rezervoar sladke vode

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

Re: rezervoar sladke vode

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Ne Nov 09, 2025 08:38

Rezervoarjev se ne prazni, pac pa napolni do vrha, izpraznis pa ostale sisteme z vodo.
https://enavtika.si/sl/novice/19-varna- ... je-v-morju

Js dam v rezervoar cez zimo konzervans, npr tole. Ima vsaka navticna stacuna.
https://shop.nautical-center.com/proizv ... ode-100ml/
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Ne Nov 09, 2025 11:17

1stofficer napisal/-a:Rezervoarjev se ne prazni, pac pa napolni do vrha, izpraznis pa ostale sisteme z vodo.
https://enavtika.si/sl/novice/19-varna- ... je-v-morju

Js dam v rezervoar cez zimo konzervans, npr tole. Ima vsaka navticna stacuna.
https://shop.nautical-center.com/proizv ... ode-100ml/

Če ga napolnim do vrha mi ga bo razneslo, ko zmrzne. Barka je na Koroškem..

Ta konzervans piše da ni za pitno vodo.
Uporabniški avatar
zalesjak
Kapitan
Kraj: Štanjel

OdgovorNapisal/-a zalesjak » Ne Nov 09, 2025 19:01

Moja barka je stacionirana v Dalmaciji, kjer temperatura praviloma ne pade pod 0°C.

Rezervoarja z vodo nikoli ne spraznim do kraja, pustim cca 1/4 vode, nikakor polnega.

Rezervoar z nafto praviloma napolnim in pustim poln do vrha in dodam še diesel aditiv.

Do sedaj še nisem imel cirkusov. :lol:

LPZ
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Po Nov 10, 2025 06:59

Nestrupen antifriz obstaja, pa ga ne najdem..
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » Po Nov 10, 2025 08:53

omas napisal/-a:Kaj daste v tank čez zimo da voda ne zmrzne? Fajn ga je spraznit, samo tu pa tam še ostane malo vode..
Nabavu sem eno malo 12V potopno črpalko, ki jo je možno porinit čez majhno okroglo servisno odprtino v rezervoarju, s katero spraznim rezervoar do konca, pa pipe odprem. Enkrat mi je zmrznla zunanja tuš ročka, ki je nisem prej spraznu, in je počila, tko da zdej jo vedno snamem.

Kar se pa tiče dodajanja sredstev proti kvarjenju vode zaradi alg in mikroorganizmov, pa dodajam navadno varikino, eno veliko jedilno žlico na 20L vode, to je 20ml. Doziram z veliko injekcijo. Voda je še vedno pitna, ima pa rahel priokus. V principu je pa ne pijemo, jo mamo za pomivat (splahnit posodo oziroma kozarce)in tuširanje in umivanje zob. Pitno in za kuhanje točim raje iz kantic 5-10-20L, ki jih napolnim sproti, vsakih nekaj dni, recimo v kaki gostilni, kjer spijemo kavo, al pa gremo na večerjo.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Nov 10, 2025 21:16

zalesjak napisal/-a:Moja barka je stacionirana v Dalmaciji, kjer temperatura praviloma ne pade pod 0°C.

Rezervoarja z vodo nikoli ne spraznim do kraja, pustim cca 1/4 vode, nikakor polnega.

Rezervoar z nafto praviloma napolnim in pustim poln do vrha in dodam še diesel aditiv.

LPZ

Cemu sluzi diesel aditiv?
Uporabniški avatar
zalesjak
Kapitan
Kraj: Štanjel

OdgovorNapisal/-a zalesjak » To Nov 11, 2025 12:03

1stofficer napisal/-a:
zalesjak napisal/-a:Moja barka je stacionirana v Dalmaciji, kjer temperatura praviloma ne pade pod 0°C.

LPZ

Cemu sluzi diesel aditiv?

Diesel aditiv naj bi zaviral rast alg in druge nesnage v rezervoarju. :roll:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Nov 13, 2025 06:40

@Omas;
Na Koroškem moraš vse kar bi lahko zmrznilo spravit iz barke. Tudi izmenjevalce kot je olje-voda... preveri, da not ne bo ostala nobena voda. Jaz sem vse spraznil, pa mi je vseeno odpihnilo filter iz hidroforja za pitno vodo. Je čisto na dnu in se je očitno iz cevi nakapalo vanj dovolj, da poči ohišje.
Če v posameznih elementih ostane nekaj vode ni problem, poči le če je element poln ali skoraj poln. (Če steklenico do vrha napolniš in je ne začepiš ne bo počila...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov