...

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Po Dec 19, 2011 20:06

jaz sem ga dobil iz USA
bomo videli kako bo delalo
http://marineengineparts.com/shopsite_sc/store/html/page188.html

Slika
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Po Dec 19, 2011 20:18

A si dobil kakšna navodila oz podrobnejši tehnični opis zraven?
Če si dobil, ali se ti ljubi poskenirat in mi poslat?
Kako si pa dobil tole preko luže? Kolikor sem uspel videt na njihovi strani ni podatka za pošiljanje v SLO.
A si plačal kaj carine?

Je kar veliko vprašanj, upam da boš zmogel :D
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Po Dec 19, 2011 20:37

Tex napisal/-a:Zakaj pa to potrebujete, meni vedno "požge" vse kar je v kestlu... :twisted:

Ja saj. Ampak Božičku pa moram za kakšno igračo pisat, ne?

Drugače se pa včasih zgodi, da je dobro vedeti koliko je še v tanku. Imam že četrti plovec. Prvi je kazal samo od polovice navzgor, drugi je bil malo boljši, tretji je bil celo približno točen pa ga je prežrlo v enem letu, ker je bil iz plastike.....

Se je zgodilo, da smo se nabasali na čoln malo bolj kot ponavadi, prišla sta še dva krepka s spalkami šotorom in nahrbtniki in malo bolj se je mudilo. Natankali v Opatiji in računali na običajno porabo. V Nerezinah itak nismo verjeli merilniku, ker itak ni točen in mi itak vemo koliko motor porabi... Smo šli naslednji dan še malo na Unije pa nazaj v Opatijo, kamor smo navsezadnje celo prišli brez veslanja, bencina pa skoraj nič. Vso rezervo smo skurili, ne da bi vedeli.

Navsezadnje res ni zelo pomemben malo večji ali malo manjši strošek zaradi porabe. Moram pa vedeti kako daleč bom prišel. Menda ni dobro pustiti motorja žejnega, če že nihče drugi na čolnu ni :wink:
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Dec 19, 2011 20:57

Se strinjam, ampak, še v letalih, zaupajo le "palčki"
zato se mi zdi, da je bolje vedet z rezervo, kolikšen je domet, kot pa zaupati števcu, ali pa merilcu ;)
Kar se pa tiče želja božičku se pa strinjam ;)
saj vsak števec več na barki poveča zaupanje v kapitana ( ta ma pa tolk števcov, ta pa že ve :):) ) , in čudi posadko in ji vliva pogum... ;)
Pa še več se sveti bolje izgleda ;)
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Po Dec 19, 2011 23:35

Kje je palčka ?

Slika
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Dec 19, 2011 23:38

U jebela... z njima dvema pa tudi ce docakam prazen tank v zraku :D
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Dec 20, 2011 09:50

po prebranem, zgleda da pri MMu v hlačah.... :lol:
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Dec 20, 2011 11:25

Na neeee... Mislil sem njun nasmeh... Gledal bi jih :D

Pa reci, da niso luštne?!
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » To Dec 20, 2011 11:31

Ok, malo resnosti fantje.

V letalih so sistemi za nadzor pretokov in porabe goriva v principu bolj zapleteni, ker je tam še precej bolj pomembno, da je težišče ves čas na pravem mestu, kot pri plovilih. Pri enem frčoplanu na letališču ob Ljubljanici je zadeva rešena kar s stekleno cevko, ki po sistemu veznih posod pilotu v kabini kaže kje je gladina goriva. Pri tavelikih pa močno dvomim, da bi posadka med letenjem lezla po krilih in s palčko preizkušala koliko je še... :wink:

Tole je zelo poenostavljena shema iz manjšega letala:

Slika

Čisto jasno je, da ima posadka kontrolo tudi nad vsemi pretoki, med posameznimi tanki, dovodi do motorjev....

Evo, jaz bi rad pa samo igračko za na čoln, ki bi mi kazala pretok iz edinega tanka v edini motor :wink:

Stal, kje si? Sprašujem po robi, ki jo prodajate. Zdaj bo mogoče še koga zanimala, ko so že na forumu slike in si bo še kdo zaželel napraviti vtis na posadko, da bo imela take lepe nasmeške :)
Hobofob
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Hobofob » Ne Dec 25, 2011 23:40

Živjo,

Vprašal bi, kakšen je postopek montaže Garminovega senzorja goriva GFS 10, ki se ga lahko preko NMEA ali CANeta priklopi na njihove plotterje.

Ali je to kdo montiral sam? Morda kdo pozna firmo, ki bi izvedla takšno montažo, glede na to, da nisem tehnični tip? :)

Hvala lepa.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Dec 26, 2011 21:12

Hobofob napisal/-a:Živjo,

Vprašal bi, kakšen je postopek montaže Garminovega senzorja goriva GFS 10, ki se ga lahko preko NMEA ali CANeta priklopi na njihove plotterje.

Ali je to kdo montiral sam? Morda kdo pozna firmo, ki bi izvedla takšno montažo, glede na to, da nisem tehnični tip? :)

Hvala lepa.

Montaža je sila preprosta! Prerežeš cev za dovod goriva, vmes vstaviš filter goriva in senzor, vse skupaj zaklemaš in končano! Senzor mora stati navpično, drugače boš imel probleme z nenatančnostjo, saj se drugače ne bo sam odzračil...
Kar se tiče električnega priklopa pa samo stakneš skupaj konektorje mreže, senzorja in ploterja, mrežo pa priklopiš še na napajanje + in -. Vseeno priporočam, da ti to montira nekdo, ki ve kaj dela, ker govorimo o bencinu, ki lahko začne puščati!!!!
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Po Dec 26, 2011 23:00

Admin,

še vedno me mika tale Garminov senzor, če bi le vedel, da bo kolikor toliko natančen tudi pri nekaj nižjih pretokih goriva, kot so na tvoji barki. Poznaš koga, ki ga ima na manjšem čolnu?

Večina drugih deklarira območje merjenja od malo več kot 2 l/uro naprej. Skoraj enak temu, ki ga je kupil MareC, je v tudi v novem katalogu inštrumentov Uflexa. Na NMEA 2000 sem našel samo še Lowrance EP-60R. Bi pomislil, da ga lahko priključim na vsako NMEA2000 napravo, tudi na Garmina, ampak glej ga zlomka, ne gre. Garmin ga menda preko mreže zazna, ne ve pa kaj naj si začne s podatki. Razumejo ga samo Lowrancevi ploterji in digitalni inštrumenti. Pa tak standard.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Dec 27, 2011 14:58

Jap, s temi standardi je križ... To je vse malo natega, čeprav bi moralo delovati vedno in povsod... Še vedno se dobro med seboj razumejo samo inštrumenti istega proizvajalca...

Manjši pretoki bodo vedno problem, senzor ima na svojem 4.3L motorju tudi naš član Bošta. Njemu je malce sumljivo deloval, vendar pa je to vzrok v napačni montaži oziroma pritrditvi senzorja, kar sem omenil že zgoraj in je opisano tudi v navodilih za montažo...

Mislim, da od 5 litrov na uro naprej bo zagotovo delovalo tako kot mora, kaj manj pa tudi tvoj motor ne kuri... Tudi če bo senzor malo zbegan pri prostem teku, je to zanemarljivo glede na celotno porabo goriva...
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » To Dec 27, 2011 23:17

Nekako takole razmišljam:

V prostem teku porabi kakih 1-1,5l/uro. Ok, malo časa plovemo na minimalcu; zanemarim.

Počasna plovba 5-6 kt: ne vem kolikšna je poraba pri tem.
Gledam sledi (track) iz GPS za zadnje tri sezone. Vsakič je take plovbe vsaj pol ure na začetku (iz Artatora do Privlake, Nerezin do Osorja...), pa še nekaj na koncu, vmes pa približno 22 kt povprečno 1 uro. Se pravi, s to hitrostjo plovem vsaj 1/3 časa. Povprečna poraba (na sezono) je od 0,8 do 1 litra bencina na navtično miljo. Pri nižji hitrosti je ekonomija nekoliko boljša od povprečne (20%?), pri višji slabša, kar bi pomenilo, da je pri nižji hitrosti poraba znese npr. 3,6l/uro (0,9l/NM*0,8*5kt). Tretjina časa merjenja z Garminovim merilnikom bo potekala pri vrednostih, ki so za 50% nižje kot deklerariran minimum inštrumenta.
Sem se kje zmotil?

Bom navsezadnje res moral ostati pri Texovi palčki ;-)

Nič, grem prebrskat še kak tuj forum. Ni vrag, da ni že kdo poskušal z razlčnimi merilniki. Bom napisal sem, ko kaj najdem.
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Če Dec 29, 2011 19:15

Poiskal, prebral, skoraj doktoriral :wink:
Povzemam nekaj zaključkov, mogoče bo zanimalo še koga.

- Pri DFI motorjih so vsi podobni merilniki omejeno uporabni, ker pretok iz rezervarja do motorja ni konstanten. V nastavitvah se da nastaviti časovni interval povprečenja. V praksi to pomeni, da se bo vrednost na zaslonu osvežila vsakih 20 do 30 sekund.

- Lowrancev senzor deluje tudi z Garminovimi chartploterji, če ga prej nastavite z Lowrance chartploterjem.

- Visok minimalni pretok pri Garminovem senzorju je moteč, pri manjših čolnih in motorjih še posebej. Odvisno od načina plovbe.

- Nekateri so zelo zadovoljni z Garminom, drugi z Lowrancem, nekateri z nobenim :wink:

http://www.thehulltruth.com/marine-electronics-q-boe-marine/171694-garmin-unit-lowrance-fuel-sensor.html

http://www.thehulltruth.com/fishing-miscellaneous-items/274603-lowrance-ep-60-n2k-fuel-flow-sensor.html

http://continuouswave.com/ubb/Forum6/HTML/001813.html

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti