakov...) in niti na misel mi ne pride, da bi jih na plovilu uporabil za kaj drugega kot za sidrno luč, navigacijske luči in za zasilno razsvetljavo.
Svetloba ledic ni primerna za branje in daljše bivanje v takem okolju. Osebno me ta svetloba izredno moti in me po daljšem času pričnejo boleti oči. Verjemite vem kaj govorim. Svetloba mora biti mehka in vsebovati čim širši spekter. Led diode delujejo samo na ozkem pasu vidnega spektra in dokler razvoj ne naredi prave svetlobe jih na moji barki ne bo. Osebno mi oči pomenijo več kot prihranjenih nekaj Ah energije. Le to se da nadomestiti zdravja in predvsem vida pa ne.
Lep pozdrav
Nikola Tesla :D

Nikola Tesla, eno vprašanje zate, ker vidim, da se zagotovo dobro spoznaš:

Ravno včeraj sem na sejmu v lj. povpraševal pri Lotos Marin, kaj moram narediti, da zamenjam navadne navigacijske luči za LED (ker se mi LED full dopade in dobro izgleda). Rekli so, da imajo samo LED vložke, ki jih vstaviš namesto žarnice v obstoječo lučko.... Je to res tako enostavno? Kaj pa svetilni kot 112,5 st. in ostalo - je to OK, če samo zamenjam žarnice z LED vložkom, ali bi moral še kaj drugega narediti?

Full ti hvala za odgovor v naprej!
Green to green or red to red, safely go ahead!
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jan 30, 2011 11:49

Odlična varianta so ti vložki še posebej za notranjo razsvetljavo. Če ti slučajno ni všeč lahko celo ponovno vstaviš halogen - tam kjer bereš.

LED vložke se ŽE da dobiti v topli barvi vendar je svetilnost malce manjša. Je pa veliko boljša svetloba. Vložke in krasna ter poceni odlična ohišja še posebej za plovila, ki imajo malo prostora za oplato boš dobil v WATT elektro doo v Trzinu. Zelo lična, tanka ohišja (barva ohišja: krom, zlata, bela, črna) z zaščitnim stekelcem stanejo okoli 4-5€ in so veliko boljša kot tista narejena prav za navtiko. LED vložki so malce dražji, mislim, da so manj kot 10€ že tista z toplo rumenkasto svetlobo. Če bi že kupoval LED potem bi definitivno izbral take.

najbolj slično ohišje tistemu, ki jih imajo v WATT elektro
Slika

LEDvložek (simbolična slika)
Slika

klasični vložek Halogen 12V/10W
Slika

Če se odločiš za halogen luči pazi le, da uporabljaš 10W. Nikakor ne 20W! Poraba je dvojna svetilnost pa ne! Raje daj 2x po 10W je veliko bolje kar se tiče svetilnosti. Na svojem plovilu imam omenjena ohišja v zlati barvi in so presenetljivo kvalitetna. Po sedmih letih so še vedno kot nova.

Lep pozdrav
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Ne Jan 30, 2011 12:58

Nikola Tesla napisal/-a:Odlična varianta so ti vložki še posebej za notranjo razsvetljavo. Če ti slučajno ni všeč lahko celo ponovno vstaviš halogen - tam kjer bereš.

LED vložke se ŽE da dobiti v topli barvi vendar je svetilnost malce manjša. Je pa veliko boljša svetloba. Vložke in krasna ter poceni odlična ohišja še posebej za plovila, ki imajo malo prostora za oplato boš dobil v WATT elektro doo v Trzinu. Zelo lična, tanka ohišja (barva ohišja: krom, zlata, bela, črna) z zaščitnim stekelcem stanejo okoli 4-5€ in so veliko boljša kot tista narejena prav za navtiko. LED vložki so malce dražji, mislim, da so manj kot 10€ že tista z toplo rumenkasto svetlobo. Če bi že kupoval LED potem bi definitivno izbral take.

najbolj slično ohišje tistemu, ki jih imajo v WATT elektro
Slika

LEDvložek (simbolična slika)
Slika

klasični vložek Halogen 12V/10W
Slika

Če se odločiš za halogen luči pazi le, da uporabljaš 10W. Nikakor ne 20W! Poraba je dvojna svetilnost pa ne! Raje daj 2x po 10W je veliko bolje kar se tiče svetilnosti. Na svojem plovilu imam omenjena ohišja v zlati barvi in so presenetljivo kvalitetna. Po sedmih letih so še vedno kot nova.

Lep pozdrav

Uf, NT, kar nerodno mi je, ko si se tako potrudil za moje vprašanje, samo nisva se razumela - jaz nameravam zamenjati NAVIGACIJSKE LUČI (zelena in rdeča)... Pa me samo malo skrbi, kako je v tem primeru z vidnostjo v predisanih kotih 112,5 stopinj... Torej, ne gre za osvetljavo na barki, pač pa navigacijsek luči....

Hvala lepa še enkrat. Tole v Trzinu mi je pa vsekakor blizu, ker stanujemo tam nekje...

lp
Green to green or red to red, safely go ahead!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Jan 30, 2011 20:10

Kot pri navigacijskih bo še kar OK, vendar, če imaš notri sedaj cevne žarnice (eni jih poznate kot "sulfitka" ali pa "festoon"). Pri takšnih vzemi varianto, ki ima diode na 90 stopinj, se pravi sveti na 4 strani...
Je pa bolj problem z barvo svetlobe, saj LED ne oddaja celotnega spektra in tako potem filter (rdeči in zeleni pokrovček) ne naredita pravega efekta... Svetloba je "sumljiva" in če mene vprašaš tudi nevarna na morju!!! Sem poskusil na moji barki, pa sem takoj vrgel ven! Prave LED navigacijske luči imajo vgrajene že diode, ki svetijo rdeče oziroma zeleno, steklo pa je prozorno nevtralno... Takšnih žarnic LED vsaj do sedaj še nisem videl kot vložek...
Imam pa vgrajeno LED za krmno luč 135 stopinj , jamborno luč 225 stopinj in sidrno luč 360 stopinj. Vse so hladna bela in svetijo "kot raketa"!
Žarnici za bočne navigacijske luči rdeča in zelena pa sta na moji barki EDINI navadni žarnici na žarilno nitko. Vse ostalo sem zamenjal z LED, celo tiste v motornem prostoru, ki jih nikoli ne rabiš (vsaj upam, da jih ne bom )... :D
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jan 30, 2011 21:03

Kaj, a jadraš celo noč, da rabiš LED pozicijske luči? Kajti to je edini pameten argument za LED navigacijske luči. Vse ostalo ne pije vode, saj kadar motoriraš poraba pozicijskih luči ne predstavlja nobene obremenitve za alternator.
LP NT
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » To Feb 01, 2011 18:52

Zunaj bi namontiral led samo za sidrno luč. Znotraj pa bi dal led. Zanima me kombinacija tople in navadne bele, kako bi se obneslo?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Feb 01, 2011 19:40

sidrna OK, ampak za notranje te pa nisem razumel kaj imaš v mislih?
LP NT
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » To Feb 01, 2011 19:51

Ko pridem ponoči v večji zaliv, kjer je polno bark, imam ponavadi slab občutek, da ne pičim v kakšno zasidrano barko. Sidrne luči na barkah mi dajo samo vedeti, da je zaliv poln, pozicije bark pa le težko določim.
Zato imam na svoji barki ob boku črte, ki ob minimalni svetlobi zasvetijo.
Na "dolgoprogaških" barkah pa sem videl tudi stroboskopske luči, nameščene pred jamborom ali pa zadaj v cockpitu. Barke so bile veliko bolj vidne.
Postavlja se mi vprašanje, ali je tak način označevanja bark (poleg standardne in obvezne sidrne luči) dovoljen? In če je, kje nabaviti tako luč?
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
luftar
Admiral

OdgovorNapisal/-a luftar » To Feb 01, 2011 22:21

Kakor sem razumel, imajo led diode dve vrsti bele barve toplo belo, ki ne sveti tako močno in nekako ostro belo, ki ni dobra za oči. Če bi bilo diode mešane n. pr. pol, pol "tople - ostre", bi morda dobil primerno barvo svetlobe? Lp Luftar
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Feb 01, 2011 22:28

Luftar za oči in branje je najboljša tista bela, ki vsebuje celoten barvni spekter. To oddajajo svetila z žarilno nitko. Efekt "sonca". Tega LED diode ne zmorejo. Najbolj se temu približa LED v topli barvi svetlobe (rahlo povleče na rumeno) in to je to. LED diode oddajajo le ozek spekter svetlobe in tukaj se (še) ne da nič narediti.
LP NT
Uporabniški avatar
luftar
Admiral

OdgovorNapisal/-a luftar » To Feb 01, 2011 22:39

OK hvala. Lp Luftar

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost