Webasto

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

Re: Webasto

OdgovorNapisal/-a alesjo » Sr Feb 28, 2018 19:25

admin napisal/-a:Zdaj mi ni pa nič več jasno. Če gledam tvojo sliko ne gre nič navzdol, temveč navzgor... Edino, če je to kaj narobe obrnjeno tukaj na forumu in mi na jasno kako je to v barki...
Kar jaz vidim iz slike je to, da imaš grelec nekje na dnu, potem imaš pa izpuh skozi trup ene pol metra višje... Ža če je en centimeter višje in ni izoliran rabiš obvezno izpust!!!

Glede "mojstrov" se ne bi zanašal, ker to so ljudje, ki se večinoma ne spoznajo na termodinamiko, ne znajo tujih jezikov in niso nikoli prebrali navodil za montažo, če pa stranki kaj crkne, pa pridejo ponovno in popravijo, zamenjajo del, ki je šel rakom žvižgat, račun pa plača straka. Jaz temu rečem "tuđim K po koprivama"!

V glavnem, ne ti preverjat sedaj po burji, itak da ni nobenega kondenza! Problem bo, ko bo več vlage v zraku, ko je južno, ko je tudi topleje in webasto ne deluje s polno močjo, itd... Takrat bo tak sistem po nekaj urah umrl! Edino srečo imaš lahko, če bo pri spoju začelo odtekat ven... Bo pa vseeno grelec padel v Error. Poslušaj moj nasvet in naredi to koleno na izhodu, je simple ko pasulj, vidiš vse na sliki, ki sem jo prilepil... Pa cev poizoliraj s stekleno volno v traku!

Mogoče se slabo vidi ampak iz gorilca gre izpuh navpično navzdol cca 8cm potem je koleno 90 stopinj ter od tam gre gibljiva cev cca pol metra navzgor spet na koleno 45 stopinj ter zatem vse skupaj zkozi cev 45fi ven. Kolikor opažam se nič kondenza ne ustvarja v gibljivi cevi, ker se pri visoki temperaturi vse posuši, bom pa vseeno cev izoliral, če pa se bi vseeno pojavilo kaj kondenza bom naredil tudi to kar si mi svetoval.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Feb 28, 2018 19:52

Točno tako, potem sem dobro videl, cev od izpuha gre navzgor! Tisto kako gre ven iz same napreve, to itak da spodaj, samo naprej imaš navzgor... Pri visoki vlažnosti, ki na morju ni redka in pa delovanju grelca na manjši moči, bo polno vlage. Tudi pri delovanju prvih 5 minut vse teče, kar je normalno! Če boš izoliral in če je izpuh dovolj kratek, potem bo kar OK.
Drugače pa beri navodila, ker drugače je potem nasvet lahko samo še RTFM. :lol:
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Sr Feb 28, 2018 19:56

A ne obstaja nevarnost, da pridejo izpušni plini skozi odvod kondenza v prostor kje je grelec. Sicer se priporočam za informacijo kdo lahko ta izpust za kondenz izdela. Iz fotogarfije bi rekel, da gre za custom izdelek.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Feb 28, 2018 20:00

Obstaja originalni od Webasta, poglej v katalog... Imaš ravnega, imaš kotnega, vse različne variante...
Nevarnosti za izpušne pline ni, spet je tukaj termodinamika in plini se po cevi ohlajajo, zato tlak pada in dejansko vedno vleče naprej... Tudi pri stiku cevi na grelec ni plinotesno, daleč od tega. Tudi vidi se, ko se grelec vžiga, se zna pokaditi okrog spoja ven... :lol:
Poleg tega je v tej spirali vedno malo tekočine in še ta dodatno zapre pretok kot nekakšen sifon. V glavnem, to ni neka izmišljotina nekoga, to je OBVEZNO po navodilih od kateregakoli grelca!!!

Seveda pa lahko izdelaš sam ta odvod, ni nobena znanost. Čeprav sem mnenja, da če nosiš nekemu mojstru, ki ni tvoj prijatelj, ti nihče ne bo delal to za 10 EUR... Jaz osebno vse to kupim original, je drago kot da je iz zlata, samo vsaj ni problemov, greš v trgovino in kupiš.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Feb 28, 2018 21:09

tole je cevka fi 6 do8 mm baker,ki jo pigaš oziroma naviješ okol rora enostavno,ostale priklope pa dobiš enake kot za dovod kurilca doma na brener..poka čoka in je skup.sam jaz tega nisem delal k mam pol metra auspuha pa še demfer.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral

OdgovorNapisal/-a EDO » Sr Feb 28, 2018 22:01

Hm, zakaj potem tega ne dajo avtoamtično v škatlo? Očitno sem kljub letom še vedno malo naiven :D
Bom pogledal v katalog in šel nabavit.....

polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Feb 28, 2018 22:20

nekje sem zasledil da če je auspuh do mislim 60 centi,ne rabiš kondenznega odvoda..
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » Sr Feb 28, 2018 22:25

Jaz sem še vedno mnenja, da se v slabem dolžinskem metru izpušne cevi ne ustvari preveč kondenza, ki bi škodoval grelcu, ker se prej posuši. Sem se odločil, da bom ugotovil ali je res pomemben odvod kondenza na tako kratki dolžini izpuha. l.p. alesjo
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Sr Feb 28, 2018 23:20

Od leta 92 hodim po barkah in še nikoli nisem videl tega odvoda kondenza.
Res pa, da ne obračam preveč pozornosti na Webaste, če ravno ne lazim okoli njih.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Feb 28, 2018 23:36

V kompletu tega ni iz dveh razlogov:

1. Večina nas grelec montira tako, da je VIŠJE, kot pa je izpuh. Takrat seveda ni potrebno! Jaz ga imam v boku in je izpuh skozi trup 20 cm nižje od grelca.

2. Pri kratkih izpušnih ceveh, kot je napisal Polanc to ni potrebno, ker se plini ne ohladijo toliko, da bi lahko kondenzirali! Pri tem je pomembno tudi, da je cev izolirana!

Ste kdaj pogledali pozimi izpuh od kateregakoli avtomobila? Kondenz se vliva ven v potokih...
Je kdo poskusil priklopit kakšno moderno (ni treba da je kondenzacijska) plinsko peč na stari opečni dimnik? Bo tudi sranje...

Zdaj se mi pa res ne da več razlagat, na koncu bom še jaz butel izpadu, ki nekaj komplicira. In vse skupaj me spominja na razgovor za službo pri meni pred dvemi dnevi. Pride fant, proti koncu študija strojnišva, na prvo mi deluje OK, komunikativen, potem pa vidim, da o tehniki ne ve nič, narišem na tablo trikotnik in mu rečem naj mi napiše kaj je sinus, cosinus in tangens... Gleda v tablo pol minute, potem mi pove da to je on že pozabil, za konec pa on mene vpraša da kaj ga to sprašujem, da kje bo on to rabil na šihtu... Verjetno je jasno, da ni dobil službe in res me zanima katera firma rabi takega inženirja, ki ne ve niti kaj je tangens kota. :evil:
Uporabniški avatar
EDO
Admiral

OdgovorNapisal/-a EDO » Če Mar 01, 2018 07:54

Bom kar konkretno vprašal: izpuh je višje od grelca ca 60cm, dolžina cevi 80-100cm, cev v celoti izolirana z original prevleko od Webasta (bela, debela). Bi bilo pametno imet odvod kondenza ali ne?

Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » Če Mar 01, 2018 09:43

EDO napisal/-a:Bom kar konkretno vprašal: izpuh je višje od grelca ca 60cm, dolžina cevi 80-100cm, cev v celoti izolirana z original prevleko od Webasta (bela, debela). Bi bilo pametno imet odvod kondenza ali ne?

Jaz mislim, da ni treba tako kot pri meni ne. Če gledamo pri avtih, ki kar teče ven kondenz, zato ker je izpušni sistem dolg in so vmes tudi lonci, ki blažijo hrup, če pa bi bil izpuh dolg en meter bi bil v trenutku suh, brez kondenza. Tudi ta kos izpuha, ki je pri meni dolg 80 cm je v notranjosti barke v malem prostoru, ki je zelo hitro topel tako da praktično ne more kondenzirat, ker nima stika z hladnim zunanjim zrakom. Zakaj pa sem dal izpuh više od webasta je za nas, ki jadramo tako bolje, ker ko je barka fajn podrta bi nizko nameščen izpuh lahko goltal vodo in ne bi bilo dobro za webasto :wink: tako pa voda ne more noter nikakor, pa še na koncu izpuha na notranji strani je koleno obrnjeno navzgor. Bom pa vseeno preveril, če in koliko kondenzira cev, domnevam, da mogoče prvih pet min. delovanja in se potem posuši, ko bom vse to preveril, javim, pa še joškota bom malo zaslišal :wink: :)
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Če Mar 01, 2018 22:36

Fantje poslušite admina.... ve kaj govori in ve tudi kaj dela... prepričal sem se na lastne oči!!!
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Mar 02, 2018 17:41

admin napisal/-a:Vidim, da imaš izpuh višje, kot je montiran grelec, pri tem pa izpušna cev fi 22 ni izolirana... Nekaj si pisal o cevi v cevi, vendar jaz tega na slikah ne vidim.
PAZI, na način, kot je sedaj, je havarija grelca skoraj neizbežna! Pri taki instalaciji je OBVEZNO takoj na izhodu iz grelca montirati oddušek za kondenz. Če tega ne boš naredil in ker je cev še neizolirana, se bo Webasto kar kmalu zadušil z lastnim kondenzom. Ne bi bil prvi...
Slika

teli zvari tud za na odpad niso! moj bog kaj narod skup sprav...
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Mar 02, 2018 19:19

Jebeš vare,važn da kos košta ene 60 e in da narod kupuje..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost