ELEKTRIČNI VITEL ZA PRIKOLICO

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Feb 28, 2011 07:19

750kg čoln smo z dvostopenjskim vitlom potegnili gor bom rekel z normalnim trudom, da ne bom rekel z lahkoto, pa je rampa za spust precej strma, tak da je električni vitel po moje kompliciranje in ti bo ravno takrat crknil, ko ga boš rabil.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Feb 28, 2011 08:33

žne kliči mi mrfija bo sam prišel ko bi treba;)
TPK
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a TPK » So Feb 15, 2014 20:27

Da, ne odpiram nove teme bom, kar tukaj vprašal.

In sicer imam avto na zadnji pogon cca.1800-1900kg ter dvoosno prikolico za plovilo, ki tehta "naložena" skupaj tudi nekje 1900kg.

Včasih imam nekaj težav z odhodom iz drče za spust plovila, sploh če je malo mokra. Nekako sem že težavo izbolšal, da sem na avto namestil nove gume, ki imajo pudarek glede oprijema v mokrih razmerah vendar se je zadeva s tem popravila samo na 20% bolje.

Možnosti dvigala, kjer imam apartma nimam tako, da to odpade pa tudi že od nekdaj prikolico "potapljam". Avtomobila pa tudi ne želim zamenjati samo zaradi te težave.

Zato sem se pa odločil v vozilo spredaj namestiti vitlo, ki bi bila samo podpora pri speljevanju. Težava je pa v tem, da niti približno ne vem kako močno bi moral vzeti, ker ne rabim da vitla vse vleče ampak, da je samo v podporo. Ker res ne želim, da bi šlo vse skupaj enkrat v morje :roll:

(vitla bo nameščena nevidno/skrito, hitosti teh vitl so mi znane in mi ne predstavljajo ovire)

Hvala za pomoč !
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » So Feb 15, 2014 21:06

Za 900 kg čoln električen vitel :shock:

A ni bolš kupit dobrega ročnega, pa ne met težav s kabli akumulatorji... Js mam 600 kg za potegnit, pa moja žena sa levom rukom navije čoln gor. Prikola pa je v vodi tolk, da se rob feltne dotakne morja. Ni ga čez dober ročni vitel. Tak ki sam tudi bremza, z najlonskim pasom.
Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » So Feb 15, 2014 22:06

Potrebuje vitel za avto in ne za čoln, če sem prav razumel.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Feb 15, 2014 22:37

@kasaudio
za kako leto si verjetno falil :)

@TPK

Jaz ti glede vitla lahko dam kakšen nasvet, vendar nimam pojma kako si si to zamislil. Če si si zamislil montažo klasičnega "offroad" vitla potem je zadeva precej jasna, da bos vzel kakega 9000lbs, ki so najmanjši in najlažji. Pač klasičen vitel za v terenca. Ta moč vitla je seveda zadostna. Potegne iz rampe ugasnjen avto z zategnjeno ročno in zadaj prikolica z čolnom... Nekako takšen... Če boš montiral takšnega imam jaz doma še eno novo plato za montažo.
Slika

Druga varianta so t.i. prenosni vitli, ki jih dobiš že od 100€ in jih nikamor ne montiraš. Je pa to bolj igrača, razen kaki bolj profi ala Warn ali superwinch, vendar gre pa tudi cena od 400€ pa gor.

Morda je tu gor kak offroadar, ki ti bo bolj natančno svetoval, vendar, ko se nekam vitlaš se vitlaš z vitlov, torej delo prepustiš vitlu.
Ker... če boš pripet na vitel in boš speljal s svojim pogonom in bi nato(bognedaj) izgubil oprijem in bi avto z prikolico zdrsnil nazaj ga ni vitla, ki bo zdržal to silo. Kabel morda še, zavora v vitlu pa se bo razletela...
Največkrat je najboljša rešitev tista najenostavnejša. Jaz če nisem bil siguren ali bo šlo ali ne sem se zihral z gurtnam.

Največkrat pa kolikor vem je največji problem le prvi meter in v tem primeru bi si jaz omislil raje kaj takega. Imen je tisoč zato raje sliko. Potega imajo od enega do 1,5 metra. Če vzameš 2 tonskega bo več kot dovolj. Dobiš jih v trisi, mamut itd. Pa še poceni so!

http://www.mamut4x4.com/?artikel=2286Slika
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
TPK
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a TPK » So Feb 15, 2014 23:38

Točno takšno offroad vitlo sem imel v mislih. Ampak tukaj je moja glavna težava, vem da bi kvalitetna 9000lbs vitla potegnila vse skupaj.Jaz sem gledal takšne 3500lbs do 4500lbs ki tudi niso prevelike in bi jo z lahkoto skril v avtu. Močnejše 9000lbs so pa ze velike.

Glavni namen vitle bi bil, da jo napnem na drči in potem mi pomaga pri speljevanju, ko speljem bo navila koliko bo ostala petenica se bo pa zlozila pod avto in se potem pocasi navila. Torej potrebujem samo za tisti dober meter.

Kar je pa zelo delikatno izbrati pravo, ker se nikoli ne ve koliko njene moci se bo dejansko potrebovalo.

Ce postavim primer, ko so me trije mocnejsi deci porinili ni blo nobene tezave speljati dvomim pa da so tiscali vec kot 500kg. Zato razmisljam o sibkejsi vitli.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Feb 15, 2014 23:53

mi daš kakšen link od vitla, ki si ga gledal, ker kar jaz poznam takšnih vitlov šibkejših sploh ni, oziroma so redki...

kar se tiče neke nazivne moči so tele kile kar nekaj. Za primer ti povem, da kvaliteten vitel 2000lbs potegne po ravnem zabremzan avto teže ca 1300kg.
Torej za to, kar ti iščeš je vitel od 2000lbs naprej dovolj. Vendar pazi kitajci imajo nek čuden lbs konverter. V povprečju kitajcem zmanjka okoli tretjino moči naprav "originalom" Za tvoje potrebe pa kupi kitajca!
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
bojan11
Admiral
Kraj: Trebnje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bojan11 » Ne Feb 16, 2014 04:11

Slučajno sem naletel na tale prispevek in bom tudi samo podal svoje mnenje, kar še ne pomeni da priporočam uporabo takega sistema...

Zadnjih osem let se klatim po Floridi in vam lahko povem da se vsa plovila tam do 35 ft dolžine spuščajo v vodo direktno preko rampe iz prikolice... Se pravi prikolico se potopi v vodo in plovilo zaplava... Zakaj to delajo? Zaradi tega ker je po večini dnevnih izletnikov, se pravi da pripeljejo plovilo od doma, spustijo v vodo, gredo na dziro za par ur in nazaj domov... Rampe so podobne kot pri nas, nekatere malo prestrme, nekatere ravno pravšnje... Pa smo sedaj pri ležajih ne? Ležaji na prikolici bodo zdržali, seveda če imajo primeren postopek vzdrževanja, in pa po možnosti tudi sistem za izpiranje in pa še boljše kakšen nipelj za podmazovanje... Kar se pa samega vozila tiče, lahko povem da tukaj na FL trenutno uporabljam Ford Expedition 5.4L letnik 2001 in sem sam osebno spustll z tem avtom v vodo Bayliner 305 Ciera ki ima teže cca 6t... Pa tudi naložil sem isto barko nazaj na isto prikolico in potegnil nazaj iz vode...
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Feb 16, 2014 08:48

Ali ni enostavneje pogledat na koledar kdaj je visoka voda
PLIMOVANJA in prikolo s plovilom takrat dajat ven ali noter. Še DRUGI LINK.
Ko je visoka voda nudi drča dober oprijem, ker ni obraščena.

15 let sem se sam srečeval s tem. Živel sem poleg pomola in drče. Videl nešteto "nerodnih" dvigov spustov in od tega tudi nekaj takih ko je šlo vse u PM.

Slika

Ne išči težav kjer jih ni potrebno imet.

Načeloma se vitel uporablja, da te izvleče iz težav, ne da te pošlje vanje.
Kako se boš z vitlom spuščal po spolzki drči? Ko avto s prikolo krene pri rahlo sproščeni zajli samo kakih 30cm je inercija ogromna. ne bo zdržal vitel, zajla, če ni naj naj.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Jape
Viceadmiral
Kraj: Stranska vas - Pag

OdgovorNapisal/-a Jape » Ne Feb 16, 2014 09:21

Če je edini problem , da so kolesa vozila na mokri podlagi in ti to dela problem pri speljevanju je naj lažja ter naj cenejša varjanta podaljšanje rude.
Doma narediš "vložek" , katerega vstaviš med prikolico in kljuko vozila. Dolžino izbereš poljubno , cca 2m je več kot dovolj.
Ta podaljšek uporabljaš samo pri spustu in dvigu plovila iz vode.

Eni to enostavno rešujejo z navadno gurtno, ki jo namestiš med prikolico in avto.
TPK
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a TPK » Ne Feb 16, 2014 11:59

@ Bojan11

Se popolnoma strinjam glede napisanega, jaz jo tudi vedno potopim in potem sperem.

@ Pajer1

Morda si me malo narobe razumel jaz ne bom potreboval vitle za spust, ker tukaj še nikoli ni bilo težav, ampak takrat ko bom plovilo naložil za pot domov. Ker meni ni težava potegniti ven prazno prikolico, tudi če je malo mokro. Problem je pri naloženi ko je plovilo na njej in samo za takrat potrebujem nekaj, da mi nudi pomoč.

@ Jape

Zelo dobra ideja, sem že močno razmišljal v tej smeri samo nisem našel nobenih slik za zasnovo izvedbe.
Jape
Viceadmiral
Kraj: Stranska vas - Pag

OdgovorNapisal/-a Jape » Ne Feb 16, 2014 12:13

Čisto enostavno vzameš cev enakegapreseka kot je original ruda, dolžine ki ti ustreza. Na eno stran privijačiš glavo, na drugi strani pa od konca nove rude cca 20cm bunko. Narediš dve objemki, da stisnejo novo rudo ob strao , da se ti vse skupaj ne lomi. Bunka na novi rudi se zapne v glavo prikolice , nato namestiš dve objemki in konec zgodbe. Drudo stran nove rude pa z glavo zapneš za avto.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Feb 16, 2014 12:41

TPK napisal/-a:@ Pajer1

Morda si me malo narobe razumel jaz ne bom potreboval vitle za spust, ker tukaj še nikoli ni bilo težav, ampak takrat ko bom plovilo naložil za pot domov. Ker meni ni težava potegniti ven prazno prikolico, tudi če je malo mokro. Problem je pri naloženi ko je plovilo na njej in samo za takrat potrebujem nekaj, da mi nudi pomoč.

Ne ne, nič nisem narobe razumel. Če ne bi videl, ne bi pisal. Ko je nizka voda, mirno morje izgleda vse bp. Drča je pa drsalnica! O tem pišem. Nemalo bušk in hematomov je dala, ko nekdo, voznik ali pa pomočnik stopi na tako drčo. Tako odletiš, padeš, da ..... ni za govorit!
Lepa Honda s prikolo in jetom, ne čolnom, je pa šla pri spustu, ki se sploh še ni začel, počasi do prednje šipe v vodo. Ko krene je ni sile, ki bi to zaustavila.

Se je pa potem večkrat prakticiralo spust po navodilih Jape-ta.
Ni se uporabljala ruda, ampak močna vrv.
Avto se je s prikolo zapeljal na drčo, da je prikola že rahlo vlekla proti vodi. Zavora in podložena kolesa so dovolj. Odklopiš prikolo, zapelješ 5-7m avto naprej in spojiš z vrvjo, ki ima dovolj nosilnosti. Napneš vrv, sprostiš zavoro, vzameš izpod koles in potem samo avto z zavoro spuščaš proti vodi.
Ne moreš nič zamočit. Avto zmeraj ostane na trdni podlagi. Močna vrv , 7-8m, ni velik strošek in še enostavna za pospravit.

Še najbolj pa mi je "žal" nekoga z novim AUDI-jem A4 karavan. Počasi se je spuščal po drči in pri odprtih vratih gledal kolesa prikolice. Ko je ocenil da je dovolj daleč, je zategnil ročno, spustil zavore in oddričal v vodo. Brrrrrr! Samo en par koles ni bil dovolj, da bi obdržal vse skupaj. Samo streha je gledala iz vode. No coment1

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Ne Feb 16, 2014 13:05

Jape napisal/-a:Čisto enostavno vzameš cev enakegapreseka kot je original ruda, dolžine ki ti ustreza. Na eno stran privijačiš glavo, na drugi strani pa od konca nove rude cca 20cm bunko. Narediš dve objemki, da stisnejo novo rudo ob strao , da se ti vse skupaj ne lomi. Bunka na novi rudi se zapne v glavo prikolice , nato namestiš dve objemki in konec zgodbe. Drudo stran nove rude pa z glavo zapneš za avto.

Super ideja, če je rampa za spust ravna. Je pa kar nekaj 'lomljenih ramp', kjer takšna rešitev ne deluje..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov