outboard flush kit- nastavek za izpiranje

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

smejko1
Štabni praporščak
Kraj: izola

OdgovorNapisal/-a smejko1 » Ne Feb 12, 2012 21:05

možno dobiti nastavke za naslednje modele:yamaha, mercury, mariner, johnson, evinrude, mogoče še za kakšne bom se poznaimal glede kompatibilnosti

lp
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Ne Feb 12, 2012 22:16

smejko1 napisal/-a:možno dobiti nastavke za naslednje modele:yamaha, mercury, mariner, johnson, evinrude, mogoče še za kakšne bom se poznaimal glede kompatibilnosti

lp

Zdravo,
mene zanima za Evinrude E-tec 90, če bi se dalo dobit.. Prosim za info, če kaj izveš, hvala lepa!
Green to green or red to red, safely go ahead!
smejko1
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a smejko1 » Po Feb 13, 2012 19:17

BOJA napisal/-a:
smejko1 napisal/-a:možno dobiti nastavke za naslednje modele:yamaha, mercury, mariner, johnson, evinrude, mogoče še za kakšne bom se poznaimal glede kompatibilnosti

lp

Zdravo,
mene zanima za Evinrude E-tec 90, če bi se dalo dobit.. Prosim za info, če kaj izveš, hvala lepa!

pozdravljeni,
imam nekaj novosti, ki mi jih je sporočil soforumaš ameriškega foruma in sicer on uporablja kar vrtni priključek(saj je navoj v inch-ih) kupljen v walmartu(ameriška trgovska veriga) in sicer je takšen kot na spodnji sliki cena pa je 10$+ poštnina, ponudil mi je možnost da jih nekaj kupi in mi jih iz Amerike pošlje v Slovenijo, ampak more ugotovit koliko bo znašala poštnina, no kakor koli že bom videl koliko bo razlika med tem adapterjem(na spodnji sliki) in tistim na prejšnji strani, potem pa se bom odloču

@Boja: hmm na evniruda baje pašejo, ta moj kolega iz Amerike ga je imel na modelu 2005 75 ETEC, lahko pa vprašam tega kolega če kaj ve glede tvojega motorja(za tale konektor, za tistega ogd gardene bom pa povprašal prrodajalca navtične opreme), sporoči mi še letnik da ne bo kaj narobe
Slika

lp
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Po Feb 13, 2012 22:37

Uf, hvala lepa za izčrpen odgovor!
Letnik je 2007 - pa ne spada med rubriko "glej ga tička" :lol:
Green to green or red to red, safely go ahead!
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Feb 14, 2012 08:56

Zelo odsvetujem šraufanje teh nastavkov na zgornji izpust hladilne vode če gre za eteca.

S premočnim pritiskom vode lahko neko reč poškoduješ in maš potem lep sraje. Poleg tega šibaš vodo v kontra smer kot teče sicer in je vprašanje če je to impelerju všeč. Je sicer res to opisano kot metoda spiranja motorja pa vendar... Na evinrude forumu odsvetujejo.

Lepo uporabiš slušalice in je vse super. Je sicer res, da mora potem motor laufat da se izpira, vendar je tudi učinek izpiranja pri toplem motorju boljši, pa še verjetnost ta bo voda šla po vseh poteh je večja.
animal
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a animal » To Feb 14, 2012 18:43

Slusalke so mi priporocili tudi pri Rozeju, ceprav ima moja yamaha nastavek za izpiranje preko vrtne cevi. Izpiranje baje ni tako ucinkovito.
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » To Feb 14, 2012 18:56

Ja se popolnoma strinjam,da to izpiranje ni tako učinkovito,samo kako hočeš izpirat motor na slušalke,če je čoln celo leto v vodi. To izpiranje pa bom jaz izvajal predvsem,ko bom vedel,da me en lep čas ne bo na čolnu. Če ne druga,je vsaj občutek boljši.

L.P.
smejko1
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a smejko1 » To Feb 14, 2012 20:09

vili napisal/-a:Ja se popolnoma strinjam,da to izpiranje ni tako učinkovito,samo kako hočeš izpirat motor na slušalke,če je čoln celo leto v vodi. To izpiranje pa bom jaz izvajal predvsem,ko bom vedel,da me en lep čas ne bo na čolnu. Če ne druga,je vsaj občutek boljši.

L.P.

tako nekako tudi jaz mislim :D
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Feb 15, 2012 19:29

Jaz še nisem nikoli vzdrževal izvenkrmnega motorja, ko sem bil zraven, je pa majhen motor tekel v plastičnem sodu, tako da si ne predstavljam, kako zgledajo 'slušalke' za izpiranje.

Z išči na forumu tudi nisem našel kakšne slike; pisalo je kdaj in čemu in kako, nikjer pa nisem našel, kako je to videti.

Lahko kdo da kakšen link in/ali sliko, kako to zgleda?
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » Sr Feb 15, 2012 19:41

Slika

L.P.
Uporabniški avatar
CC
Admiral
Kraj: Veleje~Dunat

OdgovorNapisal/-a CC » Sr Feb 15, 2012 21:38

slušalke pridejo prav tud na ruti,če koga moti nočni nemir,zato jih imejte letos na barkah :lol:
Lp CC
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Feb 16, 2012 16:13

vili napisal/-a:Slika
L.P.

Hvala, vili, ampak... :oops:

Iščem navodilo (po možnosti s slikami) o spiranju izvenkrmega motorja ob jemanju iz vode in dajanju na prikolico, primerno za povezavo o tem v prispevku 'zanimive povezave' v bazi znanja.

Kako tistole na sliki omogoča izpiranje motorja? Se to natakne kam na motor? Na ušesa tistega, ki izpira? Na ušesa lastnika motorja? :oops: :oops: :oops:

To je videti tako kot seks v predpuberteti.

Dokler se ti prvič ne zgodi, ti nič ni jasno, pa naj ti pripovedujejo kolikor hočejo (ali uspeš prebrati, gledati... pa ti še vedno ni jasno - in ti ostane samo špeganje in zafrkavanje tistih, ki jim je jasno, recimo starejših sester ali bratov ali... :wink: ).

Ko pa malo dorasteš in se ti zgodi, ti pa ni jasno, zakaj ostalim mlajšim ni jasno in ne znaš povedati tako, da bi jim bilo, tudi če bi te še zanimalo jim poskusiti povedati - kar te pa v tistem času večinoma ne več (ali še ne, dokler recimo nimaš otrok v predpubertetniških letih).

Ali kot doživetje mudovleka samo teoretično :lol: :lol: :lol:

Malo sem iskal sam, pa nisem našel nič, s čimer bi bil zadovoljen.

Tisti tip Mercury mašine se menda spira tako, da snameš propeler in napelješ cev s sladko vodo v vsis hladilne vode. Ne omenja 'slušalk'.
    Ne pomnim se, da bi kdo tu na forumu omenjal snemanje propelerja pred spiranjem motorja pri dviganju motorja iz vode na prikolico.
    Kako priključiti vodovodno cev na motor omenja flushing attachment (like muffs oziroma earmuffs), ni pa slike; na tistile vilijevi, če dobro pogledam, je na desni strani nekaj, kar bi lahko bil konec vodne cevi. A iz tega si ne predstavljam, kam in kako se to da in priklopi na motor.
    Na Continuouswase forumu je opis kaj kdo misli kdaj, kako in zakaj, ampak nisem videl nobene slike ali sheme. Piše recimo, da Yamaho bolje spere skozi priključke za spiranje kot čez slušalke, ampak kako to zgleda, pa...
    (Tu mi je najbolj zanimiv naslednji prispevek:
    CDK, experimental engineer napisal/-a:My Merc 4hp has reached the ago of 16 without once being flushed.
    It spends 365 days each year on the stern of a 13 ft. rowing boat, moored at the jetty in front of my house and has never had the pleasure of tasting water without salt. Of course it is not a real Mercury, they buy it from Tohatsu and sell it painted black as a Merc. or gray as a Mariner.

Plastic parts like the gear shift lever have disintegrated because of UV and temperature extremes, so I made some stainless steel replacements and once installed a new impeller. Every 2 years or so I remove and clean the tiny Hitachi carb and the piece of sponge they use as an air filter.
    The little engine only needs 1 or 2 pulls to bring it to life...

One mistake I made cannot be corrected anymore:
    My advice to anyone who intends to use an outboard like I did, is to take it apart before it even has had a chance to sniff the salty air, smear anti-seize on anything that has thread and put it back together again. The threaded holes in light alloy are capillaries that suck in seawater; the water evaporates but the salt remains and after an unbelievable short time screws cannot be turned anymore without being subjected to a blowtorch.

Ampak to ni iz te teme...
    Tale How to Use Earmuffs on an Outboard po mojem dobro opiše vse, tudi kako zgleda, ampak slike pa ni, kako in kam je nataknjeno (in kje teče voda ven...).

Na desni strani so prispevki o tem, kako si narediš 'earmuffs', ampak take:
    Slika

Tale slika je o spiranju izvenkrmnega motorja, ampak ne s 'slušalkami', ampak v kovinskem koritu za napajanje konj (pa nikakor mi je ne uspe pripeti tako, da bi jo pokazalo brez klika nanjo)

Lahko kdo o priliki naredi in prilepi nekaj slik, kam in kako je to nataknjeno na kakšni mašini in kako zgleda, ko se spira?

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Feb 16, 2012 16:21

Ko sem (končno) pogruntal, da so te slušalke 'marine flush adapters', tudi earmuffs in nehal iskati earphones in podobno, se je med slikami pojavilo tudi kaj uporabnega, recimo...
    V prispevku 'kako se namestijo 'slušalke' na yamaho ' (klik na sliko spodaj) je poleg opisa zakaj in kako tudi slika 'slušalk', ne pa, kako je to nataknjeno na motor in kako zgleda, ko se spira :roll:
    Slika
    Tole je pa končno ena najdena slika pri nekom, ki to prodaja (mislim da Nova Zelandija; klik na sliko za njegovo stran)
    Slika
    Pa ena slika zares spiranja, ampak ne s 'slušalkami' (klik na sliko za še en prispevek 'zakaj in kako')
    Slika

Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Če Feb 16, 2012 16:26

Ej pa ti to resno :?: :?: :?:
Ja slušalke daš lepo na peto motorja, tam kjer imaš vsis vode, priključiš vodo, odpreš vodo :idea: :!: , ter prižgeš motor brum brum brum :D in motor lepo izpiraš toliko časa, da se odpre termostat, in voda (sladka) kroži po motorju :lol: Nato vgasneš motor in šele nato greš zapret vodo :idea: :!:
Tako opisano, da upam razume vsak, če pa še vedno ne zastopiš, bom pa samo zate šel nataknit slušalke gor ter prilimal sliko sem gor :wink:
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Feb 16, 2012 16:31

Slika
Slika
Slika
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti