Gasilni aparat

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Maj 24, 2012 23:26

Hvala, sedaj mi je pa vse skupaj malo bolj jasno.
pagus
Poročnik korvete
Kraj: Zagreb, Pag

Gasilni aparat Pastor Pz2E BOAT EDITION ?

OdgovorNapisal/-a pagus » Pe Maj 25, 2012 00:25

Ali gdo ve kaj o tistemu aparatu ? Na njihovi spletni strani piše:
"Vatrogasni aparati serije BOAT edition namijenjeni su dodatnom gašenju početnih požara razreda
A i B na brodicama

Kaj pomeni "dodatno"?

Že sam prašal po e-mailu tovarnu Pastor (prodaja(at)pastor.hr) , še čakam odgovor.

(sorry za švoh Slovenščino ) :oops:
Pagus
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Maj 25, 2012 10:48

Na strani Pastor so med aparati za gašenje s peno 1,6/2,5/6 l aparati Boat EDITION - klik na sliko (pod katero je povezava)
SlikaSlikaSlika

Kataloški broj 520012BE
Vrsta sredstva za gašenje pjena
Tip aparata stalni tlak
Količina sredstva za gašenje 1,8 lit.
Masa aparata 3,50 kg
Požarni razred prema EN3-7 nema | nema | nema
Dimenzije (širina/visina mm) nema / 355
Standardi PED,HRN
Opis

Vatrogasni aparati serije BOAT edition namijenjeni su dodatnom gašenju početnih požara razreda
A i B na brodicama. Odlikuje ih specijalna antikorozivna zaštita te dodatno sigurnosno rješenje učvršćivanja aparata na nosaču.
Punjeni su pjenom (voda + aditivi). Izazivaju efekt ugušivanja (AFFF) i hlađenja (voda).

U trenutku kada je vatra ugašena, stvara se sloj pjene koji učinkovito sprečava isparavanje uz istovremeno hlađenje. Na taj je način smanjen rizik od ponovnog rasplamsavanja požara, što je jednako važno kada je brod u luci kao i u slučaju kad se nalazi na pučini.

Aparati iz serije BOAT edition mogu se nabaviti u veličini od 1,8 litara ili 6 litara, pa je time omogućen izbor u skladu s veličinom brodice.
Pz2E BOAT EDITION

Zanimivo je, da imajo menda tudi 2,5 l gaslini aparat, v pdf itn. ponudbah pa samo 1.8 in 6 :wink:

Tudi jaz še ne najdem, kaj je potem osnovno gasilno sredstvo, če je to dodatno...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
doktor znanosti

OdgovorNapisal/-a doktor znanosti » Pe Nov 30, 2012 11:52

Obstajajo tudi takšni gasilni aparati na osnovi aerosola,ki se jim reče EOLO AF0447,Izvirajo pa iz Italije.

[url][/url]
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Nov 30, 2012 19:06

doktor znanosti napisal/-a:Obstajajo tudi takšni gasilni aparati na osnovi aerosola,ki se jim reče EOLO AF0447,Izvirajo pa iz Italije.

Izdelovalec naj bi bil Firecom - Klik na slike za nadalnje povezave ...

Ta izdelek je namenjen za nadomestilo nekdanjih gaslilnikov za v avtomobil in druga vozila, ki so bili na halon in podobno, kar ni več dovoljeno zaradi učinkov na ozonski 'UV ščit' v stratosferi. Na Bolhi naletel na ceno 45€...
Slika
(Takega na halon sem desetletje vozil s sabo...)

Kolikor lahko vidim, imajo tudi navtično linijo, ki je namenjena recimo zadušitvi požara in (znižanju temperature) v motornem postostoru. Naj ne bi sesulo elektrike in elektronike - kar je problem tako pri CO2 (suhi led, problem močne ohladitve vezja) in gašenju s prahom (ki je praviloma soda bikarbona - ki prodre povsod in se je težko znebiš...).

Tole je 'Sistem Mare30'.
Slika

Po opisu sodeč je učinkovina na koloidno velikost delcev razpršeni kalij - in po slikah sodeč je učinkovit.

Ni mi jasno, ali je problem, če ga vdihneš (po mojem da, ampak Wikipedia pravi, da ga lahko uporabijo za zadušitev ognja v prostoru, iz katerega potem dobijo ljudi...).

Klik na spodnje zaporedje slik za razlago postopka (vir: Wikipedia)
SlikaSlikaSlikaSlika
Posnetki zadušitve ognja v nekaj sekundah (na drugem posnetku začetek sproščanjagasilnega sredstva v prostor s plamenom).
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » Pe Nov 30, 2012 22:02

Moje osebno mnenje glede tega je da bo tudi s tem tako kot je bilo že z raznimi "čudežnemi" gasilnimi sredstvi. "Prišli glasno in tiho odšli."

Trenutno najbolj"čudežno" gasilno sredstvo je Biogen. Pa še ta se zelo počasi prebija med gasilnike.(to so tisti zeleni)Zeleni so pa zato,ker še nimajo statusa "gasilnik"(oziroma so ga ravnokar dobili)
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » Po Dec 10, 2012 22:28

Če sam kuham, je gasilni aparat na barki in doma obvezen :D :D :D :D :D
aleks09
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Po Dec 17, 2012 08:26

Povezava do več podatkov za gasilni aparat EOLO AF0447, ki ne potrebuje nobenega vzdrževanja ter ima 5 let garancije.

http://www.varnost-doma.net/index.html

So na povezavi tudi video posnetki:

http://www.varnost-doma.net/video-prikaz.html

Meni je zanimivo zaradi večnamenske in enostavne uporabe in predvsem zato ker nič ne umaže (kot npr. prah, ki se ga nikoli ne znebiš oz. očistiš) in čeprav ni glih poceni napram 6 kg gasilnem aparatu na prah, ki je cca 20 EUR kom., bom nabavu enih 10 kom in upal na kakšen popust.. (magari božični :lol: ) Javim kako se bo izteklo glede popusta, drugače lahko nabavimo skupaj, pa si razdelimo oz. razdelite na srečanju..

Popravljam.. sem malo povohal po stricu Guglu in našel:

http://skupinskinakup.si/index.php/fron ... elka-5-let

to pa se verjetno že splača... navali narod...

PS: pa ne to vzet kot reklamo ampak kot dober namen delit dobro in koristno z vami... :wink:

Še enkrat popravljam.. na Bolhi je zdaj cena za kom. 41.50 EUR (če se ne izide s sklupinskim nakupom...
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » Po Dec 17, 2012 09:39

EOLO rabi vzdrževanje! Potrebno je kontrolirati in menjati baterijo!
Meni po murphiju zmanjka nečesa ravno takrat ko zadevo potrebujem... :( :( :(

Zato bom ostal kar na klasiki - na prah. :D
aleks09
Admiral

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Po Dec 17, 2012 09:48

aleks09
Admiral

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Po Dec 17, 2012 10:13

a-lex napisal/-a:EOLO rabi vzdrževanje! Potrebno je kontrolirati in menjati baterijo!
Meni po murphiju zmanjka nečesa ravno takrat ko zadevo potrebujem... :( :( :(

Zato bom ostal kar na klasiki - na prah. :D

Saj tudi aparate na prah moraš nesti gasilcem v kontrolo 1 x na leto.. razen novega, ki ga daš v kontrolo po 2 letih.. pa čeprav je kazalec še na zelenem..
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » Po Dec 17, 2012 10:17

Se ve kako je s temi kontrolami - obrneš ga na glavo in poslušaš, če se prah počasi pretoči navzdol. Če se je strdil - servis, če je v redu pa
ga daš pregledati uradno na servis pred registracijo. Vsaj veš, da bo delal, ko ga boš rabil. :D
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » To Dec 25, 2012 22:15

V gasilnikih na stalni tlak(urca)je prah kot voda.Je dušik pomešan z prahom.Če ga obračaš imaš občutek kot da plunka. Tastari na jeklenkico CO2,v tistih je pa tako kot si opisal. Ga obrneš in čutiš kako počasi pada dol.

Vsakega je pa treba servisirat 1x letno. In ni glih tako brez veze,se kar zgodi,da se ugotovi,da nebi delalo. Tistih par € pa res ni tak strošek.
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » Pe Mar 29, 2013 10:16

Haloni so seveda še vedno dovoljeni, samo niso pa poceni..

http://www.halonbankingsystems.com/

Jaz osebno bi se na plovilu izogibal gasilnikom na prah.
Res je, da učinkovito pogasijo(dušijo, inhabirajo) ogenj, samo tisti droben fin prah se zažre v vse motorne dele (ležaji...) in ob nadaljni uporavi povzroča večjo obrabo.

Bioversal je zelo učinkovit za dizelsko gorivo, za gašenje bencina, pa je potrebna skrajna previdnost, saj becin peno nekako "je", zato se ne bojte uporabiti celega v izogib ponovnemu izpbruhu požara.

Moja izbira, sploh za gašeje zaprtega motornega prostora je co2, Učinkovito izpodriva kisik, in preprečuje gašenje (deloma tudi hladi)

Drugače pa je meja cene pri požarni preventivi le nebo...

http://www.youtube.com/watch?v=--11P6TxZ_U

Draga, vendar učinkovita in zanimiva zadeva (doživel v živo)
Si v prosotru, dihaš normalno, sam cigareta si pa ne moreš prižgat :D
Hvala na razumevanju
algila
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a algila » Pe Mar 29, 2013 12:10

Moja izbira, sploh za gašeje zaprtega motornega prostora je co2, Učinkovito izpodriva kisik, in preprečuje gašenje (deloma tudi hladi)

Moja izbira,...http://bonpet.media-m.si/uploads/5/7/4/ ... bonpet.pdf

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti