utež za sidrišče
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Ne to ne bo šlo. Če jo napolniš s peskom, bo teža boje v vodi zelo majhna in seveda neprimerna. Ja prav ste prebrali, teža! Masa bo v vodi še vedno enaka!
Edina varianta je, da več takih boj napolniš z betonom, potem pa jih na dnu povežeš z verigami. Pa še to je bolj slabo, saj so boje okrogle in se rade kotalijo.
LP
Edina varianta je, da več takih boj napolniš z betonom, potem pa jih na dnu povežeš z verigami. Pa še to je bolj slabo, saj so boje okrogle in se rade kotalijo.
LP
Tole o pospravljaju se sicer lepo sliši, ampak realnost je povsem drugačna. Pri nas v Banjolah je vse polno raznih uteži. Seveda so poleti večinoma vse uporabljene.
Pri nas odstopa ena taka utež - plastični smetnjak napolnjen z betonom. ...tega sem opazil med ribolovom.
Čez zimo pa te uteži čakajo - na poletje.
Glede mivkastega dna. Pred časom sem bil pri nekomu, ki se ukvarja z nerjavečimi kovinami. Meni je naredil sidra za v beton za tisto varianto s hoboki.
Mi je pa takoj povedal, da je za nekoga drugega iz rostfrei-a naredil nekakšno palico in ji na zunanji strani navaril ploščati profil. To palico dolžnine cca 2m (če se prav spomnim) so potem z ročico zavrtali v mulj (z mivko bi bilo verjetno enako). Baje ni variante, da bi to premaknil ali izpulil.
Pri nas odstopa ena taka utež - plastični smetnjak napolnjen z betonom. ...tega sem opazil med ribolovom.
Čez zimo pa te uteži čakajo - na poletje.
Glede mivkastega dna. Pred časom sem bil pri nekomu, ki se ukvarja z nerjavečimi kovinami. Meni je naredil sidra za v beton za tisto varianto s hoboki.
Mi je pa takoj povedal, da je za nekoga drugega iz rostfrei-a naredil nekakšno palico in ji na zunanji strani navaril ploščati profil. To palico dolžnine cca 2m (če se prav spomnim) so potem z ročico zavrtali v mulj (z mivko bi bilo verjetno enako). Baje ni variante, da bi to premaknil ali izpulil.
Ču uspeš takšno sidro "privijačiti" v dno na morju, potem je to odlična rešitev. Res ni variante, da bi to izpulil...
Je pa problem, kako boš to "ušraufov" v dno? S čim? Kljub vemu je to pod vodo, pa čeprav mogoče samo 2m... So pa podobna sidra v uporabi za napenjalce pri vinogradih, pa za hmel, pa še kaj verjetno...
LP
Je pa problem, kako boš to "ušraufov" v dno? S čim? Kljub vemu je to pod vodo, pa čeprav mogoče samo 2m... So pa podobna sidra v uporabi za napenjalce pri vinogradih, pa za hmel, pa še kaj verjetno...
LP
Ja, sem ga spraševal kako so potem to zavijačili...
Povedal je, da je zraven naredil še drog, ki so ga nataknili na tisti velešrauf. Drog pa je imel pod pravim kotom ročico, pokazal je z rokami - bi rekel cca 1m - in nato so vijačili kar s plovila.
Mora bit pa tudi dovolj mivke oz. mulja, da ga gre zadosti velik del not...
Povedal je, da je zraven naredil še drog, ki so ga nataknili na tisti velešrauf. Drog pa je imel pod pravim kotom ročico, pokazal je z rokami - bi rekel cca 1m - in nato so vijačili kar s plovila.
Mora bit pa tudi dovolj mivke oz. mulja, da ga gre zadosti velik del not...
-
kosec jože
- Višji vodnik
Bojan 1962 napisal/-a:Pravzaprav vidim, da zmečete v morje čisto vse kar doma ne potrebujete več, povrhu tega pa se vam čudno zdi ker nas imajo dobačini v želodcu. Med vsemi temi članki in razmišljanji ni nikjer izdelanega plana kako po končani sezoni ta prelepi shit pobereš iz morja , ga odpelješ domov in ga imaš na sredi dvorišča kot okras do naslednje sezone. Ali pa imate to pod kakim drugim naslovam ,ki pa ga seveda še nisem našu(se opravičujem). Morda sem imel danes slab dan, pa doma moram biti tiho in najbrž bi bilo tudi tu bolje če bi bil, ampak včasih pač naredim kar mislim da je prav.![]()
lp Bojan
Bojan, se z vesljem še jaz podpišem pod tale tekst. Samo še stara počitniška prikolica, po možnosti nadkrita s salonitkami manjka, pa škarpica, zgrajena s pridnimi rokami skozi leta dopusta na "našem" Jadranu, pa gorenjska lesena ograja okrog, seveda nezazidljive parcelice... pa smo zelo blizu portreta marsikakšnega Slovenca na hrvaškem morju, ki ga Hrvatje zadnja leta tako neusmiljeno maltretirajo.
Re: utež za sidrišče
Pozdravljen. Jaz bi na tvojem mestu kupil sidro na bolhi od 20kg za kakih 100eur.

Na sidro bi pripel 15m verige, se zasidral v globini 3m in šel mirno spat. Če bi se na tvoj čoln vezala jahta od 15metrov in težka 14ton bi to sidro še zmeraj držalo brez se premaknit.
Sidro lahko vsakič dvigneš in odneseš domov. Ali pa se prestaviš v drugi kamp. Sidro lahko tudi prodaš, ko se navelišač imet barko.
Če bi pa vseeno rad betonsko utež, pa lahko prebereš tukaj kako se jo vlije:
viewtopic.php?f=15&t=18340&start=45

Na sidro bi pripel 15m verige, se zasidral v globini 3m in šel mirno spat. Če bi se na tvoj čoln vezala jahta od 15metrov in težka 14ton bi to sidro še zmeraj držalo brez se premaknit.
Sidro lahko vsakič dvigneš in odneseš domov. Ali pa se prestaviš v drugi kamp. Sidro lahko tudi prodaš, ko se navelišač imet barko.
Če bi pa vseeno rad betonsko utež, pa lahko prebereš tukaj kako se jo vlije:
viewtopic.php?f=15&t=18340&start=45
Nazadnje spremenil Bonaparte, dne Po Okt 30, 2017 21:15, skupaj popravljeno 1 krat.
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.
Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
same probleme si delate....gume beton transport....
veste kako so eni delali betonske bloke za jadrnice ?
kupis na bolhi kako staro pasaro...za 50-100 euro....nato klices betonjero in naj ti zlije beton v njej v vodi...nekje na limitu....nato pustis da se posusi....kaksen dan...nato jo peljes na zeljeno lokacijo in jo namerno potopis in evo stvar resena....1 tono imas u vodi in imas mir za vedno
sam pazi da imas na ketno ze bojo nastimano....in da pasaro nimas privezano na plovilo da te ne povlece dol
veste kako so eni delali betonske bloke za jadrnice ?
kupis na bolhi kako staro pasaro...za 50-100 euro....nato klices betonjero in naj ti zlije beton v njej v vodi...nekje na limitu....nato pustis da se posusi....kaksen dan...nato jo peljes na zeljeno lokacijo in jo namerno potopis in evo stvar resena....1 tono imas u vodi in imas mir za vedno
sam pazi da imas na ketno ze bojo nastimano....in da pasaro nimas privezano na plovilo da te ne povlece dol
Ali pa opcija:
Na bolhi se kupi sod na paleti 1.000 litrov. Sod se večkrat ovije vse okoli palete s trakom za pritrditev tovora in vrže v morje.

Se napolni v sod 950kg oziroma 395litrov betona in potopiš en konec debele ladijske verige v beton (za privezno rinko)- to je lih toliko teže, da malo manjka da se ves sod potopi na dno. Se zapre zamašek na sodu in odvleče vse skupaj na lokacijo. Na lokaciji se pusti, da beton zori vsaj en dan. Na sodu se naredi par luknjic z nožem v plastiko, da se sod počasi polni z vodo, ko dobi neutralno plovnost se sod počasi spusti na dno. Čez 28 dni je beton zadosti trd da se lahko utež uporablja.
Treba je pazit, da sod ni star in preparel od sonca, da ne poči.
Na bolhi se kupi sod na paleti 1.000 litrov. Sod se večkrat ovije vse okoli palete s trakom za pritrditev tovora in vrže v morje.

Se napolni v sod 950kg oziroma 395litrov betona in potopiš en konec debele ladijske verige v beton (za privezno rinko)- to je lih toliko teže, da malo manjka da se ves sod potopi na dno. Se zapre zamašek na sodu in odvleče vse skupaj na lokacijo. Na lokaciji se pusti, da beton zori vsaj en dan. Na sodu se naredi par luknjic z nožem v plastiko, da se sod počasi polni z vodo, ko dobi neutralno plovnost se sod počasi spusti na dno. Čez 28 dni je beton zadosti trd da se lahko utež uporablja.
Treba je pazit, da sod ni star in preparel od sonca, da ne poči.
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov