Polnjenje akumulatorjev iz alternatorja

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
jess_kp
Praporščak
Kraj: Dekani - Lucija

OdgovorNapisal/-a jess_kp » Ne Jun 05, 2011 01:02

SUZUKI DF5 z dolgo nogo.
Sem pa po tvojem postu šel gledat na net in ima opcijo alternatorja 12V 6A.
Ker se z motorjem še nisem ukvarjal, predvidevam, da moj motor nima te opcije.
In če sem prav razumel vse debate okoli polnjenja akumulatorejve teh 6A ni lih ne vem kaj :), ker res ne mislim motorirat 10h/dan. Potlej bi si omislil motornjačo in ne jadrnico.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Ne Jun 05, 2011 10:47

Samo dokupi ta modul za polnjenje, po mojem ni velik strošek, ker je že vse pripravljeno, ker pri Suszukijih imaš opcijo nakupa motorja brez tega modula ali z, poglej na svojem mogoče imaš to verzijo z modulom. Imam Suzuki DF6, kjer sem ob nakupu videl modele brez in z modulom.
Dodatno pa montiraj še eno celico in imaš rešeno polnjenje, za luči in kakšen GPS, radio bo dovolj.
Uporabniški avatar
jess_kp
Praporščak
Kraj: Dekani - Lucija

OdgovorNapisal/-a jess_kp » Po Jun 06, 2011 15:53

Prav morm pregledat motor, če že slučajno ima, drugače pa v lov za modulom :)
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » Po Jun 06, 2011 21:33

Sem imel na jadrnici yamaho 5 KS z reglerjem (letnik 89) za polnjenje aku 95 Ah. Kolikor sem motoriral (pa sem res malo) je bilo dovolj, da sem imel zvečer dovolj (LED) razsvetljave na barki in črpalko za sladko vodo. Hladilnik pa jasno na plin.... če bi dodal kakšno sončno "pomoč", bi elektriko lahko izvažal.
blze
Admiral
Kraj: Il. Bistrica-Selce
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Pe Jul 22, 2011 08:39

Fantje in dekleta eno vpr :)

Zakaj mi motor oz alternator polni baterijo med 14 in 15V med tem ko vozim?

To je verjetno preveč? Ali potem suši baterijo?

Hvala za odgovore.

Lp iz Krka
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Jul 24, 2011 20:02

Prvo se poraja vprašanje kako to meriš... Med 14 in 15 je relativno... Za meritev moraš kot prvo imeti natančen voltmeter, načelno digitalen... Tisti na GPS-ju je kar dober...
Napetost med delovanjem, ko je akumulator poln preko 90% mora biti natančno 14,4 V. Vse ostalo je narobe...
blze
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Po Jul 25, 2011 13:57

Ja meritev mi kaže na analognem števcu ki ima kazalec. Ponavadi se mi ustavi kazalec ko glisiram točno na polovici med 14 in 15V. Tako da je potem tole v redu. Je pa res, da ko ugasnem motor pade števec na malo čez 11V. Se pravi da baterije verjtno niso polne do konca?

Sam nekje sem tukaj na forumu prebral, da če polni več kot 14V da potem baterije suši. Al sem jaz narobe razumel :oops:

Aja pa glede garmina, kako naštiman da vidim kolk je voltov? A morem še kak drat priklopit?? Sedaj imam sam sondo gor priklopljeno. Imam pa gpsmap 421s

Hvala za odgovore.
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » To Jul 26, 2011 08:49

Pri mojem garminu mi kaže V sam od sebe in mislim da bi pri tvojem moglo biti isto... malo se poigraj z menijem pa boš najdu...

Če ti pade napetost ko ugasneš motor, lahko imaš priklopjenih veliko porabnikov ali pa je akumulator že bl švoh...

glede sušenja če je več kot 14V...
Mi je Grajzer v Ljubljani razlagou, upam da sem si prav zapomnu, drugače pa naj me kdo popravi.
Če je prevelika napetost potem se svinčene plošče v akuju preveč grejejo in posledično ti hitro "izpari" destilirana voda v akuju. Zato so svinčene plošče ki so noter hitreje suhe, posledica pa je manjša kapaciteta akuja in kmalu če se vode ne dolije dovolj hitro odhod v prodajalno po nov akumulator....
Mislim da mi je nekako tkole razložu

Lp
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
blze
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » To Jul 26, 2011 09:02

Nauk tega je, da morm pogledat kolk vode je še noter v bateriji :)

Lani vem, da mi jih je kar izsušilo na koncu sezone...

Bom pogledal mal po menijih od garmina kje najdem te V. Me res zanima kolk bo pokazal :D
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jul 26, 2011 17:31

Ko ugasneš motor bi napetost po kratkem času morala pasti nekje na 12,8 V, seveda brez nekih konkretnih porabnikov... Kazalčni inštrument v armaturki je bistveno premalo natančnen, da bi ga uporabljal za spremljanje napetosti!!! Prav pride samo toliko, da ko ga vidiš tam pri 14, potem veš, da polni, če pa ostane pri 12, je nekaj narobe s polnjenjem... Kaj več pa res ne!

Če je napetost polnjenja previsoka, načelno je to preko 14,4 V, se bo akumulator res pospešeno sušil, prihaja do elektrolize, voda se loči na vodik in kisik, kar je v zaprtem prostoru lahko tudi nevarno!!! Aku se pospešeno suši tudi na povišani temperaturi. Pravilno bi bilo, da temperatura akujev nebi presegla 25 C, vemo pa da to še zdaleč ni možno. Večinoma so celo v strojnici, kjer je temperatura preko 40 C, pri nekaterih čolnih celo preko 50 C... To pa je smrt za akuje na visoki napetosti...

Na Garminu bi ti napetost moralo kazat na meniju, kjer je fishfinder... Tam imaš v vogalu izpisano z velikim globino, potem pa še temperaturo morja in napetost akuja... PAZI!!! Ta napetost je lahko tudi napačna, če je priklopljen nekje, kjer so večji porabniki in dejansko meri napetost, kjer je že vključen tudi padec napetosti na vodnikih. Ta je hitro lahko kakšen V in tako potem nikoli ne veš točno kaj se dogaja... Garminovo napajanje (plus in minus!!!) bi moral priklopiti nekje blizu akuja in ne v armaturki in imaš potem zelo natančno spremljanje...

Vodo v akuje dolij čim prej, vendar to ni rešitev! Treba je poiskati razlog za pospešeno sušenje...!!!
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » To Jul 26, 2011 19:06

Evo tabele stanja napolnjenosti akuja prepisane iz navične revije.

100% - 12,7 V
90% - 12,6 V
80% - 12,5 V
70% - 12,3 V
60°° - 12,2 V
50% - 12,1 V
40% - 12,0 V
30% - 11,8 V
20% - 11,7 V
10% - 11,6 V
0 % - 11,6 V
blze
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » To Jul 26, 2011 21:53

Hvala fantje. Bom jaz jutri pogledal tam kamor izbereš sonar meni, da vidim če bom našel te volte. Globine in temperature se spomnim sam voltov pa ne :oops:

Pogledal bom tudi za vodo da vidim koliko jo je noter v bateriji.
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » To Jul 26, 2011 21:54

Ja in ne it pod 12,2 V če hočeš met akuje neki časa :D
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » To Jul 26, 2011 22:09

Na Garminu imaš lahko prikazano 8različnih podatkov(vsaj na mojem je tako)pozicionirani pa so lahko v dveh vrstah pod zgornjim robom ekrana. Seveda pa potem ostane manj prostora za navtično karto.Jaz naprimer imam prikazano samo eno vrstico in sicer uro,brzinomer,voltažo in prevoženo pot. Pobrskaj malo po menijih in si nastavi zaželeno.Nebi smelo biti težko saj ima Garmin tudi menije v hrvaškem jeziku.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Jun 11, 2013 22:11

Jaz sem danes priklopil vtičnico na izvenkrmni motor preko katere naj bi polnil akumulator med plovbo z motorjem in ugotovil, da je napetost na minimum 16v, ko pa dvignem čisto malo obrate motorja gre kar na 20v in kar naprej navzgor. Verjetno je fuč regulator, kaj menite? Ni pa bil regulator še nikoli v uporabi pa tudi motor ima samo par ur. l.p.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov