AIS sprejemnik na mobilnem telefonu

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Feb 18, 2011 09:22

Nikola Tesla napisal/-a:By the way... Ribič katerega so potopili je plul s kočarico in ne v majhnem čolnu! Sem govoril z njegovim sorodnikom nekaj ur po tistem, ko so ga rešili.

AIS se osvežuje na 60 sekund. V globalu je zamik 60-90 sekund. Preverjeno v Kopru.
LP NT

No jaz pa sem govoril z enim od dveh možakarjev z druge kočarice, katera sta ga slučajno najdla in po treh urah potegnila iz vode. Se je držal za nepotopljeni kos barke, tako da ni bil v celoti v vodi, ker pri 8 ° morja, ne bi preživel.
Ni pa seveda krivda v tem, da ni imel raznih EIS-ov in NNP-ov, ampak je krivda v vodenju ladje.

Za tole stvarco, pa sem samo prebral kaj piše pod opombami.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Feb 18, 2011 09:31

No če si govoril z njima potem tudi veš, da ga je ladja povozila med KOČARJENJEM!!!!
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Pe Feb 18, 2011 11:26

Morda malo "off topic"
A kdo morda ve ali obstaja kakšen program (morda kaj podobnega ala GPSGate) in ponudnik AIS podatkov, da bi lahko na PCju v program za navigacijo (npr. MaxSea) iz interneta potegnil tudi AIS podatke?
Skratka, če nimaš AIS sprejemnika, imaš pa PC program, ki ti javlja tudi alarme za trčenje. Če pade nenadoma megla, bi znalo biti to tudi koristno. Pač povežeš PC preko mobitel omrežja na internet in dobiš podatke o večjem prometu okoli sebe.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Feb 18, 2011 12:02

A imaš MaxSea, kakšno free, demo verzijo?
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Pe Feb 18, 2011 12:05

Sam imam OpenCPN (http://opencpn.org/) MaxSea sem napisal zato, ker je bolj znan program za PC navigacijo.
bostjanpar
Kapitan fregate
Kraj: Lj-Črvar

OdgovorNapisal/-a bostjanpar » Pe Feb 18, 2011 12:08

No še ena malce izven konteksta pa vendar.

Ribič naj bi imel radarski odbojnik, pa ga ladja očitno ni opazila. Nauk zgodbe - ni vsak (majhen) radarski odbojnik funkcionalen radarski odbojnik.

Vidi (radar, AIS) predvsem pa bodi viden.

LP
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Feb 18, 2011 12:19

Tule sem odprl novo temo o OpenCPN navigacijskem programu, da imamo prostor za diskusijo o tem.
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... 8598#78598
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » So Feb 19, 2011 13:22

Nikola Tesla napisal/-a:No če si govoril z njima potem tudi veš, da ga je ladja povozila med KOČARJENJEM!!!!

Najprej odgovori na prevedena navodila, katera odsvetujejo uporaba tega "lidl" proizvoda, da ne boš koga spravil v hudo situacijo, z priporočanjem igračk, potem pa naprej.
Med KOČARENJEM :shock: . Pravilno, treba potopit , ubit , kočarje :x . Sami so si krivi. Vem da boš poskusil preobračat napisane besede, kar ti bo pri nekaterih uspelo , pri mnogih pa ne, ampak eno vprašanje. Se sploh zavedaš kako sranje prihaja izpod tvojih prstov. Sigurno ne, ker si prepoln sebe in vsi kateri so bolj trapasti pri uporabi raznih igračk, od tvoje 12 letne hčere ( tvoje lastne bolne besede), nimajo pravice kaj delat na morju. Še posebej , če nimajo zadosti metrov po ritjo. Kaj tebe slučajno centimetri matrajo :?: :?: .
Tega dreka mi res več ni potreba brat, in se počasi sramovat tega foruma, za to se sedaj zares odjavljam kot član, ker tega mi res več ni potrebno prenašat. Prvotno poslanstvo Morjeplovca je šlo tja, kamor sem svaril da gre,( pod okrilje posameznih "izumiteljev" , od kot ti sploh pravica, si nadet taki nik, ime v svetu priznanega izumitelja. Mar se istovetiš z njim ) kar je razvidno tudi iz tega, da se noben "tastari" , pravi, Morjeplovec več ne oglaša, razno redki trije-štirje, sedaj še samo preseravanje, kdo ima kaj. Vzhod,zahod, sever, jug, ni pomembno, ti igračka pove :roll: .
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Feb 19, 2011 16:56

Plovilo med kočarjenjem je omejeno sposobno! Kočariti v megli na področju gostega ladijskega prometa brez ustrezne opreme pa je najmanj kar lahko rečem lahkomiselno, nespametno in neodgovorno.

Vidim, da si zares alergičen name, zato ne bom nič komentiral in naj si kar vsak sam ustvari mnenje.

Lep pozdrav
Nikola Tesla
Slootack
Viceadmiral
Kraj: Kras/ Trst
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Slootack » So Feb 19, 2011 19:16

Vedite, da imajo radarji na dolgih, tovornih ladjah en zanimiv pojav. Namreč na radarski sliki se zaradi jamborja na klunu pojavi mrtvi kot v smeri plovbe! Edina rešitev je, da krmar občasno zavije levo ali desno in takrat na radarju pogleda, kaj se skiva pred klunom. Če krmar tega manevra ne izvede, pač ruši vse pred sabo. :twisted:
Megla je najpogostejši vzrok pomorskih nesreč. V megli ni vidljivosti, ne v canocialu (daljnogledu) niti na radarju.

Slika
Nel CU, nel CU... nel cuore melo sento!
Il dollaro se cala, poi s'incazza e va in aumento. Ma a me che me ne frega, tanto intanto i soldi non ce l'ho!
Mat2000

OdgovorNapisal/-a Mat2000 » Ne Feb 20, 2011 02:49

Celotna zgodba je tukaj
http://www.delo.si/clanek/141031

Radarski valovi se ne zmenijo za jambor.
Slootack
Viceadmiral
Kraj: Kras/ Trst
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Slootack » Ne Feb 20, 2011 08:25

Govorim o radarskem odboju od jamborja na tovornih ladjah in ne na 10 m škafcu.

Naj nadaljujem.
Radarski valovi se odbijejo tudi od tovornih dvigal in dimnika, zato objekte zadaj za omenjenimi napravami ne moremo videti na radarski sliki, niti na dolge razdalje.
Poleg tega se v megli radarski valovi odbijajo od kapljic v ozračju in na radarski sliki se pojavi "sneg".
Nel CU, nel CU... nel cuore melo sento!

Il dollaro se cala, poi s'incazza e va in aumento. Ma a me che me ne frega, tanto intanto i soldi non ce l'ho!
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Feb 20, 2011 11:02

Ta ladja je opremljena s tako opremo (ima 3 radarje!) in tako izdelana, da je ribiča videla na radarskem zaslonu dokler ni prišel v senco trupa.
Glavni radar je montiran celo rahlo v desno prav zaradi tega, da je smer plovbe 100% pokrita. Ni prav nobenega tehtnega razloga z tehničnega vidika, da ladja ne bi mogla kakorkoli opaziti ribiča.

To je ladja, ki je povozila našega ribiča. slike ladje Cuneyt Solakoglu
Slika

KAJ SE VIDI NA RADARJU?
Že na najcenejšem analognem radarju iz Raymarina v popolni bonaci vidiš galebe, ki počivajo na gladini. Radar jih opazi že na 1Nm. Danes se z radarji dejansko opazi brez težav vsako plovilo tudi gumenjak, ki je brez motorja. Kovinski deli pripomorejo k boljšemu razmerju signal/šum sprejetega odboja, kar pa seveda pomeni boljšo vidnost in razdaljo na radarskem zaslonu.

Megla res da predstavlja oviro, ki se predvsem odraža v večjem šumu na sprejemu, kar pa vpliva v prvi vrsti na doseg, ki pa je tudi v močnem nalivu najmanj eno miljo.

Tole pa je megla v izolski marini posneto 8.2.2011 ob 12h39
Slika

POANTA vsega je, da še danes vsi mislijo, da so radarji in podobno le igračke na plovilu in ne morem verjet, da kljub takim dogodkom večina tega ne jemlje resno. Prav nasprotno še celo osovražen sem postal zaradi tega, ker poskušam doprinesti in spodbuditi k nabavi tudi tovrstne opreme zaradi lastne varnosti. Ribič je celo izjavil, da stane radar 8.000,00€ kar je zame popolna ignoranca saj s tem samo dokazuje, da sploh nikoli ni imel namena kupiti radar.

AIS sprejemnik sploh ni drag in se ga dobi že od 254€ z DDV dalje, ( CENIK ...) zato res ne razumem, da so ribiška plovila (PRI NAS) tako slabo opremljena. V kolikor so že tako osnovne zadeve predrage potem je to za ribiča prvi znak, da to ni rentabilno in bi se bilo bolje lotiti česar drugega, plovilo pa prodati, saj nihče nikogar ne sili, da postavlja lastno življenje na kocko zaradi ušivih 250€.

Smo že zašli z osnovne teme, zato se raje držimo naslova teme.
Lep pozdrav
Nikola Tesla
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Ne Feb 20, 2011 12:07

No atilone je pa precej alergičen na NT, no saj priznam da včas res pametuje in se pohvali in to izgleda kot neka samohvala sam tak pač je nismo vsi isti ni pa škodoželjen kot sem opazil,čeprav tale aplikacija se mi ne zdi slaba samo refresh gumba nisem nasel oz nisem opazil da bi se ladja kaj premikala.
Ne bi pa bilo slabo če bi ais oddajnik bil del obvezne opreme, sprejemnik pa kot vsak sam želi spremljati.Sploh čolni 5+ metrov.
lp
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Feb 20, 2011 13:28

Hvala za pohvale :D
Morda se res tako sliši kot, da bi se hvalil ampak vse to kar napišem je plod večih in ne ene same izkušnje. Ogromno sem delal na terenu. Upravljal sem skoraj vsako drugo motorno jahto v naših marinah. Do takrat, ko sem pričel delat niti na enem plovilu niso imeli nastavljenega avtopilota ali pa sploh nikoli ni deloval, ker ga nihče ni znal popraviti.

Vidim, da bom moral opisati moj epitaf, da boste vedeli kako se je to začelo. Medtem ko je večina v petek popoldan zaključila delovni teden se je zame začel poleg celodnevnega delovnika še izjemno naporen delovni vikend. Dostikrat sem nepretrgoma delal celo do zgodnjih nedeljskih jutranjih ur in se nato popolnoma crknjen vračal domov. Dostikrat sem uspel nekako priti do Postojne ali Loga ampak tam sem se moral zaustaviti, ker nisem mogel zaradi preutrujenosti voziti dalje. Vprašajte Joškota.

In zakaj vse to? Če sem hotel kaj prodati je bilo to potrebno tudi zmontirati in ker na obali nisem našel ENEGA SAMEGA monterja, ki bi bil pripravljen delat, bil TOČEN, natančen, pedanten in imel vsaj osnovna elektrotehnična znanja. Tako sem moral svoje monterje naučiti iz nule. Izobrazil sem skupaj 42 monterjev od tega jih nekje 15 še danes služi kruh z tem delom. Marsikdo (ki me dobro pozna) se vpraša zakaj sem se lotil tega, ker ob vsem ostalem potencialu mi tega dejansko ni bilo treba? Kljub vsemu pa ima vsaka odločitev nek povod. To pa bom opisal v svojem epitafu. Nekoč... ker bo zelo dolg.
LP NT :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti