Kateri GPS

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Mar 17, 2016 21:16

Mislim da to nisi falil, serija A je super!
Glede sonde je tako, da to itak ne dela Raymarine, temveč uporablja Airmar sonde. Tako imaš samo nekaj različnih na trgu, predvsem ali greš na CHIRP ali pa navadno... Za to ne rabiš mreže NMEA 2000, ker gre sonda direktno na serijo A, ki ima vgrajen sonar!

Glede porabe goriva pa me močno zanima kaj in kako dobro ima na voljo Raymarine. GFS10 je namreč totalni "top shit" in če boš našel nekaj podobnega, si na konju. Verjetno pa so vsi ti senzorji na mreži, zato boš rabil vgraditi tudi osnovni komplet za mrežo.

LP
No. 1
Admiral
Kraj: Vodice & Novigrad

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Pe Mar 18, 2016 12:48

Ja vsi so na mreži, zato bom vgradil tudi osnovni komplet NMEA. Če je GFS10 "top shit" pol tle nimam kej brskat, vzamem to. Ni potrebe za podobnim...

Edino kar vidim oz. najdem je da se GFS10 prvič kalibrira z garmin napravami, tako bom verjetno priklopil h komu na NMEA na Garmin navgacijo, da oddela to kalibracijo. Bimmer je prvi na vrvi, pol pa ni problema na Raymarine ker je NMEA itak standard.

Pri sondah pa se zgubim, ribičije se še nisem lotil, dejansko rabim le globino in temperaturo vode, pa tistih variant z luknanjem trupa se tut bojim, bi dal kar krmno montažo, da je mir :oops:
Wellcraft 2600 Martinique
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Če Mar 24, 2016 12:15

Našel sem tole ponudbo:

http://www.mornar.net/view/media.asp?ID=201527

Nisem pa prepričan če je to pravo, zemljevidi so stari 4 leta, na Navionics strani pa je to discontinued product:

http://www.navionics.com/en/gold
Uporabniški avatar
zalesjak
Kapitan
Kraj: Štanjel

OdgovorNapisal/-a zalesjak » Če Mar 24, 2016 15:23

No.1

Navionics je s 1.1.2016 nehal z verzijo Gold in jo nadomestil z verzijo Navionics +.

Nova Navionics+ za območje Mediteranean and Black sea stane cca 250€, sam sem po novem letu nadgradil mojo kartico z Navionics Silver Europe v Navionics+ po akcijski ceni 120€ on-line.

Glede kartice na Mornarju pa pazi, ker je kartica CF in je potrebno preveriti, če gre v tvojo napravo.

LPZ
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Če Mar 24, 2016 15:29

zalesjak napisal/-a:No.1

Navionics je s 1.1.2016 nehal z verzijo Gold in jo nadomestil z verzijo Navionics +.

Nova Navionics+ za območje Mediteranean and Black sea stane cca 250€, sam sem po novem letu nadgradil mojo kartico z Navionics Silver Europe v Navionics+ po akcijski ceni 120€ on-line.

Glede kartice na Mornarju pa pazi, ker je kartica CF in je potrebno preveriti, če gre v tvojo napravo.

LPZ

Hvala, CF res sploh ni za moj GPS ker rabim SD

Pisal sem tule nekemu lokalnemu Navionics zastopniku pa kak teden že ni nič ne na prvi ne na drugi emajl:

http://shop.meridianprojekt.si/Navionic ... 81389.aspx
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Mar 24, 2016 16:40

Navionics Gold na sd kartici z 1 letnim brezplačnim updatom imamo na zalogi.
Imaš ZS!
LP NT
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » To Jan 24, 2017 12:22

A kdo uporablja GFS-10 od Garmina kot merilec porabe?

Namereč meni kaže cifre in tolk skače, da je neuporabno... pelješ npr. po mirnem morju na 3000 rpm in poraba skače od 17-48, včas pade na 0 in tut do 65 skoči... dejnsko kot bi res zelo preveč trenutno kazal, namesto nekega povprečka par sekund ipd.

S takim "skakanjem" je neuporabno in si daleč od tega, da bi dobil nek primerljv podatek.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jan 24, 2017 16:35

Prodaj to bedarijo za merjenje porabe in za dobljeni denar kup bencuna in ti bo leeepo... :lol:
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Jan 24, 2017 17:58

A kdo uporablja GFS-10 od Garmina kot merilec porabe?

Namereč meni kaže cifre in tolk skače, da je neuporabno... pelješ npr. po mirnem morju na 3000 rpm in poraba skače od 17-48, včas pade na 0 in tut do 65 skoči... dejnsko kot bi res zelo preveč trenutno kazal, namesto nekega povprečka par sekund ipd.

S takim "skakanjem" je neuporabno in si daleč od tega, da bi dobil nek primerljv podatek.

Sem se pogovarjal s kolegom, ki ima MPI in nek podoben senzor porabe (če se prav spomnim od Lowrance-a), pa mu čisto lepo deluje. Nekaj očitno ne štima... lahko da luft zraven sesa. Lahko je tudi kaj v kablih narobe. Kako imaš zadevo priklopljeno?
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Sr Jan 25, 2017 08:09

kasaudio napisal/-a:Sem se pogovarjal s kolegom, ki ima MPI in nek podoben senzor porabe (če se prav spomnim od Lowrance-a), pa mu čisto lepo deluje. Nekaj očitno ne štima... lahko da luft zraven sesa. Lahko je tudi kaj v kablih narobe. Kako imaš zadevo priklopljeno?

NMEA na raymarine, vse super in krasno zvezano, edino da je moj GPS Raymarine neke "trače" pa berem, da naj bi ga vsaj prvič priklopil na Garmin, da neke parametre naloži ipd-ampak to je bolj rekla kazala s forumov.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Jan 25, 2017 09:38

Če bi želel senzor kalibrirati ali povedati da je semzor od motorja 2 na dvomotorni barki potem bi res potreboval Garminovo platformo za to. Če pa je vse "default" pa sem skoraj 100% da ne. Koliko naprav je skupaj vezanih? Terminator na koncu glavne veje je?
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Sr Jan 25, 2017 09:47

kasaudio napisal/-a:Če bi želel senzor kalibrirati ali povedati da je semzor od motorja 2 na dvomotorni barki potem bi res potreboval Garminovo platformo za to. Če pa je vse "default" pa sem skoraj 100% da ne. Koliko naprav je skupaj vezanih? Terminator na koncu glavne veje je?

Ja tut meni se zdi tako, dejansko gre pa za en motor, na NMEA je še sonda za fish finder in seveda je terminiano in vse deluje tip top le ta prikaz je preveč trenuten.

Verjetno že kaže pravilno ampak "prehitro" in tako številka res noro skače od enih vrednosti do drugih, sicer ob istem gasu nekako enako a še vedno ne moreš razbrati koliko je potem res to ker si dobil v 2s recimo 5 številk od najmanj do največ.
Mogoče preveč pričakujem ampak zdi se mi da bi lahko bilo nekaj podobnega kot pri avtu. Npr gas na neko fiksno vrednost in greš z vetrom in proti vetru pa vidiš 2litra več porabe ipd. Al pa daš 3000 obratov je 38l/uro daš na 3200 je 43l/uro... ampak to ne moreš nikakor razbrati
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Jan 25, 2017 22:14

Težko reči kaj konkretno je narobe, na svojem čolnu imam nmea2000 sistem kompletno lastne izdelave. Prikazujem trenutno porabo - nič ne povprečim po času, in se čisto lepo da razbrati za kaj gre. Poraba glede na stvarno tankanje špila zelo dobro, definitivno znotraj 5%.

Je pa res, da podatek o pretoku goriva (L/h) dobim direktno z motorja, motor pa ga ne meri, ampak računa. Ravno v mojem primeru bi pričakoval veliko skakanje v trenutni porabi - saj tudi je, ampak čisto smiselno. Ko dam gas, hipno poskoči (iz tega se vidi, da tudi motorna elektronika ničesar ne povpreči) vendar se potem umiri.

Za predstavo - diagram trenutne porabe na mojem čolnu v obdobju 3 min:

Slika

Merjenje pretoka preko turbinskega merilnika ima že sistemsko nekaj povprečenja zraven in trenutna poraba bi morala že s tega vidika manj skakat. Se pa s turbinskimi merilniki da lepo merit pretoke, za večje točnosti (vožnja pri malem plinu) se je treba kar malo potrudit.

Sem mnenja, da je nekaj narobe. Npr. slab kontakt v senzorju samem ali kaj podobnega.

Kot ti je že Polanc svetoval - fukni stran in uživaj.
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Pe Jan 27, 2017 08:08

Kak motor pa imaš, verjetno dizl?
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Jan 27, 2017 10:32

Po čem sklepaš da je dizel?