LED namesto žarnic

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Sr Apr 21, 2010 20:20

Če se je kdo že zanimal za LED nadomestke žarnicam z žarilno nitko je opazil, da je za nekatere opozorilo, da niso dovoljene v prometu. Mišljeno je v cestnem in mislim, da prav tako velja za navtiko, ker nekatere ne premorejo razpršene svetlobe in s tem ne svetijo v vseh kotih.

Nadomestek žarilne:
Slika

V osnovi je pa ena ledica takale:
Slika

Te razlage opozorila nisem prebral ampak sklepam, ker 1 enota LED seva svetlobo samo v določenem kotu, zato so konstrukcije nadomestkov v štiri ali šestkotnih izvedbah in tu je problem enakomirnega sevanja v vseh kotih. No te sevalne kote korigirajo z ohišji, lečami,...
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
skop
Naddesetnik

Re: LED namesto žarnic

OdgovorNapisal/-a skop » Pe Jun 25, 2010 17:21

Absolutno se ti splača it na ledice, saj je na morju važna čim manjša poraba, da bi zdržala baterija čim dlje.
Led Reflektorje in to si lahko ogledaš na www.drm.si

Tidra napisal/-a:Pozdravljeni!

Pri obnovi 8m jadrnice nameravamo zamenjat vsa klasična svetila z LED svetili, čeprav vem da za notranjo razsvetljavo svetloba ni najboljša, a na morju ponoči ne mislim brat knjig, tako da je prevladala prepričljiva manjša poraba, pa tudi danes se že dobi dosti prijazno svetlobo tudi z LED-icam.

Imam pa vprašanje glede zunanjih pozicijskih in sidrne luči, kakšna moč LED-a je primerljiva z 5W, 10W, 15W navadnimi žarnicami.

Hvala
LP
I.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Pe Jun 25, 2010 23:12

Ta nadomestek, ki je na sliki, je za pozicijske luči. Zakaj bi menjal ravno te žarnice, ne vidim nekega smisla. Motorna plovila nimajo problemov z energijo v času plovbe, od jadralcev pa redkokdo jadra ponoči. Če pa gre na motor pa le ta zagotovi zadosti energije za pozicijske luči.
Edini pravi smisel je imeti sidrno luč na ledice
Nazadnje spremenil Joško, dne Po Jun 28, 2010 19:49, skupaj popravljeno 1 krat.
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
stojko
Viceadmiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a stojko » So Jun 26, 2010 01:24

Joško napisal/-a:Edini pravi smisel je imeti sidrno luč na ledice
Sidrno, pa krmno in tudi kabinske luči, ko si nekje zasidran ne škodijo, če so LED.
Tidra
Praporščak

OdgovorNapisal/-a Tidra » Po Jun 28, 2010 12:26

@ Joško

se podpišem pod tvojo izjavo, a vseeno, bomo mi jadrnico predelali na skoraj "all led",... lučka pri vžigu bo ostala navadna ostalo bo vse LED,...

:D
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Jun 29, 2010 19:16

.

Bom še jaz malo pameten.

Kašna tri leta nazaj sem v reviji VAL navtika, prebral kar so napisali o LED-icah. Ne mislim ponavljati že zgoraj omenjenih dejstev, ki so predstavljene kot njihova prednost.

V tem članku je bilo izrecno navedeno sledeče.

Frekvenca oddajanja svetlobe je takih valov, da je vidljivost teh luči pol krajša od klasičnih. To pomeni, da klasično žarilno žarnico in njeno svetlobo opazimo pri okoli 800 do 1000 metrov oddaljenosti, ledico in njeno svetlobo pa nekje na polovici teh metrov. (400-500m) Ker je navtika relativno počasna, je dovolj časa, da opazimo signalne luči. V nasprotju z aviacijo, ki je veliko hitrejša in zato avtor članka v reviji odsvetuje osvetlevanje ovir za zračni promet. Kot so stolpi, daljnovodi, nebotičniki, gradovi, vetrne elektrarne in podobno, ker se opazi prepozno.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » To Jun 29, 2010 19:24

Sam se je tut v teh letih tehnologija izdelave LEDic močno spremenila... tko da mislm da tudi to ni več problem...
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Jun 29, 2010 19:40

.

Kaj in kako, pa zakaj misliš je dejstvo, ki ne spremeni frekvence ter s tem daljave do kam sveti.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Matejc
Admiral

OdgovorNapisal/-a Matejc » To Jun 29, 2010 19:47

Frekvence ne, ker ma vsaka barva svojo frekvenco... samo takrat je bila tudi samo hladna bela in so vsi regljal da ni dobra za oči ( ne trdim da je) danes imaš že tudi toplo belo, pa ledico ki ima vgrajeno lečko ki bolj usmeri snop svetlobe pa ledico s tremi in večimi diodami not kar pomeni da je tudi svetilnost večja..... skratka tehnologija gre naprej!! in to z nami ali pa brez nas....
gregstr
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a gregstr » Sr Jul 14, 2010 09:03

No, jaz sem zaenkrat zamenjal v kabini navadne halogenke za LED. Trošijo 8x manj elektrike, svetijo pa enako lepo toplo.
Zaenkrat sem zadovoljen.
lp
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Jul 28, 2010 21:48

Kupil sem LED žarnice tip G4 1,5W topla bela in vam povem, da je veliko slabše kot navadna 10W halogenka.
Ker sem jih že montiral, jih bom pustil v svetilkah, drugače pa,.....
Mislim, da bo potrebno še malo počakati, da se razvije enakovredna svetloba. Aja, pa 9,9 Eur za eno sem plačal.

LP
:roll:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Jul 29, 2010 21:27

Jst sem pa neskončno zadovoljen z LED. Na barki sem zamenjal natančno 31 žarnic z ledicami, večina je toplo belih, okrog morja in navigacija pa hladno bela. Nekaj sem jih tudi še dodal, te pa so običajne modre. 6 kom v kokpitu, HELLA, v morju pa dve Ocean Led A6, tudi modre. Odlično, poraba minimalna, nevarna toplota žarnic, ki lahko tudi kaj zažge, pa je izginila... :D
No ja, teh 31 zamenjave in dodatne "fukiš lučke" so me stale kar nekaj EUR, vendar niti v sanjah nebi hotel več navadne žarnice! Mogoče, da je tudi kakšna razlika med različnimi tipi samih ledic in proizvajalcev.
All LED rules!!! No ja, v števcih na armaturi sem pustil žarnice, mogoče naslednjo sezono zamenjam še to... :)

LP
Matejc
Admiral

OdgovorNapisal/-a Matejc » Pe Jul 30, 2010 14:58

hja sam za fukiš stajling je p blo pa vredn neki evrotov dat ane :wink: :wink:
sej si pravu da je bla prec ena "prjatlca" na barki tvoja pa u luftu :lol: :lol: :lol:
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Pe Jul 30, 2010 16:26

Prosim za prevod.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Jul 30, 2010 19:13

Matejc, nisi še videl, sedaj imam tudi cel kokpit osvetljen s krasnimi in diskretnimi modrimi lučkami. 6 kom, rabim še eno, pa je na celem Balkanu ni! Naročam in bo tukaj čez kak mesec... Hella Marine...

Zobar, prevod česa te pa zanima? :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta