SOLARNI PANEL
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Ne ne Cibro, ne more solarja nikoli motor nadomestiti... Vsaka zadeva ima svoj del zgodbe in to ne smeš samo seštevati v smislu alternator ima 120A in bo v 30 minutah naredil toliko štroma, kot solar celi dan... Žal ta matematika ne drži.
Barka brez solarja je kot skipper brez barke. Enostavno si bogi, če na barki ni vsaj 20 W panel...
Barka brez solarja je kot skipper brez barke. Enostavno si bogi, če na barki ni vsaj 20 W panel...
Absolutno Polanc, kot pod katerim pada sonce je zelo pomemben. Vendar pa na barki ponavadi veliko ne moreš vplivat z obračanjem. Na motorni ponavadi popolnoma nič, ker so vedno fiksne, na jadrnici pa mogoče malo obračanja, da je kot malce boljši, vendar vseeno se barka vrti, v vetru obrača, vežeš na obalo vedno drugače, pluješ, jadraš...
Tudi jaz menim,da so solarji najboljša investicija na čoln. Imam 2 kom po 140w,pa je energije vedno v izobilju,sem totalno neodvisen od vlačenja kabla v marini,razen v zimi za pečko.Dobro plujem poleti tudi veliko,tako da motor tudi dopolnjava. Polnilca akujev sploh nisem montiral in ga tudi ne bom.
Vgrajena pa sta v streho.
Vgrajena pa sta v streho.
cibro napisal/-a:Ali pa ce bi za ves ta denar in energijo porabljeno za to zakurblal yanmarja vsake tolk da nafilas aku
Kot pravi admin, motor do neke mere fila, na jadrnci pa smo itak usekani na jadra, tako da po treh dneh že vse rdeče sveti, kar se akumulatorjev tiče in niso redki primeri, ko se sesujejo inštrumenti in avtopilot odpove poslušnost.
Ja, itak da za 600€ ne bi porabil štroma v naslednjih 15 letih, tako da računice ni. Ampak to je ekonomska logika, ki v navtiki ni v prvem planu. Če bi bila, bi se, namesto s svojimi barkami, naokoli vozili vsi s Costa kruzerji.
Druga logika, to je logika mirnega dopusta, življenskega stila in še bi lahko našteval, pa je čisto druga pesem. Tu pa tudi mastercard ne more konkurirat sončni energiji in vetru
To bi morali motornjaki še bolj zastopit, ko morate bolj ali manj vsako ruto podrejat tank štelam in ste odvisni od nekoga, neke usluge itd.
Tu pa, napolniš vodo, dvigneš jadra in greš. Malo plina še rabiš in ribiško palico, pa lahko res rečeš, da si zaposlen na sončni upravi
Motor ni v redu za filat akumulatore, ker svinčevi akumulatorji lahko sprejemajo le male količine energije, ko so že dokaj napoljnjeni.
Rabiš ure in ure, če jih hočeš nafilat na 100%.
Če greš vsakih par dni nekam, kjer se priključiš na štrom za 10 ur ali več, potem verjetno ne rabiš celic. Sicer pa so celice zakon za zdravje akumulatorjev.
Zaporedna ali vzporedna vezava:
Pri "manjših" kapacitetah recimo do 200 ali 300 W moči je definitivno bolje vezati vzporedno.
Pri večjih močeh (recimo nad 500W) pa lahko razmišljašt o zaporedni vezavi, da lahko vgradiš tanjše kable med celicami in MPPT kontrolerjem.
Jaz imam recimo na jadrnici cca 480 W vršne moči (dve standardni Bisolovi celici, kot jih prodajajo za hišne elektrarne).
V praksi večkrat vidim 400 W in več, če le imam porabnike, ki toliko trošijo.
Moji dve celici imata v obratovanju pri zaporedni vezavi napetost nekaj čez 60 V, torej po mojih kablih teče tok dosti manj kot 10 A.
Izgube so mimimalne.
Je pa res, da imam celice na rolbaru, visoko nad vsemi sencami, izven pripon, daleč od buma. Edina senca je senca jambora s priponami in jader, če je sonce nizko in na napačni strani.
Razmišlja sem o tem, da bi prestavi vezavo na vzporedno, a potem moram okrepiti kable, pa se mi ne da. Zaenkrat sistem dela super.
Pri taki velikosti celic si nisem upal narediti gibljivih nosilcev, ki bi še nekaj pripomogli pozno popoldan, če bi nagnil celice z soncu.
Rabiš ure in ure, če jih hočeš nafilat na 100%.
Če greš vsakih par dni nekam, kjer se priključiš na štrom za 10 ur ali več, potem verjetno ne rabiš celic. Sicer pa so celice zakon za zdravje akumulatorjev.
Zaporedna ali vzporedna vezava:
Pri "manjših" kapacitetah recimo do 200 ali 300 W moči je definitivno bolje vezati vzporedno.
Pri večjih močeh (recimo nad 500W) pa lahko razmišljašt o zaporedni vezavi, da lahko vgradiš tanjše kable med celicami in MPPT kontrolerjem.
Jaz imam recimo na jadrnici cca 480 W vršne moči (dve standardni Bisolovi celici, kot jih prodajajo za hišne elektrarne).
V praksi večkrat vidim 400 W in več, če le imam porabnike, ki toliko trošijo.
Moji dve celici imata v obratovanju pri zaporedni vezavi napetost nekaj čez 60 V, torej po mojih kablih teče tok dosti manj kot 10 A.
Izgube so mimimalne.
Je pa res, da imam celice na rolbaru, visoko nad vsemi sencami, izven pripon, daleč od buma. Edina senca je senca jambora s priponami in jader, če je sonce nizko in na napačni strani.
Razmišlja sem o tem, da bi prestavi vezavo na vzporedno, a potem moram okrepiti kable, pa se mi ne da. Zaenkrat sistem dela super.
Pri taki velikosti celic si nisem upal narediti gibljivih nosilcev, ki bi še nekaj pripomogli pozno popoldan, če bi nagnil celice z soncu.
Lep pozdrav, Tomaž.
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
polanc napisal/-a:Fino izgleda upam da imaš pameten regulator in trajno hladno pivo.
https://www.victronenergy.si/solar-char ... s/mppt7510
Sem kupil v Grčiji ,ker se mi turška škatla ni zdela sigurna.
Upam,da jeseni priklopim še wind generator.
Nabavil sem dva manjša pohodna solarna panela (en 18W in en 12W). Enega bom dal pred jambor, drugega sem že montiral na pokrov drsnih vrat.
Tekom dneva bosta različno obsijana; prvi bo bolj dopoldan, ko bodo na drugega padale sence jambora in lazybaga, v drugi polovici dneva, pa obratno.
Vprašanje: ali lahko vežem oba panela na isti regulator?
Zdi se mi, da sem enkrat bral, da panel, ki ni obsijan "požre" energijo; da pravzaprav regulator preprečuje, da bi panel "požrl" enegrijo iz akumulatorjev. Lahko torej v mojem primeru panel v senci "požre", kar pridela drugi, ki je takrat obsijan? (če bosta oba vezana na isti regulator, se žice stikajo v eni točki)
Tekom dneva bosta različno obsijana; prvi bo bolj dopoldan, ko bodo na drugega padale sence jambora in lazybaga, v drugi polovici dneva, pa obratno.
Vprašanje: ali lahko vežem oba panela na isti regulator?
Zdi se mi, da sem enkrat bral, da panel, ki ni obsijan "požre" energijo; da pravzaprav regulator preprečuje, da bi panel "požrl" enegrijo iz akumulatorjev. Lahko torej v mojem primeru panel v senci "požre", kar pridela drugi, ki je takrat obsijan? (če bosta oba vezana na isti regulator, se žice stikajo v eni točki)
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov